Interviu cu tânăra autoare Raluca-Alina Iorga

Interviu cu tânăra autoare Raluca-Alina Iorga

  Într-o frumoasă zi de sâmbătă – 16 iunie 2018 -, m-am urcat în tren și am călătorit de la Galați la Brăila, orașul dunărean vecin. Am avut ocazia neprețuită de a participa la lansarea volumului ,,Până la sfârșitul timpului” ce poartă semnătura talentatei autoare Raluca Alina-Iorga.

  Despre cartea în sine vă voi relata mai multe într-un articol viitor. În schimb, vreau să vă împărtășesc faptul că am luat parte la un eveniment literar minunat, emoționant, o încununare a eforturilor scriitoricești depuse de tânăra aflată la începutul carierei sale.

  Cu această ocazie, am cunoscut-o față-n față pe Raluca, o persoană călduroasă, primitoare, sensibilă, pe care ți-e imposibil să nu o îndrăgești.

  După ce trei dintre invitați și-au expus punctul de vedere – avizat – referitor la romanul în cauză, am spus și eu câteva cuvinte, din perspectiva tânărului cititor și a viitorului istoric.

  Nimic nu i se poate reproșa acestui eveniment, unul dintre cele mai importante din viața autoarei, căreia i se preconizează un parcurs literar interesant!

  Ce ar mai putea fi de spus? Cred că a venit timpul pentru câteva întrebări, la care Raluca mi-a oferit onoarea să-mi răspundă.  Și… să începem!

  ♦ Cosmin: Bună, Raluca sau… Iris, așa cum te știu o bună parte dintre prietenii tăi virtuali! Înainte de toate, te-aș ruga să te descrii în 5 cuvinte.

  Raluca: Bună Cosmin, îți mulțumesc pentru acest interviu și pentru că îmi dai ocazia să povestesc mai multe despre mine și despre roman. Cinci cuvinte… greu. Visătoare, loială, onestă, optimistă și sufletistă.

  ♦ Cosmin: În continuare, aș vrea să te întreb: ce a însemnat și ce înseamnă pentru tine romanul ,,Până la sfârșitul timpului”? Cum l-ai descrie?

  Raluca: Romanul acesta a început inițial dintr-o frustrare, dintr-un lucru spus la nervi. Am ieșit de la un film despre Vlad Dracula în care el, ca de obicei, era vampir. Mi-am spus că voi face un film despre el, dar evident nu era posibil cu tot optimismul meu, așa că mi-am spus că voi scrie o carte. Nicio secundă nu mi-am închipuit că o voi finaliza, cu toate că, paradoxal, asta era și dorința mea. În acest roman nu sunt doar bucăți din sufletul meu, este tot sufletul meu. L-aș descrie ca fiind un roman plin de acțiune, dar în același timp plin de profunzime. Vlad Basarab Dracula din această carte este diferit de tot ce ați citit până acum despre el. De ce îmi permit să spun asta? Pentru că, spre deosebire de alte romane scrise până acum, acesta îi urmărește nu doar faptele ci și gândurile, sentimentele, emoțiile, trăirile și explică motivele din spatele deciziilor luate de el în timpul domniei.

  ♦ Cosmin: Încă de la primele pagini, am avut impresia că protagonista acestei povești fermecătoare ești chiar tu, Raluca, însă nu ai precizat niciunde în carte numele personajului principal. Ne-ai putea explica de ce?

  Raluca: Îmi place întrebarea! Când am început să scriu cartea, am căutat un nume pentru protagonistă. Nu doream să pun numele meu ca să nu fie evident, dar nici alt nume nu găseam a fi potrivit. Astfel, timpul a trecut, eu am continuat să scriu, dar numele se lăsa așteptat. Ajungând la finalul cărții, am realizat că nu era nevoie ca protagonista să aibă un nume, așa că a rămas fără. Iar acum, toată lumea vorbește ca și când ar chema-o Raluca. Sincer, îmi place treaba asta dacă stau să mă gândesc mai bine. Mă identific prea mult cu povestea în sine, iar conjunctura a făcut în așa fel, încât lipsa numelui să mă identifice și mai mult.

  ♦ Cosmin: E suficient să citești câteva capitole din această carte ca să constați cât de pasionată ești de domnitorul muntean Vlad Țepeș. Îl admiri nespus, fără doar și poate. De ce crezi tu, personal, că această figură istorică merită să rămână întipărită în mentalitatea colectivă a românilor? Când spui Vlad Țepeș, la ce te gândești mai exact?

  Raluca: Sunt personalități istorice care la vremea lor au fost cunoscute de cei contemporani lor. În timp însă, faima li se diminuează și rămân în filele cărților de istorie ca oameni ai vremii și cam atât. Vlad însă, e altceva. Vlad a fost de la început, chiar din timpul vieții, un om al contrastelor. Era genul de om care puteai să juri că va reacționa într-un mod, iar el să se comporte diametral opus. În multe situații, prezentate și în carte de altfel, a surprins atât dușmanii, cât și aliații prin deciziile luate. Motivul lui a fost clar de la început: tot ce făcea era pentru țara lui și nimic nu era prea puțin, niciun efort nu era prea mare. Când spun Vlad Basarab Dracula, mă gândesc la onoare, curaj, demnitate și perseverență. Mă gândesc la un bărbat gata mereu să își sacrifice viața pentru idealul lui, un bărbat care nu cunoștea frica și nici renunțarea. Este un om de la care toți am avea câte ceva de învățat, dar pentru asta trebuie să se citească adevărul despre el, nu poveștile de groază. Adevărata viață a lui Vlad Basarab Dracula este mai fascinantă decât orice poveste inventată despre el.

   ♦Cosmin: Știu că ți-a luat 15 ani să scrii și să publici această carte. Din punctul tău de vedere, care a fost cea mai grea ,,etapă” a acestui proces? Dar cea mai plăcută?

  Raluca: În acești 15 ani, 10 ani au fost o pauză lungă de la scris. Pauza aceasta a fost benefică, zic eu, pentru că între timp am devenit persoana potrivită pentru a scrie această carte. Cred că cea mai plăcută etapă, a fost ideea de început ,,Am să scriu o carte“. Totul este frumos când îți proiectezi ideea în minte și la visat sunt campioană. Momentul acela când începi să îți imaginezi cum va evolua totul este fantastic, iar imaginația mea este debordantă. Deja mă vedeam pe covorul roșu la Hollywood, prezentând filmul.Cea mai grea etapă a fost seara în care am terminat-o… Am trăit atâția ani în poveste cu toate că cea mai mare parte am scris-o în ultimul an. În noaptea în care am finalizat-o, recunosc că m-am oprit timp de câteva minute înainte de a scrie ultimele fraze și mi-am spus ,,Nu pot să o termin. Nu mă pot desprinde de ea”. Dar a trebuit să o fac. Până la urmă, cred că aceasta este menirea mea.Interviu cu tânăra autoare Raluca-Alina Iorga

  ♦Cosmin: Am participat cu mare drag la lansarea cărții tale, un eveniment extraordinar, încărcat de emoție, de bucurie, nelipsit de oameni calzi, frumoși. Tu cum ai perceput această zi, acest punct culminant – ca să-l numim astfel – al carierei tale de scriitor?

  Raluca: În primul rând, îți mulțumesc încă o dată că m-ai onorat cu prezența la prima lansare din viața mea. Până în ziua lansării eram extrem de calmă. Mă gândeam că eu am să vorbesc destul de puțin, că, până la urmă, vin rude, prieteni. Ce mă poate face să îmi pierd toate ideile? M-am trezit în dimineața lansării că habar nu aveam ce să spun. Evident, am dat impresia că sunt stăpână pe situație sau, cel puțin, am încercat. Când s-a umplut sala, mi-am dat seama că toți oamenii au venit acolo, pentru că mă iubesc pe mine și pentru că au vrut să mă încurajeze. Atunci m-am pierdut cu totul. Mi-am folosit toată energia ca să pot scoate câteva cuvinte, după care tot restul zilei am fost total copleșită și parcă în altă lume. Îmi venea să mă duc după fiecare dintre ei ca să îi strâng din nou în brațe și să le mulțumesc. Nu știu ce simt alții, dar eu am simțit iubire pură. Căutam privirile tuturor ca să îmi iau energia din dragostea pe care mi-o ofereau. Le mulțumesc din inimă și pe această cale, chiar dacă „mulțumesc” este prea puțin pentru a exprima ceea ce simt.

  ♦Cosmin: Până la urmă, plănuiești să mai încânți cititorii cu o altă carte? Ți-ai dorit vreodată să scrii o altă poveste, să abordezi un alt gen literar? Ai scrie poezie, dramaturgie sau literatură SF, thriller?

  Raluca: Recunosc că m-au surprins toate încurajările de a mai scrie ceva, cu toate că nu știu ce aș putea crea de data aceasta. Cum familia mea îmi spune că am imaginație cât cuprinde, dacă ar fi să mai scriu ceva, mi-aș dori să creez o poveste pentru adolescenți, dar pe care să o citească și adulții. Și întotdeauna va fi povestea din spatele romanului „Până la sfârșitul timpului” pe care poate o voi scrie cândva. Acea poveste fantastică, totuși adevărată, care a început acum 27 de ani și care încă se află în plină desfășurare. Povestea din spatele romanului este la fel de fascinantă ca romanul însuși.

  ♦Cosmin: Și, în final, referindu-mă la epilogul romanului tău, chiar crezi că dragostea adevărată nu are sfârșit? Te simți pregătită să trăiești o poveste ca cea a Ralucăi și a lui Rareș… ,,până la sfârșitul timpului”?

  Raluca: Când am terminat de scris, ultimul cuvânt  a fost „Sfârșit”. Înainte să o predau la editură, mi-am dat seama că acel cuvânt mă deranja. Nicio poveste adevărată nu se termină cu sfârșit și, în niciun caz ,una de iubire. Așa că mi-am spus că voi scrie exact ce simt eu și anume că dragostea adevărată nu are sfârșit, indiferent de lucrurile prin care trec doi oameni. Nu numai că sunt pregătită, dar o și trăiesc.

  ♦Cosmin: Îți mulțumesc încă o dată pentru acest interviu! Te felicit pentru carte și pentru lansare! Multă inspirație și mult noroc în continuare!

  Raluca: Iar eu îți mulțumesc pentru toate încurajările și pentru faptul că ai fost alături de mine. Înseamnă enorm și îmi dă un plus de putere să lupt pentru ca această carte să devină cunoscută.Interviu cu tânăra autoare Raluca-Alina Iorga

 

Credit foto: Nicu Iorga, tatăl autoarei

***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

10 COMMENTS

  1. Felicitari Cosmin ,mi-au placut intrebarile si mai ales raspunsurile tinerei autoare.
    Felicitari Raluca-Alina Iorga si mult succes!

  2. Felicitări pentru interviu! Încă nu am citit cartea și mă bucur de informatiile aflate. Felicitări și mult succes autoarei!

  3. […] Raluca–Alina Iorga, cunoscută pe facebook drept Iris Sânziana, îmi este prietenă de ani buni, motiv pentru care vestea publicării romanului său m-a încântat peste măsură, mai ales că-i cunoșteam pasiunea și admirația pentru Vlad Țepeș. La scurt timp, am avut șansa de a-i citi romanul de debut și chiar de a vorbi despre acesta la lansare (mai multe detalii pe Literatura pe tocuri). […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.