Cum să trăiești cu o persoană morocănoasă? Ghid de supraviețuire – Rubrica...

Cum să trăiești cu o persoană morocănoasă? Ghid de supraviețuire – Rubrica La vie en noir

Cum să trăiești cu o persoană morocănoasă? Ghid de supraviețuire

Cum să trăiești cu o persoană morocănoasă? Ghid de supraviețuire – Rubrica La vie en noir

  Viața ne tratează diferit. Unii ar spune că e vorba de noroc, alții susțin că norocul este doar o scuză folosită de cei slabi, incapabili să își asume vina pentru eșecurile suferite.

  Ne schimbăm în timp și relațiile noastre se modifică de asemenea. Ceea ce poate părea inițial ca fiind o idee grozavă, își poate modifică structura și impactul pe parcurs.

  La început de relație, lucrurile au tendința să mergă de la sine, fără eforturi consistente. Suntem mult mai dispuși să lăsăm de la noi și să facem compromisuri pentru persoana care ne este dragă. Trecem cu vederea manifestările care ne deranjează și acceptăm cu mai multă ușurință schimbările de dispoziție ale celui de lângă noi. Suntem înțelegători și suportivi mai ales când ni se explică faptul că este doar o stare de moment, trecătoare, datorată încărcăturii de la serviciu, a unor evenimente recente cu iz demotivant sau a unei stări de oboseală resimțite tot mai mult. Așteptăm cuminți ca lucrurile să se așeze. Să își revină pe făgașul normal. Să vină weekendul sau mult așteptatul concediu în care să lăsăm deoparte grijile și să ne acordăm atenția după care tânjim.

  Moroconoșenia și selectivitatea vin mână în mână. La pachet cu comoditatea și lipsa de entuziasm. Cu nevoia de a ști exact cât durează evenimentul social la care ești invitat sau pe care îl găzduiești și cine vine. Cu un demers inclus de a lua la puricat pe toată lumea în avans. Mofturi, comentarii, lipsă de orice formă de entuziasm.

  Dificultatea de a relaționa cu cei din jur intervine în momentul în care ajungi să fii catalogat ca un gică-contra ori de câte ori se ivește ocazia. La început aceste manifestări pot părea interesante, rebele, cu iz artistic, dar ulterior pot deveni obositoare și dătătoare de stări negative.

  Partenerii nu ajung așa dintr-o dată. Fie erau de la început dar, din dorința de a consolida o relație aflată în stadiul incipient, am identificat greșit manifestările negative pe care le-a afișat, fie au apărut pe parcurs din cauza modului de relaționare deficitar din cuplu. Provocarea adevărată constă în capacitatea de a previziona situațiile cu caracter conflictual.

Citiți articolul integral pe blogul dananichitelea.ro

Rubrica La vie en noir

foto freepik

Cum să trăiești cu o persoană morocănoasă? Ghid de supraviețuire

 

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

1 COMMENT

  1. Sincer?asa era de la început,dar vorba ta ,i-am dat credit prea mult și dorința mea ca se va schimba!niciodată!
    Excelent articol și f.realist ca intodeauna!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.