Sub steaua magică a Crăciunului, de Anette Moser-recenzie

Ilustrații de Polona Lovsin

Editura Univers Enciclopedic, 2017

Titlu original: Unter dem funkelnden Weichnactsstern , 2015

Traducere de Cristina Muică

   Ce poate fi mai frumos decât o poveste spusă puiului tău, în lumina caldă a Crăciunului? E un moment magic, pe care sigur cel mic nu-l va uita niciodată. Ascultă atent vocea blândă a mamei și privește îndelung imaginile de pe paginile lucioase; în lumea lui mică, personajele sunt vii, iar el suferă și se bucură alături de ele.

  Aseară, am citit pentru fetițele mele Sub lumina magică a Crăciunului, o poveste minunată despre prietenie și spiritul Crăciunului. În pădurea înghețată, animăluțele se pregătesc să sărbătorească Crăciunul, fiecare altfel.

Vrăbiuța Cipi: Crăciunul înseamnă să poți să mănânci cât de mult vrei.

Veverița Lisa: Crăciunul înseamnă să despachetezi daruri. Multe, multe daruri.

Șoricica Mia: Crăciunul înseamnă să cânți cântece vesele. Să cânți cât este seara de lungă.

Iar iepurașul Paulică declară solemn: Crăciunul înseamnă să stai seara lângă un brad împodobit cu lumânări și să te bucuri de el.

   Foarte siguri pe ei, prietenii se iau la harță, până când bufnița Luna, cu ochii ei galbeni și rotunzi, tăcută de altfel, îi împacă, oferindu-le răspunsul cel mai potrivit.

–… însemnă […] că noaptea cea mai întunecată și mai rece a anului strălucește dintr-odată, plină de căldură și lumină. Și că prietenii buni se adună laolaltă ca să sărbătorească împreună în pace și să contemple marele miracol!

   Acest mare miracol îi învăluie pe micii prieteni și-i adună laolaltă, ca pe o familie. Cică, asta înseamnă Crăciunul: e al fiecăruia în parte și al tuturor! Pentru fiecare înseamnă altceva, dar același lucruri pentru toți, când sunt împreună.

   Cartea, superb ilustrată, în culori calde, cu personaje zâmbitoare și peisaje pastelate, încântă pe cei mari și-i emoționează pe cei mici. Este ușor de citit și de înțeles de către școlarii mici, care abia învață literele, deoarece nu conține cuvinte greoaie sau savante, frazele sunt relativ scurte, iar scrisul este destul de mare.

   Ca orice carte bună pentru copii, povestea conține un mesaj etic pentru personalitatea în formare. Bufnița (simbolul înțelepciunii) Luna devine purtătorul de cuvânt al autorului, cea care are grijă ca nicio prietenie să nu se destrame.

   Părerea celui mai mare critic: Ștefania, 7 ani: Mi-a plăcut când prietenia s-a refăcut și au împărțit lucruri sub lumina stelei. De Crăciun nu trebuie să te cerți cu nimeni, chiar dacă vrei ca tu să ai dreptate. Și e bun orice cadou de la Moșul, că, dacă faci pretenții, la anul nu mai vine.

 

Cartea Sub steaua magică a Crăciunului, de Anette Moser poate fi comandata de pe site-ul Univers Enciclopedic

4 COMMENTS

  1. Ce poate fi mai frumos decat o poveste tematica de Craciun? (si eu citesc ceva tematic, recenzia in curand). Craciun fericit!

  2. Crăciun Fericit! Fără îndoială, această cărticică e perfectă pentru toți micii cititori 🙂

    Criticul e atât de frumos și scump 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.