Suspectul – Fiona Barton – Editura Litera – recenzie

Suspectul – Fiona Barton – Editura Litera – recenzie

by -
0
Suspectul - Fiona Barton - Editura Litera - recenzie

Suspectul – Fiona Barton – Editura Litera – recenzie

Titlu: Suspectul

Autor: Fiona Barton

Editura: Litera

An apariție: București 2023

Nr. Pagini: 477

  Câte secrete pot ascunde două adolescente plecate de acasă? Cât de dificil este să afli ce s-a întâmplat cu fiica ta, când o excursie atent planificată se transformă gradual într-un coșmar? Cum procedezi când afli că fiul tău este suspect într-o crimă pe care o investighezi în calitate de jurnalist?

  După romanele Văduva și Copilul, Fiona Barton revine cu un nou roman plin de suspans și aventură.

  Suspectul aduce în prim plan povestea a două familii care se trezesc în imposibilitatea de a afla ce s-a întâmplat cu fetele lor, Alex și Rosie, ambele în vârstă de 18 ani, plecate într-o călătorie inițiatică în Thailanda, la final de liceu, înainte de admiterea la facultate.

  Alex este o elevă conștiincioasă și atentă cu cei din jur. Dorința ei de a călători o aduce în punctul în care, alături de prietena sa din copilărie, Mags, planifică în detaliu o excursie costisitoare și plină de aventuri care să le poarte pașii din Anglia în Thailanda. Lucrurile își schimbă cursul când Mags se află în incapacitatea de a o urma pe Alex din cauza lipsei banilor și locul acesteia este luat de Rosie, o altă colegă de liceu cu care Alex nu fuzionează atât de bine.

  Micile semne de incompatibilitate comportamentală sunt trecute cu vederea de către Alex deoarece nu acceptă ideea de a amâna excursia, dar preocupările diferite ale celor două fete, transformă itinerariul plin de obiective turistice și descoperiri arheologice în periplu constant în baruri și speluci din Bangkok, consum de alcool și droguri în compania unor indivizi europeni aflați în excursie ca și ele. 

  Când certurile dintre Alex și Rose cresc în intensitate și banii dispar, rămâne un singur lucru de făcut – să găsească o cale de a se întoarce acasă… dar lucrurile se dovedesc a fi mai complicate de atât.

  De partea cealaltă a baricadei, în Londra, familiile depun efort să le găsească după ce constată că acestea nu mai pot fi contactate telefonic și nu răspund nici la mailurile care capătă un stil din ce în ce mai disperat.

  Kate, reporter-șef la un cotidian de succes, preia acest caz care o prinde în mrejele sale tot mai mult, cu cât empatizează cu situația celor două familii, deoarece fiul său Jake, este de asemenea plecat de acasă de mai bine de doi ani, tot pe teritoriul Thailandei, decis să contribuie la cauze ecologice desfășurate prin intermediul fundațiilor despe care povestește grăbit în rarele apeluri pe care le efectuează acasă. 

  Dinamica celor trei familii este interesantă deși autoarea nu pune accent în mod expres pe acest lucru, ci se focusează pe acțiunea romanului. Cu toate acestea, avem pe de-o parte familia O’Connor, părinții lui Alex, oameni normali cu venituri acceptabile, intelectuali, care au oferit fiicei lor un mediu propice dezvoltării și au conturat în ea curiozitatea de a se cunoaște pe sine și a înțelege lumea din jurul său, și pe cealaltă parte familia Shaw, părinții divorțați ai lui Rosie, prinși într-un conflict mocnit, cărora fata le prezintă pe rând diferite laturi ale sale, manipulându-i pe amândoi cu aerul unei copile cuminți și naïve, în timp ce singura sa preocupare este să atragă atenția a cât mai multor băieți cu care să se distreze, în dorința de a primi o validare pe care în familie nu a obținut-o suficient.

  Cum pot primi sau interpreta cele două familii vestea că ficele lor nu au reușit în această excursie să părăsească incinta unui hostel mizerabil din Bangkok unde cei care populau zona erau doar ratați?

 Cât de dispusă este Kate, cea care se va trezi pe neașteptate în această vâltoare despre care descoperă că o leagă mai mult decât curiozitatea profesională, să facă tot posibilul să elucideze misterul morții celor două tinere, atunci când descoperă că fiul său Jake nu salvează broaște țestoase în Phuket, ci servește la mese în spelunca ordinară unde erau cazate cele două excursioniste dispărute?

  O carte antrenantă din care nu lipsesc suspansul și acțiunea, o carte care pune accent pe incapacitatea adulților de a privi cu obiectivitate dincolo de poveștile frumos țesute de proprii copii, atunci când aceștia au ceva de ascuns, până când realitatea îi lovește direct în față… și de cele mai multe ori, nici măcar atunci.  

“Alex se obișnuise să se trezească de îndată ce se lumina de ziuă pentru a se plimba prin diferite zone ale orașului cât încă era liniște și răcoare. De cele mai multe ori mergea singură, rătăcind pe malul râului, luând câte o barcă pentru a ajunge în zone pe care nu le văzuse încă și făcând poze pe care le posta pe Facebook și Instagram, însoțite de emoticoane cu sticle de șampanie și steluțe.

Ar fi trebuit să fi plecat deja mai departe, spre plaje, dar Rosie nu avea niciun chef. Se simțea mult prea bine ca să plece. Și Alex se temea ca să-și continue drumul singură, așa încât a continuat să scrie în cronologie variațiuni pe tema Alex O’Connorse bucură de viață. A numărat like-urile și inimioarele, a citit comentariile amuzante scrise de prieteni și vizitatori ocazionali. Acestea o ajutau să întrețină ficțiunea și să păstreze numai pentru ea gândul că Alex O’Connor și-ar fi dorit să fi rămas acasă…”

Carte disponibilă pe Libris.ro

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.