Țara lui Putin, o călătorie în Rusia reală de Anne Garrels – Editura RAO – recenzie
Țara lui Putin, o călătorie în Rusia reală, de Anne Garrels – Editura RAO – recenzie
Țara lui Putin, o călătorie în Rusia reală
Autor: Anne Garrels
Editura: RAO
Anul apariție: 2017
Nr. Pagini: 252
Categorie: Biografii
Traducător: Lingua Connexion
Celeabinsk, o regiune industrială aflată la aproximativ 1600 km de Moscova, denumită și fortăreața programului nuclear rusesc, constituie locul unde autoarea Anne Garrels a ales (într-un mod inedit! ) să cunoască și să relateze, aducând în atenția opiniei publice mondiale, aspecte despre viața de zi cu zi a cetățeanului rus obișnuit, ajungând astfel să contruiască o radiografie impresionantă a schimbărilor intervenite în decursul a două decenii.
În 1993, când am ajuns prima dată aici, Celeabinsk era un loc deprimant, unde oamenii erau când plini de speranța, când deprimați și temători, în timp ce schimbările veneau de la Moscova. Întreaga regiune a fost închisă pentru străini de la sfârșitul anilor ’30 din cauza complexelor militare și industriale “ secrete” . Acești giganți deținuți și controlați de stat, care angajau de multe ori zeci de mii de oameni, se numărau printre instituțiile rusești cele mai amenințate de economia de piață în curs de dezvoltare. Dintr-o dată, regiunea Celeabinsk este o parte a lumii.
Fiind unul dintre primii străini ajuns în orașul trecut sub tăcere, impactul condițiilor de trai existente aici, a fost unul puternic. Lipsa unei subvenții guvernamentale și a unei structuri și ordine ca urmare a schimbărilor intervenite, au transformat viitorul industriei locale și implicit cel al traiul celor implicați, într-o incertitudine apăsătoare. Condițiile deplorabile în care erau nevoiți să trăiască datorate lipsurilor pregnante, a marcat generația acelei perioade.
Pentru mulți oameni din Celeabinsk și din restul Rusiei, democrația și “ reforma” au devenit sinonime cu foametea, cu infracționalitatea și cu deteriorarea rapidă a serviciilor sociale. Una dintre cele mai profitabile afaceri era instalarea ușilor de apartament din metal armat și a încuietorilor triple pentru protecția furturilor tot mai frecvente și a violenței.
O gamă variată de opinii legate de destrămarea Uniunii Sovietice, disprețul mascat a multora pentru tot ceea ce reprezintă Occidentul în opinia lor, urmările suportate pe nedrept, credința rușilor în locul lor de drept în lume care este înrădăcinată în istoria lor plină de suferințe, mândrie și multe controverse, sunt o parte a relatărilor regăsite în prima parte a cărții. Guvernarea regimului președintelui Putin are multe referințe, unele explicative, altele trecute succint. Schimbările aduse de noua guvernare au plusuri și minusuri ce reies din expunerile prezentate într-un mod jurnalistic pertinent.
Pe la sfârșitul anilor 90, rușii au devenit tot mai dezamăgiți de Occident. Rusia voia să fie mai mult decât o copie săracă a Occidentului și a început să-și caute propria identitate. Era un vechi imbold, datând din secolul al XIX – lea, când au apărut două mișcări – cea a slavofililor, care apărau modul unic de dezvoltare a Rusiei și cea a admiratorilor Occidentului, care au insistat asupra nevoii de a se alătura civilizației europene, cu sistemul sociopolitic, societatea civilă și cultura ei.
Istorii ale oamenilor întâlniți de-a lungul timpului, întâmplări și situații cu impact social, amploarea corupției , dar și încrederea multora în refacerea industrială și a renumelui internațional al Rusiei prin noua guvernare, sunt câteva dintre aspectele relatate în cele ce urmează. Una dintre urmările creșterii lente a economiei, numărul mare de femei raportat la cel al bărbaților și consecințelor alcoolismului existent la cote ridicate, perioada prezentată de jurnalistă amintește și exodul rusoaicelor spre Occident în vederea stabilirii unor relații familiale. Într-o țară unde natalitatea este în scădere, încercările guvernului de a convinge cuplurile să procreeze se dovedește fără success. Schimbările din învățământ, implicarea Bisericii în politica acele vremuri tulburi sunt dezbătute pe larg de autoare, alături de multe alte subiecte importante pe care vă las să le aflați citind această carte remarcabilă care denotă pe întreg parcursul ei, implicarea fără egal și dorința de cunoaștere a autoarei.
Când meteoritul a lovit Celeabinskul, a explodat în cer, și-a împrăștiat fragmentele și apoi s-a scufundat liniștit într-un lac. Mulți au sperat că așa va fi destrămarea Uniunii Sovietice. Că se va încheia cu o Rusie supusă și la fel de inofensivă că piatră care este acum în muzeul din Celeabinsk. Dar asta nu s-a întâmplat. Fragmentele ei continuă să iasă la suprafață și efectele valurilor pe care le fac se simt până departe.
Carte disponibilă pe site-ul Rao
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Țara lui Putin – o călătorie în Rusia reală de Anne Garrels – recenzie
Mulțumesc pentru recenzia frumoasă!
Cu drag !
Interesanta si tentanta recenzie! Multumim pentru recomandare! 🙂
Recomand cu drag cartea autoarei! Mulțumesc!
O carte interesantă. Mulțumesc de recomandare
Cu mult drag !
Un subiect interesant dar greu de relatat.
Felicitari pentru recenzie Iliuta!
Mulțumesc!