Cum să te împrietenești cu întunericul de Kathleen Glasgow

Cum să te împrietenești cu întunericul, de Kathleen Glasgow – Storia Books- recenzie

Cum să te împrietenești cu întunericul

 Autor: Kathleen Glasgow

Editura: Storia Books

Data apariției: 2019

Număr de pagini: 416

   Kathleen Glasgow a locuit în Pennsylvania, Arizona, New Mexico și Minnesota, actualmente în Tucson, Arizona. Licențiată în Arte Frumoase la Universitatea din Minnesota, își face debutul literar în 2016, cu romanul O fată din bucăți, un roman Young Adult despre o adolescentă ce încearcă să se regăsească. Se îngrijește de patru găini, o pisică și câțiva crapi koi. Și-a văzut visul împlinit, acela de a deveni o scriitoare publicată. O fată din bucăți a devenit bestseller New York Times, primind titlul de Cea mai bună carte Young Adult. În 2019 a apărut al doilea roman al său, Cum să te împrietenești cu întunericul, care, la fel, tratează probleme specifice adolescenței.

   Tiger este o adolescentă care trăiește deopotrivă cel mai frumos moment al adolescenței – primul sărut. Numai că visele, viața, totul îi este spulberat într-o clipă, atunci când mama sa moare.

”Acum o oră îl sărutam pe Kai Henderson la locul de joacă din curtea Școlii Primare Thunder Park și buzele lui aveau gust de zahăr de la prăjiturile pe care le mâncaserăm.

Acum o oră, primul meu sărut era blană, așa cum zisese Cake că avea să fie.

Dar acum totul a dispărut, fiecare secundă dulce, fiecare secundă blană. Poof.”

   Viața poate fi atât de nedreaptă, atât de tristă, atât de bruscă, încât Tiger caută răspunsuri. Dacă mama sa a suferit, dacă a murit supărată pe ea, se învinovățește și totul se schimbă în jurul său. Din păcate, ea ajunge în plasament, și i se caută o familie adoptivă. Fata cade într-o stare extrem de ciudată, nu o pot numi depresie, dar cred că știu cum și de ce se învinovățește. Trecând prin ceva similar, pot spune că pierderea unui părinte e întotdeauna grea. Mai ales atunci când ai sentimentul că puteai face ceva, că puteai amâna imprevizibilul. Dar de cele mai multe ori nu e așa, și nici nu puteai face nimic…

  Viața ta e dată peste cap când, adolescentă fiind, afli că de fapt nu erai doar tu cu mama ta, ci apare o soră mai mare. Se pare că sunt anumite lucruri pe care Tiger nu le cunoaște, așa că pornește într-o aventură nouă, care se anunță promițătoare! O soră înseamnă mai mult decât se gândea, mai mult decât spera. Unde mai pui că apare și tatăl ei, de care nu mai știa nimic. Se pare că ”Sângele apă nu se face”, așa cum spune și Shayna, sora lui Tiger.

   Suferința este extrem de grea și treci în prea mult timp peste moartea unui părinte, pe care o simți ca pe un abandon. Singură într-o lume și-așa destul de grea, Tiger se străduiește să rămână lucidă. Prietenii sunt cei care o ajută să se mențină pe linia de plutire și să își reia vechea viață, sau cel puțin o parte din ea. Din păcate, doliul trebuie să îl poarte singură și să decidă ea însăși când și cum își va reveni.

”-Dacă ai nevoie de tampoane sau absorbante sau orice altceva, uită-te sub chiuvetă. Indiferent de ce ai nevoie, trebuie doar să îmi zici. Bine, Tiger?

Vocea mea e plată:

-Mama mea a murit. Poți să mă ajuți cu asta?

-Doliul este ceva prin care trupul și mintea ta trebuie să treacă, Tiger. Nu există niciun leac. Dar ce pot să fac acum e să am grijă că ești bine și în siguranță, spune LaLa cu blândețe.”

   Sa te învinovățești este cel mai ușor. Cel mai greu e să înțelegi că tu nu poți schimba cursul destinului. În special în cazul de față, când cauza decesului este pur medicală, nu un accident. Este foarte simplu să devii o legumă. Să renunți la viață și să cazi în depresie. Mult mai greu este să încerci să treci peste. Să înțelegi că așa a fost să fie. Unele lucruri nu depind de noi și nu le putem schimba.

   Tiger este o adolescentă frântă. Trece prin mult prea multe lucruri brusc, își pierde singura ființă pe care se putea baza, dar câștigă alți oameni în viața sa. Da, să afli că ai totuși o familie, chiar dacă nu e cea perfectă, să o iei de la zero în alt mediu, poate că nu e ușor. Dar e mai ușor decât să rămâi singur complet, să te descurci pe stradă sau într-un mediu prielnic. E mai ușor să ai o familie care te vrea decât să ai părinți drogați, alcoolici sau violenți, cărora nu le pasă că exiști. Tiger se comportă perfect normal într-o astfel de situație și nu o pot condamna deloc. Nu mi se pare că exagerează cu nimic, și eu am avut anumite fixuri și obsesii, chestii pe fond nervos după moartea tatălui, așa că știu perfect cum este să încerci să își revii. Moartea face parte din existență. Doar că uneori e mult prea greu să o accepți…

   Cum să te împrietenești cu întunericul e fix o carte despre resemnare. Despre cum să mergi mai departe, cu sau fără aceleași persoane. Despre cât de efemeri sunt oamenii și ce lasă ei în urma lor. Despre cât de mult te marchează. Existența sau inexistența lor…

Carte disponibilă pe site-ul Storia Books

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți Young Adult

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.