Secret elements. În ochiul uraganului - Johanna Danninger – Unicart

Secret elements. În ochiul uraganului – Johanna Danninger – Editura Unicart – recenzie

Secret elements. În ochiul uraganului

Johanna Danninger

Titlu: Im Auge des Orkans

Traducerea: Ioana Constantin

Editura: Unicart

An apariție: 2022

Nr. de pagini: 322

Gen: Young Adult, Fantasy

 Seria Secret Elements: 1. În adâncul mării; 2. În mrejele pământului; 3. În ochiul uraganului; 4. Im Spiel der Flammen

 Jay își începe, în sfârșit, pregătirea ca agentă a Celeilalte Lumi. Niciodată nu și-a dorit ceva atât de mult, dar nici nu a depus suficient efort ca să obțină ce își dorea. Însă timpul este scurt și are atât de multe de învățat înainte de a începe lupta împotriva întunericului. Faptul că Lee, dintre toți oamenii, este unul dintre instructorii ei, n-o încântă prea mult pe Jay, pentru că el nici măcar nu pare să o observe, în ciuda a tot ceea ce au trăit împreună. Acest lucru o doare mai mult decât ar vrea să recunoască – și o înfurie foarte tare! Mânia ei ar putea să o pună în pericol; în fond, inima ei este cea care ghidează magia elementelor…

   În urmă cu doi ani, am citit primele două volume pe nerăsuflate, dornică să descifrez misterul orinionului, amuleta în jurul căruia se învârte întreagă acțiune a seriei ,,Secret Elements”, așa că nu e de mirare că am așteptat cu nerăbdare apariția celui de-al treilea volum. La târgul de carte Gaudeamus am reușit să intru în posesia lui, fiind foarte bucuroasă că, în scurt timp, voi putea porni într-o nouă călătorie plină de aventuri, alături de Jessica, Lee și de ceilalți membrii ai echipei 8.

   Spre marea mea încântare, acest volum se ridică la nivelul volumelor precedente. Intriga e la fel de captivantă, lupta dintre Lumină și Întuneric, Bine și Rău, este mult mai încrâncenată, schimbul de replici este savuros, iar atracția dintre Jessica/Jay și Lee, șeful echipei 8, crește în intensitate. Am regăsit-o pe Jay la fel de încăpățânată, dornică să se implice în acțiunile intreprinse de Agenție. Nu are ea pregătirea necesară ca agentă a Celeilalte Lumi, dar știe instinctiv în ce direcție să se îndrepte, mai ales că orinionul o poate ajuta. Mi-a dovedit că este o eroină puternică, făcând față schimbărilor cu fruntea sus. Nici Lee nu mi s-a părut prea mult schimbat, poate doar un pic mai receptiv și comunicativ, însă a rămas la fel de tensionat în prezența lui Jay și continuă să o privească cu dispreț. Totuși, am simțit că ies scântei de fiecare dată când cei doi sunt împreună.

   Pentru cei care nu au citit primele volume ale seriei, am să fac o scurtă prezentare, cine este Jay, ce este orinionul și de ce această amuletă ascultă doar de ea, evitând spoilerele, pentru a înțelege mai bine situația din prezent.

   Întreaga omenire se află într-un mare pericol, iar Jessica Winter, o adolescentă de șaptesprezece ani, joacă un rol important în această luptă. Danu, mama planetei, a ales-o să fie purtătoarea orinionului, cea mai puternică armă ce poate exista pe lume. O amuletă magică cu ajutorul căreia ar putea stăpâni cele patru elemente care stau la baza vieții: focul, apa, pământul şi aerul. Orinionul îi dă fetei puterea să folosească aceste forțe. Dar, pentru asta, Jay trebuie să caute spiritele naturii, cele patru elemente, pentru a le cere permisiunea. Deocamdată a ajuns să controleze apa (,,Secret Elements. În adâncul mării”) și pământul (,,Secret Elements. În mrejele pământului”). Din momentul în care va ajunge să stăpânească toate elementele, ea va putea să intre în lupta împotriva întunericului. Întunericul ce se manifestă într-o femeie care îşi spune Vulpea. Aceasta conduce Ordinul Roșu, o organizație de așa-numiți luptători pentru libertate. Adepții ei vor să elibereze pe cei din Lumea Celorlalți, vor să redeschidă granița dintre lumi, convinși fiind că oamenii nu merită să ocupe o lume întreagă și că ei s-au saturat să se tot ascundă. Jay trebuie să ajute Agenția să contracareze acest pericol, iar la rândul său, Agenția trebuie să o protejeze pe ea. De aceea o duc la centrala principală a Agenției, în Lumea Celorlalți, unde ea va trebui să se integreze în echipa 8, compusă din tineri înzestrați cu anumite puteri speciale și condusă de căpitanul Lee Aherra. Din păcate, între ea și Lee se naște o puternică antipatie, din cauza prejudecăților de care părea pătruns în privința ei, iar de aici pornesc o serie întreagă de neînțelegeri.

 

,,Aici nu mai eram singura cu o istorie problematică, dimpotrivă. Dar, între timp, mă retrăsesem atât de mult din tot şi toate încât nu mai lăsam pe nimeni să se apropie de mine. Suferisem atât de multe dezamăgiri că nu mai voiam să trec şi prin altele. M-am închis în mine ca într-o fortăreaţă şi am decis să fiu stăpâna absolută a vieții mele. Învățasem că furia era mai uşor de suportat decât suferința continuă şi mă învelisem într-un cocon protector de mânie permanentă.

  Iar Lee spărsese acest cocon şi am petrecut zile în şir întrebându-mă cum de fusese posibil.”88

   Acțiunea din ,,Secret elements. În ochiul uraganului” se continuă de unde a rămas în “Secret Elements. În mrejele pământului”. Jay începe pregătirea de agent în Lumea Celorlalți, având că instructor pe Lee, fapt ce n-o încântă prea mult, dar nu mai vrea să fie neajutorată în fața unui potențial adversar. Ea nu este decât un om obişnuit, cu trei delicte juvenile la dosar. Nu dispune de însuşiri ieşite din comun precum ceilalți candidați, deci sunt șanse să rateze toate testele.

   Totuși, șeful agenției o vede cu ochi buni, deoarece reușise să o închidă pe Vulpe, cu ajutorul orinionului, într-o sferă din gheață. De atunci se află congelată, dar vie, într-o celulă de închisoare. În ea dormită în continuare întunericul, care avea nevoie de un trup ca să poată exista pe această planetă. Şi tocmai asta e problema. Atâta timp cât Vulpea se află în această stare, prezența periculoasă a Întunericului nu poate fi alungată din ea. Pământul are să fie din nou în siguranță doar dacă agenția reuşeşte să-l anihileze. Este posibil ca Ordinul roşu să reprezinte o amenințare masivă la adresa Pământului chiar şi în condițiile în care şefa lui zace congelată în pivnița agenției. Nimeni nu ştie până unde se întind firele acestei organizații în subteran. De curând, a ajuns să terorizeze oficial lumea oamenilor. Adepții lui s-au alăturat grupărilor teroriste umane și acționează în numele acestora. Ce urmăresc? Jay trebuie să găsească celelalte elemente cât mai repede. Va reuși acest lucru? E ea pregătită să folosească forțele într-o misiune activă?

 

,,Dă-i unui om o fărâmă de putere şi va vrea mai multă. Odată ce are posibilitatea să-i stăpânească pe alții, o va face. Lăcomia îl mână tot mai departe chiar dacă trebuie să calce pe cadavre. Asta e natura umană.”

   Acțiunea, aventura si suspansul se îmbină toate într-un fir narativ captivant și alert, astfel încât nu poți lăsa cartea din mână până la final, pentru a afla tot ceea ce are de oferit povestea. O carte pe care o recomand cu mare drag! 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.