Adevărata față a dragostei de Stephanie Laurens-recenzie

Titlul original: The Truth About Love
Traducere: Monica Sabin
An apariție în România: 2006
Editura LIDER
Colecția ROMANTICA
Nr. pagini: 451

Stephanie Laurens a cunoscut notorietatea în momentul când romanele ei despre aventurile familiei Cynster au ajuns să captiveze o întreagă lume și au transformat-o într-o autoare populară și foarte iubită. În cariera de peste două decenii a scris mai mult de 50 de cărți romantice care au devenit de-a lungul timpului bestselleruri în New York Times, Publishers Weekly, Wall Street Journalși USA Today. A câștigat premiul RITA pentru The Fall of Rogue Gerrard, la categoria Best Romance Novella, în anul 2008.

Seria Cynster: 1.Devil’s Bride-1998/2.A Rake’s Vow-1998/3.Scandal’s Bride-1998/4.A Rogue’s Proposal-1999/5.A Secret Love-2000/6.All About love-1999/7.All About Passion-2001/8.On A Wild Night-2002/9.On A Wicked Dawn-2002/10. Femeia ideala (The Perfect Lover-2003) /11.The Ideal Bride-2004/12. Adevărata față a dragostei (The Truth About Love)-2005/13.What Prince Love?-2006/14. The Taste Of Innocence-2007/15.Temptation Andsurrender-2009/16. Patimile iubirii (Viscount Breckenridge To The Rescue-2001)/17. Pasiunile inimii (In Pursuit Of Miss Eliza Cynster)-2011(The Cynster sister trilogy)/18.Prizoniera dragostei (The Capture of The Earl of Glencrae)-2012(The Cynster sister trilogy)/19.Pețitoarea (And Then She Fell)-2013(The Cystner sister Duo)/20. Provocarea (The Taming of Ryder Cavanaugh)-2013(The Cystner sister Duo)/21.By Winter’s Light (Cynster)-2014/22. The Tempting of Thomas Carrick (Cynster) – 2015/23. A Match for Marcus Cynster (Cynsters Next Generation) – 2015

Din seria Cynster s-au tradus la noi Femeia ideala și Adevărata față a dragostei (ambele la Editura Lider) și Patimile iubirii, Pasiunile inimii, Prizoniera dragostei, Pețitoarea și Provocarea – seria Cynster Sisters, la Editura Litera, Colecția Iubiri de poveste. M-aș bucura mult să fie traduse și restul cărților din seria Cynster.

”Adevărata față a dragostei” este a 12-a carte din seria Cynster și are un aer gotic, oferindu-ne un mix de mister, suspans, romantism și momente de erotism.

Acțiunea cărții începe în anul 1831 la Londra.

Gerrard Debbington era un pictor extrem de renumit, ale cărui lucrări erau foarte apreciate. Pictura era o parte intrinsecă din ființa lui, se dedica acestei activități cu toată energia și pasiunea sa. Respingea categoric orice ar fi putut să îi diminueze capacitatea de a picta. Tocmai din acest motiv, căsătoria nu intrase în planurile lui până la vârsta de douăzeci și nouă de ani. Situația sa confortabilă din punct de vedere material îi permitea să își aleagă ceea ce dorea să picteze. În general, lucrările sale reprezentau peisaje, iar el reușea să transmită cu mult talent atmosfera locului respectiv. La rugămințile familiei, pictase câteva portrete, dar numai rudelor apropiate. Cedase insistențelor și acceptase ca unul dintre acestea sa fie expus într-o galerie, lucru care îi adusese o avalanșă de cereri din partea multor aristocrați pentru a le face portretul, dar pe care le refuzase pe toate. Conform principiilor sale, Gerrard nu putea executa decât o pictură onestă, care să reflecte realitatea iar, de cele mai multe ori, acest lucru ar fi stârnit nemulțumirea.

Când primește o propunere de a picta faimoasele grădini de la Hellebore Hall, Gerrard este pus în mare dificultate. Pentru el, a picta aceste superbe peisaje era un fel de Sfântul Graal, o posibilitate de a-și testa pe deplin talentul. Din păcate, propunerea este strict condiționată de realizarea concomitentă a portretului fiicei proprietarului, Jacqueline Tregonning. Deși este convins că își va irosi talentul cu pictarea acestei ”gâsculițe”, Gerrard nu poate rezista tentației și acceptă termenii propunerii. Pleacă împreună cu bunul lui prieten, Barnaby Adair, la Hellebore Hall. Ajuns acolo, toate rezervele sale se spulberă într-o clipă. După o singură privire, este fascinat de tânăra pe care trebuia să o picteze.

”Cu Jacqueline Tregonning dăduse lovitura – un subiect care avea emoții și sentimente, griji și neliniști, toate ascunse în spatele unui chip care, la rândul său, îl intriga.”

”Ea sugera un lac liniștit, adânc și strălucitor la suprafață, dar cu curenți puternici, pe care-I asocia cu emoții profunde.”

Adevărata față a dragostei de Stephanie Laurens (3)În curând, Gerrard și Barnaby fac cunoștință cu o întreagă comunitate locală. O notă de mister persistă, dar cei doi fac o bună echipă împreună și reușesc să culeagă mai multe indicii aflând că, în urmă cu trei ani logodnicul lui Jacqueline dispăruse fără urmă, iar în urmă cu un an și jumătate mama acesteia avusese un accident tragic în Grădina Nopții, căzând de pe o terasă și frângându-și gâtul. În ambele cazuri, ultima persoană care le văzuse în viață fusese Jacqueline, iar șușotelile celor din jur arătau că mulți o considerau pe ea vinovată. Gerrard descoperă că, de fapt, acesta fusese și motivul pentru care tatăl ei insistase atât de mult ca el să îi realizeze portretul Jacquelinei, știind de incredibilul său talent de a reuși să redea în portretele sale însăși esența persoanei respective. Când tabloul va fi gata, el va scoate în evidență fie inocența, fie vinovăția Jacquelinei. Gerrard realizează că însuși tatăl ei, care își iubise nespus soția, era chinuit de îndoieli pe care dorea să și le înlăture. Gerrard, în schimb, un foarte fin cunoscător al naturii umane, este absolut convins de nevinovăția Jacquelinei. Privind în ochii ei minunați, a reușit să vadă adânc în sufletul ei, observând numai bunătate. Este convins că va putea să realizeze tabloul și să arate tuturor percepția sa, convingându-i de inocența ei. Ca fundal al tabloului alege intrarea în strania Grădină a Nopții. Pentru realizarea tabloului, cei doi ajung să petreacă tot mai mult timp împreună. Amândoi sunt irezistibil atrași unul de celălalt și ajung să împartă îmbrățișări pasionale. Totuși, Gerrard nu vrea să meargă mai departe până nu își impune propriile lui condiții.

”- Dacă mi te oferi și a treia oară, o să te iau, și nu va mai exista cale de întoarcere. N-o să mă mai port ca un gentleman și nu o să te mai refuz. Te vreau – și dacă mă provoci, vei fi a mea. Fiecare părticică a ta va fi a mea. Cu fiecare respirație, cu fiecare geamăt, cu fiecare bătaie a inimii, vei fi a mea. Întinzând brațele, se ridică de pe canapea; privi în jos, în ochii ei. Gândește-te bine. Dacă decizi că asta vrei, voi fi aici. Voi fi gata”

Deși îi dăduse un ultimatum, Gerrard nu era deloc îngrijorat întrucât, la fel de arogant ca și ceilalți bărbați Cynster, era pe deplin încrezător care va fi alegerea lui Jacqueline.
Va alege să fie a lui, iar el o va avea. Fără să știe, Jacqueline îi fusese hărăzită.”
Ceva malefic pândește însă din umbră, iar în curând însăși viața lui Gerrard va fi amenințată.

Ce se va întâmpla în continuare? Ce se petrecuse în trecut? Vor reuși cei doi să își apere dragostea în fața amenințărilor? Aflați răspunsurile în carte.
În acțiune sunt introduse foarte multe personaje secundare, iar autoarea ne pune de mai multe ori pe piste greșite, astfel că misterul se dezvăluie abia în final.

Stephanie Laurens este o maestră a descrierilor. Vezi parcă aievea grădinile luxuriante, cu plante exotice și misterioase, peisajele superbe care îți taie răsuflarea.Adevărata față a dragostei de Stephanie Laurens (2)

Momentele de dragoste dintre cei doi eroi sunt foarte fierbinți, iar autoarea nu se zgârcește deloc la detalii. Dialogurile dintre cei doi eroi sunt foarte incitante, m-am distrat citind duelurile lor verbale.

Alături de Gerrard, Jacqueline își descoperă o latură foarte pasională a sa. Mai mult, pentru prima dată după mult timp, începe să spere în viitor. Totuși, profund îndrăgostită de el, încearcă să îl îndepărteze la un moment dat, realizând că persoanele pe care le-a iubit cel mai mult au suferit accidente tragice.
Gerrard se schimbă mult pe parcursul cărții. Natura sa pasională și profundă rămâne aceeași, numai că își reconsideră prioritățile. Mi-a plăcut mult cum în final Gerrard își va pune în pericol, fără să pregete nici o clipă, viața și capacitatea de a picta pentru a o salva pe persoana iubită.
Dintre personajele secundare, l-am simpatizat imediat pe Barnaby Adair. Carismatic, sociabil și intuitiv, Barnaby dovedește reale calități de detectiv, ajutându-l pe Gerrard să elucideze misterul. M-am bucurat descoperind că autoarea i-a dedicat și acestuia o carte, ”Where the Heart Leads”.

Cartea ne oferă o importantă lecție de viață. Trebuie să descoperi ceea ce este cu adevărat important, să ai curajul să lupți pentru acest lucru, să nu te lași cuprins de temeri și doborât de greutăți.

”Dragostea nu reprezenta fericirea aleasă de cineva – să o accepte sau nu, să o simtă sau nu. Când se ivea, nu-ți rămânea altceva de făcut decât să decizi dacă răspunzi – dacă o primești în forul tău lăuntric, sau dacă îi întorci spatele și o lași să moară.

Dragostea este ceva care se trăiește; ea nu se află sub controlul nimănui.”

Adevărata față a dragostei de Stephanie Laurens (1)

Autor: Tyna

7 COMMENTS

  1. Superba prezentare Tyna, m-ai facut sa incep ziua cu zambetul pe buze! Felicitari si multumesc de recomandare, trebuie neaparat sa citesc cartea. Ma bucur ca ai adus in atentie aceasta serie, care sper sa fie tradusa in intregime, ca merita, imi place cum scrie autoarea!

  2. Cand citesc recenziile tale, de fiecare data imi doresc sa citesc carte , sa cunosc acele personaje care tie ti-au placut atat de mult, sa savurez povestea minunata ascunsa in paginile ei! Felicitari, Tyna pentru aceasta recenzie superba! locco_smiley_10

  3. Stii deja ca nu citesc siropeluri si chestii din astea cu iubiri si personaje perfecte, dar banuiesc ca e o carte foarte easy pentru plaja si momente de relaxare. 🙂

  4. O recenzie super, la o carte pe masura! Gradinile mi-au placut ( pozele). Am citit cartea cu ceva ani in urma si de atunci tot astept sa se mai traduca la noi ceva carti din aceasta serie .
    Tyna, felicitari! Recenzia este foarte frumoasa, si ai surprins emotiile personajelor. Pentru cei ce n-au citit cartea, sper sa o faca in urma recenziei tale!

  5. Femeia ideala(deşi este a nu ştiu cât din serie, dar aşa au apărut ) şi Adevărata faţa a dragostei au fost primele carţi citite de mine, aşa am făcut cunoştinţă cu autoarea.Mi-a plăcut cartea, şi mulţumesc că mi-ai reamintit-o.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.