Spune-mi trei lucruri despre tine - Julie Buxbaum

Spune-mi trei lucruri despre tine, de Julie Buxbaum-Editura Storia-recenzie

Editura: Storia Books

Titlu original: Tell Me Three Things

Traducere: Cosmin Maricari

An apariţie; 2016

Număr pagini: 365

 

Citat preferat: ,,Am o teorie despre univers, în care nu cred, dar la care îmi place să mă gândesc, cum că suntem de fapt ceva mic şi insignifiant, ca nişte furnici, pentru o specie mai mare şi mai complexă. Ceea ce ar explica oarecum toate lucrurile accidentale care ni se întâmplă, ca uraganele şi cancerul. OMG, nu pot să cred că ţi-am spus asta.”

   Dragă cititorule, nu știu dacă ai experimentat vreodată necunoscutul…să poți vorbi cu o persoană fără să o cunoști fizic, să o poți înțelege cu ajutorul unor mesaje electronice. Câteva litere, câteva emoticoane și deja există o conversație. Acest lucru se întâmplă zi de zi și oră de oră. Epoca noastră este a tehnologiei. Totuși nu ar trebui să lăsăm un calculator sau un telefon să ne fure ceva mai important: posibilitatea de a învăța cum să vorbim, cum să înțelegem oamenii prin gesturile pe care le fac, prin felul în care vorbesc sau se îmbracă. Este o adevărată știință pe care unii ar prefera să nu o cunoască. De ce? Pentru a trăi câteva momente în ceață, fără a-și face griji că o persoană ar minți sau ar avea două fețe. Pentru câteva momente pe zi lumea este mai bună și câteva mesaje pot salva un alt ins. Acestea s-au petrecut și în cartea în care aflăm trei cuvinte care pot fi ale mele, ale tale cititorule sau ale…domnului înalt și cu pălărie din tramvai care la momentul în care tu ai apăsat ”send message” el se pregătea să răspundă. 

            Julie Buxbaum a absolvit Facultatea de Drept a Universității Harvard. A fost avocat o vreme, dar într-o foarte bună zi, a primit un e-mail anonim, lucru care a inspirat-o să scrie romanul ”Spune-mi trei lucruri despre tine” devenit bestseller New York Times. Julie trăiește la Los Angeles împreună cu soțul ei, cei doi copii și un peștișor auriu nemuritor.

   Jessie Holmes este o adolescentă a cărei viață s-a schimbat radical în decurs de numai ”șapte sute treizeci și trei de zile”: mama sa a murit, tatăl său s-a recăsătorit  pe ascuns cu o femeie cunoscută pe internet. În plus a trebuit să își părăsească orașul natal pentru a pleca în California și a locui împreună cu noua sa familie. Jessie a fost înscrisă la o nouă școală pentru copii de bani gata care se așteaptă ca totul să vină de la sine, fără prea multă muncă. Tânăra simte că se sufocă, îi este dor de prietenii săi, singurătatea își spune cuvântul. Ajutorul vine de la un necunoscut virtual cu pseudonimul Cineva Nimeni pe care Jessie ajunge să îl accepte deoarece poți deveni imun la lucrurile ciudate”. El se oferă să îi fie ghid în noul liceu,  iar ea nu încearcă să îl descurajeze. La un moment dat fiecare are nevoie de a se detașa de propria viață, bună sau rea, și să vorbească cu cineva care nu îl cunoaște și nu poate să-i pună la îndoială alegerile. Așa s-a petrecut și cu  Jessie; voia o pauză de la moartea mamei sale, de la căsătoria tatălui său, fratele vitreg care nu îi vorbește, școală plină de adolescenți care nu știu ce sunt acelea greutățile, pierderea prietenilor săi. Cineva Nimeni devine o scăpare. Acesta vorbește cu Jessie; o ajută să își găsească noi prieteni, să se descurce în cușca cu lei numit liceu. Cei doi inventează și un joc în care trei lucruri devin trei indicii la a desluși persoana de dincolo de un monitor și de inteligența artificială.

   Zilele trec una după alta, iar Jessie începe să se acomodeze. Primește o temă pentru acasă la literatură pe care va trebui să o realizeze împreună cu Ethan, un băiat care poartă mereu același tricou cu Batman, care face parte dintr-o trupă rock și care citește multă poezie și proză. Un adevărat vis pentru multe fete, dar pe cât de popular este, pe atât de recalcitrant se poartă el cu acestea. Cu toate, mai puțin cu Jessie. La început îi propune acesteia să facă el singur proiectul și nota zece îi va fi garantată, dar tânăra nici nu vrea să audă așa ceva – orgoliul este mult prea mare 😊. Jessie și Ethan vor petrece din ce în ce mai mult timp împreună pentru a realiza tema, dar și pentru a se cunoaște reciproc. Treptat Jessie ajunge să se întrebe dacă este posibil să se îndrăgostească în același timp de două persoane și se pare că răspunsul este ”da”.

   Între timp, tatăl lui Jessie încearcă să își găsească un loc de muncă în oraș, dar se pare că lumea nu ar mai avea nevoie de farmaciști. Încep certurile între el și noua sa soție. Jessie se angajează la o librărie unde se va împrieteni cu solistul trupei lui Ethan. Din păcate el nu vede relația dintre ei ca una de prietenie și se va apropia de ea din ce în ce mai mult. Din această cauză iubita acestuia va încerca să se răzbune pe eroina noastră. Toate acestea culminează cu o ceartă și plecarea spre Chicago a lui Jessie pentru a…rămâne pe veci  oare? Rămâne de citit…

   Volumul este scris la persoana a III-a, iar naratorul este obiectiv și omniprezent. Textul este ușor de înțeles, simplist. Autoarea ne poartă cu ușurință în viața unei adolescente care are nevoie de un remediu pentru boala numită nefericire. Personajele sunt complex caracterizate, fiecare are un alt caracter ce invită cititorul la a-l descoperi. Acestea m-au lăsat, pe alocuri cu unele semne de întrebare în legătură cu felul lor de a fi, accentul fiind pus în principal pe Jessie, Ethan și CN.  Cartea este potrivită publicului tânăr dornic de a se regăsi, care vrea să se afirme și nu știe cum încă. Nu putem avea cu toții un CN prieten virtual, dar putem reflecta la priorități și la propria persoană.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!!!

Cartea Spune-mi trei lucruri despre tine, de Julie Buxbaum poate fi comandată de pe site-ul Storia Books

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Storia Books

 

sursa foto; Pinterest

 

***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

14 COMMENTS

    • Mulţumesc mult Arci! Într-adevăr cărţile editurii surprind plăcut cititorul de la primele pagini. Sunt scăparea perfectă din cotidian 😉

    • Mulțumesc Alina! Cartea nu lasă mult de dorit. Este ca un medicament pentru zilele încărcate peste poate 🙂

  1. Frumoasa recenzie si stii ce? chiar as citi cartea. Cei de la Storia au carti cu subiecte interesante.

    • Mulțumesc mult Sorina! Într-adevăr editura Storia este de excepție. Cărțile atrag și sunt de actualitate. Aproape oricine s-ar putea regăsi în ele. 😉

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.