Sutton, de J.R.Moehringer

Editura: Pandora M

 

Titlul original: Sutton

Limba originală: engleză

Traducere de: Paul Slayer Grigoriu

Numar pagini: 464

     Willie Sutton (1901–1980) a fost unul dintre cei mai mari spărgători de bănci ai Americii. Jefuia băncile înarmat cu un pistol sau cu o mitralieră Thomson, dar nu a tras niciodată vreun foc de armă. Şi-a atins apogeul în perioada Marii crize economice (1929–1933), când a jefuit zeci de bănci. Americanii, sărăciţi de criză, l-au transformat în erou naţional: băncile îi jefuiseră pe ei, Sutton jefuia băncile vinovate. Başca incredibila performanţă de a evada de trei ori din închisori considerate de maximă siguranţă. Mare cititor, când a fost prins ultima dată, în 1952, în camera lui s-au găsit bani, arme şi opera lui Proust. Ziarele au scris despre asta şi toată lumea s-a repezit să cumpere În căutarea timpului pierdut. Dacă ar fi avut mai mulţi Suttoni, americanii ar fi devenit, fără discuţie, nişte oameni culţi…
Ştefan Agopian

Cine atinge cărţile lui J.R. Moehringer trebuie ori să poarte mănuşi, ca să se protejeze, ori să ştie de la bun început că ele sunt bântuite de un microb ciudat, care stârneşte în scurt timp, în doar câteva minute, boala gravă a cititului. Şi nu a oricărui fel de-a citi, ci a unuia arzător (ca febra), care nu te mai lasă nici să mănânci, nici să bei apă, nici să dormi. Rar am pomenit la un scriitor şi la o scriitură o asemenea forţă a seducţiei şi acaparării.
Filip Florian

Sursa foto si text: Editura Pandora M

11 COMMENTS

  1. Imi place prezentarea cartii, chiar o face sa para captivanta. Si, desi subiectul nu este neaparat pe gustul meu, cred ca as fi tentata sa o citesc.

  2. Intradevar, prezentarea este ispititoare. O carte incarcata de suspans. Pana si coperta are ceva aparte. Imi place 🙂

  3. Deci ador copertaa astaa <3 Am pe lista cartea, de cand tin sa mi-o cumpar, dar nu prea am cu ce. 🙁 Urasc acel moment cand doresc o carte, sau poate mai multe si stiu ca nu am cum sa o achizitionez. Poate o puneti printre cele pentru comentatorii lunii. 😀 Ador povestea lui Sutton.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.