Turnul Rândunicii (Witcher - cartea a VI-a) de Andrzej Sapkowski

Turnul Rândunicii (Witcher – cartea a VI-a), de Andrzej Sapkowski – Editura Nemira – recenzie

Turnul Rândunicii (Witcher – cartea a VI-a)

de Andrzej Sapkowski

Editura Nemira
Colecția Armada
Data publicării în limba română: 2020
Titlu original: Wieża Jaskółki (1997)
Traducere: Mihaela Fiscutean
Număr de pagini: 456

  Turnul Rândunicii este al șaselea volum și al patrulea roman din celebra saga The Witcher, primele două tomuri ale sale fiind culegeri de povestiri cu protagonist comun.

  E însă chiar prima carte a seriei în care observăm o defocusare a interesului dinspre eroul principal, Geralt din Rivia, vânătorul predestinat de monștri, mutantul modificat prin magie să servească uciderii creaturilor malefice, înspre protejata și discipola lui rebelă Ciri.

  Prințesa Cirilla, în postura ei de fugară singuratică, acaparează prim-planul, Geralt căutând-o înfrigurat și apărând în fundal doar ca un urmăritor tenace din umbră și eventualul salvator spre care se îndreaptă ultima speranță.

  Atât pe Ciri, cât și pe Geralt, îi regăsim oarecum maturizați. Dacă la fată, asta se explică prin momentele crâncene prin care a trecut sau faptul că a fost rănită și temporar desfigurată, la Geralt se remarcă o abordare mai înțeleaptă și reținută a situațiilor cu care se confruntă. Nu i-aș spune încă înțelepciune care vine odată cu vârsta mai înaintată, dar ceva de prin zona aia a psihologiei evolutive.

  O altă surpriză a acestui roman este structura sa, care se abate și ea de la modul în care au fost concepute celelalte volume dedicate descrierii aventurilor vrăjitorului. În Turnul Rândunicii nu mai sunt preluate povești diferite, nici nu mai e parcurs un fir narativ liniar, ci mai degrabă sunt surprinse aceleași evenimente în diverse viziuni și percepții, cu preferință pentru cea a lui Ciri.

  Prințesă hăituită, căutată deopotrivă de prieteni și de dușmani, a preluat identitatea unei nelegiuite și trăiește liberă pentru prima dată în viața ei.

  Geralt, împreună cu o mână de aliați loiali, se străduiește să o găsească pentru a o proteja, în vreme ce mercenari înfricoșători încearcă să-i dea de urmă ca să o predea dușmanilor ei sau să o ucidă.

  În timpul nopții echinocțiului de toamnă, în întreaga lume au loc evenimente supranaturale și inexplicabile. Visele, halucinațiile și coșmarurile înfioră o mulțime de oameni, iar acei puțini care pot accesa magia și o îndrăgesc pe Ciri ajung să înțeleagă că Micii Leoaice din Cintra, Copilei Sângelui Antic, posibilei mântuitoare din profeții, i s-a întâmplat ceva groaznic.

  Fata grav rănită este descoperită fără cunoștință de bătrânul pustnic Vysogota, care o îngrijește în coliba lui izolată, înconjurată de mlaștini.

  Odată refăcuta după crizele violente febrile, Ciri îi povestește bătrânului despre teribilul vânător de recompense Bonhart, ce a masacrat toată banda de tineri hoți căreia ea i se alăturase, a capturat-o și a ținut-o într-o umilitoare captivitate, în care a trebuit să lupte pentru viața ei în arenă, dar din care a reușit să evadeze. Acum o urmărește din nou, împreună cu oamenii săi și magicienii loiali Imperiului Nilfgaard.

  Convinsă că protectorii ei, Geralt și Yennefer, sunt morți, prințesa fugară crede că într-un singur loc se mai poate ascunde. Dincolo de lungile întinderi de ape înghețate ale unul vast lac, ce nu pot fi parcurse decât cu patinele, între cețuri eterne, în aura încărcată de magie din Turnul Rândunicii – legendarul portal spre alte universuri.

  Între timp, războiul mistuie întreaga lume, Vânătoarea Sălbatică brăzdează cerul anunțând dezastre și mai mari, iar salvatorul așteptat întârzie să apară.

  Turnul Rândunicii este cel mai dur roman al seriei de până acum. Un mixaj perfect de suspans, acțiune tensionată și violență descătușată medievală realistă, ce va fi foarte apreciat de fanii subgenului grimdark.

Saga The Witcher (Wiedźmin) este completată de titlurile:

Ultima dorință / The Last Wish / Ostatnie życzenie (1993)
Sabia destinului / Sword of Destiny / Miecz Przeznaczenia (1992)
Sângele elfilor / Blood of Elves / Krew elfów (1994)
Vremea disprețului / Time of Contempt / Czas pogardy (1995)
Botezul focului / Baptism of FireChrzest ognia (1996)
Turnul Rândunicii / The Tower of the Swallow / Wieża Jaskółki (1997)
Anotimpul furtunilor / The Lady of the Lake / Pani Jeziora (1999)
Domnița lacului / Season of Storms / Sezon burz (2013)

Turnul Rândunicii (Witcher - cartea a VI-a) de Andrzej SapkowskiCarte disponibilă pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.