Petale pe zăpadă. Povestiri de iarnă – recenzie

Petale pe zăpadă. Povestiri de iarnă – recenzie

by -
4
Petale pe zăpadă

Petale pe zăpadă. Povestiri de iarnă Editura Petale Scrise – recenzie

Petale pe zăpadă. Povestiri de iarnă

Nr de pagini: 262

Gen: povestiri, antologie

   Mi-am propus să citesc antologia de povestiri ,,Petale pe zăpadă. Povestiri de iarnă” pe 24 decembrie, cu gândul că era cea mai plăcută cale de a intra în atmosfera de sărbătoare. Am crezut că această colecție conține povestioare drăguțe, relaxante, care să-mi creeze o stare de bine, toate având ca tematică sărbătorile de iarnă sau sentimentul de magie care apare de Crăciun. Însă, spre surprinderea mea, am avut parte de o lectură uimitoare, m-am lăsat purtată de magie și de emoția momentului, dar am și primit o lecție de viață.

   Magia Crăciunului nu înseamnă doar bucuria cadourilor, strălucirea luminițelor aprinse peste tot și căldura timpului petrecut cu cei dragi, ci și o călătorie printre amintiri și povesti, printre gânduri și emoții, iar antologia de față le cuprinde într-o manieră atât de înălțătoare și profundă, încât simți esența lor. De la povestiri romantice care redau atmosfera caldă de sărbători, trezind nostalgia și căldura în inima cititorului, până la basme moderne cu creaturi magice, toate transmit un mesaj care îndemnă la introspecție.

   ,,Menuet”, poezia-motto scrisă de Marius Andrei, reușește să surprindă cu succes atmosfera sărbătorească a acestei antologii.

   ,,O dorință pierdută“, de Diana Boitor, redă atmosfera din atelierul lui Moș Crăciun, ,,hărmălaia, chicotelile, cântecele, pașii apăsați pe podeaua ce scârțâia, lucrurile ce parcă zburau de colo-colo, ghirlandele și foșnetul hârtiei de împachetat” și ne prezintă dilemele unui elf. Mi-a plăcut povestioara și am apreciat, în egală măsură, mesajul oferit de autoare, dar și vorbele Moșului.

  ,,Nicio dorință nu ar trebui să fie prea neînsemnată pentru noi.”

,,− Dacă aș împlini dorința asta, Gunther, oamenii ar afla că puterile mele sunt nemărginite. Și, odată cu vestea asta, lăcomia ar întrece bunătatea și bucuria lucrurilor simple, nu crezi? Sentimentul că lupți pentru ce-ți dorești, înțelegi ce spun? Dacă toți ar ști că îi pot cere pur și simplu Moșului orice, nimeni nu ar mai face nimic. Scrisorile ar lua-o razna, atelierul ar fi în declin… elfii ar înnebuni, renii și sania ar fi… ar fi totul un haos, înțelegi asta.”

  ,,Un strop de magie”, de Mihaela Anghel este o povestire emoționantă, care stârnește nostalgia, despre o dorință neîmplinită din cauza sincronizării, dar și despre magia iubirii care apare două generații mai târziu.

  ,,Acum înțelegea de ce unchiul Morgan se transformase, din băiatul jovial, în adultul ursuz și rece. Să ai șansa să ții un înger în brațe, să te înfrupți din dulceața și puritatea lui, iar acesta să-și ia zborul brusc… După ce te-ai contopit cu Absolutul, orice altceva devine tern, fad și lipsit de sens… Și atunci, nu-ți mai rămâne decât să aștepți „marea evadare” din temnița trupească, să visezi la zborul prin Univers, acolo unde – zice-se – n-ar mai exista granițe și limitări…”

   Ruxandra Popa ne amintește că există un ,,Licăr de speranță” și că faptele bune sunt întotdeauna răsplătite, chiar și atunci când nu mai există speranță. O povestire fantasy romance care mi-a oferit un strop de magie și mi-a transmis un pic din optimismul autoarei.

   ,,Un om special”, de Alexandra Condrat,  este o povestire plină de speranță și iubire, despre o tânără dezamăgită în dragoste, care își dorește cu ardoare să cunoască pe cineva, o ființă care să o înțeleagă și să o accepte așa cum este, dar primește mai mult decât a cerut.

   ,,O regăsire de poveste”, de Delia Mitroi, ne prezintă emoționanta reîntâlnire la malul marii, în Ajunul Crăciunului, a două suflete bântuite de fantomele trecutului. Au fost pasaje pe care le-am citit cu mare interes, autoarea având un talent aparte de a descrie natura umană.

  ,,O întâlnire magică aduce o viață de fericire celor care au îndurat. Celor care au simțit că nu mai aveau pentru ce să lupte. Viața este cea mai imprevizibilă piesă de teatru din Univers. Și chiar atunci când par să-și piardă orice sclipire, din cenușă, sufletele renasc sub vraja atotputernică a iubirii. Crăciunul e dragostea ce izvorăște ani la rândul din miracolul Nașterii Domnului. Iar iubirea este cu adevărat magică atunci când cerurile, decorate cu stele și cu îngeri de zăpadă, se deschid să întâmpine o dată pe an… Crăciunul.”

  ,,Minutul 85m-a făcut să-l privesc pe autorul Cătălin Dumitrescu din alt unghi. Mi-au plăcut mult poveștile sale de ficțiune istorică, bine documentate, cu multe răsturnări de situație și întâmplări dramatice, dar acum mi-a arătat, prin intermediul acestei povestiri din sfera fotbalistică, cu iz romantic, că-și poate diversifica stilul literar, cu foarte mult talent și originalitate. Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai surprinzătoare și emoționantă povestire din cadrul antologiei, ingredientele sale de bază fiind generozitatea, empatia și iubirea.

   În ,,Mițoaca de Crăciun, Cătălina Pană face o excelentă incursiune în tradițiile românești și viața la sat. Mi-a plăcut forte mult atmosfera încântătoare a acestei povestiri, dar și scriitura amuzantă. Pe parcursul lecturii, nostalgia a pus stăpânire pe gândurile mele, mi-am amintit de momentele frumoase pe care le-am trăit în copilărie, alături de bunici.

   ,,Băiatul care iubește Crăciunul, de Corina Lupu, s-a dovedit a fi o lectură uimitoare, o povestire plină de emoție și iubire ce dezvăluie adevăratul spirit al Crăciunului, care ne învață că un simplu gest de bunătate poate schimba destine. Nimic nu poate fi mai frumos decât să dăruiești bucurie fiecărei persoane pe care o întâlnești.

  ,,Un cadou păcătos“, de Delia Moretti, este o povestire absolut delicioasă, presărată cu momente romantice, emoții, tensiuni și scântei. Atracția dintre protagoniști este uluitoare, la fel ca și felul în care par să fie conectați unul cu celălalt.

   Mi-a fost puțin teamă să citesc povestirea Andradei Rezmuveș, ,,Miracolul meu ești tu”. Știam cât de machiavelică îi este imaginația, deci ar fi fost în stare să-mi ofere o dramă de Crăciun. Spre marea mea bucurie, nu a fost așa, ba dimpotrivă, povestirea ei este amuzantă, delicioasă și plină de zvâc, totul pornind de la faimoasele întrebări pe care le primesc femeile singure în fiecare an, de Crăciun: ,,Și încă nu ai găsit pe nimeni? Niciun iubit?”

   ,,Griul unei nopți de iarnă, de Elena Druță, este o povestire romantică cu iz de basm modern, cu o eroină ce pare a fi ,,copia fidelă a ultimei elfe ce a ajutat Moartea să pășească printre oameni”.

   ,,Zâna corporat(r)istă, de Morgan Hexner, este o povestire fantasy surprinzătoare și autentică, scrisă într-o notă ușor pragmatică, în care lumea reală intră în contact cu cea supranaturală.

   ,,Inelul de Cristes Maesse”, de  Alexandra Drestaru, este un prequel al romanului său de debut, ,,Haiducul din Cetate”, un historical romance cu iz de basm, în care aflăm povestea Inelului Moștenitorului.

   ,,Dorința lui Moș Ninja, de Ioana Mihaela Curaleț, este cea mai tulburătoare și copleșitoare povestire din cadrul antologiei, fiind narată din perspectiva unui motan vagabond, ce își exprimă părerea despre oameni, pentru el Crăciunul însemnând abandonare și singurătate. Mi-a făcut o deosebită plăcere să mă reîntâlnesc cu Serafina și Aurelion, personajele din thriller-ul dark fantasy ,,Recviem pentru umbre” semnat de aceeași autoare.

  ,,Oamenii erau cruzi. Observase de prea multe ori cum își abandonau animalele la ghenele de gunoi din oraș, spunându-și că „acolo vor trăi bine, că le dau alții de mâncare”, doar pentru a fi împăcați cu conștiința lor. Cel mai adesea abandonau pisici sau cățele ce erau pe cale de a făta, ba chiar și animale bătrâne, de regulă câini, ce nu mai aveau putere să latre și cărora le căzuseră dinții. Întâlnise, pentru o lună, un câine care își servise stăpânii timp de paisprezece ani, ca apoi să fie părăsit pentru că surzise și îi paralizaseră picioarele din spate. Toate poveștile lor erau triste. Niciunul nu plecase de bunăvoie de acasă.”

    În ,,Bușteanul de Ajun, de Aurelia Chircu, ne reîntâlnim cu personajele din ,,Sâmbătă seara, în Cișmigiu” și avem parte de alte aventuri periculoase. O lectură captivantă și plină de mister.

   ,,Ciocolată caldă, de M. K. Lynn, prezintă o idilă romantică, învăluită într-un strop de magie, din care nu lipsesc situațiile tensionate și întâmplările neprevăzute.

  ,,Multe lucruri pe care le fac muritorii îmi sunt de neînțeles: de ce renunță la visuri, de ce aleg comoditatea în locul fericirii și de ce, odată ajunși în pragul morții, regretă alegerile făcute. Însă, dincolo de dezamăgiri și suferințe, un singur lucru îmi e de înțeles și acela este speranța.”

   ,,Prima Pecete”, semnată de autoarea Alina Cosma, încheie antologia cu un mesaj extrem de profund, care ne amintește că ne-am îndepărtat de divinitate și că sărbătoarea de Crăciun ar trebui să ne îndemne la reculegere și introspecție. Povestirea face parte din seria ,,Tărâmul Mistic”, în prim-plan fiind Arhanghelul Mihail care și-a pierdut aripile, dar și speranța că oamenii mai pot fi buni.

  ,,− Apocalipsa a început cu mult înaintea ruperii peceții, o contrazice duios. A început într-o noapte, de Crăciun, cu două mii de ani în urmă, când Domnul Universului a ales să se nască între oameni, arătându-le Împărăția Sa, o lume unde adevărul și dragostea umplu sufletele celor care au ales să trăiască alături de El.”

   Dacă aveți nevoie de o carte care să vă amintească de ce Crăciunul este mai mult decât un truc de marketing, vă recomand ,,Petale pe zăpadă. Povestiri de iarnă”. O lectură perfectă pentru perioada sărbătorilor de iarnă, pe care o puteți citi alături de cei dragi.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

4 COMMENTS

    • Placerea a fost de partea mea! Multumesc pentru ca mi-ati oferit lectii de viata, amintiri frumoase si povestiri magice! <3

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.