Ritualul dragostei de Pamela Morsi

Editura FLAMINGO GD
Nr. pagini:
Traducere: Vali Florescu
Titlul original: Wild Oats
An apariție în România: 1994

Pamela Morsi și-a obținut recunoașterea prin umorul picant al poveștilor sale romantice, pline de căldură și duioșie, pe care le creionează cu multă măiestrie, surprinzându-ne cu originalitatea plină de vervă a personajelor sale, oameni obișnuiți care luptă să își găsească dragostea și drumul în viață.

O voce de prestigiu în romanul de dragoste” – Sandra Brown

” I-am citit toate romanele și i-am savurat fiecare cuvânt” – Jude Deveraux

Ritualul dragostei” face parte din seria Wild Oats, din care mai face parte și ”Haimanaua”.

Acțiunea cărții se petrece în anul 1906 în orășelul Dead Dog, din statul Oklahoma.

Jedwin Sparrow este un tânăr de douăzeci și patru de ani, care a moștenit afacerea de pompe funebre de la tatăl său. Mama lui, Amelia Pratt, fusese o tânără fermecătoare de șaisprezece ani când se căsătorise cu tatăl lui, de trei ori mai în vârstă. Ambițioasă din cale afară, fusese extrem de recunoscătoare sorții pentru șansa ce-i fusese oferită, plecând de la ferma de porci a tatălui său. Jedwin se gândea adeseori cu tristețe că el ar fi preferat oricând afacerea cu porcii antreprenoriatului de pompe funebre. Deși își iubise tatăl și dorise să îi facă pe plac, nu suporta să stea în preajma morților. Avea toate cunoștințele teoretice necesare pentru îmbălsămare, obținând o diplomă în acest sens, dar imediat ce tatăl lui murise își luase un angajat, pe Hayword Puser, care făcea toate pregătirile necesare pentru înmormântare, Jedwin ocupându-se doar de partea administrativă a afacerii.

Liniștea micuțului orășel fusese zgâlțâită în urmă cu opt ani, când Luther Briggs, unicul fiu al matroanei de vază a orașului, Maimie Briggs, divorțase de soția sa Cora și plecase lasându-i acesteia căsuța în care locuiau. În lipsa oricărei declarații publice a persoanelor implicate în scandal, morișca de bârfe se pornise, iar concluzia trasă era una singură: mai mult ca sigur Cora își înșelase soțul, iar acesta aflase și o părăsise. Drept urmare, toată comunitatea se grăbise să o pună la zid, punându-i o etichetă de femeie ușoară și tratând-o ca atare, izolând-o.

Jedwin avusese numeroase fantezii amoroase legate de Cora de-a lungul celor opt ani de zile, până a reușit să își ia inima în dinți și să îi facă o vizită. Roșind și bâlbâindu-se, Jedwin îi zice că ar putea să îi ofere un mic ajutor lunar, o sumă în bani pe care ea să o folosească după cum crede ea de cuviință, în schimbul…, frământându-și mâinile și nereușind să își ducă ideea până la capăt.
”- Domnule Sparrow. Ea i se adresă pe un ton blând, privindu-l drept în ochi. Îmi faceți cumva o propunere indecentă?
– Da, doamnă.”
Cora este revoltată. Nu făcuse nimic să merite acea reputație ce o căpătase și, totuși, nu era prima propunere de acest gen pe care o primise. Te întristezi când realizezi nedreptatea și ipocrizia acelor vremuri.
”Dacă o femeie face o greșeală cât de mică, este distrusă pe viață. Un bărbat, în schimb, se poate tăvăli cât vrea în păcat, scandal, imoralitate, iar cel mai rău lucru este să se bârfească puțin despre el în dosul unui evantai negru. Era o lecție pe care Cora o învățase greu, dar pe care n-o putea uita.”
Primul ei impuls este să îl dea afară pe ușă, cu multă indignare. În fond, era și mai mare decât el, având douăzeci și nouă de ani. Dar, imediat, o idee prinde contur. Ar fi o ocazie ideală să se răzbune pe Amelia, mama lui Jedwin și verișoară îndepărtată cu Maimie, fosta ei soacră. Aceasta răspândise cele mai multe bârfe răutăcioase cu privire la ea și o tratase cu multă aroganță, dornică să intre în grațiile ilustrei ei rude, care nu o lăsase niciodată să uite originea ei modestă. Ar fi fost o mare lovitură pentru Amelia ca opinia publică să afle că fiul ei se ținea după ea. Iar Jedwin merita și el o pedeapsă, pentru obrăznicia lui. Așa că se preface că ar fi de acord să ia în calcul propunerea lui, cu condiția ca el să o curteze.
”Bănuiesc că știți la ce mă refer. Surâzând, își aranjă părul de la tâmple și își fixă agrafele. Galanteria include flirt și poezie, momente lungi de tăcere în doi și priviri pline de dor.”
Astfel că a doua zi Jedwin se prezintă la ea la ceai, convins fiind că după un ceas de conversație plicticoasă, va ajunge în sfârșit la paradisul visat. Însă, la prima încercare de a o atinge, Cora îl dă afară pe ușă, zicându-i să nu se mai întoarcă niciodată, dându-și seama că nu poate să continue această mascaradă.
Dar Jedwin nu este bărbatul care să se dea bătut așa ușor. Convins că s-a pripit și nu a făcut cum trebuie ritualul de curtare, este hotărât să persevereze. Doar flori avea la dispoziție ca nimeni altul, prin natura meseriei, iar poezii cât de greu poate fi să le faci?
În curând, Cora va descoperi pe pragul casei un buchet de trandafiri și un bilet cu o poezioară.
”Sunteți ca trandafirul
Frumos și-nmiresmat
Iar eu mult mai romantic
Decât v-ați așteptat
Vor mai urma și alte poezii și flori, Jedwin îi va repara gardul, pompa de apă, se va urca în pomi să scuture nucile. Încercările lui stângace de romantism o înveselesc pe Cora, alungându-i gândurile negre ce o stăpâneau. Singura ei sursă de venit erau produsele din gospodăria proprie, dar nimeni nu dorea să facă afaceri cu ea, de teama opiniei publice. Singurul care cumpăra de la ea era băcanul, dar și acela pe ascuns și la o treime din prețul obișnuit.

Vesel și mărinimos, puternic și bun, Jedwin o cucerește încetul cu încetul pe Cora, care ajunge să îi aștepte vizitele cu nerăbdare. Este înduioșată de răbdarea lui, de atenția cu care o înconjoară, de faptul că nu o forțează în nici un fel. Într-un moment de sinceritate, Cora îi mărturisește că la început a fost de acord să o viziteze doar pentru a o pedepsi pe mama lui. La rândul lui, Jedwin îi dezvăluie planurile lui de viitor, și anume că dorește să facă o afacere cu sere în care să cultive plante și să se căsătorească peste câțiva ani cu Tulsa May, fiica reverendului, o tânără de cincisprezece ani, pe care o simpatizează. Pe Cora însă o iubește din toată inima.
”- Doamnă Briggs, zice. Nu pot iubi mai mult de o femeie. Și deja vă iubesc pe dumneavoastră.”
Deși se întristează, Cora nu se supără. În fond, a știut de la bun început că nu poate fi vorba de căsătorie între ei. Și, îndrăgostindu-se de el, realizează că ceea ce își dorește de fapt este ca el să își găsească o fată fără de prihană cu care să se căsătorească și care să îl facă fericit. Dar până atunci, ar putea avea și ea felia ei de fericire, nu? Decide să își asume riscul și îl anunță pe Jedwin că e de acord ca el să îi fie amant. Hotărărea ei îl entuziasmează la culme pe înflăcăratul Jedwin, astfel că prima lor experiență amoroasă va dura mai puțin de … un minut! Dar Jedwin e un iubit generos, dornic de perfecționare, astfel ca lucrurile se vor îmbunătăți considerabil, iar cei doi vor petrece clipe pline de pasiune împreună.
Fericirea lor idilică va fi însă zguduită în curând, vigilenta comunitate bănuind că ea are un amant.

În plan secundar, o neașteptată poveste de dragoste se înfiripă între snoaba Amelia și mucalitul Hayword. Trecut prin multe încercări în viață, Hayword are mereu la îndemână o replică plină de înțelepciune și reușește să vadă dincolo de aparențe, descoperind că, dincolo de masca scorțoasă, Amelia ascunde o inimă bună. Deloc intimidat de încercările ei de a-l pune la punct, fiind deranjată de familiaritatea cu care i se adresa, Hayword îi precizează ca Jedwin e șeful lui și nu ea. Este amuzant momentul când el descoperă că ea are o măsea coaptă care o durea groaznic dar pe care îi era teamă să și-o scoată. O păcălește că îi pune o cataplasmă care să îi ia durerea cu mâna, dar când ea deschide gura o imobilizează urcându-se practic pe ea și îi scoate măseaua cu cleștele. Când ea, furioasă pe el că a păcălit-o încearcă să îl lovească cu genunchiul între picioare, Hayword îi spune, oarecum profetic:
”- Haideți, doamnă Mellie, nu mă jugăniți, îi spuse. Pentru că s-ar putea s-o regretăm amândoi.”

Vă invit să descoperiți în carte deznodământul. Vor mai urma câteva momente amuzante, altele dramatice și vom afla misterul a ce se întâmplase de fapt în urmă cu opt ani. Finalul e, bineînțeles, cu happy-end iar ca bonus avem un epilog petrecut în anul 1914, descoperind evoluția evenimentelor în timp.

Vă recomand această neobișnuită poveste de dragoste, care vă va amuza și înduioșa în același timp, în care personajele principale descoperă că pentru a-și găsi adevărata fericire trebuie să aibă curajul să lupte pentru ea, ascultându-și vocea inimii și ignorând părerile și prejudecățile celorlalți.

Autor: Tyna

8 COMMENTS

 1. Felicitări Tyna!
  Imi place recenzia ta, si citind-o am constatat ca eu nu am cartea asta… 🙁 asa ca am trecut-o pe lista.
  Sper sa o gasesc. Haimanaua mi-a placut mult.

 2. felicitari Tyna!super recenzia,mi-a placut mult!plec la scotocit prin biblioteca,iar daca nu o am…ttrebuie sa o gasesc undeva!

 3. Felicitari, Tyna ! Imi plac enorm recenziile tale ! Cartea pare fascinanta, abia astept sa o citesc !

 4. Literatura pe tocuri creeaza dependenta. E imposibil sa citesti recenziile cartilor de pe acest site si sa nu te ispiteasca!
  Felicitari Tyna!

 5. Superba, si recenzia, si cartea! Eu ador cartile Pamelei Morsi, au un stil inconfundabil.
  Felicitari Tyna, am trecut-o in prim plan la carti de recitit!

 6. Deși cartea nu e genul meu, nu pot să nu remarc că recenzia e foarte bine realizată 🙂

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.