Vremea Tornadei de Mihai Cotea

Editura Singur

Anul 2015

Număr Pagini: 139

       Despre autor – Mihai s-a născut în 11 februarie 1989 în Sibiu, locuiește în orașul Baia Mare, licențiat în istorie, masterat în etnoturism, pasionat de lectură. A publicat în mai multe Antologii și reviste, a câștigat Locul III, Votul publicului pentru eseurile ”Singurătate?” și „În bloc” în cadrul concursului internațional de literatură „Porțile Nordului” organizat de Centul de Excelență în promovarea creativității românești „Porțile Nordului „Baia Mare și de Liga Scriitorilor Români și promovat de site-ul de cultură și literatură „Republica artelor” mai 2014.

  Am început să citesc Vremea Tornadei fără să știu nimic de autor sau să fi citit măcar câteva rânduri așternute de acest tânăr pe care mi la recomandat o prietenă cu mențiunea că scrie bine, trebuie să-i dau dreptate. E o carte care se citește ușor, o poveste captivantă și reală, dureros de reală, fără a fi neapărat tristă. E oglinda a ceea ce vedem în jurul nostru. Am rămas surprinsă cât de bine a reușit Mihai să descrie așa multe relații și trăiri în așa puține pagini.

    Străinătatea și copilul rămas în grija bunicii, relațiile mamă – fiică, tinerețe rebelă, căsnicie monotonă și distrusă, datorii la bănci, înșelăciune, minciuni, sentimente, reproșuri, dureri, bani, suicid.

Personaje

   Toni (Antoniu Stanca) este un băiețel de 10 ani care locuiește cu bunica maternă Vica, părinții săi sunt plecați în străinătate la muncă, băiatul simte lipsa părinților săi acest lucru marcându-l inclusiv la școală.

    „Dorul nu era un sentiment prea plăcut. Adesea, bunica-l întreba dacă îi era dor de mă-sa sau de tat-su, iar el răspundea destul de stângaci că da, neștiind ce este de fapt acest dor. Nimeni nu-i explicase. Ce puteau să-i spună?”

   „Ziua și întrebarea. Adevărul e că cei din gașca Băieților Răi nu iertau nimic și, de câte ori unul din mieii de sacrificiu ai clasei era ascultat, aceștia făceau o liniște mormântală și-și uneau toate privirile către colegul – țintă. Toni nu se integra în grupul băieţilor din  clasă, nu juca fotbal cu ei și își dezvăluia vulnerabilitatea exact în cele mai nepotrivite momente.”

   Dorina Lascu agent imobiliar cu o companie care nu prea mergea și care la sfatul lui Andrei – agent bancar încearcă nelegal să vândă casa bunicii Vica care e ipotecată.

   Horațiu Lascu – soțul Dorinei, un bărbat a crescut la periferie, corect, naiv, care a  avut încredere în Lili –fosta iubită și șeful său fiind înșelat să semneze un contract de asociere astfel să răspundă de toate neregulile companiei, ceilalți fugind de poliție. Horațiu renunță la luptă și se sinucide.

   „- Fata noastră e o târfă, Horațiu…Eu am făcut ce am putut. Să ști…Credeam că e la locul ei, dar…pfu, extraordinar!”

    „Fata ei urma să fie un model pentru ceilalți, avea să se afirme așa cum ea nu a putut.”

   „Numai că domeniile de afirmare gândite de mamă și fiică nu coincideau deloc.”

  Larisa – fiica Dorinei și a lui Horațiu – 19 ani, libertină, rebelă, este atrasă în lumea cluburilor propunându-i-se să plece în Spania ca dansatoare, propunere care o încântă.

  Mirabela – mama lui Toni, plecată în străinătate la muncă cu soțul Mircea care este șofer de tir, ipotechează casa bunicii Vica fără voia acesteia pentru a avea bani să ajungă în străinătate. Mirabela se vede nevoită să se întoarcă în țară când Dorina aduce primul cumpărător în casă iar Toni este prezent. Bunica necrezându-l.

Vremea Tornadei e cartea care te avântă în furtuna vieții.

     Străinătatea este o problemă atât pentru cei rămași să supraviețuiască  dorului, sărăciei și neglijenței cât și celor plecași afară, felul cum sunt priviși și tratați.

  „Dădea discriminare, dar nu-i plăcea deloc să fie discriminată la rându-i. De ce să-i fi plăcut? Fusese  confundată…de fapt străinii nu aveau nimic cu românii, în general , ci cu rromii.”

  „În actualitate ești tu sau nimeni, trăiești sau pierzi în jungla de asfalt, poți fi un pion sau poți fi regele…ei, și cine nu-și dorește să fie regele? Probabil pionul, căci altfel nu ar mai fi doar un pion …nu se explică existența lui banală, pentru ca mai apoi să vină filozofi și învățați să susțină că iubirea și umanitatea vin din lucruri mărunte…apă de ploaie!”

    Sincer mi-am subliniat multe citate din carte, fraze simple, dar pline de adevăr și sentiment, realitate. Știți ce lipsește din această carte? O poveste de dragoste siropoasă, asta pentru că am uitat oare să iubim? Lipsa lingușelilor din această carte a oferit un plus lecturii, cel puțin în opinia mea.

    De cele mai multe ori citim pentru a ne rupe de realitate, dar adevărul e că nu putem fugi de ea, în loc să o ignorăm ar trebui să ne unim să schimbăm ceea ce strică povestea unei țări frumoase ROMÂNIA.

    Deși tânăr Mihai a așternut multe din problemele Românilor și pentru acest lucru are felicitările mele.

    Nu vă povestesc povestea sau finalul, vă recomand să citiți cartea pentru a descoperi Vremea Tornadei. 

Autor: Vero
Review overview
5
***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

19 COMMENTS

  1. Felicitari pentru recenzie. Pare o carte care merita citita, intrucat dezbate un subiect cotidian.

  2. Multumesc Vero pentru recomandare 🙂
    Nu am auzit nici de autor nici de cartea lui 🙂
    Dar pentru toate este un inceput.

  3. super prezentare vero!trebuie neaparat sa citesc cartea,recunosc ca mi-a placut mihai inca de la raspunsurile la interviu.felicitari! locco_smiley_10
    felicitari mihai si mult succes in continuare!viata ofera o diversitate de subiecte. locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.