10 recomandari Bookfest 2016
10 recomandări Bookfest 2016
În perioada 1-5 iunie se va desfășura Târgul de carte Bookfest în cadrul Salonului Expozițional Romexpo din capitală. S-au anunțat numeroase evenimente atractive și o grămadă de noutăți editoriale ce abia așteaptă să fie descoperite de cititori. Anul acesta voi participa și eu, pentru prima oară, și sunt sigur că îmi va plăcea mult, având în vedere nemaipomenita experiență de la Gaudeamus. În orice caz trebuie să ne pregătim portofelele, căci vom fi acaparați de multitudinea de cărți, oferte sau ba. Pentru a vă veni în ajutor, am realizat această listă cu 10 titluri pe care eu abia aștept să le citesc și pe care vi le recomand și vouă.
1.,,Harry Potter și camera secretelor” de J.K.Rowling (Editura Arthur)
După plăcuta experiență oferită de primul volum al faimoasei serii, nu pot să nu fiu super-extra încântat să descopăr continuarea 😀
,,Harry Potter are o vară plină: petrece o zi de naștere groaznică, primește avertizări sinistre de la un elf de casă pe nume Dobby și fuge de la familia Dursley cu mașina zburătoare a prietenului său Ron. La Hogwarts începe un nou an școlar, iar Harry aude niște șoapte ciudate pe coridoarele goale. Apoi au loc mai multe atacuri misterioase – previziunile sumbre ale lui Dobby par să se adeverească…”
2. ,,Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle” de Timothee de Fombele (Editura Art)
,,Prințul moștenitor al unui tărâm populat de zâne și duhuri ajunge să fie captiv în lumea noastră. O familie de evrei cofetari din Paris îl ia sub acoperișul ei pe tânărul apărut de nicăieri în timpul unei furtuni teribile. Joshua nu-și dorește decât să se întoarcă acasă pentru a fi împreună cu iubirea vieții sale, dar istoria zbuciumată a lumii în care a fost exilat are alte planuri pentru el. Când și când, diverse obiecte de pe tărâmul celălalt se strecoară cine știe cum până în realitatea aceasta, făcându-l pe Joshua să-i fie mai tare dor de casă. Îi va ajunge oare o viață întreagă să găsească drumul înapoi? Aceasta este adevărata și fabuloasa poveste a lui Joshua Perle.”
3. ,,Talismanul” de Diana Gabaldon (Editura Nemira)
Am iubit primul volum al seriei Outlander, am vizionat primul sezon al serialului cu mare drag și mor de curiozitate să descopăr prin ce peripeții mai trec Claire și Jamie. Și evident să pot viziona după aceea sezonul doi al serialului 😀
,,Claire Randall si-a tinut secret trecutul aproape 20 de ani. Dar acum se intoarce acolo unde a inceput totul, pe plaiurile misterioase ale Scotiei, impreuna cu fiica ei. Acolo Claire planuieste sa-i dezvaluie totul: secretul cercului de piatra, secretul unei iubiri care traverseaza secole si adevarul despre Jamie Fraser – un razboinic scotian a carui dragoste si curaj a facut-o pe Claire sa se intoarca in timp si sa ramana in epoca tulbure in care traia el.
Calatoria ei fascinanta continua la Curtea Franceza plina de intrigi si in Scotia, prin razboi si moarte, intr-o incercare disperata de a-l salva pe barbatul pe care il iubeste si pe copilul lor.”
4. ,,Misterul regelui. Despre scris” de Stephen King (Editura Nemira)
,,Intr-un fel profund personal, Stephen King pune sub lupa literatura. A lui si a altora. Vine cu trusa de instrumente a scriitorului. Plus lista de lecturi obligatorii. Plus teme pentru acasa. Plus secvente de viata privata si episoade dintr-un trecut neocolit de senzatii tari, trecutul unui scriitor admirat de milioane de cititori. Plus nenumarate idei despre literatura si mastile ei, despre fictiune si fortele ei, despre cititori si dorintele lor. Pe scurt, Misterul regelui. Despre scris este una dintre cele mai influente carti despre literatura si cum se face ea din ultimele decenii.”
5. ,,Banda celor șase ciori” de Leigh Bardugo (Editura Trei)
,,Șase proscriși periculoși
O misiune imposibilă
Ketterdam: un centru înfloritor al comerţului internaţional, unde poţi găsi orice dacă eşti dispus să plăteşti preţul – şi nimeni nu o ştie mai bine decât Kaz Brekker, un hoţ de geniu. Lui Kaz i se propune să dea o lovitură extrem de periculoasă, care l-ar putea face putred de bogat. Dar nu poate să acţioneze de unul singur…
Așa că iată care este banda lui:
Un condamnat însetat de răzbunare.
Un trăgător împătimit de jocurile de noroc.
Un fugar cu un trecut privilegiat.
O spioană poreclită Fantoma.
O Sfâşie-Inimi care îşi foloseşte puterea ca să supravieţuiască într-un cartier rău famat.
Un hoţ cu darul evadărilor imposibile.
Kaz şi echipa lui sunt singurii care pot împiedica distrugerea întregii lumi – dacă nu se ucid mai întâi între ei.”
6. Seria Star Wars (3 volume) – (Editura Litera)
Chiar sunt curios în privința acestor cărți și a renumitei povești J
,,Pe vremea Vechii Republici, sute de sisteme stelare conviețuiau în pace și bunăstare, protejate de un vechi ordin de luptători: cavalerii Jedi. Dar un val de întuneric a străbătut galaxia, terifiant și de nestăvilit, nimicindu‑i până și pe cei mai puternici luptători. Acum, un imperiu malefic stăpânește lumile galaxiei, zdrobind încet‑încet rămășițele luminii și ale speranței. Aceasta este povestea unei prințese, a unui netrebnic și a unui băiat de la o fermă. Trei oameni care se află în locul nepotrivit la timpul potrivit, dar care, poate, sunt eroii de care galaxia avea nevoie.”
7. ,,Doamna Ataturk” de İpek Çalışlar (Editura Univers)
Aștept cartea asta de luni de zile J
,,Până la biografia scrisă de İpek Çalışlar și vândută în Turcia în peste o jumătate de milion de exemplare, s-au știut destul de puține lucruri despre Latife Hanım, singura soție a generalul Mustafa Kemal Atatürk, întemeietorul Republicii Turce care a rămas în istorie ca unul dintre cei mai charismatici lideri politici din primele decenii ale secolului al XX-lea. Într-o epocă în care educarea femeilor era considerată inutilă și chiar primejdioasă, Latife era o tânără intelectuală care studiase dreptul la Sorbona, vorbea fluent opt limbi străine și era extrem de înzestrată pentru arte, literatură și muzică. Încă dinainte de a se căsători, a fost o militantă pasionată pentru drepturile femeilor turce și visa ridicarea acestora la același nivel de progres social și cultural ca al surorilor lor europene. Hotărâtă să pună capăt tradiţiilor care înrobiseră femeile timp de secole, doamna Atatürk a devenit simbolul noilor femei turce în eliberarea de restricţiile musulmane ale haremului şi vălului.”
8. ,,O ciudățenie a minții mele” de Orhan Pamuk (Editura Polirom)
Nu pot să nu afirm și de data asta că îl ador pe Pamuk, e scriitorul meu turc favorit. Și nu pot să nu vă zic cât sunt de fericit că a apărut așa de repede la noi ultima lui carte. E un MUST-READ!
,,Romanul O ciudățenie a minții mele, prima carte publicată de Orhan Pamuk după dobândirea Premiului Nobel pentru Literatură (2006), este o epopee modernă, desfășurată pe parcursul a mai bine de patru decenii (1969-2012), în centrul căreia se află unul dintre milioanele de „personaje secundare” ale Istanbulului: iaurgiul și bragagiul Mevlut Karataș. Povestea adeseori înduioșătoare a contraeroului Mevlut Karataș, cu bucuriile, sensibilitățile, izbânzile și, mai ales, eșecurile sale, este de fapt povestea „celuilalt Istanbul”, a vânzătorilor stradali, a cartierelor de barăci, a imigranților din Anatolia care ajung să schimbe, treptat, textura și stilul de viață tradițional al orașului, pe valul ambiguu al pribegiilor moderne. Modernizarea orașului, petrecută pe fundalul eternelor frământări politice, se asociază cu dispariția unor îndeletniciri tradiționale, cu modificarea dramatică a peisajului uman, cu nenumărate înfrângeri personale, nevăzute și neștiute, care marchează destinele „generațiilor pierdute” ale Istanbulului contemporan.”
9.,,Istanbul Istanbul” de Burhan Sonmez (Editura Polirom)
,,Patru prizonieri stau inchisi in celula unui centru de tortura. Atunci cind nu sint maltratati, ei spun pe rind povesti despre Istanbul, istorisiri ca un balsam impotriva durerii si fricii, exercitii de rezistenta, si nu un mijloc de a uita unde se afla. Tortura nu-i dezumanizeaza, sentimentele bune nu li se sterg din minte, iar furia tortionarilor se dezlantuie. Pornind de la destinul celor patru oameni inchisi in celula cu numarul 40, romanul ajunge treptat sa reflecte viata locuitorilor Istanbulului de la suprafata, cu suferintele si visurile lor, si sa aiba in centrul sau marele oras, asa cum se vede el in oglinda trecutului si in cea a prezentului. Aparent inspirat din viata politica, romanul Istanbul Istanbul transcende durerea, tristetea si melancolia si-si cauta salvarea in speranta, iubire si in puterea imaginatiei.”
10. ,,Cer întunecat” de Gulwali Passarlay/Nadene Ghouri (Editura Polirom)
,,În anul 2006, după ce tatăl și bunicul lui au fost uciși de armata americană, Gulwali Passarlay, un băiețel de doar 12 ani, s-a trezit prins între interesele talibanilor, care doreau să-l trimită într-o misiune teroristă sinucigașă, și americani, care și-ar fi dorit să-l folosească în scopuri propagandistice. Pentru a-și proteja fiul, mama sa îl trimite în Marea Britanie, unde ar fi putut să înceapă o viață nouă, sub auspicii mai bune. Nimeni nu și-ar fi putut imagina însă ce călătorie anevoioasă și plină de aventuri îl aștepta. În cele aproape douăsprezece luni cât a durat periplul, băiatul a străbătut opt țări, a fost încarcerat de trei ori, a suferit de foame, a fost maltratat și aproape că și-a pierdut viața în adâncurile Mării Mediterane. Cer întunecat spune povestea băiatului temerar care a reușit să învingă cele mai mari vicisitudini, dar în același timp este și un semnal de alarmă pentru una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă astăzi omenirea: criza refugiaților, cu milioane de persoane dezrădăcinate, aflate în căutarea libertății și a unui colț de lume liniștit pe care să-l poată numi „acasă”.”
Voi ce titluri v-ați mai trecut pe listă? Din titlurile recomandate de mine ce vă atrage?
În orice caz, bani să avem pentru a cumpăra cărțile și timp pentru a le citi 😀
Spor la cumpărături!
„Banda celor sase ciori” si „Talismanul” ma atrag 🙂 . Pentru Ultimsa ar trebui insa sa iau si prima parte a seriei ca sa le pot intelege exact 🙂
,,Călătoarea” e un must-read 🙂
multumim de recomandari,as vrea si eu banda celor 6ciori,in rest,mai vedem 😉
Într-adevăr pare interesantă 🙂
Multumim pentru recomandari ! Super lista !
Pentru nimic locco_smiley_37
Dintre recomandarile tale, ma tenteaza „Banda celor sase ciori”.
și pe mine 🙂
Multumim pentru recomandari.
Sper să vă fie de folos 😀
As vrea „Banda celor sase ciori” si „Talismanul”.
Lectură plăcută 🙂