Recomandări săptămânalecititorul-top-10 Cititorul de Bernhard Schlink Bestseller internaţional, tradus în aproape 40 de ţări şi distins cu prestigioase premii literare. Roman ecranizat în regia lui Stephen Daldry şi avându-l ca producător pe Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes

Recomandări săptămânalecititorul-top-10

Cititorul de Bernhard Schlink

Bestseller internaţional, tradus în aproape 40 de ţări şi distins cu prestigioase premii literare. Roman ecranizat în regia lui Stephen Daldry şi avându-l ca producător pe Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes şi Kate Winslet în rolurile principale. Filmul a obţinut câte cinci nominalizări la Oscar şi, respectiv, la premiile BAFTA şi este câştigătorul unui Glob de Aur.

Cititorul este povestea unei iubiri mai puţin obişnuite: aceea dintre adolescentul Michael Berg, fiul unui conferenţiar la facultatea de filosofie ostracizat din pricina insistenţei de a preda gândiri ce contraziceau ideologia nazistă, şi taxatoarea de tramvai Hanna Schmitz, cu douăzeci de ani mai în vârstă, care este gata de orice sacrificiu pentru a ascunde un secret ruşinos. Mai mult decât o iniţiere erotică, această relaţie devine modalitatea privilegiată de investigare şhiroshima-dragostea-meai asumare a trecutului politic al unei întregi naţiuni; judecată şi condamnată pentru faptele comise în calitate de supraveghetoare într-un lagăr pentru femei din apropierea Cracoviei, Hanna influenţează profund modul în care Michael ajunge să resimtă responsabilitatea şi vina, transformând evenimentul istoric în realitate trăită.

Hiroshima dragostea mea de Marguerite Duras

O frumoasă poveste de dragoste dintre un arhitect japonez şi o actriţă franceză aflată în Ţară Soarelui-Răsare pentru a face un film despre pace. Hiroshima mon amour este o uimitoare explorare a influenţei războiului asupra culturilor franceză şi japoneză, având în centru conflictul între dragoste şi dezumanizare.

Oase încrucişate de Kathy Reichs

Temperance Brennan, antropolog criminalist, trebuie să rezolve un caz plin de surprize. Ea este solicitată să interpreteze rănile unui bărbat care a fost împuşcat în cap, dar, în timp oase-incrucisatece încearcă să-şi dea seama de tiparul fracturilor, un personaj necunoscut îi înmânează o fotografie a unui schelet, spunându-i că aceasta conţine răspunsul la întrebarea privind autorul crimei. Detectivul Andrew Ryan este şi el implicat în acest caz şi, pe măsură ce relaţia sa cu Temperance se încinge, ei încearcă împreună să descopere care era, în realitate, afacerea „de importuri“ cu care se ocupă acest evreu ortodox. A fost el implicat în comerţul ilicit cu antichităţi? şi care era semnificaţia fotografiei? Cu ajutorul lui Jacob Drum, un arheolog specializat în studiul Bibliei şi vechi prieten, profesor la Universitatea din Carolina de Nord, Tempe urmează indiciile care o duc până în Israel. În ţară Sfânta, ea află despre un osuar ciudat de la Masada, un giulgiu şi un mormânt în care s-ar putea să se fi aflat rămăşiţele familiei lui Isus. Dar, cu cât stăruie mai mult în aflarea identităţii străvechiului schelet, cu atât pare să se afle într-o primejdie mai mare…

Spune-mi că mă iubeşti de Johanna LindseySpune-mi ca ma iubesti
citește prezentarea

Rămasă fără nici un venit – alături de familia sa care e pe cale să-şi piardă casa din pricina datoriilor – şi într-o stare de disperare cruntă, Kelsey Langton îşi dă seama că doar lăsându-se vândută la o licitaţie poate salva viitorul surorii sale. Astfel, nobila mândră şi deznădăjduită intră în renumita Casă a lui Eros, resemnându-se să devină jucăria favorită a unui lord înstărit şi să fie la dispoziţia lui cât timp acesta avea s-o dorească – iar Lord Derek Malory este bărbatul care oferă suma cea mai mare pentru a deveni unicul proprietar al farmecelor lui Kelsey.
Un crai chipeş şi un burlac convins, Derek o atrage în curând pe senzuala şi inocenta fecioară într-o lume de plăceri nebănuite şi de rivalităţi primejdioase. Şi, fără ca vreunul din ei să-şi fi propus, graţia, inteligenţa şi frumuseţea ei îl ispitesc pe noul „stăpân” să renunţe la viaţa de huzur şi pierzanie şi să parieze tot ce are pe dragostea adevărată. Dar Kelsey ştie că nu trebuie să dezvăluie niciodată secretul provenienţei sale aristocratice, căci scandalul în care ar fi târâtă familia ei ar fi inimaginabil – şi acest lucru este exact ceea ce şi-a dorit să evite cu orice preţ. Însă Kelsey ştie că o asemenea dragoste nu apare decât o dată în viaţă…”

Molima de Guillermo del Toro, Chuck HoganMolima de Guillermo del Toro, Chuck Hogan

Au fost întotdeauna aici. Vampiri. Ascunşi în întuneric. Aşteptând. Acum, vremea lor a venit.
Într-o săptămâna, Manhattanul va dispărea!
Într-o luna, America!
În două luni, lumea întreagă!

Un Boeing 777 aterizează pe aeroportul JFK din New York. Deodată, luminile avionului se sting, uşile rămân închise, toate canalele de comunicaţie se întrerup, iar avionul se cufundă într-o linişte mormântală. Dr. Eph Goodweather, şeful Proiectului Canarul, echipa de intervenţie rapidă în situaţiile de ameninţare biologică, pătrunde în cele din urmă în interiorul lui. Ceea ce găseşte acolo îi îngheaţă sângele în vene.

Un fost profesor de folclor la Universitatea din Viena şi supravieţuitor al Holocaustului, Abraham Setrakian, este singurul care ştie ce se întâmplă. Ştie că a venit vremea, că se pregăteşte un război…

Roman publicat în 25 de ţări.

Tuturor băieţilor pe care i-am iubit de Jenny HanTuturor baietilor pe care i-am iubit
citește recenzia

Când iubirile secrete ies la iveală…
Ce-ar fi dacă toţi băieţii de care te-ai îndrăgostit vreodată ar afla ce-ai simţit pentru ei… în acelaşi timp?
Lara Jean păstrează cu sfinţenie nişte scrisori de dragoste într-o cutie de pălării rămasă de la mama sa. Scrisori pe care însă… nu le-a primit, ci doar le-a scris. Câte una pentru fiecare băiat de care a fost îndrăgostită.
Când scrie, Lara îşi deschide inima şi mărturiseşte tot ceea ce n-ar avea curajul să spună cu voce tare. Scrisorile sunt secretul ei. Nimeni altcineva nu trebuie să le vadă. Numai că într-o bună zi cineva le expediază, iar lumea imaginară pe care Lara o ţinea ascunsă scapă dintr-odată de sub control.

Odiseea Troiană de Clive Cussler
photo.phpcitește recenzia

Dirk Pitt, personajul principal a şaptesprezece romane de aventuri, află în finalul volumului Walhalla că este tatăl a doi gemeni. Amândoi i-au moştenit pasiunea pentru mare. Summer şi Dirk, copiii regăsiţi după 23 de ani, vor fi alături de tatăl lor într-o aventură de zile mari. Mareea ciudată care infestează oceanul şi furtuna cumplită care depăşeşte orice imaginaţie îi pun la încercare pe Dark Pitt şi pe Al Giordino, precum şi pe restul echipei Numa. În acea parte de lume acţionează o forţă sinistră, de origine umană, iar mareea este doar o consecinţă a planului acesteia de a conduce omenirea. Curând „opera“ va fi completă – iar lumea va deveni un loc cu totul diferit.
Cărţile lui Cussler sunt publicate în 40 de limbi, în peste 100 de ţări, fiind citite de peste 125 de milioane de fani.

Dragoste virtuală de Daniel Glattauerdragoste-virtuala_1_produs
citește recenzia

Dragoste virtuală sau: cum se poate naşte o poveste fermecătoare de iubire dintr-un schimb de e-mailuri.” Daily Mirror
Unul dintre cele mai frumoase dialoguri între îndrăgostiţi din literatura modernă.” Der Spiegel
„Un love story tipic zilelor noastre, cu un sfârşit pe cât de neaşteptat, pe atât de inevitabil.” The Guardian

Povestea dintre Leo Leike şi Emmi Rothner începe de la un e-mail prin care Emmi solicită anularea abonamentului la o revista. Greşeşte însă adresa destinatarului şi mesajul ei ajunge la Leo, care, politicos, îi răspunde, amuzându-se pe seama tonului ei protocolar. Emmi îi scrie, la rândul său. Sunt suficiente câteva scurte schimburi de mesaje on-line şi cei doi îşi dau seama că sunt atraşi unul de celălalt. În scurt timp, ajung să flirteze, să-şi facă mărturisiri şi să-şi împărtăşească secretele şi dorinţele cele mai intime. Tensiunea erotică se acumulează şi pare doar o chestiune de timp până ce Leo şi Emmi să se întâlnească faţă în faţă. Dar amână întruna momentul: perspectiva de a se cunoaşte direct îi entuziasmează şi îi nelinişteşte totodată. În plus, Emmi are o căsnicie fericită.
Oare ceea ce simte unul pentru altul va rezista unei întâlniri reale?

„Subject: Mail-răspuns
(…) Trebuie să scap de blocajul ăsta din cap. Luni întregi m-am uitat după femei frumoase, gândindu-mă că una dintre ele ar putea fi Emmi. Dar niciuna nu putea să se compare cu cea adevărată, niciuna nu putea concura cu ea, pentru că eu o izolasem deja, o ţineam departe de ochii publicului, doar pentru mine, cel din faţa calculatorului. De acolo o luăm când terminăm serviciul. Acolo mă aştepta, după sau în loc de micul dejun. De acolo îmi spunea noapte bună după o zi lungă, petrecută în compania mea. S-a întâmplat de multe ori să zăbovească la mine până în zori, în camera sau în pat, strecurandu-se pe furiş sub plapuma mea.

Daniel Glattauer s-a născut la Viena în 1960. Este scriitor şi jurnalist. Din 1989 ţine o rubrică în Der Standard, iar articolele sale au fost reunite în trei volume. În 2011 a apărut romanul Alle Sieben Wellen, o continuare a poveştii din Dragoste virtuală.
Romanul de faţă a devenit un bestseller uriaş, atât în Germania, unde a fost publicat prima dată, cât şi în SUA, UK, Franţa, Spania etc. Este o carte pe care nu o poţi citi altfel decât cu plăcere.

Moştenirea din New Orlenas de Alexandra Ripleymostenirea-din-new-orleans-alexandra-ripley

Moştenirea din New Orleans este povestea incitantă a lui Mary MacAlistair, un spirit hotărât, care, rămasă orfană, când împlineşte 15 ani intră în posesia unei mici casete de lemn conţinând câteva mărturii ale unei epoci trecute, singura cheie a moştenirii ei. Părăsind pensionul mănăstirii din Munţii Allegheny, Mary se îmbarca pe un vapor ce o duce de-a lungul fluviului până în New Orleans.
Dar drumul spre descoperirea familiei ei se dovedeşte a fi unul foarte lung. Ajunsă, în urma unei nefericite întâlniri, într-un bordel de lux şi de acolo pe o întinsă plantaţie de unde va fi alungată pe neaşteptate, Mary este obligată să-şi croiască singură calea. Deşi trece curajoasă peste obstacole, soarta nemiloasă o hărţuieşte la fiecare pas, sub înfăţişarea lui Valmont Saint-Brevin, bărbatul de care s-a îndrăgostit şi pe care-l iubeşte chiar şi atunci când o aduce în pragul disperării.
De la Scarlett O’Hara şi Rhett Butler, eroii din Pe aripile vântului, nici un roman n-a dat viaţă unui cuplu mai pasionat decât cel format din seducătorul aventurier Valmont Saint-Brevin şi încăpăţânata, neîmblânzita Mary Mac Alistair, cuprinşi de o dragoste pe cât de mistuitoare, pe atât de zadarnică, până când Mary descoperă secretul trecutului ei şi poate să-şi revendice moştenirea din New Orleans.

Lanţul minciunilor de Iris JohansenCarte_Lantul-Minciunilor
citește recenzia

Iris Johansen se plasează în elită scriitorilor contemporani grație talentului cu care armonizează tensiunea epică a romanului poliţist cu investigatia psihologică. Publicatii prestigioase, ca New York Times, People sau Publishers Weekly, o elogiază, comparând-o cu maeştri ai genului precum ROBERT LUDLUM şi MARY HIGGINS CLARK. Cele 11 romane ale sale figurează pe primele locuri ale topurilor celor mai bine vândute cărţii, tirajele de milioane de exemplare confirmându-i succesul. Lanţul minciunilor, un thriller captivant, împinge nivelul suspansului pînă la limita absolută. Eve Duncan, protagonista cărții, primeşte o misiune extrem de dificilă: un înalt demnitar îi solicită ajutorul pentru a identifica o persoană ucisă cu mai mult timp în urmă. O serie de incidente, aparent fără nici o legătură unul cu altul, amenința să-i zădărnicească eforturile. Pe măsură ce se adânceşte în dezlegarea misterului, Eve constată că se confruntă cu un ucigaş sumbru şi ingenios, pentru care nimic nu pare imposibil… Un asasin atât de abil încât nu lasă în urmă decât victimele… Va fi în măsură Eve să neutralizeze acest criminal feroce?

Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Leesa-ucizi-o-pasare-cantatoare

Un roman publicat acum o jumătate de secol, dar mai actual că niciodată, devenit reper cultural în Statele Unite ale Americii şi vîndut în peste zece milioane de exemplare. Premiul Pulitzer pentru Harper Lee, trei Oscaruri şi două Globuri de Aur pentru ecranizarea lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck în rolul lui Atticus Finch.

…Să ucizi o pasăre cîntătoare este un roman brutal şi onest, abordând cu curaj o problematica mereu de interes : rasismul, conflictele sociale şi pierderea inocenţei copilariei, totul filtrat prin ochii unei fetiţe, Scout Finch, martoră la întâmplările dramatice declanşate într-un mic orăşel sudist atunci când un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă. Tatăl naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apărării, trebuie să ţină piept unor prejudecăţi până atunci latente şi, din acest moment, Scout şi fratele ei, Jem, sunt atraşi într-o succesiune rapidă de evenimente care le depăşesc înţelegerea. Pe timpul procesului, orăşelul decade treptat în grotesc şi violenţă, însă există oameni care nu se lasă contaminaţi de setea de linşaj generală, iar Atticus Finch rămâne reperul moral care îi oferă lui Scout, şi totodată cititorilor, un punct de vedere empatic şi echilibrat.

Mulţi dintre fanii ei sînt convinşi că Harper Lee, autoarea unui roman devenit aproape instantaneu o opera clasică a literaturii americane, a încetat de mult din viaţă. Cartea ei având că subiect conflictele rasiale din Sudul Statelor Unite, distinsă cu Premiul Pulitzer în 1960, rămâne unul dintre marile succese literare ale ultimei jumătăţi de secol, iar autoarea însăşi este un personaj cheie în recent lansatul film Capote, care a readus-o în lumina reflectoarelor. Dar, în ciuda faimei de care se bucură, Harper Lee a dispărut din viaţă publică de mai bine de patru decenii, urmând exemplul altor pustnici ca J.D. Salinger sau Thomas Pynchon, retraşi din lume pentru a evita efectele secundare ale celebrităţii.” (The Observer)

Tot ce-mi doream era să existe cineva căruia cartea mea să-i placă îndeajuns încât să mă încurajeze să merg mai departe… Nu aveam mari speranţe, dar m-am pomenit copleşită de onoruri, iar acesta a fost, într-un fel, un lucru la fel de înspăimântător ca execuţia rapidă la care mă aşteptam.” (Harper Lee)

Elisabeth. Împărăteasă fără voie de Brigitte Hamannelisabeth-imparateasa-fara-voie

În centrul acestei biografii se află Elisabeth, împărăteasa Austriei şi regina Ungariei, o femeie care a repudiat modul de viaţă impus rangului ei. Nu s-a încadrat în nici unul din rolurile adjudecate ei de tradiţie şi ambianţă, adică nici în rolul de soţie devotată şi iubitoare, nici în cel de mama, nici în cel de prima figură reprezentativă a unui imperiu uriaş. Functionarul pragmatic şi leal, care era împăratul Franz Joseph, şi împărăteasa Elisabeth – o fiinţă nonconformistă, extrem de inteligenţă, care dădea frâu liber fanteziilor ei – sunt personaje complementare: ca semnele plus şi minus, ca ziua şi noaptea; contradictorii, dar totuşi în raport de condiţionare reciprocă, fiecare reprezentând o fatalitate pentru celălalt. O tragedie privată în fruntea unui imperiu aflat în dezagregare, la fin de siccle.

Al doilea pas: Seducţia de Mary Balogh
citește prezentareaAl doilea pas Seductia

“După o noapte de chef ocazionată de împlinirea vârstei de douăzeci şi cinci de ani, Jasper Finely, baronul de Montford, îşi pune în joc reputaţia de bărbat fatal al Londrei pentru o femeie. Pariul făcut cu prietenii lui este să o seducă pe superba şi inocenta Katherine Huxtable în maximum două săptămâni. Dar în ultima clipă, Jasper descoperă că lucrurile nu decurg conform planului, aşa că hotărăşte să pună un pariu cu sine însuşi – unul pe care îşi doreşte cu ardoare să-l câştige.
Pentru Katherine, care deja se simte foarte atrasă de el, provocarea lui Jasper e greu de refuzat: el, cel mai irezistibil crai al Londrei, o să o convingă să se îndrăgostească. Însă când Jasper ridică brusc miza, Katherine ştie că ar trebui să refuze să continue acest joc periculos. Dar confruntată cu izbucnirea unui scandal şi cu riscul de a rămâne cu reputaţia pătată, ea acceptă, plină de îndoieli, să îi devină soţie. Abia acum, când pasiunea izbucneşte nestăpânită, lecţia de seducţie poate începe cu adevărat. Iar de data aceasta premiul cel mare este chiar inima lor…”

3 COMMENTS

  1. Din pacate doar doua carti din lista am citit. Oase încrucişate de Kathy Reichs de tenteaza foarte mult.

  2. Si eu tot doua carti din lista am citit. Ma tenteaza si Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.