12 secrete – Robert Gold – recenzie

12 secrete – Robert Gold – recenzie

by -
0
12 secrete - Robert Gold

12 secrete – Robert Gold – recenzie

Titlu original: Twelve secrets
Traducere  Andreea Vrabie
Editura  NICULESCU -2023
Nr. pagini: 412

“Viața lui Ben Harper s-a schimbat pentru totdeauna în ziua în care fratele său mai mare, Nick, a fost ucis. A fost o crimă care a șocat liniștitul orășel Haddley și a trimis familia lui Ben în lumina reflectoarelor. După douăzeci de ani, Ben, care este unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Anglia, s-a întors în Haddley. Dar o altă crimă la fel de brutală face lumină asupra morții fratelui său și aruncă suspiciuni asupra celor apropiați lui. Ben este pe cale să descopere că în acest oraș nimeni nu este așa cum pare. Toată lumea are ceva de ascuns. Și cineva va face orice pentru ca adevărul să nu iasă la iveală…”

“O crimă adominabilă șochează un oraș din Anglia!”

  Au trecut mai mult de 12 ani de la crima care a șocat micuța localitate Haddley. Toți protagoniștii fuseseră colegi de școală. Cele două eleve Langdon Abigail și Josie Fairchild nu doar că uciseseră doi colegi, pe Nick Harper și Simon Woakes, dar i-au și măcelărit.

  Cel care a descoperit oribila crimă a fost Ben, fratele lui Nick. Adolescentele au fost judecate și închise, iar familiile aparținătorilor și-au continuat cu greu viețile, învățând să trăiască cu pierderile.

  Ben ajunge reporter de investigații la un mare ziar online. La 11 ani după crimă adolescentele sunt eliberate și relocate cu nume și identități noi, iar după 6 luni Claire, mama lui Ben moare, aruncându-se în fața trenului, și poliția declară că a fost sinucidere.

  Acum, la doi ani după decesul lui Claire, șefa lui Ben îi cere să scrie un articol. Inițial refuză, dar evenimentele ulterioare îl vor determina să pornească o investigație amănunțită, mai ales după vizita celor două polițiste din localitate. Dani și șefa ei îl anunță că Abigail Langdon a fost ucisă și s-au găsit la ea scrisori primite de la mama lui Ben, și chiar cred că el ar putea fi suspect.

  Așa că Ben va începe să caute, să investigheze și să afle secretele ascunse 12 ani în sat, mai ales că din scrisori și poveștile mamei lui Simon află că una dintre fete avusese un copil cu cineva din localitate.    Sigur că ele sperau să fie nepotul uneia dintre ele, dar….

 Cercetând află pe rând povești ale celor din sat, inclusiv a prietenilor lui apropiați, lucruri care îl șochează, dar parcă toate poveștile au un fir de legătură.

  E atât de prins de cercetări și evenimente încât ar fi uitat și să mănânce dacă n-ar fi fost vecina lui Mary Cranfield. Ea se mutase în casa de lângă ei când el era încă mai mic, se împrietenise cu mama lui, și după moartea ei avea grijă de Ben. Acesta discuta și se sfătuia cu ea și soțul ei. Încet, încet Ben află tainele vieții lui Holly, cea mai bună prietenă a lui, josnicia și duritatea soțului și socrului ei. De la soacra ei află că de fapt Jake nu e fiul ei biologic ci doar al soțului, făcut c-o menajeră irlandeză, dar i-l impusese încă de la căsătorie. Mai avusese o fată, care murise în circumstanțe ciudate la doi ani. Gândindu-se la fiica ei, Katherine își va ajuta nora și nepoata din toate puterile.

  Dar este ucisă Elizabeth Woakes, mama lui Simon, și Josie Fairchild revine în zonă căutându-și fiul, pentru că ea fusese gravidă cu un prieten al lui Nick.

  Ben cercetează cu atenție, realizând că nici moartea mamei sale nu este clară. Discuta cu cei din sat, caută și găsește scrisori și fotografii între lucrurile mamei sale și în arhiva ziarului, ascultă povești vechi din anii de școală ai fratelui său, de dinainte și după moartea lui, primește niște indicii și de la Dani polițista, care se simte oarecum vinovată pentru că ea și șefa ei îl consideraseră suspect.

  Punând totul cap la cap va afla cine este fiul lui Josie și cine este tatăl, va afla cine era mentorul fetelor și le obligase să ucidă, cine era mama lui Jake –soțul lui Holly. Va afla cine a fost pe vremuri vinovatul și cine îi acoperă acum crimele ucigând în numele iubirii pe oricine se apropia cât de cât de adevăr.

  Și așa unul câte unul Ben va demonta și devoala toate secretele.

  Cine era mentorul fetelor? De ce voia ca ele să ucidă? Cine era mama lui Jake? Cine era fiul lui Josie?
Cine comisese ultimele crime oribile și de ce? Pe cine apăra? De ce?

  Veți vedea, citind, că de multe ori, dușmanii sunt cei pe care-i considerăm apropiați și în care avem încredere.

“Vei suspecta toate personajele. Dar niciodată nu vei ghici sfârșitul!”

  Așa este și adevărul final este de-a dreptul șocant și foarte tulburător. Totul pare bine motivat și totuși…
Vă recomand să citiți romanul. Pe mine m-a “prins”, am citit căutând să înțeleg și fiind surprinsă în fiecare moment.

  Cartea este acțiune pură de la început până la final.

  Așa cum spune Lee Child romanul este “Excelent!”, iar Readers Review afirmă pe bună dreptate: “Orice thriller aspiră să fie 12 secrete!”

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.