Seria Harry Potter de J.K. Rowling

Seria Harry Potter, de J.K. Rowling-un tărâm fantastic plin de pericole

   Nu cred că există cineva care să nu fi auzit de băiatul care la vârsta de 11 ani, a aflat că este vrăjitor, la fel  ca părinții lui, despre care credea că au murit într-un accident. Harry are cea mai frumoasă aniversare atunci când află că este admis la Hogwarts, unde urmează să studieze alături de alți vrăjitori. O lume nouă i se deschide în față, fascinantă, dar nu lipsită de pericole.

   Ar fi foarte multe de spus despre J.K. Rowling, dar din lipsă de spațiu și timp, mă voi rezuma la câteva aspecte: pe numele ei Joanne Rowling, este una dintre cele mai cunoscute scriitoare britanice ale tuturor timpurilor. Seria Harry Potter a făcut-o celebră, după ce manuscrisul fusese respins inițial de 12 edituri. A contribuit la realizarea scenariului piesei de teatru „Harry Potter și Copilul Blestemat”, a înființat o fundație de binefacere, legată de alte trei cărți ce fac parte din universul Harry Potter. O puteți citi în continuare pe www.pottermore.com, un site dedicat fanilor celebrei serii.

   Tot sub numele de J.K. Rowling, a publicat romanul „Moarte subită” și sub pseudonimul Robert Galbraith, alte câteva cărți polițiste.

1.Harry Potter şi Piatra Filosofală-Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Hogwarts va fi mereu aici să-ţi ureze bun-venit.“ J.K. Rowling

„Cărţile Harry Potter au o calitate rar întâlnită: sunt adorate de părinţi şi de copii deopotrivă.“ Daily Telegraph

Aventurile lui Harry Potter sunt la fel de amuzante ca poveştile lui Roald Dahl şi la fel de pline de viaţă ca volumele seriei Narnia.“ Daily Mail

J.K. Rowling a format o întreagă generaţie de cititori.“ The Times

„Dacă în copilărie aş fi avut acces la cărţile cu Harry Potter, sunt convins că nu doar copilăria, ci şi tinereţea, maturitatea şi bătrâneţea mea ar fi arătat altfel.“ Florin Bican, traducător în limba română al primului volum din seria Harry Potter

2.Harry Potter şi Camera Secretelor-Harry Potter and the Chamber of Secrets-recenzie

  Al doilea volum al celei mai de succes serii fantasy pentru tinerii cititori! Harry Potter are o vară plină: petrece o zi de naștere groaznică, primește avertizări sinistre de la un elf de casă pe nume Dobby și fuge de la familia Dursley cu mașina zburătoare a prietenului său Ron. La Hogwarts începe un nou an școlar, iar Harry aude niște șoapte ciudate pe coridoarele goale. Apoi au loc mai multe atacuri misterioase – previziunile sumbre ale lui Dobby par să se adeverească…

  În acest al doilea volum din Harry Potter, păşim într-o lume magică, plină de păianjeni uriaşi cât omul, vrăjitori de magie neagră, bufniţe poştaş, fantome fără de cap, sau fantome smiorcăite, maşini zburătoare, elful de casă pe nume Dobby, mături zburătoare, vârcolaci, unicorni şi centaurii din Pădurea interzisă, dar mai ales aflăm cine sunt Mageamii şi Vrajichix. Am păşit în lumea copilăriei, care este binevenită la orice vârstă, iar acţiunea şi întâmplările din carte mi-au ţinut treaz interesul până la sfârşit.

3.Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban-Harry Potter and the Prisonier of Azkaban-recenzie

   Când Cavalerobuzul opreşte brusc în faţa lui, răsărind din întuneric, pentru Harry Potter începe un nou an şcolar care nu e nici pe departe unul obişnuit.

   Sirius Black, criminal în serie şi discipol al Lordului Voldemort, a evadat de la Azkaban, închisoarea vrăjitorilor, şi toată lumea spune că ar fi pe urmele lui Harry. La prima oră de divinaţie, profesoara Trelawney vede în frunzele de ceai din ceaşca lui Harry un semn prevestitor de moarte… Dar mai înfricoşător decât orice e că în jurul şcolii patrulează dementori, care pot sorbi suflete cu Sărutul lor mortal.

   Și acest an la Hogwarts este plin de aventuri și de răsturnări de situație. Cel de-al treilea volum este, dacă pot spune așa, cel mai polițist roman din serie. Nu, nu mă înțelegeți greșit, aparține tot genului fantasy! Dar suspansul, misterul, descoperirile făcute pe parcurs, felul în care îți este pusă mintea la contribuție, ca într-un puzzle, toate sunt ingrediente nelipsite dintr-un roman polițist. J.K. Rowling a spus odată că Harry Potter este, de fapt, o carte polițistă. Poate că din acest motiv îmi place atât de mult… Să nu uităm că autoarea a scris și romane polițiste.

4.Harry Potter şi Pocalul de Foc-Harry Potter and the Goblet of Fire-recenzie

   Școala pentru Vrăjitoare și Vrăjitori Hogwarts se pregătește pentru Trimagiciadă, o competiție la care au voie să participe doar vrăjitorii cu vârsta de peste șaptesprezece ani.

   Harry Potter are doar paisprezece ani, dar tot visează că va câștiga cumva Trimagiciada. Apoi, de Halloween, când Pocalul de Foc hotărăște candidații, Harry e uluit să vadă că numele lui se găsește printre cele alese de cupa magică. Va înfrunta probe care sfidează moartea, dragoni și vrăjitori întunecați, dar cu ajutorul lui Ron și Hermione, s-ar putea s-o scoată la capăt…

  De departe mult mai complex decât primele trei, volumul 4 face trecerea către o altă etapă din lumea vrăjitorească (nu vreau să folosesc termenul „magosferă”, din recenta traducere, eu sunt mai de școală veche); o etapă în care nu mai este totul roz și cu final 100% fericit. Este prima carte din serie care se termină cu o moarte tragică, de impact (nu vă zic a cui, deși sunt sigură că mulți știți; de acord, în primul volum a murit Quirrell, dar să fim serioși, cui i-a păsat prea mult?). De asemenea, acțiunea este mult mai complexă și apar personaje noi: Ochi Nebun Moody, Fleur Delacour, Viktor Krum, Madame Maxime, Igor Karkaroff, Barty Crouch, Ludo Bagman, Rita Skeeter.

Este și volumul în care are loc Cupa Mondială de Quidditch (Vâjthaț).

5.Harry Potter şi Ordinul Phoenix-Harry Potter and the Order of the Phoenix

Tu și Lordul Întunecat împărtășiți anumite gânduri și emoții. Directorul crede că nu este de dorit ca această situație să continue. De aceea vrea ca eu să te învăț cum să-ți blochezi mintea față de Lordul Întunecat.“ Profesorul Snape

  Timpuri întunecate au venit peste Hogwarts. După atacul Dementorilor asupra vărului său Dudley, Harry își dă seama că Voldemort va folosi orice mijloace ca să-l găsească. Sunt mulți cei care nu acceptă că Lordul Întunecat s-a întors, dar Harry nu este singur: un ordin secret se adună în Piața Grimmauld spre a lupta împotriva forțelor întunericului. Harry trebuie să-i dea voie profesorului Snape să-l învețe cum să se protejeze de atacurile sălbatice ale lui Voldemort asupra minții lui. Dar atacurile se întețesc pe zi ce trece, iar Harry e în criză de timp…

6.Harry Potter şi Prințul Semipur-Harry Potter and the Half-Blood Prince

   Vara este în toi, dar o ceaţă neobişnuită bate în ferestre. Harry este în camera sa, aşteptând vizita lui Dumbledore tocmai în casa familiei Dursley. De ce îl vizitează acum? Ce este atât de important, încât nu poate aştepta până când Harry se va întoarce la Hogwarts peste câteva săptămâni?

  Într-o seară de vară, când Dumbledore ajunge pe Aleea Privet ca să-l ia pe Harry Potter, mâna în care-și ține bagheta este arsă și uscată, dar el nu dezvăluie de ce. Secretele și suspiciunile învăluie lumea vrăjitorească, nici Hogwarts nemaifiind un loc sigur. Harry este convins că Malfoy poartă Semnul Întunericului: un Mortivor se află printre ei. Harry are nevoie de vrăji puternice și prieteni adevărați ca să cerceteze cele mai întunecate secrete ale Lordului Voldemort, iar Dumbledore îl pregătește să-și înfrunte destinul…

7.Harry Potter şi Talismanele Morţii-Harry Potter and the Deathly Hallows

   Volumele Harry Potter reprezintă o serie foarte populară în întreaga lume; ele aparțin genului fantastic și au fost scrise de către autoarea britanică J. K. Rowling. Cărțile tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind tânărul vrăjitor numit Harry Potter, alături de prietenii lui Ron Weasley și Hermione Granger. Povestea se desfășoară în cea mai mare parte la Hogwarts, Școală de Magie și Vrăjitorie, o școală pentru tinerii vrăjitori și magicieni.

   Își imagina că el era posesorul Talismanelor și că stătea în fața lui Cap-de-Mort, ale cărui Horcruxuri nu se comparau cu Talismanele… Niciunul nu poate trăi în timp ce celălalt supraviețuiește… oare acesta era răspunsul? Oare există totuși o cale de a fi sigur că va învinge el?

Verifică disponibilitatea cărţilor în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

Sursa foto:potterhood.com

Seria Harry Potter de J.K. Rowling

15 COMMENTS

  1. Trebuie să recunosc faptul că am citit doar volumul 1 din serie, însă este cu adevărat fascinant! Dacă timpul îmi va permite, voi continua și cu celelalte volume.

    • Daca primul volum din serie ti se pare fascinant, atunci trebuie neaparat sa le citesti pe urmatoarele! Garantat iti vor placea, seria devine din ce in ce mai buna cu fiecare volum!

    • asa e, depinde de gusturi, nu pot sa ne placa toate. te-as sfatui totusi sa incerci, filmele difera de carti.

    • O, da! Esti de-a mea inseamna! Si eu tin minte la fel de intens asteptarea si entuziasmul aparitiei unei noi carti. Stiu ca atunci cand ma apucam de o noua carte, eram atat de entuziasmata si bucuroasa, incat nu mai eram atenta la text :))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.