21 de lucruri de schimbat în trecut, dar cu maturitatea din prezent

21 de lucruri de schimbat în trecut, dar cu maturitatea din prezent

   Dacă ar fi să facem o listă fulger, oare câți dintre noi s-ar limita la 21 de lucruri? Deși pare greu de crezut, fiecare își are în mână propria soarta și de multe ori nu mișcă nici măcar un deget. Probabil de aceea tot auzim frecvent frânturi: aș vrea să…, ar fi trebuit să…, dacă aș avea timp să… aș schimba… De fapt, formarea obiceiului, în teorie, ar trebui să dureze în medie 2 minute pe zi, cât de grea poate fi mobilizarea?

    Dacă aș fi avut înțelepciunea de azi și vârsta de atunci, cu certitudine mi-aș fi dat câteva sfaturi de temelie și poate m-aș fi tras de ciuf în anumite situații. Nu aș fi schimbat foarte multe, dar mi-aș fi întărit încrederea de sine și tind să cred, aș fi pierdut mai puțin timp frământându-mă cu nimicuri.

 Așadar, să dau curs celor 21 de lucruri pe care le-aș schimba în trecut, dar cu maturitatea din prezent. Mai exact, ce sfaturi mi-aș fi lipit pe frunte și să mi le reamintesc la nevoie:

1. Un impuls pe la 18 ani: Fii demnă, ai încredere în tine, lasă emoțiile inutile și nu te lăsa doborâtă de alții. Dacă simți că ceva îți este nepotrivit, alege altă cale.

2. Iubește-te pentru ceea ce ești, nu te schimba pentru că așa vor alții.

3. Dacă nu-ți place ceea ce vezi în oglindă, atunci ceilalți îți vor simți slăbiciunea și se vor folosi de ea. Scapă de fobia cu pistruii, alege un fond de ten pentru uniformizare, câteva artificii de stilizare și zâmbește. Deși nu realizezi, pistruii sunt pata de culoare, restul este poezie, însă numai dacă tu vrei să fie.

4. Găsește o cale de mijloc și perseverează. Profită din plin de cursurile de limbi străine, mai târziu îți vor fi de folos.

5. Învață să spui NU. Nu te lasă intimidată, dar mai ales evită să preiei greutăți inutile. Lasă și pe alții să pună osul la treabă.

6. Fii recunoscătoare zi de zi, așterne pe hârtie și lasă regretele în urmă. Dacă nu poți, atunci vorbește despre ceea ce simți, discută cu cei care sunt blocați ca și tine. Nu te opri, într-un final vei reuși.

7. Citește la fel de mult și nu ezita să-ți exprimi punctele de vedere. Acesta îți va fi exercițiu pentru ceea ce urmează să clădești.

8. Investește în tine, îmbunătățește calitățile și descoperă atuurile. Mergi la cursuri, urmează-ți visele. Fă la momentul oportun ceea ce te atrage, în felul acesta nu vei avea regrete peste ani.

9. Trimite la naiba pe cei care încearcă să se folosească de tine. Să știi că poate fi eliberator.

10. Dacă ai lucruri care te frământă și nu găsești soluție de moment, ai răbdare, de multe ori se rezolvă la timpul potrivit.

11. Ieși în lume, vizitează locuri noi, trăiește dincolo de cuvinte.

„Viața îți va plăti orice preț îi vei cere. Trebuie să știi să ceri inteligent.” (Anthony Robbins)

12. Fă o statistică a greșelilor și cele care se repetă analizează-le, nu fii ignorantă. Ia măsuri.

13. Nu-ți mai bate joc de somn, înainte de examene se doarme, nu se îngrașă porcul în Ajunul Crăciunului. Lipsa somnului va duce la irosirea tuturor informațiilor acumulate în aceste perioade, tocmai pentru că le-ai stocat în memoria temporară, ele nu vor rămâne fixate.

14. Nu mai ieși la întâlniri cu persoane care-s pline de ele, genul acela de proști sunt pe toate drumurile, pierzi vremea degeaba. 😔

15. Gândește-te la 5 prieteni buni care te înconjoară și trage niște concluzii. Se spune că de multe ori îmbrățișăm obiceiuri nesănătoase ale acestora: fie se plâng din orice, fie sunt nefericiți sau ignoranți. Tu din ce categorie faci parte?

16. Pune mâna și tunde din păr. Fii aventuroasă și experimentează diferite coafuri. Lasă prostiile inutile cum că bretonul nu te avantajează. 😜Viitorul te va contrazice.

17. Fii mândră cu evoluția ta, dar nu prelua sarcinile de muncă acasă. Învață să muncești 8 ore, nu-ți bate joc de sănătate. Acceptă faptul că nu locul de muncă te înflorește, ci tu ești binecuvântarea de la locul de muncă.

18. Stresul îți va fi inamic în momentele dificile. Dacă nu te vei liniști la timp, vei trece cu bună știință prin destule furtuni emoționale ce te vor debusola pentru mulți ani.

19. Nu te judeca prea aspru pentru prostiile altora, ai grijă de tine și familia ta. Nu trebuie să porți crucea altora în spinare.

20. Învață să iei lucrurile pas cu pas. Oricât ai dori să muți munții din loc, nu vei reuși. Învață să zâmbești, să te bucuri de viață și când e cazul să ierți. Schimbă cursul când simți că ești înconjurată de oameni toxici ce vor să te domine pentru propriul interes. Nu îi lăsa să depășească limitele, trimite-i la plimbare cu prima ocazie.

21. Schimbă mediul sau locul de muncă înainte să fie prea târziu, în special dacă simți că te face nefericită. Nu-ți fie teamă de schimbare, viața oricum îți va da destui bobârnaci, nu irosi timpul în locuri potrivite.

    Poate că fiecare dintre noi am schimba câte ceva și ne-am vedea altfel viața în urmă cu 10-20 de ani, în special dacă am avea maturitatea din prezent.

   De multe ori reușim și fără să călătorim în trecut, însă fix aceste introspective ne pun în ipostaze la care nu ne-am gândit. Și pentru că mereu am admirat femeile care din afară par să controleze totul și știu ce vor, m-am gândit să provoc la un duel intergalactic pe Anca Moraru – mămică, blogger și scriitor.
Oare ce-ar fi de schimbat în 21 de puncte?

Sursă foto: depositphotos.com

10 COMMENTS

 1. Ooo,recunosc aici pe cineva care chiar a aplicat cel puțin jumătate din reguli! Nu eu sunt aceia,eu nu am tăria suficienta…cine știe,poate,cândva…

 2. Invatam tarziu dar o facem. Cum totdeauna am fost gica contra am hotarat cu multi ani in urma sa traiesc dupa propriile mele reguli.
  Stiti cum se spune ar fi bine sa ai la tinerete mintea de la maturitate.

  • Foarte putine femei ar fi avut curajul tau, sa lupte pentru ceea ce isi doresc.
   De asta te admir, esti ca o stanca atunci cand trebuie.

 3. Interesant material! Da, și eu m-am regăsit în multe dintre cele punctate de Mili și îmi dau silința să remediez. În teorie, știu cum mi-ar fi mai bine, însă de acolo până la practică sunt destule obstacole… ale minții, desigur.

  • Rodica, din pacate asa este. Si eu lupt mereu sa imbunatatesc, sa nu treaca anii in zadar. Acum vad altfel lucrurile de aceea am indraznit sa scriu.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.