Seria Instrumente mortale de Cassandra Clare-stranie, întunecată şi sexy

Seria Instrumente mortale de Cassandra Clare-stranie, întunecată şi sexy

   Același univers ficțional ca în „Dispozitive infernale”, cu personaje diferite și la peste un secol distanță. Clary Fray se crede o adolescentă obișnuită, dar nu este deloc așa. Descoperă că are legături cu lumea umbrelor și nu mică îi este mirarea când află că este vânător de umbre, la fel ca mama sa, care i-a ascuns acest lucru de-a lungul anilor.

1. Orașul oaselor (City of Bones)

NEW YORK TIMES BESTSELLER

Serie tradusă în peste 30 de limbi

   Filmul Oraşul Oaselor – produs de Sony Pictures Entertainment şi avându-i în distribuţie pe Lily Collins (Oglindă, oglinjoară, Romeo şi Julieta) şi Jamie Campbell Bower (Amurg, Harry Potter) –  a fost difuzat în România începând din toamna lui 2013.

 Stranie, întunecată şi sexy. Una dintre cărţile mele preferate.”– Holly Black

Atmosfera creată de Clare este exact ce trebuie, împletind elemente din filme horror neogotice şi fantasy, în stilul lui Neil Gaiman… Fanii lui Buffy, spaima vampirilor se vor îndrăgosti pe loc de această serie.” – PublishersWeekly

O aventură fabuloasă, plină de surprize şi răsturnări de situaţie fantastice… amintind de seria Harry Potter – şi asta este un superlativ!” – teensreadtoo.com

   În timp ce se îndreaptă spre Clubul Pandemonium din New York, Clary Fray nu bănuieşte că va fi martoră la o crimă. Şi mai ales la o crimă comisă de trei adolescenţi care au pe braţe tatuaje bizare şi mânuiesc arme neobişnuite. 

   Aceasta este prima dată când Clary întâlneşte vânătorii de umbre, războinici porniţi să ucidă demonii de pe pământ şi să menţină controlul asupra vampirilor şi vârcolacilor. Cu această ocazie, îl cunoaşte şi pe Jace, un tip superb, cu plete aurii. Clary este atrasă în lumea lui după ce mama ei dispare în chip misterios şi ea însăşi este atacată de un demon. 

,,Clary Fray, în vârstă de cincisprezece ani, care aştepta la coadă împreuna cu Simon, cel mai bun prieten al ei, se aplecă odată cu toţi ceilalţi, sperând să urmeze ceva interesant.

          — Ei, haide! Puştiul înălţă obiectul deasupra capului. Arăta ca o în vergea de lemn, ascuţită la un capăt. Face parte din costumaţia mea.

          Gardianul îşi arcui o sprânceană:

          — Care este aceea de…?

          Băiatul rânji. Arăta destul de obişnuit, se gândi Clary, pentru Pandemonium. Ţepii lui de păr vopsit în albastru-electric i se ridicau pe ţeastă ca braţele unei caracatiţe speriate, dar n-avea nici urmă de tatuaje minuţioase pe faţă sau belciuge mari de metal prin urechi ori buze.

          — Sunt vânător de vampiri. Coborî obiectul care arăta ca un băţ şi se sprijini în el. Acesta se îndoi la fel de uşor ca un fir de iarbă. E o imitaţie. De cauciuc. Vezi?

Ochii mari ai băiatului erau de un verde mult prea strălucitor, observă Clary: culoarea antigelului, a ierbii de primăvară. Lentile de contact, probabil. Gardianul dădu din umeri, plictisit brusc:

          — Fie. Intră.

          Băiatul se strecură pe lângă el, agil ca un ţipar. Lui Clary îi plăcu vioiciunea umerilor săi, felul în care îi sălta părul, în mers. Era un cuvânt care să-l descrie şi pe care l-ar fi folosit mama ei – nonşalant.

          — Crezi că era simpatic, zise Simon, părând resemnat. Nu-i aşa?

          Clary îi dădu un cot în coaste, dar nu-i răspunse.

Clubul era înţesat de fum de gheaţă carbonică. Lumini colorate alergau pe ringul de dans, prefăcându-l într-un tărâm de basm multicolor, în nuanţe de albastru şi verde acid, de roz strident şi auriu.”

        Dar de ce-ar fi demonii interesaţi de o mundană oarecare, cum este ea?

Şi cum de s-a trezit Clary dintr-odată că are darul Vederii?

Vânătorii de umbre sunt gata să afle…

Puteţi vedea aici trailerul filmului: 

2. Orașul de cenușă (City of Ashes)

O nouă senzație în universul urban fantasy!
Stranie, întunecată și sexy!
  • Seria Instrumente mortale de Cassandra Clare este New York Times Bestseller
  • Stephenie Meyer, celebra autoare a hit-ului internațional Amurg, este fan declarat al acestei serii
  • Seria este comparată cu deja celebrele Harry Potter și Buffy, Spaima vampirilor
  • Bijuteriile inspirate de obiectele magice din roman se vând cu succes online

   “Seria Instrumente mortale creează o lume de poveste în care aș fi încântată să trăiesc. Absolut minunată!” –  Stephenie Meyer, autoarea romanului Amurg

 Clary Fray nu-și dorește decât că viață ei să revină la normal.

   Dar ce înseamnă normal când ești vânător de umbre, spintecător de demoni, mama ta se află într-o comă indusă prin magie, și poți vedea deodată vârcolaci, vampiri și spirite ale naturii? Lui Clary i-ar plăcea să petreacă mai mult timp cu prietenul ei cel mai bun, Simon. Dar vânătorii de umbre nu-i dau pace – mai ales frumosul și enervantul său frate recent regăsit, Jace. Iar singura ei șansă de a-și ajuta mama este să-l urmărească pe sălbaticul vânător de umbre Valentine, care este probabil smintit, cu siguranță malefic – să fie acesta chiar tatăl ei? Când și cel de-al doilea Instrument Mortal este furat, înspăimântătoarea Inchizitoare îl suspectează pe Jace.

   Dar este oare Jace gata să-și trădeze prietenii și să-și încalce principiile pentru a-și ajuta tatăl?

,,— Cine m-a chemat printre lumi aici? întrebă Agramon cu un glas ca sticla spartă. Cine mă invocă?

          Elias se oprise din psalmodiat. Rămăsese nemişcat în faţa pentagramei – nemişcat, mai puţin aripile, care băteau aerul încet. În încăpere începuse să se răspândească un miros de rugină şi arsură.

          — Agramon, vorbi magicianul, eu sunt magicianul Elias. Eu sunt cel care te-a invocat.

          Pentru o clipă, se lăsă tăcerea. Apoi, demonul râse, dacă se poate spune despre fum că râde. Râsul însuşi era caustic precum acidul.

          — Magician fără minte, şuieră Agramon. Băiat fără minte.

          — Tu nu ai minte, dacă-ţi închipui că mă poţi ameninţa pe mine, zise Elias, dar vocea îi tremura ca şi aripile. O să fii prizonier al acestei pentagrame, Agramon, până când te voi elibera eu.

          — Oare?”

3. Orașul de sticlă (City of Glass)

Orașul de sticlă

Seria Instrumente mortale de Cassandra Clare este New York Times Bestseller

Vremea marilor decizii a sosit!

   Ameninţaţi de haosul unui război, vânătorii de umbre trebuie să se hotărască dacă vor lupta alături de vampiri, vârcolaci şi celelalte creaturi din Lumea de Jos, sau împotriva lor? Între timp, Jace şi Clary au şi ei de luat o decizie dificilă: să dea sau nu curs iubirii care-i leagă, deşi ştiu prea bine că este o iubire interzisă?

   Pentru a-i salva viaţa mamei sale, Clary trebuie să plece în Oraşul de Sticlă, locul de origine al vânătorilor de umbre – chiar dacă asta înseamnă să încalce Legea şi să rişte moartea. Mai grav este că Jace se opune acestui plan, iar Simon este aruncat în închisoare de către vânătorii de umbre, care îşi au bănuielile lor cu privire la acest vampir imun la lumina soarelui. Din fericire, Clary îşi găseşte un aliat — în persoana misteriosului Sebastian, care nutreşte o stranie atracţie faţă de ea. Valentine îşi adună în acest timp o armată de demoni, dar vor reuşi oare locuitorii din Lumea de Jos şi vânătorii de umbre să uite de vrajba dintre ei şi să-şi unească forţele pentru a o înfrânge?

   Va putea Clary să-şi folosească puterile pentru a-i ajuta să se salveze – indiferent de preţul pe care va trebui să-l plătească?

,,Simon se săltă pe birou, bălăngănindu-şi picioarele.

          — Ne-am gândit la un nou motto. Ceva ironic, cum ar fi: „Am văzut un milion de fete şi le-am dat rock la vreo optzeci la sută”.

          — Le-ai spus lui Eric şi celorlalţi băieţi că…

          — Că sunt vampir? Nu. Nu-i genul de lucruri pe care să le pui pe tapet într-o conversaţie obişnuită.

          — Poate că nu, dar ei sunt prietenii tăi. S-ar cuveni să ştie. Şi, de altfel, or să creadă că asta te face şi mai mult un zeu al rockului, ca vampirul Lester.

          — Lestat, zise Simon. Asta m-ar face ca vampirul Lestat. Iar el e personaj de ficţiune. Oricum, eu nu te văd alergând pe la toţi prietenii ca să le spui că eşti vânător de umbre.

— Care prieteni? Tu eşti prietenul meu.

          Se aruncă pe pat şi se uită la Simon.

          — Iar ţie ţi-am spus, nu?

          — Pentru că n-ai avut încotro.

          Simon îşi lăsă capul într-o parte, cercetând-o cu atenţie; lumina veiozei de la capul patului i se reflecta în ochi, făcându-i argintii.

          — O să-mi lipseşti, cât ai să fii plecată.

— Şi tu o să-mi lipseşti, zise Clary, deşi fiecare milimetru pătrat de piele i se înfiora de anticipare nervoasă, ceea ce o făcea să nu se poată concentra.”

4. Orașul îngerilor căzuți (City of Fallen Angels)

Orașul îngerilor căzuți

NEW YORK TIMES BESTSELLER

USA Today Bestseller – Wall Street Journal Bestseller – Publishers Weekly Bestseller

Serie tradusă în peste 30 de limbi    

  Războiul s-a terminat, iar Clary Fray se întoarce la New York, entuziasmată de planurile sale de viitor. Dar totul are un preţ…

   În sfârşit, vânătorii de umbre fac pace cu locuitorii din Lumea de Jos. Clary se antrenează să devină vânător de umbre şi să-şi folosească puterea unică. Mama ei se căsătoreşte cu iubirea vieţii sale. Şi, mai important decât orice, Clary poate spune despre Jace că este iubitul ei.

  Dar…

   Cineva ucide vânători de umbre, iscând tensiuni între vânătorii de umbre şi locuitorii din Lumea de Jos, ceea ce ar putea duce la un al doilea sângeros război. Simon, cel mai bun prieten al lui Clary, nu o poate ajuta – mama lui tocmai a aflat despre el că este vampir, iar Simon este nevoit să plece de acasă. Când Jace începe să se îndepărteze de Clary fără să-i explice acesteia de ce o face, tânăra se vede forţată să investigheze adâncurile unor mistere care, odată desluşite, îi revelează un coşmar cum nu se poate mai groaznic: ea însăşi a pus în mişcare un lanţ de evenimente în urma cărora i-ar putea pierde pe toţi cei pe care-i iubeşte.

Inclusiv pe Jace…

 „În cartea a patra îşi fac apariţia numeroase personaje familiare, inclusiv câteva din romanul Îngerul mecanic. Suspansul din final îi va face pe fanii seriei Instrumente mortale să-şi dorească cu nerăbdare o continuare!”-  Booklist

5. Orașul sufletelor pierdute (City of Lost Souls)

Orașul sufletelor pierdute

Dragoste. Răzbunare. Sânge. Trădare.

Întunericul ameninţă să îi înghită pe vânătorii de umbre.

Există vreun preţ prea mare de plătit, chiar şi pentru dragoste?

   Când Jace şi Clary se întâlnesc din nou, Clary este îngrozită să afle că magia demonului Lilith l-a legat pe iubitul său Jace de maleficul ei frate Sebastian. Jace se află acum în slujba răului. Conclavul este hotărât să îl distrugă pe Sebastian, dar nu există nicio modalitate de a face rău unuia fără a-l răni pe celălalt. În vreme ce Alec, Magnus, Simon şi Isabelle negociază cu elfii luminii, cu demoni şi cu  nemiloasele Surori de Fier pentru a încerca să-l salveze pe Jace, Clary joacă şi ea un joc periculos.

   Eşecul ar însemna nu doar pierderea propriei vieţi, ci şi a sufletului lui Jace. Clary este dispusă să facă orice pentru Jace, dar poate să mai aibă încredere în el?

   Sau este cu adevărat pierdut?

   „o poveste încărcată de suspans, centrată pe putere şi dragoste.” – Tamora Pierce

  „Încă o dată, acţiunea culminează cu o secvenţă de luptă intensă, plină de tensiune, care abia aşteaptă să fie transpusă cinematografic…” – Kirkus Reviews

6. Orașul focului ceresc (City of Heavenly Fire)

   Întunericul s-a pogorât asupra lumii vânătorilor de umbre. Haosul şi distrugerea îi copleşesc pe nefilimi în vreme ce Clary, Jace, Simon şi prietenii lor se mobilizează pentru a înfrunta cel mai mare rău cu care au avut vreodată de-a face: fratele lui Clary, Sebastian Morgenstern.

   Cu ajutorul Pocalului Infernal, el transformă vânătorii de umbre în creaturi de coşmar, distrugând familii şi pe oamenii care se iubesc, pe măsură ce armata lui de întunericiţi creşte. Nimic din această lume nu îl poate înfrânge pe Sebastian… dar dacă vânătorii de umbre ar ajunge pe tărâmul demonilor, ar putea avea o şansă… Se vor pierde vieţi, iubiri vor fi sacrificate, şi întreaga lume se va schimba.

  Cine va supravieţui finalului exploziv?

Oraşul Focului Ceresc este una dintre acele cărţi pe care o păstrezi în inimă mult timp după ce ai terminat-o.” — The Guardian

„Seria INSTRUMENTE MORTALE constituie o combinaţie rară de intrigă extrem de complicată şi alertă cu ample digresiuni în vieţile emoţionale ale unor personaje pe care am ajuns să le îndrăgim… Inteligentă, amuzantă şi epică – o serie care creează dependenţă.” — Locus

,,— Ştii familia Wayland? începuse el. Au fost nişte faimoşi meşteri de arme, înainte ca Surorile de Fier să înceapă să făurească toate săbiile şi pumnalele vânătorilor de umbre. Wayland Fierarul a fost cel care le-a făcut pe Excalibur şi pe Joyeuse, săbiile lui Arthur şi Carol cel Mare, ca şi pe Durendal, sabia eroului Roland. Tot meşterii Wayland au făcut şi sabia asta, din acelaşi oţel. Tot oţelul trebuie călit — supus la o văpaie mare, aproape cât să topească sau să distrugă metalul — ca să-l facă mai rezistent. Apoi o sărutase pe creştetul capului şi adăugase: Familia Car- stairs a păstrat sabia asta din generaţie în generaţie. Inscripţia ne aduce aminte că vânătorii de umbre sunt armele îngerului. Căleşte-ne în văpaia focului şi devenim mai puternici. Dacă îndurăm, supravieţuim.
Emma abia aştepta să treacă cei şase ani până avea să facă optsprezece, când ar fi putut călători prin lume să se lupte cu demonii, când putea fi călită în văpaia focului. Acum îşi fixă sabia în bandulieră şi ieşi din vestiar, închipuindu-şi cum avea să fie.

Goodreads: The Mortal Instruments

Verifică disponibilitatea cărţilor în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Serii cărţi
Cărţi fantasy
Recenzii cărţi scrise de Cassandra Clare

3 COMMENTS

  1. Recomand cu drag această serie (de fapt sunt două trilogii). De altfel, tot ce scrie C. Clare este fantastic!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.