Schițe de iubire-Antologie de povestiri romance-Tritonic-recenzie

Schițe de iubire-Antologie de povestiri romance-Tritonic-recenzie

Schițe de iubire-Antologie de povestiri romance-Tritonic

Schițe de iubire-Antologie de povestiri romance-Tritonic-recenzie

 Schițe de iubire-Antologie de povestiri romance

O antologie de povestiri romance reunite de Teodora Matei şi Lucian-Dragoş  Bogdan

 Autori: Dănuț Ungureanu,Teodora Matei, Anamaria Ionescu,Teodora Anghel, Georgiana Sandu, Bogdan Hrib, Rebeca Cojocaru, Lucian-Dragoș Bogdan, Mirela Oprea, Daniel Timariu

Editura: Tritonic

Colecția: Cașmir

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 330

    Prin câte emoții te poate purta o poveste de iubire? Dar ce spuneți de 10 povești? Teodora Matei și Lucian-Dragoș Bogdan au reușit să adune o serie de scriitori excelenți, inclusiv antologatorii, ce abordează stiluri și genuri diferite pentru a inspira un sentiment unic: iubirea. Fie că este adolescentină, imposibilă, naivă, manipulatoare sau arzătoare, trăirea este redată în povestiri cu măiestrie și oferă o lectură surprinzătoare și complexă.

   Genul romance este întotdeauna capabil să atingă corzi sensibile, iar pentru un pătimaș al cărților în cauză nu este loc de refuz. La o primă vedere, „Schițe de iubire” ademenește prin autorii prezentați și, bineînțeles, prin titlu, însă în pagini se ascund secrete și adevărate surprize. Poveștile schițează vieți, iar pentru că s-au regăsit printre rândurile câtorva scrieri scene reprezentând pictura sau desenul, acestea creionează și arta. Autorii și-au împletit imaginația, unii mizând pe povestiri marcate de evenimente reale, alții cufundând cititorul în nostalgie, imprimând suspine sau creând suspansul unui thriller, rezultând într-o carte de poveste plină de povești.

   Prima „schiță” este prezentată de Dănuț Ungureanu, scriitor, jurnalist, scenarist și dramaturg, intitulată „O iubire de pe strada noastră”. Printr-un stil asemănător povestirii în ramă, îi descoperim pe Aurică, „pui de rom”, și Mărioara, orfană de mamă și rămasă cu tatăl „șofer-șomer”, ce locuiau în mahala până la momentul demolărilor de „pe vremea Împușcatului”. Între cei doi, de mici copii, s-a legat o relație puțin probabilă, dat fiind un rrom, aproape analfabet, și o româncă, cu pretenții de facultate, însă chiar și după mutarea Mărioarei la bloc, au continuat să se întâlnească și iubirea lor a perseverat. Dorința lui Aurică de autodepășire îl va aduce în fruntea unei bande de cartier, implicările fiindu-le nefaste. O poveste dură, o iubire rămasă un miraj.

   Teodora Matei, autoare remarcată prin volume ca „Stăpânul castelului”, „Tot timpul din lume”, „În mintea comisarului” și multe altele, redă povestea „Reflexie”, amarul unei femei la cincizeci de ani. Vârsta nu reprezintă un impediment în fața iubirii, iar printr-un stil intrigant și misterios, se oglindește o dramă și un adevăr trist.

   Prin povestea „Haștag” scrisă de Anamaria Ionescu, avem parte de o doză de realism prin prisma manifestațiilor #rezist, care se împletesc cu o iubire ce pune semne de întrebare și lasă loc de noi începuturi.

  Tânăra Teodora Anghel, în vârstă de doar 18 ani, înseninează paginile prin povestea unei prime iubiri, inocentă și simpatică, denumită sugestiv „Drumul către necunoscut”. Potrivirea cu acțiunea povestirii, ce are loc într-un tren, și emoțiile personajelor care se încumetă la o aventură, de descoperire a lumii cât și a sentimentelor, este pricepută. Sea gustă viața pe cont propriu pentru prima oară; fiind crescută într-un centru de plasament, călătorește și vede pentru prima oară munții. Adam apare pe neașteptate în fața ei și îi ia cu asalt simțurile. Prea puține pagini pentru o poveste care pune zâmbete reale pe față.

   Georgiana Sandu creează un nou fenomen, pe lângă cunoscutele ei serii „Iubire periculoasă”, „Prefă-te că mă iubești” și mai nou „Cheia iadului”, povestea „Spânzurătoarea”, inclusă în antologie, se anunță un viitor roman care cu siguranță va face valuri. Povestea demnă de stilul thriller, te ține ca pe ace scenă cu scenă, provocările jocului Spânzurătoarea aducând un suspans palpabil, iar iubirea ce se înfiripă între personajele Alexis și Asher are o pornire fierbinte. Finalul te lasă atârnat, șocat și extaziat la gândul că „va urma”.

   „Pe neve” de Bogdan Hrib, scriitor (Patimile doamnei ministru, Blestemul manuscrisului, Filiera grecească), editor, fotograf și jurnalist, este o poveste scurtă, dar cuprinzătoare. Cu un gram de acțiune ca desprinsă dintr-un film, autorul reușeşte să capteze atenția, dar și să aducă un zâmbet prin aluzia din încheiere, un moment „Inception”.

   „Karina” nu este doar un titlu, Rebeca Cojocaru transmite iubire prin acel cuvânt. O poveste ce prinde aripi într-o „cușcă”, între Ana și Dan, una imposibilă dar care rămâne legată prin fetița bărbatului, Karina, care inspiră putere și iubire pură, șansa pentru un nou început.

   O povestire cuprinzătoare, cu o acțiune palpitantă, „Clar de lună” surprinde extremele iubirii: cea devotată și cea trecătoare. Lucian-Dragoș Bogdan compune un cadru potrivit femeilor și bărbaților deopotrivă, rezumând sentimentul de atracție, infidelitate și depresie.

   Cheia lacrimilor mele s-a aflat la Mirela Oprea. Deși nu m-aș fi săturat de regulă cu o poveste scurtă, „Dragoste și sacrificiu” a încununat toate părțile și momentele importante ale unei lecturi de succes. Inocența unei fete crescute la mănăstire întâlnește deziluziile vieții, fiind luată cu asalt de emoțiile necunoscutului. Este răpită de dragoste, dorindu-și ca bărbatul atrăgător de lângă ea să o iubească veșnic, iar moștenirea de familie să nu mai reprezinte niciun obstacol, însă un joc dureros al sorții îi va despărți pentru totdeauna.

   Ultima, dar nu cea din urmă poveste care încheie antologia, semnată de Daniel Timariu. „Ziua în care mi-am amintit” este nota perfectă pentru un șir de povești care au străbătut toată gama de emoții. O introspecție, o călătorie prin momentele care marchează viața, fie ele mărunte sau de cumpănă, o povestire în care familia „schițează” iubirea.

   „Schițe de iubire” este atent compusă, emană sentimentul principal cu fiecare pagină și, pe lângă cele zece lecturi individual perfecte, a lăsat impresia mai degrabă de un roman excelent scris. Te introduce ușor în acțiune, îți trezește un zâmbet, un fior, te ridică pe valuri periculoase și te intrigă cu revenirea pe pământ, te calmează cu momente dulci, ca mai apoi să îți facă pielea de găină cu un punct culminant șocant, alină prin pasiune și scene fierbinți, iar finalul te lasă cu lacrimi șiroind pe obraji.

   Fără dar și poate, „Schițe de iubire” și-a atins scopul: a împăcat ochii, mintea și sufletul. Volumul întrunește cel puțin un gen preferat și oferă ca premiu zece povești favorite.

Cartea Schițe de iubire-Antologie de povestiri romance poate fi comandată de pe site-ul Editura Tritonic

Recenzii cărţi

 

***Alina-Ioana Dinu (Alice Dinu)***Privesc lumea prin lentile colorate, unii pot spune că sunt naivă, dar mie îmi place să cred că sunt o visătoare. Sunt o fire singuratică și pot fi percepută ca ciudată, însă caut relațiile sincere și cred în dragoste la prima vedere. Am o pasiune pentru fotografie care mă inspiră să văd frumosul chiar și în cele mai neașteptate locuri. Mă refugiez în lectură pentru că lumea descrisă în cărți mă face să îmi doresc mai mult de la realitatea mea și mă ajută să mă descopăr și să mă accept așa cum sunt. Am o fascinație pentru mitologie, fie ea greacă sau egipteană, râd și plâng odată cu personaje din cărți romantice și jucăușe, sunt prinsă în vraja thrillerelor, ador să călătoresc în lumi imaginanare, distopice, utopice, să experimentez o istorie sub genul fanteziei. Am mâinile dibace, o mică artistă, și compun Idei la întâmplare, rup bucăți din imaginație și le pun în cuvinte și sper să inspir atracție pentru literatură, pe tocuri sau nu, în aer liber sau acasă.

12 COMMENTS

  1. Am ales intre aceasta carte si Noir de Bucuresti la targ dar acum sigur vreau s-o citesc. Felicitari Alina pentru recenzie!
    Felicitari tuturor autorilor implicati in proiect!

  2. Am cumparat si eu cartea imediat cum a aparut pe piata. Nu ascund faptul ca unele povesti m-au intristat (Dragoste si sacrificiu de Mirela Oprea), iar altele m-au incantat. Cel mai mult mi-a placut Spanzuratoarea de Georgiana Sandu. Ca sa fiu cinstita, datorita acestei povestioare am si cumparat cartea :))

  3. Nu citesc in general proza scurta, dar povestirile astea parca ma intriga, chiar par dragute in felul lor. nu sunt prea romantica de fel, dar cateodata o astfel de atmosfera e chiar binevenita

  4. Niște schițe de iubire pe care le-aș încerca și eu 🙂

    Felicitări pentru prezentarea elocventă!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.