Singura poveste de Julian Barnes-Editura Nemira-recenzie

Singura poveste de Julian Barnes-Editura Nemira-recenzie

Singura poveste de Julian Barnes-Editura Nemira-recenzie

Singura poveste de Julian Barnes-Editura Nemira-recenzie

Editura Nemira

Colecția: Babel

Data apariție: Mai 2018

Limba: Română

Număr pagini: 272

Dimensiuni: 220 x 120 x 16 mm

Traducător: Radu Paraschivescu

  Când ești cititor… indiferent de numărul cărților citite, mereu vei găsi  elemente care să te surprindă. Fiecare poveste e construită din percepțiile unice ale autorului, chiar dacă subiectul ales e unul des întâlnit în literatură.

  Iubirea – căci despre ea este vorba – e tema pentru care s-au scris infinit de multe pagini… și totuși, există cărți pe care le citești fără să clipești, întrebându-te cu ce meșteșug special este dotat autorul, încât a reușit atât de sublim să ducă cititorul în lumea personajelor sale.

   Julian Patrick Barnes s-a născut la 19 ianuarie 1946, la Leicester, în Marea Britanie. Este un remarcabil scriitor contemporan, devenit reper în postmodernism. A studiat limbi moderne la Magdalen College, Oxford, apoi s-a dedicat muncii de lexicograf pentru Oxford English Dictionary. O altă pasiune de-a sa a fost jurnalismul. S-a implicat în activități ale presei scrise, dar și în televiziune. A fost redactor literar la Times Literary Supplement și editor la New Review, dar și critic de televiziune pentru New Statesman și pentru The Observer.

  Totuși, pasiunea pentru scris primează în fața celorlalte pasiuni, lucru explicat prin cele peste cincisprezece volume de proză, povestiri scurte și eseuri. Astfel, Barnes a devenit nu doar un scriitor și eseist celebru, dar și un punct de reper în postmodernismul literar.

  La început a fost titlul… și trebuie să recunosc faptul că de foarte multe ori îmi aleg cărțile după titlu, în ideea că trebuie să se instaleze o chimie care să degenereze într-o curiozitate intensă. „Singura poveste” te duce – desigur –  cu gândul la o poveste de dragoste, însă ceea ce urmează depășește toate așteptările. „Singura poveste” nu e doar o carte… și îți dai seama de asta încă de la primele pagini. E o poveste de viață, îmbrăcată uneori în hainele elevate ale iubirii unice, alteori în zdrențele ponosite ale deznădejdii, e o poveste pe care nu o citești… ci mai degrabă îți este încredințată ca un secret, ca o confesiune. Când ai terminat cartea, ai impresia că undeva, într-un colț de lume, cineva se simte eliberat și că povestea e acum a ta… iar tu o analizezi, te întrebi de ce nu au putut fi lucrurile schimbate…

  Se spune că viața însăși este o poveste și că fiecare om are multe de povestit… dar că una singură poate primi titlul de „singura poveste” – cea pe care fiecare și-o va aminti până la sfârșitul vieții sau chiar dincolo.

  Cartea lui Barnes – o odisee complexă a vieții – pune cititorul în situația de a simți, de a trăi toate emoțiile personajelor.  Barnes își folosește măiestria construind o revocare atentă, amănunțită și senzorială a fiecărei clipe din trecutul personajului principal. Firul epic alternează uneori cu scurte cugetări din prezent, din perspectiva personajului Paul ajuns la o vârstă venerabilă.

  Ca să pătrundem în poveste, ne întoarcem în Londra anilor 60. Paul revine de la facultate. Vacanța în casa părinților săi presupune întâlnirea cu vechii săi prieteni, însă mulți dintre aceștia nu mai sunt în localitate. La insistențele mamei, pentru a-și umple timpul într-un mod plăcut, Paul merge la tenis. La cei 19 ani ai săi, băiatul se îndrăgostește de Susan, o femeie de 48 de ani, soție și mamă a două fete mai mari decât Paul. La început, cei doi sunt doar parteneri de tenis, apoi relația dintre ei capătă o altă alură, transformându-se în ceea ce Paul avea să perceapă a fi „singura poveste” a vieții sale.

  Așadar, Susan, fire veselă și plină de viață, apelează la Paul pentru diverse servicii, iar în scurt timp, între cei doi se insinuează o atracție fatală, interzisă și mai ales, imposibil de acceptat de către ceilalți. După o perioadă în care se întâlnesc pe ascuns, cei doi părăsesc satul pentru a-și trăi povestea singuri. Paul este cel care povestește toată odiseea iubirii lor, dovedindu-se a fi un analist profund al ființei umane, al psihologiei relațiilor, în ciuda vârstei destul de fragede. La cei 19 ani ai săi, Paul realizează că iubirea sa pentru Susan este cel mai sublim lucru pe care i s-a întâmplat în viață.

Nu aveam nicio definiție nouă a iubirii. N-am stat să examinez cu adevărat ce era și ce-ar putea atrage după sine. M-am supus pur și simplu primei iubiri în toate privințele ei, de la atinsul cu pleoapa pe obraz la absolutism. Nu conta nimic altceva. Bineînțeles că exista și „restul vieții”, atât prezentă (cursurile de la facultate), cât și viitoare (loc de muncă, salariu, poziție socială, ieșire la pensie, viață de pensionar, moarte). Ați putea spune că mi-am suspendat partea asta a vieții. Dar nu-i așa: ea era viața mea, restul nu”.

  De la ființa plină de viață care părea să fie Susan la început, treptat, zilele alături de ea devin scurte descoperiri amare, fie ale unor aspecte din trecut, fie ale nor tare prezente și perpetue, devastatoare. Alcoolul pare să fie una din modalitățile prin care Susan alege să gestioneze noile circumstanțe ale vieții sale cu Paul. Tânărul Paul alege să fie diplomat, să nu se lase dominat de furie sau alte reacții nefaste, chiar și atunci când descoperă că Susan îl minte.

  Dacă lupta cu percepția celorlați pare să fie una destul de ușor de acceptat, alcoolul se dovedește a fi un demon greu de învins. Cu toate acestea, Paul este mereu acolo, căutând cele mai bune soluții pentru Susan, deși comportamentul femeii îl pune adesea în situații jenante.

  Demonii trecutului lui Susan par să-i compromită orice șansă la fericire. Soțul său, Macleod, tiranic și violent, lăsase urme greu de înlăturat în psihicul femeii. Faptul că Paul alege să înfrunte judecata aspră a celor din jur, în favoarea păstrării iubirii, e o demonstrație a unui caracter puternic, bine determinat și a unui om conștient de valoarea iubirii. Cât despre Susan, ea pare mai degrabă o fire slabă, care se lasă pradă viciilor, minciunilor și se complace în starea de victimă, refuzându-și parcă dreptul la fericire.

  După ce se mută împreună, viața lor devine o continuă dramă. Mereu se întâmplă câte ceva care să sublinieze faptul că iubirea aceasta nu era menită să fie.

  „Singura poveste” este structurată în trei mari capitole, intitulate simplu: Unu, Doi, Trei… ca și cum viața însăși ar fi o succesiune de trei timpi. Timpul iubirii, al tinereții si al vieții trăite din plin, apoi timpul asumării, a responsabilității de adult… și timpul în care viața pășește în toamnă. Ei bine, în acest ultim timp au loc analizele asupra timpilor trecuți, dat mai ales a timpului Unu. Din perspectiva timpului Trei, Paul își menține credința că Susan a fost unica lui iubire și singura poveste care merită povestită.

  Extraordinară este abilitatea cu care Barnes relaționează cu  cititorul, punându-i chiar și întrebări, construind astfel o atmosferă confesională inedită. Stilul este descriptiv, senzorial, personajul principal își aduce aminte mai puțin de evenimente, dar mai mult de culori, parfumuri, gusturi. La primele pagini am fost surprinsă de câteva elemente de limbaj vulgar, însă ele nu predomină. Acolo unde există, acestea nu descriu decât transparența abilității cu care Paul relatează gândurile și evenimentele din viața sa de la cei 19 ani.

Trebuie să mărturisesc faptul că povestea m-a emoționat până la lacrimi… și o recomand cu mare drag celor care vor să citească o carte specială, bine scrisă și plină de emoție.

Cei mai mulţi dintre noi au de spus o singură poveste. Asta nu înseamnă că ni se întâmplă un singur lucru în viaţă – se petrec nenumărate întâmplări, pe care le transformăm în nenumărate poveşti. Însă una singură contează cu adevărat, pe una singură merită până la urmă s-o spui. Ceea ce urmează e povestea mea.” – Julian Barnes

Un roman profund emoționant și o analiză a suferinței din iubire 〈…〉. Revizitând fluxul și refluxul unei pasiuni, Julian Barnes pune în lumină legătura dintre un om bătrân și propriul lui sine.” – Publishers Weekly

O poveste a devastării emoționale totale.” – The New Statesman

O rafinată perspectivă asupra Iubirii.” – The Guardian

Cartea Singura poveste, de Julian Barnes poate fi comandată de pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărţi Editura Nemira

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

8 COMMENTS

    • Alina, te invit să citești cartea! E una dintre acele povești care te lasă fără cuvinte. De când am terminat-o, nu am început altă carte… pentru că sunt încă în această poveste.

    • Ei, da! Radu Paraschivescu, cel care a tradus si „Harry Potter si Prizonierul din Azkaban” in noua editie. In opinia mea, volumul cel mai bine tradus de pana acum in aceasta editie.
      P.S.: Felicitari, Rodica!

  1. Cât de curând îl voi citi și eu pe Julian Barnes 🙂

    Te felicit pentru această recenzie minunată, Rodica!

  2. Rodica ai reusit sa ma faci sa trec cartea pe lista si sa vreau s-o citesc.Felicitari!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.