Secret Elements. În mrejele pământului de Johanna Danninger

Secret Elements. În mrejele pământului, de Johanna Danninger – Editura Unicart – recenzie

Secret Elements. În mrejele pământului vol 2

Johanna Danninger

Titlu: Im bann der erde

Traducerea: Ioana Constantin

Editura: Unicart

Colecție: Imaginarium

An aparitie: 2020

Nr. de pagini: 286

Gen: Young Adult, Fantasy

Nota Goodreads: 4.20

Nota mea: 10

 Seria Secret Elements: 1. În adâncul mării; 2. În mrejele pământului; 3. Im Auge des Orkans; 4. Im Spiel der Flammen

 

ACOLO UNDE SE SFÂRȘEȘTE LUMEA TA, ÎNCEPE MAGIA…

Jay s-a hotărât: este gata să aparțină lumii în care a ajuns și să-și accepte destinul. De abia așteaptă să-și înfrunte dușmanii și să pornească în căutarea celorlalte elemente, însă Lee continuă să o excludă din misiunile Echipei 8. O consideră pe Jay un pericol pentru ea însăși și pentru ceilalți și nu scapă nicio ocazie de a-și exprima această convingere. Jay se simte prinsă între teamă și îndoieli cu privire la propriile abilități, pentru că nimeni nu știe ce se va întâmpla dacă ea, Purtătoarea orinionului, va eșua…

   Evenimentele petrecute în prima parte a seriei Secret Elements, În adâncul mării, m-au îndemnat să trec imediat la următorul volum, așa că mi-am făcut bagajul și am pornit într-o călătorie plină de aventuri, alături de Jessica, Lee și de ceilalți membrii ai echipei 8.

  E drept, aveam sufletul îndoit de temeri, că povestea nu va mai avea același farmec ca la început, dar m-am înșelat. Am constatat că mizele sunt mult mai mari, lupta dintre Lumină și Întuneric, Bine și Rău sunt mai crâncene, sarcasmul stă la loc de cinste, iar tensiunea dintre Jessica/Jay și Lee se amplifică. De altfel, toate personajele creează o atfmosfera plăcută, și asta datorită replicilor amuzante. Jessica continuă să dea bătăi de cap celorlalți membrii ai echipajului, vrea să se implice în căutările întreprinse de aceștia, chiar dacă asta înseamnă că va face câteva greșeli, dar important e că are o intuiție, știe instinctiv în ce direcție să se îndrepte. Lee este la fel de încăpățânat și introvertit, dar am impresia că în spatele acestui scut se ascunde multe emoții, dar ceva îl împiedică să se manifeste. Ceilalți membri ai echipei 8, Samira, Joe, Colin și Ivan, pisica vorbitoare, încearcă să detensioneze atmosfera apăsătoare dintre Jay și Lee, așa că acțiunea nu este deloc plictisitoare.

  În volumul al doilea al seriei, o însoțim pe Jay în Lumea Celorlalți, o lume în care Binele și Rău, Lumina și întunericul dau o lupta pe viață și pe moarte. Chiar dacă e de puțin timp în această lume paralelă, lui Jay i se pare că fosta ei viață se pierduse undeva într-un trecut îndepărtat. Ca şi cum orfelinatul în care își petrecuse copilăria și problematicii ani de şcoală nu mai erau decât nişte amintiri pe cale să pălească.

 

,,Nu au trecut  decât câteva zile de când îmi dorisem cu disperare să mă întorc acasă în Lumea de Acolo. De când nu mai voiam să fiu aici, în această lume străină şi atât de ciudată, în care existau chestii magice precum pisici vorbitoare și sirene și, în acelaşi timp, o tehnologie atât de avansată. La început, respinsesem cu vehemență toate aceste lucruri atât de străine. Teama de necunoscut fusese pur şi simplu mult prea mare şi ajunsesem într-o stare de panică.”

    Până la urmă, Jay s-a văzut nevoită să accepte această lume diferită, știind precis motivul pentru care se află în acest loc. Pe Pământ se desfăşura un război între forțe pe care până acum nu le percepuse. Energii care ,,nu puteau exista decât împreună şi care erau absolut necesare pentru existența vieții păreau să-și fi pierdut echilibrul – Binele şi Răul, Lumina si Întunericul. Întunericul ieşise din propria lui umbră şi încerca să câştige bătălia”.

  Întreaga omenire se afla într-un mare pericol. Iar Jay joacă un rol important în această luptă. Danu, mama planetei, i-a oferit orinionul, cea mai puternică arma ce poate exista pe lume. O amuletă cu ajutorul căreia putea stăpâni cele patru elemente: focul, apa, pământul şi aerul. Cele patru elemente din care ia naştere viața. Şi, cu toate că încă nu ştie cum să mânuiască această armă, îi este limpede că avea să intre cu ea în lupta împotriva Întunericului. Întunericul ce se manifestă într-o femeie care îşi spune Vulpea. Prima lor întălnire aproape că i-a fost fatală lui Jay. Fără Lee, ar fi fost moartă. Talentul lui o salvase.

,,Ca întotdeauna când mă gândeam la lucrurile astea, mă simțeam cuprinsă de sentimente amestecate. Pe de o parte, îi eram infinit de recunoscătoare lui Lee şi ştiam că-i datoram, practic, totul. Însă tocmai asta mă şi tulbura. Ştiam ce credea despre mine şi despre originea mea umană. Se observa uşor că nu era deloc convins că aş fi avut însuşirile potrivite pentru a fi Purtătoarea orinionului. Avea față de mine o atitudine care chiar nu mă încuraja să-mi manifest recunoştința pentru ce făcuse. Până acum, nici măcar nu reuşisem să-l abordez în legătură cu ce se întâmplase. Cu cât trecea mai mult timp, cu atât mă simțeam mai prost din cauza asta, dar pur şi simplu nu reuşeam să trec peste toate acele sentimente contradictorii.”

   Jay este prinsă într-un adevărat tumult emoțional. Daca vrea să se integreze în echipa 8 trebuie să accepte odată că Lee e căpitanul. Însă nu reușește să se înțeleagă deloc cu el. Trăiește cu impresia că, pentru el nu e decât un amărât de om complet nepotrivit pentru a fi purtătorul orinionului.

 

,,În mod normal, nu mă sinchiseam de ce credeau alții despre mine. Stima mea de sine se baricadase de-a lungul anilor îndărătul unui zid gros de care părerile celorlalți despre mine se loveau fără să lase vreo urmă. Cu atât mai mult, m-a surprins acum durerea ascuțită care-mi săgeta pieptul. De mult nu mă mai simțisem atât de rănită ca acum.”

   Deşi îi observă scânteia minusculă de apreciere din priviri, Lee nu este capabil să o laude măcar o dată pentru ce reuşeste sa realizeze. Pur si simplu, între cei doi există un amestec exploziv, de natură să le pună inimile, dar și viețile în pericol.

 

,,Lee mă privea așteptând ceva, iar eu aş fi avut atât de multe de spus și totusi nu reuşeam să scot niciun cuvânt. Cuvintele mi se înțepeniseră în gât ca o găluşcă. In piept simțeam o durere pe care n-o înțelegeam şi nici nu voiam s-o tolerez. M-a costat multă putere să-mi înăbuş durerea asta şi în acelaşi timp să înfrunt privirea ochilor lui albaştri. În niciun caz nu voiam să mă expun din nou în fața lui şi să mă pierd iar cu firea. Ar fi fost ca şi cum mi-aş fi recunoscut deschis slăbiciunea. O slăbiciune pe care o uram.”

   Acum, că Spiritul Apei i-a dat permisiunea să-i foloseasca forța, Jay trebuie să învețe să controleze puterea orinionului. Însă nu are nicio idee cum să dea de urma celorlalte spirite ale naturii. De abia după ce va obține consimțământul tuturor celor patru elemente, orinionul îşi poate desfăşura întreaga forță. Nu mai trebuie decât să învățe cum s-o folosească pentru scopurile ei.

  Dar, într-o discuție aprinsă cu Lee, din cauza furiei, Jay uită pur și simplu de blocada din mintea sa și reușește să declanșeze forța apei, producând o coloană de apă.

,,M-am holbat uluită la coloanele de apă de înălțimea unui om, care se ridicaseră lângă mine şi tocmai se prăbuşeau vuind. Doar valurile concentrice mai demonstrau că aici se întâmplase ceva incredibil.”

   Având în vedere că Jay a reușit să elibereze energia apei, echipa 8  continuă căutările, următoarea misiune fiind aceea de a găsi Spiritul Pământului. Clanul de pitici Mirakka știu unde se află acesta, dar nu vor să-l spună. Dar Jay îl convinge pe căpetenia lor să-i spună locul, și anume că Pământul se află în Lumea de Acolo. În apropiere de oraşul peruan Tarapoto, la tribul indienilor Seroqua. De aici începe adevărata aventură a echipei 8, dar ce se întâmplă mai departe, vă las pe voi să aflați.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Unicart

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți fantasy

recenzie vol 1

În mrejele pământului Secret Elements, de Johanna Danninger

 

 

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.