Ultimul foc – Cathya MP – Editura Bookzone - recenzie

Ultimul foc – Cathya MP – Editura Bookzone – recenzie

Titlu: Ultimul foc

Autor: Cathya MP 

An apariție: 2023

Editura: Bookzone

Nr. pagini: 432

Gen: dark romance

  Unele iubiri te aduc tot mai aproape de întuneric și te îndepărtează de lumină…

   Cu toate că descrierea de pe coperta a IV-a mi-a stârnit curiozitatea, am fost puțin rezervată în privința acestei cărți. Anul trecut am citit seria ,,Ame”, mi-a plăcut ideea de bază, ritmul alert, replicile ironice dintre personaje, dar n-am fost încântată de modul în care era construit firul narativ și nici nu am reușit să empatizez cu personajele principale. Firește că îmi era teamă să nu fiu dezamăgită și de această dată. Totuși, m-am decis să aflu povestea cuprinsă între paginile ei, curiozitatea fiind mult prea mare.

   Acum, după ce am citit cartea, mă bucur că i-am dat o șansă, pentru că am avut parte de o lectură interesantă. Pot să spun că autoarea Cathya MP m-a impresionat prin povestea pe care a pus-o pe hârtie. O galerie de personaje duale, unul mai defect ca altul, care și-au dezvăluit pe rând imperfecțiunile și greșelile și m-au făcut să le înțeleg și să le accept, în ciuda imoralității lor. Le-am simțit nebunia și îndârjirea.

  E drept că am avut o mulțime de sentimente contradictorii, nu am putut avea încredere în nimeni și eram suspicioasă la cel mai mic gest făcut de cineva, dar, tocmai caracterul improbabil al personajului Manasseh și intrigile urzite de el, mi-au stârnit și mai mult interesul. În plus, comportamentul lui toxic și manipulativ, precum și relația dintre el și Rebecca, marcată de tensiuni și schimburi de replici acide, mi-au dat o stare de nervozitate, fiind absolut convinsă că totul se va termina prost între ei.

   Acţiunea m-a ținut ancorată în poveste, suspansul m-a făcut să vreau să descopăr trecutul personajelor, secretele mi s-au dezvăluit picătură cu picătură. Mi-a plăcut călătoria Beccăi, de la fata pură și nevinovată la femeia puternică și fără teamă, care își acceptă greșelile și învață fiecare lecție primită din aceste greșeli.

   ,,Într-o zi, întunericul dinăuntrul tău o să umbrească şi ultimul strop de lumină rămas. Atunci, Rebecca, n-o să mai existe o cale de mântuire pentru tine, pentru că eşti vicioasă şi viciile nu se vindecă niciodată. Poți doar să le laşi să te consume, ceea ce se va şi întâmpla într-un final, când ultima fărâmă de bunătate se va risipi din inima ta.”

   Prin intermediul romanului ,,Ultimul foc”, scriitoarea Cathya MP ne oferă o poveste dark romance tulburătoare și intensă, plină de răsturnări de situație, mister și suspans, cu teme controversate și scandaloase, cu o galerie de personaje memorabile, unele chiar detestabile. Manipulări, îndoieli, trădări, minciuni, răzbunări, drame, crime, povești cutremurătoare de viață și multe alte episoade răscolitoare.

   Acțiunea se desfășoară pe două planuri, trecut şi prezent, care la început alternează, apoi se contopesc în punctul în care cei protagoniști, Rebecca și Manasseh, se revăd. În capitolele din trecut, descoperim episoade marcante din copilăria și adolescența celor trei personaje principale: Rebecca Godwill, fiica pură și inocentă a preotului din oraș, și cei doi frați Morgenstern, Samael și Manasseh. În felul acesta, aflăm că cei trei au fost cândva prieteni, apoi Manasseh s-a rupt complet de prietenii lui plictisitori alături de care a crescut. Oricum, chiar și atunci când făcea parte din gașca lor, el avea o fire destul de impunătoare, iar influenţa lui s-a dovedit a fi negativă în majoritatea cazurilor.

   Rebecca n-a putut să-l îndrăgească niciodată pe Manasseh, pentru că era arogant, o lua adesea peste picior și o băga numai în probleme din care abia mai putea ieşi întreagă. În schimb, față de Samael a simțit dintotdeauna o foarte puternică atracție, care s-a transformat cu timpul într-o adevărată obsesie. Însă, din motive numai de el știute, Samael nu i-a oferit niciodată atenția pe care Becca tânjea să o primească. Din păcate, Manasseh a descoperit micul ei secret și s-a folosit de el pentru a o manipula fără scrupule. Iar Becca s-a declarat în stare de orice, să încalce toate limitele, doar să păstreze secretul și să fie aproape de Samael. Chiar dacă asta a pus-o în situația de a intra în gașca Crasnicilor din Matlock, un grup misterios din care făceau parte frații Morgenstern.

   În capitolele din prezent, regăsim o Rebecca mult prea maturizată pentru vârsta ei. De când a aflat că mama ei este bolnavă de cancer, nimic nu a mai fost la fel. A ratat primul an la postliceală de asistenţi generalişti la care se înscrisese pentru că lucra la un azil, ca să facă rost de bani pentru tratament. E singură, iar insistențele mamei o fac să dezvolte o fobie şi mai mare pentru bărbați, aşa că fuge de relații ca dracu’ de tămâie.

   ,,Singurul care s-a îndrăgostit de mine încă de la naştere a fost ghinionul. E un iubit încăpățânat şi gelos. Nu-mi dă timp nici să respir, dar mă descurc, nu cedez avansurilor, şi chiar n-am de gând să mă mărit cu el. Are să se plictisească de mine mai devreme sau mai târziu.”

   Viața Beccăi se transformă într-un adevărat film de groază, după ce o bătrână ciudată apare lângă mașina ei și îi spune tot felul de vorbe care, la prima impresie, nu au nicio noimă.

   ,,- Pustnicul, spune femeia când întorc cartea. Iubiții, Diavolul şi Pustnicul. Îți vei găsi jumătatea, dar iubirea asta va aduce întunericul în viața ta. Aş fi văzut putere, independență, control, dar pentru că ai ales Pustnicul, acum văd cum totul se schimbă. Nu te găseşte iubirea prima dată, te găseşte dezastrul. El o să te rupă în bucăți, dar o să-l iubeşti indiferent de consecințe. Văd obsesie, singurătate, exces, refuz, izolare.”

   În aceeași zi, pe când se aflau în parcarea subterană din incinta unui mall, atât Becca, cât și mama ei, sunt atacate de niște bărbați mascați. La prima vedere e o spargere făcută la nimereală, dar atenția lor este îndreptată spre tânără. Nu obiectele de valoare sunt ținta lor, ci ea. Totul fusese plănuit, în amănunt. Însă indivizii nu s-au așteptat ca Becca să opună rezistență. Cu greu au reușit să o pună la pământ și să îi răpească mama.  Dar care a fost motivul atacului? Oare e adevărat că printre atacatori era și Manasseh? Se va adeveri previziunea bătrânei? Ce anume a transformat-o pe Becca, din fata inocentă și timidă, în tânăra impulsivă și furioasă de azi? Oare ce s-a întâmplat în noaptea Ultimului FOC? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

   ,,Ultimul foc” – o poveste cutremuratoare, plină de intrigă și suspans, care ne arată cât de fragilă este granița dintre dragoste și răzbunare.

Carte disponibilă pe cartepedia.ro

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.