Noaptea peste ocean de Ken Follett - Editura Rao - recenzie

Noaptea peste ocean, de Ken Follett – Editura Rao – recenzie

Noaptea peste ocean

Ken Follett

Editura Rao – 2021

Night over water
Traducere Lingua Connexion
Număr pagini: 688

  “Ken Follett s-a născut în 1949 la Cardiff, în Ţara Galilor. Licențiat în filosofie la University College din Londra, a lucrat ca ziarist la Evening News, în Londra, precum și ca director de editură la Everest Books. Primul său bestseller, “The Eye of the Needle”, a obținut premiul Edgar pentru cel mai bun roman, din partea Mystery Writers of America. Follett este membru al mai multor organizații active în domeniul culturii: în comitetul consultativ al Reading Is Fundamental (RIF) din Marea Britanie, membru al Royal Society of Arts, Național Literacy Trust și al Academiei din Ţara Galilor, precum și membru în comitetul director al Academiei Naționale a Scriitorilor.

  “În septembrie 1939, Anglia întră în război cu Germania nazistă. La Southampton, cel mai luxos avion din lume, legendarul Pam American Clipper se pregătește de plecare către Statele Unite. La bord se află atât crema societății cât și cei mai abjecti membrii ai săi, cu toții fugind din calea războiului din motive cât mai variate, fără să știe că sunt în pericol și că se îndreaptă către o furtună de violență, intrigă și trădare.”

  Deși Ken Follett este unul dintre autorii mei preferați am fost ușor reticentă citind nota autorului, cele câteva rânduri de pe copertă și începutul romanului cu prezentarea hidroavionului, a echipajului și a pasagerilor.

  Datele despre avion, îmbarcare, amestecul de pasageri, unii din clasa de mijloc alții bogați, micile drame de la bord, cabinele luxoase și un zbor de-o noapte și-o zi peste oceanul Atlantic, păreau ingredientele unei povești de “dragoste”. Avionul însuși pe care lumea îl numea “Clipper”, de fapt un Boeing B-314 al Pan America era enorm, maiestuos, incredibil de puternic, un adevărat palat zburător, care-și transportă pasagerii peste ocean în condiții de lux și confort, arăta ca o balenă înaripată.

Dar Ken Follett nu se dezminte.

  În spațiul închis al avionului se întretaie multe povești și drame, în contextul social și politic al epocii.

  Autorul ne oferă povești despre familii, lupte politice sau corporatiste, răpiri, atacuri teroriste, gangsteri, trădări și iubiri, și un final pe măsură.

  Nu vă voi povesti acțiunea, s-ar pierde farmecul romanului, dar așa cum v-am obișnuit deja, vom vorbi despre personaje.

  Începem cu echipajul, o echipă bine sudată fiecare cu îndatoririle lui, mai important fiecare cu viața lui. Totul pare ok, dar înainte de plecarea avionului inginerul Eddie Deakin, care se ocupă de buna funcționare a aparatului și de necesarul de combustibil este sunat la telefon. Interlocutorul îi spune că i-a sechestrat soția pe Carol-Ann, și-i dă instrucțiuni despre un loc unde avionul trebuia să amerizeze și ei să urce la bord. I se mai spune că la bord este un om de-al lor care-l va contacta.  Eddie este disperat numai la gândul că soția lui, însărcinată cu primul lor copil, este la cheremul gangsterilor și este nevoit să accepte.

  Totuși va lua legătura cu cel mai bun prieten al lui, acum în marina militară, cu ajutorul căruia va pune la cale un plan.

Pe avion  sunt multe persoane, unele care se cunosc din alte împrejurări, altele care se văd pentru prima oară.

  Eddie își reperează contactul, un pasager pe care îl chema Luther și crede că acesta vrea să-l salveze pe Frankie Gordino, un asasin al mafiei, care călătorea păzit de un agent.

  Dar la final acesta se dovedește a fi tot un agent F.B.I , ca și însoțitorul său. Ei puseseră la cale totul pentru a-l putea transporta în siguranță pe asasin. Abia la final Eddie va afla pe cine viza de fapt Luther și cât fusese plata pentru pentru a pune mâna pe un pasager valoros pentru naziști.

  Avem familia Oxenford, un aristocrat, fascist declarat, frustrat că nu a fost luat în seamă de politicieni, acum, când Anglia lupta împotriva nemților, se vede nevoit să plece pentru a nu fi arestat.  Fiica cea mare, Elizabeth îi calcă pe urme în ceea ce privește nazismul și până la urmă chiar îl sfidează și pleacă în Germania să  “lupte” alături de nemți. Soția lui, o lady care nu sfida hotărârile soțului, cerea aceeași  supunere și de la copii. Tatăl hotăra și decidea tot, considerând că toți trebuie să i se supună. Margaret, a două fiică, încearcă să-l sfideze, chiar să fugă, dar este prinsă de poliție și pentru că nu era majoră trebuie să plece cu ei. Percy, fratele mai mic, este singurul care, prin diferite manifestări, îl sfidează, dar pe el pentru că e băiat îl tolerează. Plecarea și razvratirea lui Elizabeth, pe care nu o poate obliga să meargă  cu ei fiind majoră, îl înrăiește și mai mult.

  Cât timp este la secția de poliție Margaret îl cunoaște pe Harry Marks, un tânăr escroc, arestat pentru că fură bijuterii și bani din casele bogate unde este invitat. Deși născut într-un mediu sărac, Harry se autoeducă, devine un cameleon, poate poza la fel de bine într-un lord sau un muncitor. Pare că Harry va rămâne în arest, dar eliberat pe cauțiune, dispare.

Margaret îl reîntâlneşte la bordul avionului unde se îmbarcă cu un nume fals.

  Până la urmă între ei se țese o frumoasă poveste de dragoste, ea devine mai importantă pentru el decât ideea furtului de bijuterii, și-i va fi alături în toate momentele stânjenitoare cauzate de tatăl ei și de convingerile lui fasciste, susținute cu înverșunare.

  Percy îi este și el alături și încearcă cu fiecare ocazie să atragă asupra lui atenția tatălui lor. Hoinărește pe navă și cunoașterea locurilor va ajuta în rolul jucat la atacul avionului.

  La fel de important va fi și rolul lui Harry, care deși arestat pe avion de polițiști reușește s-o salveze pe Margaret.

  Un cuplu care atrage privirea este cel format din Diane Lovesey și Mark, care deși căsătorită, nu-și mai iubea soțul și acceptă să fugă cu el în America. Nu se așteaptă ca Mervyn, soțul ei, s-o ajungă din urmă, nici măcar nu credea că o va căuta, dar uitase că el avea și pilota un mic avion.

Odată cu el ajunge și Nancy, o femeie de afaceri din Boston, pe care o adusese cu avionul.

  Nancy voia să-și împiedice fratele, pe Peter care se afla la bord, să vândă afacerea doar din răzbunare. Mervyn o mai salvează odată, când la ultima escală Peter se preface că regretă totul, o invită la plimbare, o închide într-un depozit abandonat ca să piardă avionul. Dar nu ține cont de Mervyn care poate pilota și de faptul că erau avioane de închiriat pe insulă.

  Pe avion mai călătoreau: o prințesă rusoaică, o vedetă de cinema, un bogătaș evreu care-l însoțea pe fizicianul Carl Hartmann fugit din  Germania, un agent FBI, care trebuia să-l apere, dar este ucis în ambuscadă.

  Abia când atacatorii urcă la bord Eddie află că Luther îl viza pe Hartmann, pentru răpirea căruia fusese extrem de bine plătit, avea o geantă cu 100000 dolari.

Dar prin aportul, curajul și inventivitatea lui Percy, Harry, Mervyn, Eddie, căpitanul și membrii echipajului lucrurile se rezolvă favorabil.

Atacatorii sunt uciși sau prinși, oamenii salvați și fiecare are rolul sau în continuare.

  Mai mult la bordul  avionului se fac și se desfac alianțe, unii își găsesc iubirea adevărată, alții libertatea și “totul e bine când se termină cu bine”

  Dacă vreți să știți poveștile protagoniștilor (sunt mult mai multe), interacțiunile lor, modul cum se rezolvă lucrurile citiți romanul, merită.

Un zbor exclusivist și niște pasageri cu multe secrete.”

Iată și câteva păreri avizate:

Follett este un maestru”. ( The Washington Post Book World)

Un roman care te ține într-o tensiune constantă… Unul dintre cele mai bune de la “Prin Urechile  Acului.” ( Publishers Weekly)

Puțini autori reușesc să egaleze performanțele lui Follett”. ( Pittsburgh Press)

Carte disponibilă pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

Noaptea peste ocean de Ken Follett – Editura Rao – recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

10 COMMENTS

  1. Arci, reușești întotdeauna să ne trezești interesul cu recenziile minunate pe care le faci.
    Felicitări!

  2. Un roman interesant și captivant! L- am trecut pe listă! Felicitări pentru frumoasa recenzie! Mulțumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.