Tainele Codrului Sălbatic de Tonke Dragt - Editura Paralela 45

Tainele Codrului Sălbatic, de Tonke Dragt – Editura Paralela 45 – recenzie

Tainele Codrului Sălbatic

Tonke Dragt

Titlu original: Geheimen van het Wilde Woud

Editura Paralela 45

Traducee: Irina Anton și Alexa Stoicescu
Număr pagini: 468

   Tiuri, un tânăr de 16 ani, trebuie să-i ducă regelui Unauwen o scrisoare. Calea e lungă și trece peste râuri învolburate și prin păduri pline de pericole, pe lângă castele sinistre și prin cetăți străine. Dușmanii sunt aprigi și pregătiți să ucidă pentru a pune mâna pe scrisoare. Dar în cele mai neașteptate locuri se găsesc și prieteni. Însă Tiuri nu poate avea încredere în nimeni. Trebuie să-și ascundă identitatea. Mai presus de orice, nu poate dezvălui mesajul pe care îl poartă. Ce-o să se întâmple? Cum poate s-o scoată la capăt. Acesta este parte din Scrisori pentru rege, iar continuarea o vom află acum în Tainele Codrului Sălbatic.

  ,,Unul dintre cei mai credincioși cavaleri ai regelui dispare. Se pare că s-a dus în Codrul Sălbatic, un loc din care cei mai mulți nu se mai întorc. Cu toate astea, Tiuri pornește în căutarea lui și ajunge față în față cu un dușman nemilos, care pregătește un atac mișelesc împotriva regelui. Cum poate un tânăr de 17 ani să salveze regatul când are de înfruntat o cetate întunecată, o domniță misterioasă și un joc de șah pe viață și pe moarte?”
„Atenție! Oricine citește această carte o să uite de tot ce se întâmplă în jur!“ Die Zeit
  Regele Dagonaut îl însărcinase pe Ristrid, unul din Cavalerii Rătăcitori să descopere tainele ciudatelor zvonuri despre Codrul Sălbatic. Despre tâlhari cruzi și triburi periculoase, despre duhuri ale pădurii și Bărbați în Verde. Cavalerul Ristrid plecase însoțit de cavalerul Arwaut și de douăzeci de însoțitori, dar trecuse câteva luni bune și se pare că nu s-a întors încă în cetatea strămoșilor săi, castelul Ristridin.
  Cavalerul Tiuri, un tânăr cu dor de ducă, va dori să plece în vizită la prietenii săi și la cavalerul Ristridin. Acesta va fi însoțit de către calul său Ardanwen și de către scutierul său Piak.
 ,,Cavalerul Tiuri călărea pe armăsarul său negru Ardanwen pe cărarea noroioasă, de-a lungul Râului Albastru. Nu cu mult timp înainte, râul încă era împânzit de sloiuri de gheață; acum, apa curgea din nou nestingherită. Râul era umflat și învolburat, probabil fiindcă undeva hăt departe, în munți, zăpada se topea. Tiuri își săltă capul și trase adânc aer în piept. Aerul era rece, dar totuși altcumva față de zilele trecute. Câmpurile și pădurea din dreapta lui erau încă golașe, dar, deasupra lor, păsările fâlfâiau voioase, căci și ele știau: iarnă se sfârșise! Acum aveau să treacă iar călători pe drum; și el ar fi vrut să hoinărească, departe de Tehuri, moșia tatălui său unde își petrecuse ultimele luni. 
Își lăsă privirea să alunece spre miazăzi. Acolo, la multe zile de călătorie depărtare, unde se vărsa râul, se întindea un teren mlăștinos numit Ținutul Deltei. Mai spre apus, se găsea Eviellan, țara unde cârmuia un rege hain. Într-acolo nu voia să meargă. Dar la Râul Cenușiu, care forma granița cu Eviellan, se afla un castel la care cugetase des, cu toate că nu fusese niciodată acolo. Ristridin, castelul strămoșesc al Cavalerului Rătăcitor cu același nume: Ristridin de la Miazăzi. Cavalerul Ristridin plecase în Codrul Sălbatic în toamna anului trecut și avea să revină în primăvară la castel. Acolo urma să-și reîntâlnească prietenii. Și-l poftise și pe Tiuri în vizită.”
  La castelul Ristridin,Tiuri va fi îngrijorat de prietenul său, aflând că încă nu s-a întors, ba mai mult, ar fi călătorit spre alte ținuturi. Oare zvonurile să fie adevărate?Nu aveau logică. La castelul Ristridin,Tiuri îl va întâlni pe Prințul moștenitor Iridian al Regatului lui Unauwen. După mai multe zile de așteptare,Tiuri este hotărât să descopere unde este cavalerul Ristridin și tovarăși săi.
  Tiuri va pleca spre cetatea Islanului, cea mai aproape așezare de codru și unde prietenul său a fost văzut ultima dată. Aici va întâlni pe frumoasa fiică a seniorului acestui castel, care, deși foarte frumoasă și vădit atrasă de Tiuri, va minți în legătură cu unele fapte, ceea ce îi dă de bănuit tânărului cavaler. Acesta va pleca în codru să descopere ce ființe și ce primejdii a descoperit Ristridin în calea sa, și mai ales cine a îndrăznit să îi lase armăsarului său o cununa de flori galbene.
  Cununa de flori va fi de la Marius sau Neghiobul Colibei din Pădure, cum îl mai numeau tăietorii de lemne. Acesta legase o prietenie cu Marius cu luni în urmă într-o altă pădure cu altă ocazie.Tiuri se va încrede în spusele lui Marius și va dori să descopere adevărul din spatele cuvintelor Neghiobului.
  Cât despre ce pericole și cine locuiește în Codru, Marius este omul potrivit. Acesta își va aduce aminte că la zărit pe cavalerul pe care îl caută Tiuri, și cum acesta ar fi scris pe scoarța unui copac un mesaj. Tiuri îi va făgădui că îl va duce înapoi spre Coliba din Pădure, acolo de unde Marius a fost luat cu forța de alți oameni, dacă îi va arata calea spre copacul cu mesajul scrijelit de Ristridin.
  Simt că sunt urmăriți, aud din când în când bătăi de tobe. Deși îi va zări pe Oameni în verde, aceștia nu le sunt dușmani. Dușmanii sunt Călăreții Roșii din țara lui Eviellan.Tiuri și Marius vor fi luați prizoneri de către oamenii prințului din Eviellan și duși la Cetatea Taren din Codru. Aceștia își vor da seama în ce pericol sunt, când  vor pune cap la cap unele fapte. Oamenii din Eviellan sunt în Codru și vor degaja Al doilea drum mare sau Calea Surprinderii cum va fi redenumit. Cei din Eviellan au de gând să atace Regatul lui Unauwen, la Apus de Munții cei Mari. Din această parte nimeni nu se va aștepta la un atac.
  De ce va dori să atace Unauwen? Cartea noastră are trei regate descrise. Regatul lui Unauwen, Regatul din Eviellan, Regatul lui Dagonaut. Regele din Unauwen are doi băieți gemeni. Primul născut este moștenitorul, cel de al doilea va domni în Eviellan și va dori să își atace fratele și tatăl să pună mâna pe regat. Regatul lui Dagonaut este în bune relații cu cei din Unauwen, spre deosebire de cei din Eviellan.Tiuri este hotărât să scape cu viață și să anunțe regatele aflate în pericol. Va reuși să evadeze din cetatea Uitată și de sub ochii prințului Eviellan? Speranța lui Tiuri este în scutierul sau Piak. Oare a reușit să fugă sau a fost ucis?
Piak va reuși să fugă și să traverseze prin codru în căutarea ajutoarelor.
  ,,Încerca să nu se lase pradă unui sentiment de panică, atunci când privea în jurul sau într-un codru ce părea tot mai sălbatic și mai dușmănos.Semăna din ce în ce mai mult cu un loc unde nu se cuvenea să între oamenii. Se urcă într-un copac și încercă, stând pe o creangă înaltă, să se orienteze din nou. Dar când merse mai departe, nu era sigur câtuși de puțin că alesese direcția cea bună. Poate se învârtea într-un cerc, poate era pentru totdeauna prizonier în acest codru.
Dar atunci, va trebui ca Tiuri și Neghiobul să rămână și ei acolo pentru todeauna.”
  Piak va reuși să ajungă la Cetatea Uitată într-o stare deplorabilă. Aici va fi ajutat de către Adelbart, unul care trăiește de pe urma neleguirilor. Acesta îl va ajuta pe Piak și împreună vor găsi ajutor la aliații Regelui, Seniorul de Mistrinaut .Pentru acest senior,Tiuri i-ar putea fi ginere, așa că, va pleca în ajutor tânărului.
  Nu pot să descriu fiecare peripeție și descoperire prin care trece Piak și Seniorul cu oameni săi, dar, pot să spun că în Codru trăiesc Oameni în verde care sunt foarte bine organizați și care încearcă pe cât posibil să fie pașnici.Tiuri va primi refugiu când va evada la acești Oameni în Verde, dar și foarte mult ajutor.
  Toate fapte și evenimentele se vor desfășura din acest moment într-un ritm alert, contracronometru aș putea spune. Vor reuși cei ce știu despre iminentul atac să ajungă la timp cu veștiile și să se pregătească de confruntare?
  Va reuși Tiuri să treacă Munții cei Mari și să descopere Gongul Vorgotei, cel al cărui sunet ar alarma întregul regat despre atacul surpriză?
Se va rezolva dușmănia dintre cei doi frați moștenitori?
  Această carte trebuie neapărat citită. Pur și simplu nu poți descrie toate faptele și ritmul alert în care se desfășoară acțiunea cărții. Mie îmi aduce aminte de perioada ,,Capă și Spadă”, de prinți și comploturi, de lupta dintre Bine și Rău. Foarte multe personaje, o descriere amănunțită prin care trec eroii acestei cărți, dar și o poveste frumoasă de iubire.

 Carte disponibilă pe site-ul Paralela 45

recenzii cărți pentru copii

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.