Zapping prin Biblie de Eric Denimal – Editura RAO – recenzie

Zapping prin Biblie de Eric Denimal – Editura RAO – recenzie

Zapping prin Biblie de Eric Denimal - Editura RAO - recenzie

Zapping prin Biblie, de Eric Denimal – Editura RAO – recenzie

Zapping prin Biblie

Autor: Eric Denimal

Editura: RAO

An apariție: 2021

Nr pagini: 320

Categoria: Cultură Generală

  Scrierea Bibliei a durat peste 1500 de ani, 40 de autori contribuind la redactarea ei în forma pe care o cunoaștem astăzi. La lista oficială a celor 66 de cărți care formează Biblia integrală trebuie să le adăugăm și pe cele pe care catolici le numesc deuterocanonice, și pe care protestanții le consideră drept apocrife.

  În prima carte a Bibliei există o referire și anume: – “iată acum cartea neamului lui….” care denotă întreaga complexitate și importantă a celei mai mai speciale și cunoscute dintre cărțile scrise vreodată, având și o particularitate unică în ceea ce privește redactarea. Pentru Noul Testament avem date și repere istorice care ne vorbesc despre autorii acestuia, nu același lucru îl putem spune în ceea ce privește Vechiul Testament. De menționat că această parte a Bibliei este, înainte de orice, moștenirea poporului evreu. Printre autori recunoscuți se numără: Moise, Solomon, David, Samuel, Iosua Navi și Ezdra.

  În general, prorocii își semnează textele, astfel că sunt puține studii critice care să conteste paternitatea acestora, cu excepția cazului lui Isaia.

  Autorii Noului Testament nu și-ar fi putut imagina că textele lor aveau să fie studiate și 20 de secole mai târziu. Potrivit acestora, a Doua Venire a lui Mesia și sfârșitul lumii nu aveau să întârzie. Apostolul Pavel era convins că sfârșitul lumii urma să vină în timpul vieții lui. Din acest motiv, autorii nu au considerat că este necesar să precizeze identitatea lor. Iată de ce Evangheliile nu sunt semnate. A fost nevoie de trei generații de creștini pentru ca textele Evangheliilor să fie atribuite unui autor, în funcție de ceea ce cunoștea la vremea aceea.

   Transcrierea bibliei și regulile care au însoțit acest demers de-a lungul timpului, regiunile unde au fost găsite documente și istoria acestora, calendarul evreiesc ca importantă și impact sunt câteva dintre referințele relatate in primele capitole ale acestei cărți, atât de complexă și fascinantă prin informațiile aduse în atenția noastră și ilustrațiile care vin în completarea acestora.

  Potrivit Bibliei, Geneza lumii are loc din momentul în care Dumnezeu începe o vastă operă de creație pornind de la neant.

  Stabilirea unei cronologii biblice, în special a Vechiului Testament nu a fost ușor de realizat. O serie de teorii pornind de la ansamblul textelor biblice în concordanță cu repere istorice care au reușit să ajungă la noi sub o formă sau alta, au ca rezultat o aproximare a perioadei de început a acesteia.

  Paște înseamnă “trecere”. Este vorba despre trecerea de la sclavie la libertate, despre ieșirea din Egipt pentru cucerirea Pământului Făgăduinței în Canan. Pentru a marca solemn acest episod, Dumnezeu le cere israelitilor să pregătească o ultimă masă în Egipt – o masă care să poarte numeroase simboluri.

  Încercarea de a explica pe înțelesul tuturor misterele legate de proveniența și istoria Bibliei, numărul considerabil de informații adunate în paginile unei singure cărți, detaliate într-un mod captivant, merită un loc în biblioteca fiecăruia dintre noi.

  Vreme de trei ani, Isus a străbătut Palestina pentru a răspândi un mesaj atât nou, cât și vechi. Prezentată de Evanghelistul Ioan ca fiind “ Cuvântul lui Dumnezeu întruchipat “, învățătura lui Isus este o rememorare a mesajelor divine care fuseseră transmise cu secole înainte de Biblia ebraică și, în același timp, o nouă interpretare, adăugată , a acelor texte, Isus spunea astfel: “ Ați auzit ce am zis…Eu însă va spun”.

  Concordanța dintre pildele regăsite aici și relatările istorice concretizate prin documentele păstrate împreună cu rezultatele dezvoltării științifice care ne-au dat posibilitatea deslușirii misterelor care au însoțit secolele trecute, este relevantă. Cartea de față prezintă  aceste pilde  însoțite de o serie de explicații, dar și ce demersuri s-au întreprins pentru a le înțelege și marca în perioadele aferente. De menționat că toate aceste pilde  sunt completate de picturi cu precizarea autorilor acestora și anul când au fost realizate. Recomand cu drag această carte care ne vorbește despre trecut, credință și evoluție, aducând astfel cunoașterea genezei noastre, dar și premisele viitorului mai aproape de noi..

  Învățămintele transmise prin vechile povești, pagini memorabile ale umanității care au ajuns la noi prin strădania și credința multor înaintași, ne ajută să înțelegem și să acceptăm a ceea ce suntem în față infinitului și a eternității.

Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Zapping prin Biblie de Eric Denimal – Editura RAO – recenzie

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.