Vrăji, mister, modă, dragoste și o bătălie pe viață și pe moarte cu forțele răului

Vrăjitoare la ananghie de Brittany Geragotelis – Editura Raovrajitoare-la-ananghie

Titlul original : Life’s a Witch
Traducerea : Alexandra Hristache
Editura : Rao
Număr pagini : 304
Gen : Fantasy, Young Adult, Paranormal, Romance
Seria (trilogie) Life’s a Witch 1.What the Spell (prequel,2013); 2. Vrăjitoare la ananghie – Life’s a Witch (2011) ; 3.The Witch is Back (2014)

Vrăji, mister, modă, dragoste și o bătălie pe viață și pe moarte cu forțele răului

 Toate fetele vor să fie ca ea. Toţi băieţii şi-o doresc de iubită. Hadley Bishop este o adolescentă ucigător de frumoasă, dependentă de pantofii cu toc şi cumpărături, majoretă desăvârşită, dar şi cea mai populară fată din elitistul liceu Astor. Pare că este sortită să aibă succes în tot ce face. Hadley are însă şi un secret: este urmaşa celei mai puternice vrăjitoare a tuturor timpurilor, Bridget Bishop, prima persoană executată în faimosul “Proces al vrăjitoarelor din Salem”, desfăşurat în Massachusetts, în 1692. Atunci când mama sa este răpită şi ucisă de acelaşi sabat care, cu ani în urmă, a eliminat-o şi pe ilustra ei înaintaşă, Hadley jură să scape o dată pentru totdeauna de forţele întunericului.

Vrăjitoare la ananghie demonstrează faptul că până și o adolescentă cu o viață perfectă are temeri, speranțe și, uneori, își dorește cu toată ființa să ia pe cineva la bătaie. O să vă amintească de Harry Potter și de Sabrina, vrăjitoarea adolescentă, dar Hadley își ia soarta în propriile mâini și dovedește tuturor că este o forță cu care nu e bine să te pui.” – The Examiner

Brittany-GeragotelisBrittany Geragotelis este o tânără scriitoare care și-a văzut visul cu ochii. După zece ani în care nu s-a lovit decât de refuzuri din partea editurilor americane, aceasta s-a hotărât să își publice romanul de debut, Vrăjitoare la ananghie, pe Wattpad. La un an după acest pas, autoarea a descoperit că volumul a avut peste 18 milioane de vizualizări. Evident, acest amănunt nu a scăpat editurilor, care au început să o curteze, dar și unor publicații de prestigiu care i-au dedicate ample materiale. Câștigători în războiul editurilor au fost cei de la Simon&Schuster, care au îmbiat-o cu un contract pentru trei cărți și o sumă cu șase cifre.

Îmi plac extrem de mult poveștile cu și despre vrăjitoare și nu se putea să ratez tocmai cartea de față. Cum nu știam nimic despre autoare și cărțile publicate de ea, am făcut câteva cercetări. Am remarcat faptul că există unele neconcordanțe în legătură cu primele două volume din serie, neştiindu-se exact care este de fapt primul volum. Cum marea majoritate a site-urilor consideră că prima carte din serie este “What the Spell” (deși a fost publicată la doi ani după Life’s a Witch), mi-am pus întrebarea de ce editura Rao nu a publicat mai întâi pe aceasta. Am descoperit că “What the Spell” este de fapt un prequel la Life’s a Witch – Vrăjitoare la ananghie, iar eroina poveștii este cu totul alta decât în următoarele cărți din serie. Atunci care să fie legătura dintre acest prequel și celelalte două cărți? În afară de faptul că Brooklyn (eroina din What the Spell) și Hadley (eroina din Vrăjitoare la ananghie) sunt vrăjitoare , fiecare a avut (sau are) o relație amoroasă cu frumușelul Asher (acesta este fostul iubit al lui Brooklyn și actualul iubit a lui Hadley), iar în ultima carte din serie, The Witch is Back, cele două fete se vor confrunta. Cum nu există o continuitate între primele două volume, nu cred că are vreo importantă pe care o citiți mai întâi.

Hadley BishopVrăjitoare la ananghie” a reprezentat o surpriză plăcută pentru mine, deși am avut și o mică nemulțumire: în prima parte a cărtii acțiunea stragnează un pic, autoarea pierzându-se în prea multe amănunte despre traiul de zi cu zi al eroinei, cât de glamour îi este viața și cât de chic este Hadley. Dar în afară de acest lucru, lectura este destul de plăcută, mai ales că apare și o poveste de dragoste. Așa că poate fi citită și de iubitoarele de romance. Ceea ce consider eu a fi un mare bonus (pe lângă faptul că avem parte de magie și romantism): această carte nu are un final în coadă de pește. Nu ne lasă în suspans ca să așteptăm cu nerăbdare continuarea. Dacă nu aș fi știut de la început că face parte dintr-o trilogie, aș fi putut considera “Vrajitoare la ananghie” a fi un roman de sine stătător.
Personajul central al cărții, Hadley Bishop, este o adolescentă de 18 ani care se bucură de popularitate, este frumoasă și puternică, cam tot ce are nevoie cineva pentru a obține atenția celor din jur. Este o fire independentă și ar face orice pentru ca lucrurile să iasă cum vrea ea. Având în vedere că ambii părinți sunt vrăjitori și este urmașa celei mai puternice vrăjitoare, este deprinsă cu magia, se folosește de puterea de a convinge oamenii și adesea folosește vrăji de glamour care îi permit să facă anumite haine să arate ca altele, haine coborâte parcă direct din ultima paradă a modei de la Milano. Uneori este cam fițoasă și egocentrică,dar până la final o veți îndrăgi.

Povestea începe în forță, cu visul pe care Hadley îl are despre ultimile momente din viața stră-stră-stră ..bunicii sale, Bridget Bishop, cea mai puternică vrăjitoare a tuturor timpurilor, executată în 1692 pentru vrăjitorie, în Salem. Nici până în ultimul moment, Bidget nu a putut înțelege de ce a fost învinuită public că ar fi făcut vrăji de cei din propriul ei sabat. Dar chiar înainte de a fi spânzurată, primește vizita unui coleg în ale vrăjitoriei, părintele Samuel Parris și află cu stupoare că el este cel care a trădat-o și asta pentru că era invidios pe puterea ei și voia să fie la conducerea Clerilor ( numele dat Adunarii secrete de vrăjitori din Salem, cel mai mare sabat din Massachusetts), dar și mai rău era că încalca jurământul unui vrăjitor – voia să își folosească puterile în scopul câștigului personal, pentru a face rău. Cu ultimile puteri, Bridget reușește să intre în comunicare mentală cu fiica sa, Christian, pe care o roagă să fugă cât mai departe de cel care a trădat sabatul, iar înainte de a muri face un jurământ: “ Îi sunt supusă Creatorului meu și chiar și după moarte îi voi face voia…Binele va învinge mereu și răul va fi pedepsit. Dumnezeu mi-e martor că voi face să fie așa.”
Nu era pentru prima dată când Hadley avea acest vis. Îl mai avusese de sute de ori. Dar de ce îl are? Să fie vorba de o avertizare?
Ceea ce nu știu multe persoane, nici măcar cele mai bune prietene ale lui Hadley, este că aceasta face parte dintr-un sabat de tineri vrăjitori numiți Cleri, care se antrenau pentru luptă, în cazul în care grupul de Parrisabili (descendenții lui Samuel Parris), acei vrăjitori psihopați ai magiei negre i-ar ataca.

Viețile tinerilor vrăjitori le sunt afectate de un eveniment neașteptat. Părinții celui mai tânăr mambru al sabatului, Peter Glover, au dispărut. Mama lui Hadley este chemată urgent să se întâlnească cu restul membrilor din sabat pentru a analiza situația, însă nu se mai întoarce acasă, iar a doua zi se descoperă că au dispărut toti părinții-vrăjitori ce s-au dus la întrunire cu o seara in urma. După o cercetare amplă, Hadley descoperă unde anume s-au adunat aceștia, însă ajunsă la fața locului, găsește depozitul ars din temelii.
În următoarea noapte, Hadley are o viziune cu mama ei care îi spune ce s-a întâmplat la întrunire și cum au fost luați prin surprindere de Parrisabili. A fost o luptă pe care au pierdut-o, iar Hadley este de acum înainte singura speranță a Clerilor. Aceasta trebuie să-i ducă pe toți cei din sabat în alt oraș, într-un loc neștiut de Parrisabili și să-i antreneze pentru următoarea luptă.
Singurul loc de refugiu este cabana unde a copilărit Hadley. Nimeni nu o poate găsi în afară de ea ,aceasta fiind invizibilă pentru lume, pentru toti cei care nu sunt membri ai familiei Bishop. Înainte să plece la drum, Hadley aruncă o privire în oglinda retrovizoare și chiar atunci vede un tânăr ce se ascundea într-un tufiș de lângă casă. Cine să fie oare și de ce o privea atât de intens?

După o săptămână de antrenamente desfășurate la cabană, Hadley, Fallon, Emory, Jinx, Jasmine, Peter, Sascha, se decid să revină în oraș pentru a se aproviziona cu alimente. Ajunși într-un mall, tinerii se împart care încotro, iar fata descoperă că este din nou urmărită de același tânăr pe care îl văzuse și în preajma casei. De această dată ,Hadley îi ține calea tânărului și așa află că pe acesta îl cheamă Asher si că în urmă cu un an i-au murit părinții și de câteva săptămâni s-a mutat la o mătușă ce are casa lângă cea a lui Hadley. Încă din prima clipă se simte o anumită atracție între cei doi tineri, deși ambii vor să dea senzația că mai degrabă vor să se calce pe nervi unul pe celălalt.
Zâmbi din nou arătându-și gropițele din obraji și, pentru o secundă, m-am pierdut în chipul său frumos…Chiar flirtăm cu tipul acela care mă urmărise și care nu părea să fie fermecat de mine din prima? Nu era tocmai momentul potrivit pentru a începe o relație romantică. Cel puțin nu cât mă aflam “în arest la domiciliu” și mă antrenam pentru o luptă. Nu, chiar nu voiam să flirtez.

Mai multe nu mai apucă să afle pentru că au fost întrerupți de o explozie puternică în depărtare. Un grup de Parrisabili tocmai îi atacase pe o parte dintre tinerii Cleri. Echipa lui Hadley reușește să scape din calea lor, dar Jinx, Jasmine și Peter sunt răniți grav și duși la spital. Acest atac dovedise faptul că tinerii vrăjitori nu sunt bine pregătiți și o parte dintre ei au lansat ideea că Hadley nu este un profesor competent și trebuie schimbată .
Hadley părăsește cabană și revine în oraș unde se întâlnește cu cele mai bune prietene ale ei ,care o invită la o petrecere, unde dă peste Asher. Acesta se decide să o însoțească acasă, dar în timp ce împărțeau clipe pline de romantism sunt atacați de Parrisabili. Cum de au aflat aceștia unde se află Hadley și că nu se află în preajmă Clerilor? Cineva se pare că a trădat . Dar cine să fie trădătorul ? Cum ajunge Hadley să se afle față în față chiar cu Samuel Parris, dușmanul stră stră stră…bunicii ei, Bridget Bishop, trădătorul din sabat? Ar trebui să aibă peste 300 de ani și totuși nu arată mai mult de 40 de ani. Cum de mai trăiește și îi conduce pe Parrisabili? Vor reuși Clerii să-i învingă pe Parrisabili? Ce se întâmplă mai departe cu Hadley și Asher? Va las pe voi să aflați răspunsul. Recomand cu căldură această carte atât iubitorilor de fantasy , cât și celor de romance.

 9,4 puncte/10

Autor: Alina
Review overview
5
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

14 COMMENTS

  1. Superba prezentare Alina! M-ai convins si de aceasta data, mai ales ca fantasy-ul e si unul din genurile mele preferate! Imi place si faptul ca poate fi citit ca roman de sine statator, desi face parte dintr-o serie! locco_smiley_20

  2. Multumesc Ella ! Chiar ma temeam ca finalul ma va lasa cu buza umflata ,dar a avut o finalitate si inca una pe placul meu(si al tau ).

  3. Alina, tot ma uit la cartea asta de ceva vreme si mi s-a parut faina. Acuma chiar vreau sa o iau. Si asa imi plac mie vrajitoarele si alte fiinte cu puteri. Felicitari!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.