Secret elements. În adâncul mării - Johanna Danninger

Secret elements. În adâncul mării, de Johanna Danninger – Editura Unicart – recenzie

Secret elements. În adâncul mării

Johanna Danninger

Titlu: Im Dunkel der See

Editura: Unicart

Colectie: Imaginarium

An apariție: 2018

Nr. de pagini: 326

Gen: Young Adult, Fantasy

Nota Goodreads: 4.20

Nota mea: 10

 Seria Secret Elements: 1. În adâncul mării; 2. În mrejele pământului; 3. Im Auge des Orkans; 4. Im Spiel der Flammen

Descoperă lumea ce-ți e ascunsă…

Jessica are 17 ani și nu-și respectă decât propriile ei reguli. Este considerată o rebelă, își ascunde părul roșu ca focul și tenul palid îndărătul unei garderobe complet negre și pierde nopțile lucrând într-un bar.

Până într-o bună zi când o străină îi dăruiește o amuletă antică. Odată ce și-a pus bijuteria, Jessica nu mai reușește s-o scoată și se trezește dintr-o dată prinsă într-un hățiș de agenți supranaturali și legi magice. Tocmai Lee cel arogant e chemat s-o protejeze. Numai de n-ar fi atât de nerușinat de atrăgător!

   După cum știți deja, între mine și colecția Imaginarium, de la Editura Unicart, a fost dragoste de la prima citire, de la primul roman care mi-a picat în mână. Indiferent că a fost vorba de un roman thriller, fantasy sau de aventură, lectura s-a dovedit una extrem de captivantă, ba chiar și puțin romantică, pentru că marea majoritate a cărților din cadrul acestei colecții, au în structura lor și o poveste de dragoste.

   Fiind fascinată de poveștile magice sau mistice, dar și de personajele suparanaturale, nu aveam cum să nu simt o atracție față de romanul autoarei Johanna Danniger. Nu s-a pus problema dacă povestea va fi pe gustul meu, ci mai degrabă mă gândeam cât de mult voi fi prinsă în mrejele ei. Iar acum, după ce am terminat de citit cartea, pot să vă spun că am fost fermecată de stilul fluid al autoarei, de îmbinarea realului cu supranaturalul, de misterul în care au fost învăluite personajele, de povestea orinionului – amuleta în jurul căruia se învârte întreagă acțiune, de intriga – lupta dintre bine și rău, Lumină și Întuneric.

 

,,Două forțe care nu pot exista împreună, dar nici una fară cealaltă. Totul este o problemă de echilibru. Binele împotriva răului, o luptă care durează de la începutul timpului. Iar acum Întunericul a ieșit din umbră pentru a alunga Lumina.”

  Firește că mi-ar fi plăcut să descopăr și o poveste de dragoste, dar nu a fost să fie. E drept, se simte o oarecare chimie între Jessica și Lee, cei doi au un schimb de replici extrem de suculent, plin de ironie, iar asta mă face să cred că, pe parcursul următoarelor volume, se vor apropia mult.

  De asemenea, trebuie să recunosc că m-am atașat foarte repede de personajul central al cărții, Jessica Winter, o adolescentă de șaptesprezece ani, orfană de ambii părinți.

  Desi învață bine, având o înclinație spre fizică, Jessica are probleme de integrare în colectivul clasei. Mai precis, are trei mențiuni în dosarul de delicvență juvenilă. În plus, lucrează ilegal într-un bar, dar are un arajament fără contract cu partronul. Ea nu-i spune că este minoră, iar el nu plătește contribuții sociale pentru ea.

 

,,Toată lumea o știa pe fata cu părul roșu ca focul, îmbrăcată în negru, şi o bârfea din greu – asta fiind partea proastă a lucrurilor. Insă bârfa nu mă deranja. Faptul că ajunsesem să fiu considerată o marginală cu probleme de socializare avea o serie întreagă de avantaje. Toată lumea mă ocolea și se limita, precum Gustav Gans, la comentarii cretine.”

   Viața ei cotidiană nu este deloc spectaculoasă. Până într-o zi, când o întâlnește în parc pe Danu, o bătrânică misterioasă care îi dăruiește o amuletă antică, cu ,,un diametru de aproximativ cinci centimetri, pe ea fiind gravate patru simboluri diferite care aminteau de rune, dar erau mai alambicate. Niște petale de flori filigranate se înlănțuiau în jurul simbolurilor într-un aranjament simetric, alcătuind un foarte frumos motiv floral”. Însă, în momentul în care și-a pus amuleta la gât, s-a întâmplat ceva absolut straniu.

 

,,Lanțul cu tot cu amuletă parcă a luat foc, bijuteria a fost străbătută de o strălucire puternică şi dintr-odată a devenit insuportabil de fierbinte. Din reflex am apucat-o cu intenția de a mi-o smulge de la gât înainte să mă ardă, dar închizătoarea era de neclintit. M-a luat amețeala, am sărit în picioare cuprinsă de panică şi m-am prăbuşit apoi în patru labe. Căldura amuletei s-a amplificat şi mi-a curentat tot corpul ca un fulger.”

   La puțin timp după ce a primit amuleta, Jessica constată că simbolul de pe ea seamănă izbitor de mult  cu tatuajul pe care îl avea Sina, colega ei de la bar. Însă nu reușește să afle ce reprezintă tatuajul pentru că mai mulți tipi încearcă să o răpească din local. Din fericire, Jessica este salvată la timp de către Samira, verișoara Sinei, și iubitul acesteia, Joe, care o duc imediat la sediul administrativ al Agenție – instituția nu are nume pentru că de fapt nu există.

   Jessica descoperă că amuleta pe care o poartă la gât este cu totul altceva decât o simplă bijuterie și că multe lucruri care le cunoştea din basme sunt în realitate cât se poate de adevărate. Lucruri inexplicabile. Magie. Ființe înzestrate cu capacități deosebite. Nu sunt vrăjitoare și vrăjitori, ci Tuatha de Dannan, ceea ce în traducere înseamnă ,,poporul lui Danu”.

 

,,Cu mult timp în urmă, oamenii ştiau de această magie. İşi împărțeau pământul cu popoarele străine. Până în ziua în care a izbucnit un război cumplit. Te voi scuti acum de detalii. Pentru a aduce pacea pe Pământ, poporul magic a decis să părăsească lumea oamenilor. A creat o lume paralelă. Lumea Celorlalți. Sarcina Agenției este să păzească granițele Lumii Celorlalți, să o țină ascunsă de ochii oamenilor şi să ocrotească oamenii de anumiți locuitori ai Lumii Celorlalți.”

   Amuleta este un orinion, un artefact străvechi creat de Danu însăşi. Este arma cea mai puternică ce poate exista pe lumea asta. Aceasta o trimite pe Pământ doar atunci când e nevoie de ea. Când Pământul este amenințat de un pericol ieşit din comun. Iar Jay a fost aleasă de Danu să fie purtătoarea. Trebuie să ajute Agenția să contracareze acest pericol, oricare ar fi el, iar la rândul său, Agenția trebuie să o protejeze pe Jessica.  De aceea o vor duce cât de repede se poate la centrala principala a Agenției, în Lumea Celorlalți.

   De asemenea, Samira, Joselion, Colin și Lee, adică Echipa 8, tineri înzestrați cu anumite puteri speciale, sunt desemnați să o protejeze pe fată. Din păcate, între ea și Lee, șeful echipei 8, se naște o puternică antipatie (oare așa să fie?), iar de aici pornesc o serie întreagă de neînțelegeri.

 

,,Între timp, știam că mă disprețuia din cauza originii mele. Mă luptasem la viața mea cu des- tule prejudecăți, dar nimeni nu se simțise până atunci deranjat de faptul că eram om. Era oarecum stupid. Lee nu era nici el altceva decât un om, chiar dacă avea o genă în plus care făcea din el un Tuatha de Dannan. Spus pe şleau, era un mutant, un monstru care se credea ceva mai de soi din pricina unei mutații genetice. Evident că era dus cu pluta.”

   În scurt timp, Jessica află că cei care au încercat să o răpească din local fac parte din Ordinul Roșu, o  organizație de așa-numiți luptători pentru libertate, dar care sunt niște teroriști care de ceva timp au început să creeze probleme. Adepții acestui ordin vor să elibereze pe cei din Lumea Celorlalți, vor să redeschidă granița dintre lumi, convinși fiind că oamenii nu merită să ocupe o lume întreagă și că ei s-au saturat să se tot ascundă. Tocmai din acest motiv, trebuie să rămână strict secret faptul că Agenția – mai bine spus Jessica – se află în posesia onirionului. Doar ea poate controla amuleta. Semnele de pe ea se referă la foc, apă, pământ și aer – cele patru elemente care stau la baza vieții. Forțele naturii. Forțele care alcătuiesc și mențin viața. Onirionul îi dă fetei puterea să folosească aceste forțe. Dar, pentru asta, Jessica trebuie să caute spiritele naturii, cele patru elemente, pentru a le cere permisiunea.

   Din fericire, Jessica descoperă că spiritul apei se află în Atlantida,în sudul Mării Egee, în centrul arhipelagului Cicladelor, iar echipa 8 trebuie să se ducă acolo, să se întâlnească cu regina Herokla, cea care conduce, de fapt, neamul oamenilor mării. Dar ce se întâmplă mai departe cu Jessica și echipa 8 în Atlantida, în adâncul mării, vă las pe voi să aflați.

    ,,Secret Elements. În adâncul marii” s-a dovedit o lectură captivantă de la început până la sfârșit. Un roman plin de aventuri și mister, bine scris, ușor de citit, cu un stil de scriere ușor sarcastic. O carte pe care o recomand cu mare drag! 

   Pentru toți cei care pot simți magia cuvintelor scrise. Nimic nu este mai minunat decât propria-ți imaginație. Aceasta aduce rândurile la viață şi transformă povestea în aventura ta personală.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Unicart.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți fantasy

 

 

 

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

11 COMMENTS

  1. Cred că este o carte interesantă, așa cum ai prezentat-o. Felicitări pentru recenzie!

  2. Am așteptat cu nerăbdare continuarea si am citit-o de cum a apărut. Foarte frumoasa cartea, ca si recenzia ta. Felicitări! Sunt curioasa cum va continua seria.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.