The Princess – „prințesa” este o fată ce rămâne orfană de mamă de la o vârstă fragedă și este crescută apoi doar de tatăl ei, un celt excentric. Acesta o face să creadă că este specială, diferită de ceilalți. Astfel, fata îi tratează pe toți cu superioritate. După moartea tatălui ei începe să își pună întrebări despre lume și pornește într-o călătorie în New Mexico. Aici, îl seduce pe ghidul ei, Romero care începe să se simtă stăpânul ei...

The Selected Works of D.H.Lawrence – nuvele

Titlu: The Selected Works of D.H.Lawrence

Editura: Wordsworth Editions

An apariţie: 2006

Număr pagini: 1353

    D.H. Lawrence este un cunoscut scriitor britanic ce a trăit între anii 1885 și 1930. Deși criticat în vremea sa, Lawrence și-a câștigat în timp un loc binemeritat între cei mai buni scriitori ai literaturii universale. Așa cum v-am mai povestit, am fost provocată să citesc o carte ce conține cele mai bune scrieri ale autorului. După ce am terminat cu binecunoscutele sale romane, am fost surprinsă să descopăr și câteva nuvele încântătoare.

    Aceste nuvele, șapte la număr, urmăresc aceleași linii cu celelalte opere majore ale lui D.H.Lawrence. Puternic influențat în scrierile sale de psihanaliza freudiandă, scriitorul britanic surprinde efectul industrializării asupra ființei umane, lupta continuă dintre intelect și instinct, revolta împotriva supraevaluării spiritualului și reprimării senzualității naturale, pledând pentru întoarcerea la natură și reintegrarea erosului. (Eh, dar asta e teorie literară și nu știu cât de mult vă atrage pe voi așa ceva, hai mai bine să vă povestesc câte puțin despre fiecare nuvelă în parte)

    The Capitan’s Doll – este povestea fostei aristocrate de origine germană  Johanna ‘Hannele’ zu Rassentlow care are o aventură cu un ofițer scoțian ce  privește viața într-un mod aparte. Povestea celor doi se dezvoltă într-un triunghi amoros tipic poveștilor lui D.H. Lawrence, relația dintre căpitanul  Alexander Hepburn și Hannele complicându-se în momentul în care soția acestuia ajunge și ea în Germania.

    The Fox – în timpul Primului Război Mondial, Nellie March și Jill Banford se străduiesc să supraviețuiască la ferma Bailey, fără a avea niciun bărbat să le ajute. Deși trecute de 20 de ani, cele două nu par să aibă perspective de măritiș, deși în acea vreme femeile nu aveau altă menire. Traiul celor două este răvășit în momentul în care o vulpe le atacă păsările și, în ciuda eforturilor de a o prinde nu reușesc. La scurt timp un tânăr pe nume Henry se mută cu acestea și, pe măsură ce înaintăm în poveste, se va stabili o conexiune între el și vulpe (dar nu spun mai mult!).

The Ladybird – plasată la sfârșitul Primului Război Mondial, nuvela ne urmărește (ca mai toate operele lui Lawrence) o luptă internă. Lady Beveridge se duce să viziteze un spital de răniți din Anglia și acolo se întâlnește cu contele  Johann Dionys Psanek pe care îl cunoștea dintr-o călătorie în Boemia. Îi poveștește această întâlnire fiicei sale Daphne care începe să îl viziteze în mod regulat. Prietenia dintre cei doi se dezvoltă într-un mod frumos, însă în momentul în care soțul lui Daphne se întoarce de la război lucrurile se schimbă.

   Contele iese și el din spital și îi invită pe cei doi soți la reședința sa. Într-o seară Daphne aude un bărbat câtând într-o limbă străină… bărbat care se va dovedi a fi, evident, contele. Ce se întâmplă între cei doi? Ce ar fi de așteptat de la două personaje născocite de D.H.Lawrence?  Daphne i se  dăruiește contelui.

    St. Mawr – eroina acestei povești, Lou Witt, își abandonează căsnicia sterilă și fragilă. Catalizatorul acestei plecări este St. Mawr, un armăsar pe care aceasta îl cumpărase pentru soțul ei Rico – care portretizează perfect burghezii acelor vremuri fiind în antiteză cu sălbăticiunea calului. Unde ajunge Lou? Departe… foarte departe…

    The Princess – „prințesa” este o fată ce rămâne orfană de mamă de la o vârstă fragedă și este crescută apoi doar de tatăl ei, un celt excentric. Acesta o face să creadă că este specială, diferită de ceilalți. Astfel, fata îi tratează pe toți cu superioritate. După moartea tatălui ei începe să își pună întrebări despre lume și pornește într-o călătorie în New Mexico. Aici, îl seduce pe ghidul ei, Romero care începe să se simtă stăpânul ei…

    The Virgin and the Gypsy – este povestea a două surori, Yvette și Lucille, fiice ale unui vicar, care se întorc la vicariatul lipsit de viață unde locuiește familia lor. Mama lor a fugit ca urmare a unui scandal despre care nimeni nu vorbește, vicariatul fiind condus de bunica lor egoistă și fiica acesteia, la fel de rea. Cele două fete sunt sufocate de noua lor viață. În timpul unei excursii, Yvette întâlnește o familie de țigani. Această întâlnire doar îi va accentua sentimentul de revoltă împotriva vieții de la vicariat.

    The Escaped Cock – ultima poveste este o reinterpretare a Învierii lui Iisus Hristos. Bărbatul care supraviețuiește crucificării nu mai poate suporta lumea în care trăiește, astfel că „evadează” celebrându-și existența trupească și senzualitatea.

   Sper că aceste micro-prezentări v-au stârnit interesul. Ar fi mult de zis despre fiecare poveste în parte, dar e foarte interesant să le descoperiți voi și să ne spuneți cum vi se par!

     Ca de obicei, îl recomand pe D.H.Lawrence iubitorilor de  literatură clasică ce au mințile deschise!

Autor: Diana

 

9 COMMENTS

  1. Wow!!! Imi place cartea Diana 🙂 . Desi sunt prezentate pe scurt, imi dau seama ca sunt povesti ce vor tine cititorul treaz.
    Interesant 🙂 . Mersi de recomandare .

  2. Nuvela ,,The princess” imi inspira curiozitate. Bine, si ,, St. Mawr” suna bine. Nu am citit nimic din partea acestui autor pana acum, si incep sa regret lucrul acesta. Multumim pentru aceste micute prezentari, pentru mine cel putin au fost de-ajuns ca sa imi dau seama ca acest scriitor merita sa fie citit! 🙂

  3. Am citit cartea cand eram mai mica, daca nu ma insel. Am gasit-o prin biblioteca si mi-am permis sa o rasfoiesc. :)) Sunt bagacioasa. 😀 Acum am cautat-o si nu am mai gasit-o, probabil e pierduta pe acolo.. Dar felicitari pentru recenzie! Frumos! 🙂

  4. multumim diana,imi place autorul ,felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.