Unul dintre noi minte - Karen M. McManus - Editura Herg Benet

Unul dintre noi minte, de Karen M. McManus-recenzie

Titlu original: One Of Us Is Lying

Editura Herg Benet

Anul 2017 – PASSPORT

Traducere din limba engleză de Cristina Nemerovschi

„Toată lumea  are secrete, nu? Ceea ce contează e cât de departe ai merge ca să le protejezi. „

    Am terminat de citit cartea de o săptămână și încă stau să mă gândesc cu ce să încep această prezentare. Poate ar trebui să încep prin a spune că m-am îndrăgostit de Colecția Passport a editurii, după ce am citit ,,Inima mea și alte găuri negre„, apoi acest Young-Adult  care întărește sentimentele cu fiecare pagină citită.

  Unul dintre noi minte este romanul care te surprinde cu fiecare întâmplare, cu fiecare personaj și cu fiecare secret descoperit pe parcursul lecturii.

 Am citit atât de multe cărți încât mai tot timpul avem impresia că știm cum ar trebui să evolueze fiecare personaj, cine minte, cine sunt victimele și chiar cine se fac vinovați de toate întorsăturile poveștii.

   Ei bine în Unul dintre noi minte cu fiecare lucru nou descoperit în povestea fiecărui personaj îți schimbi părerea și crezi că ai descoperit vinovatul. Când ești convins apare alt detaliu și te întrebi ce se mai poate întâmpla.

   Subiectul acestui roman are ca personaje principale cinci elevi de aproximativ 17 ani, diferiți, pe care aparent nu-i leagă nimic, dar care ajung să fie pedepsiți de un profesor fiind descoperiți toți cu câte un mobil asupra lor. Prinși în capcană de o înscenare și o întâmplare șocantă în timpul detenției. Unul dintre elevi moare. El e Simon, un personaj pe care toată lumea îl urăște din cauza unei aplicații, Despre Asta, în care bârfele din liceu circulă, demonstrându-se în timp că toate sunt adevărate.

   Ceilalți patru elevi sunt considerați suspecți.

   Bronwyn este o tânără conștiincioasă, care vrea să urmeze cursurile la Yale, asemenea părinților ei. Nu e ușor să fii o fiică model, așadar  încerci să-ți faci părinții mândrii și să umpli golul lăsat de boala cu care s-au chinuit, a surorii ei mai mici, Maeve. Mai greu fiind să reușești să fi bună la chimie, o materie care îți face probleme reale. Ea devine tocilară.

   Cooper  este vedeta echipei de baseball a școlii, un băiat chipeș, cu o iubită ca o păpușă, Keely.  Calculat, un atlet perfect.

   Addy  este o tânără populară, drăguță, o prințesă și tot odată  o marionetă a iubitului ei, Jake, de care ascultă chiar și când îi spune să se schimbe că nu-i place cum e îmbrăcată. Ce rol are Jake în poveste asta? … va trebui să descoperiți singuri.

   Nate este considerat un delincvent. Fără prieteni, eliberat condiționat fiind prins vânzând droguri să întrețină locuința mizerabilă și pe tatăl său bețiv. Părăsit de mamă, o drogată care va apărea în peisaj pe parcursul romanului. În copilărie a fost prieten cu Bronwyn, iar în urma acestui incident se creează o legătură.

   A doua zi după incident pe aplicația celui ucis apare secrete despre toți cei patru elevi cu care acesta era la ora de detenție. Acest lucru îi transformă în suspecți. Viața fiecăruia e dată peste cap, toți sunt speriați și par să ascundă lucruri. Toți au secrete care nu vor să fie dezvăluite .

   La început toți se evită între ei și pe măsură ce toată școala îi acuză tratându-i urât în urma dezvăluirilor secretelor lor, ca mai apoi să se creeze o legătură încercând chiar ei să descopere vinovatul.

   Cam atât vă spun despre subiect, deși sunt multe de spus așa cum sunt multe personaje secundare care au rol important în poveste, completând personajele principale și ajutându-le să facă față situației.

   Se presupune că adolescența este o perioadă frumoasă și plină de aventuri care construiesc amintiri frumoase. Acest roman ne prezintă o altfel de adolescență, plină de aventuri care marchează și maturizează mult prea devreme sufletele inocente.

   Iată că încă o dată alegerea Cristinei de a traduce această carte nu e întâmplătoare. Romanul nu ne prezintă doar o poveste, ci aduce în spatele subiectului multe alte probleme din sânul familiilor și ale societății: diferențe  sociale, dezbinare, decizii, secrete, relații defecte și consecințele acestora, dar mai ales problemele adolescenților, ei fiind produsul tuturor întâmplărilor care le-au marcat copilăria.

   ,,Unul dintre noi minte” este un roman pe care nu trebuie să-l ocolești. O recomand cu sinceritate și aștept o nouă apariție a acestei colecții. Descoperă cine e în spatele acestor întâmplări și dacă a fost cu adevărat o crimă- citiţi acest roman cu un final surprinzător.

Citate

„- Nu ești psihopat.

– Cum poți să știi?

O spun ca pe o glumă, dar chiar aș vrea să-i aud răspunsul. Eu sunt tipul care a fost percheziționat. Un paria și un țap ispășitor, cum spusese Lopez. Cineva care minte mereu ca să se scoată și care ar face-o fără să clipească, dacă fundul lui ar fi în pericol. Nu-mi dau seama cum, având informațiile astea, ea mai poate avea încredere în mine. O fată cu care n-am mai vorbit în ultimii șase ani.„

„Mă dau jos din mașină și încerc să-mi pun o armură de metal în minte, ca să pot face față zilei care urmează. Școala era ceva atât de ușor și plăcut înainte. Eram primită cu brațele deschise peste tot, fără să mă strofoc. Acum, de abia mai sunt o caricatură din fata care am fost, și când îmi surprind imaginea într-o oglindă aproape că nu o pot recunoaște pe cea care mă privește de acolo. Îmi poartă hainele- topurile mulate și blugii strâmți care îi plac lui Jake-, dar obrajii ei supți și privirea pierdută nu se asortează cu ele. „

 Cartea Unul dintre noi minte, de Karen M. McManus poate fi comandată de pe site-ul Editura Herg Benet

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

20 COMMENTS

  1. Uau, ce subiect interesant! Merci de prezentarea asta atat de atractiva. Vero, nu as fi aflat altfel cat de mult imi doresc sa o citesc si eu. 🙂

  2. Frumoasa recenzie. Felicitari, Vero! Chiar eram curioasa sa aflu ce parere ti-a facut cartea lui McManus.
    Pe mine m-a surprins placut scriitura, intriga, personajele. Am banuit destul de repede cine e vinovatul ( mai bine spus, ce anume s-a intamplat), dar m-a surprins cine a dat o mana de ajutor 😀

  3. Am auzit vorbindu-se foarte mult despre această carte, cea mai bine vândută traducere de la HB 🙂

    Chiar pare interesantă și, datorită ție, e posibil să o citesc și eu 😀

    Felicitări pentru recenzie, Vero locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.