Morcoveata de Jules Renard - Editura Corint

Morcoveata de Jules Renard – Editura Corint

Titlul: Morcoveata

Editura Corint

Anul 2014

Jules Renard (1864-1910) a fost un celebru scriitor francez a carui opera se sustine printr-o remarcabila valoare educativa.

Morcoveata este povestea unei copilarii nefericite, a unui baietel nedreptatit de membrii familiei sale. Scriitorul surprinde universul copilariei filtrat prin ochii unui copil hipersensibil si cu o personalitate complexa. Sub ironia usor amara, se ascunde tandretea pentru tatal sau, care-l ignora, si pentru mama sa, care-l persecuta, profunzimea sentimentelor fiind analizata cu mare finete si sensibilitate.

In jurnalul sau, autorul afirma ca Morcoveata a fost unul dintre personajele care l-au impresionat cel mai mult, „in fiecare clipa imi amintesc de Morcoveata, traim impreuna …”.

JULES RENARD (1864-1910) si-a inchinat intreaga viata literaturii, consacrându-se ca romancier, povestitor, poet si dramaturg.

Evocare realist-naturalista a copilariei, a vietii pariziene sau rustice („Podgoreanul in via sa”, „Istorii naturale”), creatia sa se impune ca un exercitiu de stil riguros, concentrat si adecvat detaliului.

Povestea lui Morcoveata surprinde universul copilariei filtrat prin ochii unui copil hipersensibil si cu o personalitate complexa. Sub ironia usor amara, se ascunde tandretea pentru tatal sau, care-l ignora, si pentru mama sa, care-l persecuta, profunzimea sentimentelor fiind analizata cu mare finete si sensibilitate.

Sursa Grup Editorial Corint

3 COMMENTS

  1. Eu am aceasta carte.Una foarte veche si in stare bunicica. Este de la editura Ion Creanga,colectia „Biblioteca scolarului”.Cartea este din anul 1970 😀

  2. Lothlorien, intr-un fel este bine ca mai reediteaza si astfel de carti. Le mai aduce in atentie. Dar ai cartea de ceva vreme, poate fi carte de colectie la ce vechime are, 😀 si mai este si in stare buna.

  3. Si eu o am 😀 , de fapt in biblioteca din casa parinteasca, tot colectie veche , edit Ion Creanga

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.