Anna O – Matthew Blake – Editura Trei – recenzie

Anna O – Matthew Blake – Editura Trei – recenzie

by -
2
Anna O - Matthew Blake - Editura Trei - recenzie

Anna O – Matthew Blake – Editura Trei – recenzie

Titlu: Anna O
Autor: Matthew Blake
Nr. de pagini: 527
Titlu original: Anna O
Limba originală: engleză
Traducere: Alunița Voiculescu
Anul apariției: 2024

 “Anna Ogilvy, o tânără scriitoare promițătoare, comite o crimă dublă în somn, după care rămâne adormită. Suferă de o tulburare psihosomatică rară, cunoscută drept „sindromul resemnării”, și singura ei speranță e Benedict Prince, un psiholog criminalist care ar putea rezolva cazul și ar putea-o trezi ca să fie judecată. Numai Anna știe adevărul, dar numai Benedict știe cum să-l afle. Și sunt amândoi puși în pericol de ceea ce află.

  “Blake nu le permite niciun moment nici cititorului, nici eroului său să stea liniștiți, producând întorsături de situație una după alta. Finalul o să-i șocheze probabil până și pe fanii versați de thrillere.”( Publishers Weekly)

  “Îmi pare rău. Cred că i-am omorât. – Anna O

  Acesta este mesajul trimis de Anna părinților ei după crimă. Pentru că ea a ucis doi prieteni este ajutată de părinți, care încearcă s-o acopere, deși aparent nu are nici o motivație. Nu va putea fi judecată, ani de zile, deoarece intră într-o stare de somn, un somn adânc, din care nu-și va reveni mulți ani. Dar după 4 ani (ani de somn profund), îngrijită fiind la spitalul Broadmoor, Ministerul Justiției vrea ca medicii să încerce s-o trezească pe Anna pentru a putea fi judecată. Așa că este dusă, în cel mai mare secret, la Abație – “Clinica Somnului”, condusă de profesoara Bloom, și dată în grijă medicului Benedict Prince, un psiholog judiciar, care avea niște idei despre cum ar putea încerca stimularea pacientei. Sigur că directorul adjunct din minister, Stephen Donnelly, le ține un instructaj despre confidențialitate, îi și pune să semneze un acord. Totul trebuia să fie secret, pentru a nu se scurge informații în presă.

  Benedict Prince avea gânduri de plecare, primise un post în Insulele Cayman, un adevărat paradis, dar ezită din cauza fiicei sale. Kitty era crescută de mama ei, Clara, detectiv în poliție, și deși încerca să obțină custodie comună, Ben se bucură de puținele zile și ore pe care i le acordă fosta soție. Dar tentația de-a o trata pe Anna O. este prea mare, mai ales că avea încredere că încercându-și metodele de stimulare poate va reuși. Era prea singur de când divorțase așa că se scufundă cu totul în muncă.

  Anna O. era îngrijită de-o asistentă competență Harriet, venită odată cu ea de la spital. Ben colabora foarte bine cu ea și cu șefa clinicii doctorița Bloom, care era apropiată și de el și de familia lui.

  Pentru a culege cât mai multe date Ben ia legătura cu părinții pacientei, acum despărțiți și ei. Mama Emily Ogilvy fusese pe vremuri Ministru de Stat pentru Sănătate Mintală, dar, după crima comisă de fiica ei, se retrăsese și acum era preot novice.

  În paralel cu povestea lui Ben autorul ne oferă pagini din jurnalul Annei, jurnal ascuns de Lola (prietena ei), cea care lucrase pe vremuri la fermă unde avusese loc crima. De fapt proprietara Fermei oferea cazare, asistență medicală, și un joc “Vânătorii și Supraviețuitorii”, un joc aparent inofensiv, se foloseau doar puști cu vopsea. Oaspeții erau împărțiți în două echipe care se urmăreau prin pădurea sinistră, un joc incitant. Anna merge acolo cu părinții, fratele ei și cei doi prieteni. Cu ei, cu Indira și Douglas, fondase o revistă, pe care acum cei doi, ajutați și de amantul tinerei voiau s-o vândă unui gigant media, fără să-i spună și ei până când lucrurile ar fi fost aranjate. Doar că revista, fondată de Anna, era în întregime opera ei, toate articolele importante fiind scrise de ea. Pe Anna o doare nespus trădarea lor, dar mai ales aflarea numelui celui care era amantul Indirei și participase la complot. Hotărăște să se răzbune, deși nu la crimă se gândea.

  Dar… lucrurile scapă de sub control și pare că într-un acces de somnambulism Anna și-a ucis prietenii. Cazul este cercetat de Clara, care datorită unei “conjuncturi norocoase” ajunge prima la Fermă. Urmează apoi intruziunile și presiunile presei asupra familiei, a prietenilor, a poliției, a medicilor care o tratează, un adevărat coșmar. Tot din paginile de jurnal aflăm că Anna cerceta un alt subiect fierbinte, cazul “Monstrului din Stockwell”, o femeie Sally Turner care-și ucisese fiii vitregi. Fusese închisă tot la spitalul Broadmoor pentru a fi cercetat mental, iar copilul ei ajunge în sistem.

  Cu acordul lui Emily Ogilvy (atunci ministru) doctorița Bloom primește aprobare pentru niște cercetări deosebite și complexe, proiectul Medeea, cu mijloace mai ciudate. Totul duce la sinuciderea lui Sally Turner. Tot Bloom se ocupă de evaluarea copilului lui Sally, pe care-l va numi doar “Pacientul X”, și care, în urmă recomandărilor ei, va fi inclus în sistemul de adopție, îi va fi schimbat și numele (care va rămâne secret și pentru Bloom), totul pentru a-i șterge trecutul și a-și putea continua viața. Totuși Bloom își dă seama că semnele de trezire ale Annei, revenirea ei, ar fi parcă legate de cazul lui Sally, de la a cărei sinucidere se împlineau 20 de ani.

  Anumite fapte, indicii, căutări, o fac chiar să identifice Pacientul X, și-l cheamă pe Ben la ea acasă să discute. Presimțind parcă ceva îi spune să ia oricum din seiful ei de acasă dosarul pacientului. Și într-adevăr nu reușește să-i spună lui Ben ce a descoperit pentru că până la sosirea lui este ucisă. Ben o cheamă pe Clara la locul faptei, dar trebuie totuși să treacă prin cercetări și interogare. Nu spune însă nimic despre dosar. În acest timp se apropie oarecum de Harriet, deși o vede într-o zi dându-i pacientei ceva dintr-o sticluță. Întrebată, ea mărturisește că-i da câteodată, când e agitată, câteva picături de whisky, marca care-i plăcuse înainte, sperând că poate și asta îi va induce amintiri. Ben o simpatizează parcă și mai mult pentru implicarea ei.

   Dar uciderea lui Bloom concomitent cu “trezirea” Annei schimbă lucrurile.

  Pentru a nu-și expune familia pericolului, ucigașii nu fuseseră prinși, sau mediatizării, Ben acceptă oferta de muncă și pleacă în insule. Înainte de plecare trece din nou prin necazuri învinuit de uciderea lui Bloom, dar după mărturia lui Harriet este eliberat. Ea povestește cum a urmat-o pe Anna peste tot având grijă de ea, de fapt folosind scopolamină pentru a o împiedica să se trezească, și cum la fermă se numea Lola. Dar nu spune cine mai e implicat, cine a determinat-o să facă toate astea și de ce. Toată lumea, inclusiv Ben, crede că era complice cu Pacientul X, care voia să răzbune moartea mamei sale, dar și implicarea lui Emily Ogilvy și a doctoriței Bloom în dramă.

  Și totuși cine e PACIENTUL X? Nu se află pentru că asemenea lui Sally Turner, Harriet se sinucide în arest. Așa că Ben, odată eliberat, pleacă în Grand Cayman, unde pe lângă serviciu, cu toată promisiunea făcută Clarei, va analiza în continuare datele cazurilor.

  Tot acolo îl găsește Anna O. și în timpul discuțiilor lor Ben află multe lucruri pe care nu le știuse până atunci, și realizează că va muri, pentru că ea este convinsă că el ar fi Pacientul X. Dar toate discuțiile, răspunsurile, rememorarile, îl fac să înțeleagă chiar înainte de-a muri care este identitatea Pacientului X. Dar e prea târziu!!!

  Cine este PACIENTUL X? Cine a pus la cale și a orchestrat crimele? De ce? De ce trebuiau să moară toți, inclusiv Ben? Ce vină i se atribuia? Când și de ce au început crimele?

  Totul este foarte interesant, și deși volumul are peste 500 de pagini, este ușor de citit datorită stilului cinematografic. Iar finalul este exploziv și chiar halucinant.

  Am urmărit cu autorul fiecare pas al poveștii, fiecare interacțiune a personajelor, am bănuit când pe unul când pe altul, dar revelarea adevăratului păpușar m-a lăsat literalmente “cu gura căscată”. Nu mi-aș fi putut imagina niciodată cine este personajul diabolic, care a gândit și țesut firele demonice. Personajul care a îmbinat crimele cu dragoste, milă, ură răzbunare, și a manipulat protagoniștii, ca pe niște păpuși fără minte și voință proprie.

  O poveste uluitoare, personaje complexe și un final incredibil. Asta este cartea “ANNA O.” a lui Matthew Blake, și vă recomand din suflet s-o citiți. Merită!!!

  Așa cum afirmă Kirkus Reviews: “Când ai luat cartea în mână, nu mai ai cum s-o lași. Un thriller cu multe planuri și melodramatic ca anvergură și tensiune.”

  Iar Lee Child recomandă: “Un concept irezistibil, pus în practică minunat – cu siguranță va fi unul dintre cele mai bune thrillere ale anului.

Recenzii cărți

blog tour

Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Anna O 

Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Anca și cărțile  

Fata cu cartea  

Analogii, Antologii 

Ciobanul de Azi 

Cărțile mele 

Citește-mi-l

Falled 

Biblioteca lui Liviu

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.