Timpul iubirilor perfecte de Tiago Rebelo

Titlul original: O tempo dos amores perfeitos
Traducerea: Cristina Draghici
Editura: ALLFA
Nr. pagini: 488

Tiago Rebelo (James), născut la data de 02.03.1964 în Lisabona, jurnalist şi editor executiv la TVI, a publicat nouă romane şi patru poveşti pentru copii. Autorul a mai scris şi pentru Morning Post Magazine.

De ce ai citit cartea Timpul iubirilor perfecte?
Îmi plac poveștile de dragoste, cu toate complicațiile, rezolvările, imaginile și emoțiile lor. O poveste de iubire scrisă bine, te invită să trăiești alături de personaje, să te transpui în toate tablourile, să simți intens toate emoțiile ca și cum ar fi ale tale, ale cititorului, nu ale unor personaje create de autor. Am citit cartea cu sete, renunțând la teama numărului mare de pagini. Atunci când, cartea este toata o povește emoționantă, uit când trece timpul, când dau paginile sau când se termină. Și mereu regret că se termină.

Despre carte. Spune-ne ceva despre subiect/acțiune
Cartea urmărește povestea dintre Leonor și Carlos. Ea, dintr-o familie cu pretenții și funcții importante. El, un militar pregătit întotdeauna să-și apere ”teritoriul” cu orice preț. Pare a fi o poveste des întâlnită în cărți, dar Timpul iubirilor perfecte are ceva special. E atât de bine scrisă, încât eu trăiesc și acum cu senzația că nu am citit o carte, ci că am privit-o atent. Totul se întâmpla în fața ochilor.
Nu se cunoșteau, dar destinul i-a vrut împreună. A fost nevoie doar de o privire, o atingere și o ploaie torențială ca să se apropie și să aprindă dragostea mistuitoare, ce îi va unii pentru totdeauna. A fost nevoie doar de atât și nici unul dintre ei nu a putut să nege la nesfârșit iubirea care îi pârjolea în interior.
Distanța îi desparte, familia se împotrivește – doar pentru că militarul nu are avere și cred că depărtarea o va face pe fiica lor să-l uite pe cel care nu știe decât să sucească mințile tinerelor fete. Ceea ce se dorește a fi o piedică între iubirea lor, se dovedește a fi cea mai puternică și definitivă modalitatea de a se apropia, de a vorbi deschis despre ceea ce simt unul pentru celălalt.
Iubirea e atât de puternică, încât nici măcar distanța nu mai poate sta în calea iubirii lor, iar decizia de a fi alături unul de altul, schimbă cu totul destinul celor doi. Decizia lui va aduce fericirea și zâmbetul pe chipul tinerei îndrăgostite, dar fericirea se va transforma ușor în îngrijorare iar piedicile vor fi la fiecare pas pe care-l făceau împreună.
Iubirea dintre ei creștea, ura și îngrijorarea creștea și ea, dar în sufletul tatălui ei, care nu-l vrea sub nici o formă lângă fata lui. Lucrurile nu s-au îmbunătățit nici atunci când Carlos își riscă propria viață pentru cea pe care o iubește, dar și tatăl acesteia.
Norii negri se instalează pe cer atunci când Leonor se simte mințită și dezamăgită de Carlos, crezând că nu o mai iubește. Și mânată de resentimente, se decide să-l uite, să nu-l mai caute deloc Au stat departe fizic unul de alul, dar atât de aproape cu gândul și cu inima.
Vine și momentul în care Leonor i-a cea mai importanta decizie: aceea de a pleca de lângă părinți. Se decide să-și asculte, să işi urmeze inima și bărbatul pe care-l iubește atât de mult.

Ce ți-a plăcut mai mult? Ce nu ți-a plăcut?
Este genul de poveste care-mi place și nu as vrea să se termine niciodată. Mi-a plăcut totul. A fost cartea care, pentru mine, a fost cel mai aproape de perfecțiune. Iubire, emoții, trădări, piedici, împăcări – toate au dat savoare umor imagini atât de reale, au dat viața unor imagini sublime. Merita ecranizată cartea, clar!

Recomandări
Îți recomand cartea de 100 de stele. Îți recomand să o citești, să o simți, să o trăiești. Eu una m-am îndrăgostit de modul cum scrie Tiago Rebelo și voi citi toate cărțile lui, fără să stau pe gânduri, fără să ezit.
 

9,5 puncte/10

Editura AllCartea Timpul iubirilor perfecte de Tiago Rebelo este oferită pentru recenzie de Editura ALL. 

Autor: Laura Apetroaie

8 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.