Singurul OM de Andrew Gross - Preda Publishing - recenzie

Singurul OM, de Andrew Gross – Preda Publishing – recenzie

Singurul OM

Andrew Gross

Editura Preda Publishing / 2018

THE  ONE  MEN
Traducere Cristina Barbu
 Număr pagini:  460

  Înainte de a începe să scrie propriile thrillere, ANDREW GROSS a fost coautor la cinci dintre romanele lui James Patterson.
Primul sau roman, The Blue Zone, a devenit bestseller internațional imediat după publicare. Au urmat volumele One Mile Under, Everything to Lose, No Way Back, 15 Seconds, Eyes Wide Open, Reckless, Don’t Look Twice și The Dark Tide.
Volumul Singurul om (Preda Publishing, 2018), considerat a fi „cea mai bună carte a lui Gross de până acum, are sufletul său imprimat pe fiecare pagină” (Kirkus Reviews),  a marcat o schimbare de gen către thrillerele istorice. Singurul om a fost urmat, în 2017, de  Sabotorul, a cărui acțiune se petrece tot în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În prezent, Andrew Gross locuiește la New York,împreună cu soția lui, Lynn, și cei trei copii.

“Auschwitz 1944
Alfred Mendl, profesor de fizică la Universitatea din Lvov, este separat de familia sa și trimis în lagărul de bărbați, unde toate posesiunile sale sunt transformate în scrum: cărțile, documentele, munca sa de-o viață. Naziștii nici nu înțeleg ce au distrus, Alfred fiind unul dintre cei doi oameni de pe planetă ce deține acele cunoștințe specifice. Cunoștințe care ar putea porni un război… sau sfârși unul. Având în vedere că celălalt om de știință lucrează pentru mașinăria de război nazistă, Alfred pierde orice speranță că și-ar putea transmite cunoștințele Aliaților… până când descoperă un tânăr campion de șah.

La peste 6.000 de kilometri distanță…
În Washington, Nathan Blum, locotenent în cadrul serviciilor secrete ale armatei, decodează mesaje primite din Polonia ocupată. După ce naziștii i-au ucis familia, Nathan a reușit să scape din ghetoul din Cracovia, iar acum este hotărât să facă tot ce-i stă în puteri pentru a-și susține țara adoptivă. Iar guvernul Statelor Unite știe exact cum să utilizeze talentele lui Blum. Vorbitor fluent de germană și poloneză, Nathan este omul perfect pentru a fi trimis în cea mai importantă misiune a Aliaților: aceea de a se infiltra în Auschwitz, pentru a găsi și extrage un singur om. Va fi el în stare să îl găsească? Și dacă da, cum vor reuși să evadeze din cel mai bine păzit loc de pe pământ?

Un thriller istoric de excepție, un bestseller New York Times care nu poate fi lăsat din mână. O carte fascinantă și înduioșătoare, plină de întorsături de situație care aduc la viață, într-o manieră incredibilă, unul dintre cele mai urâte episoade ale istoriei secolului XX.”

  Citisem cărți de-ale lui James Psatterson, care-l aveau ca și coautor pe Andrew Gross.

   A apărut romanul “Singurul Om“ dar, văzând că este despre război, am ezitat. Am citit foarte multe cărți de-a lungul anilor despre război, lagăre, atrocitățile comise, încât nu steam dacă m-ar tentă. Și totuși curioasă fiind am riscat.

  Trebuie să vă spun că mi-a plăcut totul, povestea, modul cum este relatată, scrierea cursivă și foarte interesantă.

  Romanul lui Andrew Gross are ca fundal războiul, lagărul de la Oswiecim- Auschwitz din Polonia, cu ororile, călăii, trădările, brutalitatea lui. Acolo unii oameni și-au arătat  adevărata natură de torționari, sadismul și brutalitatea. Memorabil este momentul sosirii trenurilor și a trimiterii oamenilor în camerele de gazare, pe fondul muzicii clasice cântată de orchestra de deținuți a lagărului. Unii gardieni mai făceau mici favoruri pentru bani, uneori dar rar mai apărea și câte o scânteie de umanitate.

  Pe acest fundal își țese Andrew Gross poveștile de viață, de curaj, de umanitate, de dragoste, loialitate dar mai ales de speranță și neuitare.

Dar haideți să vedem protagoniștii poveștii.

  Alfred Mendl, profesor la universitate, deși încearcă să fugă cu familia, cu pașapoarte false latino-americane, la fel că alții este prins și dus în lagăr. Își pierde soția și fiica, singurul lucru care-l ține în viață, în ciuda tuturor vicisitudinilor, fiind dorința lui de a-și transmite mai departe cercetările, care, mai ales acum în vreme de război, puteau ajuta la fabricarea bombei atomice. Cercetări în privința asta făceau și nemții și aliații, doar că el era singurul care descoperise un segment important, care grăbea procesul. Sigur nu avea de gând să le spună nemților, și până la un miracol încerca să-și păstreze în memorie descoperirile. Încercase să le scrie pe bucăți de hârtie, dar de câte ori le găseau gardienii le distrugeau fără milă, fără  să știe de fapt ce fac.

  În același lagăr era un tânăr de 16 ani, Leo, cu o memorie fenomenală, putea înmagazina o grămadă de lucruri, chiar dacă nu înțelegea nimic.

  Cei doi se împrietenesc și profesorul, convins că tânărul are mai multe șanse de supraviețuire, îl pune să memoreze toate cercetările lui.

  Despre talentul tânărului la șah și faptul că nu avea egal în lagăr află și Greta, soția comandantului lagărului Kurt Ackermann. Greta îl cheamă pe Leo și jucau șah dupamesele, în rest ea mergea la infirmerie și încerca să aline prizonierii, oripilată de lucrurile pe care le făceau cei din lagăr, inclusiv soțul ei. Oazele ei de liniște și  de tandrețe erau clipele petrecute cu Leo, pe care până la urmă soțul ei i le interzice. Greta ura bruta în care se transformase soțul ei, inclusiv în relația cu ea, dar nu știa ce să facă, unde să plece, cum să scape fizic, pentru că era conștientă că nu-și va putea șterge din minte nici ororile din lagăr, nici din propria casă.

  De cealaltă parte a oceanului aliații pun la cale să-l caute pe Mendl. Soluția era să trimită pe cineva în lagăr care să-l scoată și cu sprijinul partizanilor să-l ducă în Anglia.

Singura lor speranță este Nathan Blum, un tanăr locotenent polonez.

  Student până în urmă cu trei ani în Cracovia, studiind economie, cântând la dorința mamei și la pian, Nathan știa că nu se poate compara cu sora lui Leisa care cânta la clarinet dumnezeiește și  căreia toată lumea îi prevedea un viitor strălucit. Tatăl lui deținea cel mai elegant magazin de pălării din Cracovia și o mică fabrică. Păstrau tradițiile evreiești, dar nu exagerau, erau mai moderni. Apoi a venit războiul cu restricțiile lui,nu mai aveau voie la universitate, fabrica și magazinul le-au fost distruse, evreii erau obligați să poarte banderole și au fost mutați în ghetou. Datorită prietenilor săi care crescuseră în zonă, Blum se familiarizează cu pasajele secrete dintre case, cu tunelurile, reușind să iasă din ghetou că să procure medicamente și alimente. În 1943 ghetoul s-a închis,au început deportările masive, uciderile în lanț,torturile la Gestapo. Rabinul de la principala sinagogă a venit la tatăl lui Nathan ,cerându-i ca fiul lui să scoată, pe furiș din oraș, un Talmud important, datând din secolul XII, textul sfânt trebuia să supraviețuiască cu orice preţ. Inițial Blum refuză să plece,dar tatăl sau îl convinge de importanţa Talmudului,așa că în decurs de o luna îl livrează unei agenții de refugiați evrei din Suedia, apoi ajutat de verii lui pleacă în SUA.  Învață rapid engleză, merge la universitate timp de un  an, dar primește vestea uciderii părinților și surorii lui și se înrolează.

  Talentul la limbi străine îl duce într-un birou de la serviciile secrete, după doi ani face cereri peste cereri de-a trece în serviciul activ. Așa va fi solicitat pentru misiunea de a-l aduce pe Mendl de la Auschwitz.

  Detaliile sunt aflate de la doi cehi,singurii care reușiseră să evadeze până atunci din lagăr, i se face instructajul, este tatuat, se infometeaza ca să semene cât mai mult cu un deținut. Apoi cu ajutorul partizanilor ajunge în lagăr.

Acolo are o surpriză extraordinară auzind orchestra, o recunoaște pe sora lui care trăia și cânta la clarinet.

  Încearcă să țină lucrurile oarecum ascunse în timp ce-i pregătea pe toți de plecare căci Mendl nu pleacă fără Leo, iar el nu concepe s-o lase pe Leisa din nou în urmă.

Dar ca peste tot  și în lagăr se găsesc trădători, care în speranța iluzorie “a ceva” îl vând nemților.

  Mai mult în lagăr sosise Franke, un colonel de la Abwehr,care pune cap la cap niște mesaje interceptate și află ce urma să se întâmple.

Cum? Vedeți citind cartea.

  Cu toată grijă lor și a precautiilor, Blum, sora lui, Mendl și Leo, sunt prinși și interogați. Dar Kurt Ackermann, comandantul lagărului, trebuie să meargă să numere oamenii din trenurile morții și să-i trimită pe muzică la moarte.

  Deținuții rămân cu Franke, dar apare providențial soția comandantului. Greta, care fusese în aceași zi abuzată și violată de soțul ei, nu mai suportă situația și le dă o mâna de jutor. Reușesc să plece, dar fără profesor care e ucis, partizanii își fac partea și ajung la avion.

Cam atât, restul și multe altele le veți afla citind cartea.

Cum era viața lui Blum în acest război?

Dar a Leisei?

Ce se întâmplă cu evreii?

Ce se întâmplă în lagăre și în ghetouri ?

Cum ajunge Blum în America și apoi în lagăr?

Cum o găsește pe Leisa?

Când află că în capul lui Leo e toată cercetarea lui Mendl?

Ce face Greta?  Cum se răzbună pe soțul ei?

Ce se întâmplă cu Blum?

Cine reușește să evadeze și ce vor face în continuare?

Povestea este lungă, interesantă, plină de acțiune, de sentimente, de trăiri, de amintiri.

  De fapt așa începe romanul cu un tată bătrân, ajuns la spital după moartea soției, cu care împărțise 60 de ani fericiți, umbriți doar de amintiri. Nu vorbiseră niciodată despre trecutul lor cu familia sau prietenii. Acum Natalia, fiica lui, găsise o cutie cu poze, o partitură muzicală ruptă și lipită și medalii.

  Tatăl ei îi spune povestea acelor obiecte, povestea lui și a soției, a lagărului și a oamenilor curajoși care-i salvasera. O face pentru neuitare.

   Trebuie neapărat să citiți cartea lui Andrew Gross, veți cunoaște povești de viață din contextul politico-social al vremurilor și veți înțelege mai bine anumite evenimente.

Iată şi cateva păreri avizate:

Unul dintre cele mai captivante thrillere pe care l-am citit in ultima vreme… Un tur de forta extraordinar.” – Peter James

Un succes coplesitor, captivant si plin de suspans.” – Lee Child

Carte disponibilă pe site-ul Preda Publishing

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Singurul OM de Andrew Gross – Preda Publishing – recenzie

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.