Interviu cu autoarea Anamaria Ionescu – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?

Interviu cu autoarea Anamaria Ionescu – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?

by -
2
Interviu cu autoarea Anamaria Ionescu

Interviu cu autoarea Anamaria Ionescu – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?

Interviu cu autoarea Anamaria Ionescu – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani? – autori români.

În 2016 am demarat campania ,,promovăm autori români,, – recenzii și interviuri. Să vedem astăzi, după 4 ani ce au mai scris scriitorii noștri. O nouă rubrică pe Literatura pe tocuri. 

    Așa că am adresat câteva întrebări prietenilor noștri.

Azi scriitorul Anamaria Ionescu

  În 2016 când ne-am cunoscut și am stat la povești aveai câteva cărţi publicate. Acum, 4 ani mai târziu (deși eu te-am urmărit) vreau să le spunem cititorilor ce ai făcut în acest timp.

Arci: Ce planuri în plan personal sau profesional ți s-au împlinit (cărți traduse, concursuri, publicat afară, premii, înființare de editură)

  Anamaria: Au avut loc multe schimbări în viața mea și nu toate planificate. Mi-au apărut cărți noi. Seria ”Sergiu Manta” are locul ei bine definit în preferințele cititorilor. ”Crăciunul care nu a mai venit” – povestea trecerii unei familii prin vârtejul  Revoluției din 1989 și  perioada de tranziție care i-a urmat, a devenit un fel de roman simbol pentru ceea ce sunt eu ca autor. De altfel a fost cea mai bine primită dintre aparițiile mele editoriale, fiind bestseller-ul anului 2017 în colecția LIT a editurii Tritonic. Am contribuit cu drag la cinci antologii din seria de noir-uri și cea de povești de dragoste ale Tritonicului. Împreună cu ai mei colegi am țesut istorii misterioase în cele două Domino-uri. Romanul ”Zodiac” a fost tradus în engleză și a apărut la editura Corylus din Marea Britanie. M-am bucurat din plin de participarea la două festivaluri  de literatură noir din Europa: Alibi din Slovenia și Newcastle Noir din Anglia. Iar seria IT-istului devenit spion și asasin plătit despre care aminteam mai devreme s-a îmbgățit cu cel de-al treilea roman: ”Legea Talionului”.Interviu cu autoarea Anamaria Ionescu

  Cea mai dramatică schimbare nu a fost neapărat un deziderat. Din considerente familiale m-am stabilit anul trecut în Spania, lângă Barcelona. Asta a însemnat despărțirea de locul meu, casa mea, jobul meu de realizator de emisiuni la Radio România Antena Satelor, unde am lucrat două decenii. A fost un bun prilej de a cerne oamenii din jurul meu. Unele prietenii s-au întărit. Altele au dispărut, făcând loc celor noi. Nu a fost și nu este ușor, dar nici nu regret. Apoi a venit pandemia care a reașezat píesele pe tabla de șah pentru toată lumea, deci și pentru mine. Cum? Nu știu încă. Cred că nimeni nu știe.

Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre noile tale cărți.

  Anamaria: Am să-ncep cu cea mai recentă. ”Legea Talionului” este cea de a treia din seria ”Sergiu Manta”. Iar acțiunea se leagă de două evenimente extrem de reale care au făcut, la vremea lor, deliciul presei românești și un numai: furtul de armament din unitatea militară de la Ciorogârla din 2009 și furtul de tablouri dintr-un muzeu din Olanda executat în timp record de niște români în 2012. Sergiu are parte de niște schimbări în viața lui, care scot în evidență trăsături de carácter neștiute și nebănuite. Apar personaje noi, inclusiv un alter ego al spionului. Avem povești de dragoste imposibile. Multă acține. Răsturnări de situație.Interviu cu autoarea Anamaria Ionescu

  Spuneam ceva mai devreme că un moment important pentru mine a fost apariția ediției britanice a romanului ”Zodiac”, al doilea din seria amintită. Experiența a fost cu atât mai interesenată cu cât traducerea a fost făcută de mine și editată ulterior de scriitorul Quntin Bates și traducătoarea și publicista Marina Sofia. A fost primul meu contact direct cu modul de lucru din afară. Cu disciplina și capacitatea de adaptare pe care le presupune relația autor – editor. Ca să vă dau un simplu exemplu, au fost fragmente de carte pe care a trebuit să le rescriu pentru a căpăta relevanță și sens pentru un public care nu este român.

Arci: Cum au fost primite de către cititori noile cărți?

Anamaria: Deja am vorbit despre succesul de care s-a bucurat ”Crăciunul care nu a mai venit” și care m-a entuzismat din cale-afară.

  În Anglia, ”Zodiacul” pare a avea priză la public. Britanicii sunt interesați în a descoperi istorii, locuri și oameni despre care un știu decât foarte puțin sau deloc. De altfel, modul în care am fost întâmpinați eu, Teodora Matei și Bogdan Hrib la Newcastle Noir a fost un semn în acest sens.

  ”Legea Talionului” a fost lansată anul trecut la Gaudeamus. Încă își construiește drum către cititori. Dar primele impresii sunt încurajatoare.Interviu cu autoarea Anamaria Ionescu

Arci: În ultimii patru ani s-a schimbat ceva pe/în piața de carte? În bine, în mai puțin bine?

  Anamaria: Cifrele nu s-au modificat substanțial. Cine a citit înainte citește și acum. Am constatat că publicul pare a fi mai deschis către  autorii români, chestie care nu poate decât să mă bucure. Rămâne ca noi, scriitorii, să venim în întâmpinarea lor cu istorii interesante și autentice. Altfel îi vom pierde din nou. Am înțeles că lumea e foarte interesată de cărți pentru copii, ceea ce e minunat. Avem speranțe că va exista și o generație viitoare de cititori.

Din păcate, efectele pandemiei nu pot fi încă cuantificate. Dar vor exista, asta e sigur…

Arci: Ce urmează? Povești? Proiecte?

  Anamaria: Lucrez la un proiect care-mi este tare drag. Un roman polițist a cărui acțiune se petrece aici, pe malul Mediteranei, dar pionii principali sunt români. Povestea este dinamică și veți avea ocazia să descoperiți și picanterii despre viața de emigrant în península Iberică. Cartea este scrisă în parteneriat cu Radu Costescu, despre care vă pot spune că, deși se află la debutul său literar, este un cititor pasionat și un povestitor cu har. El este cel care a avut idea de la care a pornit istoria pe care o veți descoperi în ”Al punto”.

  De asemena, dau zor pentru a termina o povestire care va apărea într-o antologie fantasy în Marea Britanie. Este o colecție dedicată estului Europei, un proiect ce promite a fi interesant, la care am avut onoarea de a fi fost invitată să particip.

Arci: Câteva cuvinte  pentru  cititorii și echipa Literatura pe tocuri.

   Anamaria: Mii de mulțumiri că existați și că sunteți interesați de ceea ce scriu autorii români. Sperăm să reușim să vă păstrăm aproape.

Arci: Mulțumim Anamaria. Mult succes pe viitor!

Carțile Aneimaria Ionescu le găsiți pe site-ul Editura Tritonic

Recenzii cărți Anamaria Ionescu

Interviuri autori români

Interviu cu autoarea Anamaria Ionescu. autori români

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.