,,Când soarele trece prin zodia Balanței, e un moment prielnic pentru călătorii. Atenție la dușmanii declarați, la războaie și împotriviri.”

Zodii, astrologie și magie în romanul ,,Cartea vieții” de Deborah Harkness

     Recent am citit ultimul volum al seriei All Souls și cu părere de rău am dat ultimele pagini ale acestei povești încântătoare. Alături de seria Outlander, este seria mea favorită, pe care o găsesc a fi extrem de complexă, de o calitate inegalabilă. Profesorul universitar Deborah Harkness s-a documentat extrem de mult, nimic din ceea ce scrie nu este întâmplător. Totul este bine gândit, bine pus la punct. Așa rezultă capodopera pe care o putem savura pagină cu pagină. Povestea ce-i are drept protagoniști pe frumoasa Diana și pe chipeșul Matthew este încadrată în genul fantasy. Vrăjitoare, vampiri, demoni populează universul atent creionat și conturat de autoare. Magia e nelipsită, magia e omniprezentă. Astrologia a fost considerată și încă este de unii oameni o formă de magie. În acest volum ce încheie saga familiei Bishop-Clermont vom remarca că astrele joacă un rol semnificativ. În plus, capitolele sunt însoțite de niște notițe dintr-un așa-zis ,,caiet de notițe englez,autor anonim, aprox. 1590 Goncalves MS 4890”. Aceste notițe vorbesc despre zodii, despre caracteristicele acestora, reprezentând totodată mici profeții, legate într-un fel sau altul de povestea de față.  De aceea, m-am hotârăt să împărtășesc cu voi câteva dintre ele, rămânând ca restul să le descoperiți singuri când veți citi ,,Cartea vieții”.

                          Soarele în zodia Leului

        ,,Cea care se naște când soarele e în zodia Leului va fi din fire ingenioasă, isteață și dornică să învețe. Va voi să știe numaidecât orice lucru va auzi sau va vedea, dacă aceasta implică o oarecare dificultate. Știința magiei îi va fi de mare folos. Va fi apropiată prinților și mult îndrăgită de ei. Primul ei copil va fi o fată, iar al doilea, un băiat. De-a lungul vieții va trece prin numeroase necazuri și pericole.”

Caiet de notițe englez, autor anonim, aprox. 1590 Goncalves MS 4890, f.8vzodia leu

Soarele în zodia Balanței

,,Când soarele trece prin zodia Balanței, e un moment prielnic pentru călătorii. Atenție la dușmanii declarați, la războaie și împotriviri.”

Caiet de notițe englez, autor anonim, aprox.1590 Goncalves MS 4890, f. 9r

Soarele în zodia Gemenilor

       ,,Semnul Gemenilor se ocupă de parteneriatul între soț și soție, dar și de toate problemele care țin de credință. Un bărbat născut în zodia aceasta are o inimă bună, sinceră și o minte ascuțită care îl va mâna spre a învăța multe. Va fi iute la mânie, dar nu va întârzia la împăcare. E mândru la vorbă, chiar și în fața prințului. E mare înșelător, căci împrăștie în jur născociri și minciuni bine ticluite. Se va încurca des cu necazul din pricina soției lui, dar îi va înfringe pe dușmanii lor.”

Caiet de notițe englez, autor anonim, aprox. 1590 Goncalves MS 4890, f.8rzodii

zodia gemeni

Review overview
5
***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

14 COMMENTS

  1. felicitari cosmin,frumoasa prezentare.
    am citit-o cu atentie si mi-a placut,in rest stii deja ca nu e genul meu de carte.
    felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  2. Pare interesanta cartea. Daca reusesc sa o gasesc pe la vreo cunostinta o citesc dar de cumparat nu. Daca este si serie, cu atat mai mult.

    • Este o serie fascinantă, ce merită toți banii 🙂 Acțiune, magie, suspans, romance, tot ce vrei și ce nu vrei 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.