5 filme relaxante pentru timpul liber

7 transformări excepţionale ale actorilor cu ajutorul machiajului

   Efectele speciale create cu ajutorul machiajului şi protezelor faciale au stârnit controverse transformând actorii, dar în acelaşi timp au oferit o altă perspectivă cinematografiei. Sunt numeroase filme care au avut audienţe record, au adus zâmbetul pe buze sau au şocat audienţa prin scenele macabre. Voi menţiona doar câteva ecranizări care mi-au plăcut în mod special.

 1.  The Curious Case of Benjamin Button (2008)/Strania poveste a lui Benjamin Button

  O poveste excepţională despre viaţă, credinţă şi suferinţă, dar despre puterea de a merge mai departe indiferent de sacrificiu. Un om care s-a născut bătrân, însă zilele lui se scurg în sens invers.  Cred că oricine visează să-l vadă pe Brad Pitt în diverse ipostaze, transformat cu ajutorul machiajului. 

   Sinopsis: „M-am născut în condiţii neobişnuite.” 
   Așa începe „Strania poveste a lui Benjamin Button„, o adaptare după nuvela lui F. Scott Fitzgerald, din anii 1920, despre un om care s-a născut pe la 80 de ani și care în loc să îmbătrânească, întinerește: Un om ca oricare altul, care nu poate ține timpul în loc. Începând la New Orleans, la sfârșitul primului război mondial, în 1918, și până în pragul secolului 21, parcurgând un drum neobișnuit, ca orice viață de om, filmul relatează povestea unui om ieșit din comun, a oamenilor și locurilor pe care le descoperă de-a lungul acestui parcurs, a iubirilor și despărțirilor pe care le trăiește, a bucuriilor vieții și tristeții morții, și a lucrurilor ce dăinuie dincolo de timp. 
    Paramount Pictures și Warner Bros. Pictures prezintă o producție Kennedy/Marshall, un film de David Fincher, „Strania poveste a lui Benjamin Button”, cu Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Jason Flemyng, Elias Koteas și Tilda Swinton. Filmul este regizat de David Fincher. Scenariul este semnat de Eric Roth, după o poveste de Eric Roth și Robin Swicord, bazată pe nuvela lui F. Scott Fitzgerald. Poducătorii sunt Kathleen Kennedy, Frank Marshall și Ceán Chaffin. 
   Echipa realizatorilor din spatele camerei de filmat este condusă de directorul de imagine Claudio Miranda, scenograful Donald Graham Burt, monteurii Kirk Baxter și Angus Wall și designerul de costume, Jacqueline West. Muzica este semnată de Alexandre Desplat. 

  Premii: Nominalizat la Premiile BAFTA 2009, categoria ‘Cel mai bun film’ și ‘Cea mai bună coloană sonoră’.

 

2. The Lord of the Rings: The Return of the King(2003)/Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui

    Fantasy, transformări şi o audienţă captivată de cărţile lui J.R.R.Tolkien. Deşi nu sunt fascinată de aceste filme, trebuie să le recunosc meritul atât filmelor, cât și cărților, ambele au făcut furori. 

  Sinopsis

„…Și pe toate să le adune un inel, și altul nime, 
Să le ferece pe toate, astfel să le stăpânească,
Unde-s Umbrele, în Ținutul Mordor, în întunecime.”
 

SFÂRȘITUL CĂLĂTORIEI.

”Pe lângă bătăliile de mare amploare, există poveștile intime, povestirea emoțională, și aceasta este sursa principală de putere a Întoarcerii Regelui.”  – Peter Jackson. 

   Călătoria Frăției ajunge la final. 

  Forțele lui Sauron au atacat capitala Gondor din Minas Tirith în asediul suprem asupra omenirii. Păzit de un lord slăbit, regatul odinioară măreț nu a avut niciodată nevoie mai mare de un rege. Dar va găsi Aragorn tăria de a deveni ce i-a fost sortit să devină și să-și întâmpine destinul? 
  Întrucât Gandalf încearcă cu disperare să mobilizeze forțele distruse din Gondor, Théoden unifică războinicii din Rohan pentru a se alătura luptei. Deși sunt loiale, curajoase și pasionale, forțele oamenilor – cu Eowyn și cu Merry ascunși printre ele – nu se pot compara cu legiunea imensă de inamici ce se abate asupra regatului.

   Un sacrificiu imens însoțește fiecare victorie. În ciuda pierderilor uriașe, Frăția se avântă în cea mai importantă bătălie a vieții lor, uniți în scopul unic de a-l distrage pe Sauron și de a-i da lui Frodo o șansă de a-și realiza misiunea. 
    Călătorind pe tărâmuri străine, înșelătoare, Frodo trebuie să se bazeze din ce în mai mult pe Sam și pe Gollum, în timp ce Inelul continuă să-i pună la încercare credința și, în final, umanitatea.
   New Line Cinema prezintă Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui, încheierea călătoriilor irezistibile ce stau la baza apreciatei trilogii a lui J.R.R. Tolkien. 
   Produsă, scrisă și regizată de Peter Jackson, Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui prezintă povestea unei aventuri eroice a unor oameni, relația și rivalitățile dintre ei și dovedește că prin curaj, devotament și ambiție, chiar și cel mai neînsemnat dintre noi poate schimba lumea. 
   Juxtapunerea rezonanței intime cu cea imensă și emoţională la sfârșitul călătoriei este cea care aduce romanul clasic al lui Tolkien în inimile noastre și îi conferă o asemenea putere durabilă. 
   O companie care și-a făcut un nume prin inovație și risc, New Line a riscat cu viziunea lui Jackson asupra mega-cărții lui Tolkien. „Am avut suficientă încredere în Peter și în atemporalitatea poveștii lui Tolkien pentru a ști ce doresc să vadă spectatorii în aceste filme”, adaugă Michael Lynne. „Așa că, în multe cazuri a fost un risc, dar care a meritat”. 
   „Încrederea reciprocă și respectul dintre Jackson și distribuția sa aduce promisiunea că este într-adevăr un regizor al actorilor. Acțiunea este spectaculoasă, dar interpretările din aceste filme îți taie cu adevărat respirația.” 
   Filmul este produs în asociere cu Rick Porras și Jamie Selkirk. Robert Shaye și Michael Lynne sunt producători executivi, împreună cu Mark Ordesky. 
Produs de Barry M. Osborne, Fran Walsh și Peter Jackson, Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui este realizat după cartea lui J.R.R. Tolkien, cu un scenariu de Fran Walsh & Phillipa Boyens & Peter Jackson. Filmul este regizat de Peter Jackson. 
   ©MMIII New Line Productions, Inc. Stăpânul Inelelor, Frăția Inelului, Cele Două Turnuri, Întoarcerea Regelui și numele, personajele, evenimentele, articolele și locurile referitoare la acestea sunt mărci înregistrate ale The Saul Zaentz Company d/b/a Tolkien Enterprises sub licență New Line Productions, Inc., Toate Drepturile Rezervate.

2.  Pirates of the Caribbean: At World’s End(2007)/Pirații din Caraibe: La capătul lumii

   Personajele principale m-au cucerit iremediabil şi alături de ele am ajuns inclusiv la capătul lumii. Dacă nici măcar Johnny Depp, Orlando Bloom şi Keira Knightley nu vor reuși să zdruncine sufletele, atunci cu certitudine machiajul va impresiona publicul fascinat de noutate.

   Sinopsis: Sunt vremuri sumbre, iar Epoca Pirateriei se apropie de sfârșit. Lordul Cutler Beckett (TOM HOLLANDER) de la Compania Indiilor de Est a dobândit controlul asupra înfricoșătorului vas-fantomă, „Olandezul Zburător”, și a căpitanului său malefic și răzbunător, Davy Jones (BILL NIGHY). „Olandezul” colindă acum mările, distrugând fără milă corăbiile piraților, sub comanda Amiralului Norrington (JACK DAVENPORT).

   Will Turner (ORLANDO BLOOM), Elizabeth Swann (KEIRA KNIGHTLEY) și Căpitanul Barbossa (GEOFFREY RUSH) pornesc o serie de căutări disperate, pentru a-i aduna pe cei Nouă Lorzi din Consiliul Fraților, singura lor speranță de a-i înfrânge pe Beckett, „Olandezul Zburător” și Armada sa.

  Dar unul dintre Lorzi lipsește – Căpitanul Jack Sparrow (JOHNNY DEPP), fie cel mai bun, fie cel mai rău pirat al tuturor timpurilor, care a rămas prizonier în Lumea lui Davy Jones, în urma întâlnirii lui cu monstruosul Kraken.

  Reuniți într-o alianță tot mai șubredă, eroii noștri, între care Tia Dalma (NAOMIE HARRIS), Pintel (LEE ARENBERG) și Ragetti (MACKENZIE CROOK), trebuie să ajungă mai intâi în periculosul și exoticul Singapore, unde să înfrunte un pirat chinez, căpitanul Sao Feng (CHOW YUN-FAT), pentru a pune mâna pe anumite hărți și pe un vas care îi va purta până la capătul lumii, ca să îl salveze pe Jack.

   Dar, chiar dacă vor reuşi să îl salveze pe Căpitanul Jack, adunarea legendarului Consiliu al Fraților s-ar putea să nu fie de ajuns pentru a ține în loc periculosul val de atac alcătuit din Beckett, Davy Jones și puternica lor Armada … dacă zeița capricioasa a mărilor, Calypso, rămasă prizonieră sub chip de om, nu va putea fi eliberată și convinsă să îi ajute.

   În timp ce trădările se țin lanț, devine clar că Jack, Will, Elizabeth, Sao Feng și Barbossa au fiecare planurile lui și niciunul dintre ei nu merită încrederea celorlalți. Totuși, fiecare trebuie să își aleagă o tabără de partea căreia să fie, stabilindu-și alianțele finale pentru o ultimă bătălie, într-o titanică desfășurare de forțe care ar putea elimina pirații iubitori de libertate de pe cele șapte mări – pentru totdeauna.

   JOHNNY DEPP, ORLANDO BLOOM, KEIRA KNIGHTLEY și GEOFFREY RUSH se reîntâlnesc în filmul produs de Walt Disney Pictures/Jerry Bruckheimer Films, Pirații din Caraibe: La capătul lumii, o noua poveste de proporții epice din seria de filme blockbuster care relatează aventurile fantastice ale Căpitanului Jack Sparrow, alături de Căpitanul Barbossa, Will Turner și Elizabeth Swann. De această dată, cvartetului i se alătura și superstarul de faimă internațională CHOW YUN-FAT, în rolul căpitanului Sao Feng, piratul care stăpânește în Singapore.

   Avându-i pe JERRY BRUCKHEIMER ca producător și GORE VERBINSKI ca regizor, Căpitanul Jack și ceilalți ridică pânzele și pornesc într-o nouă aventură spectaculoasă, împodobită și de această dată cu voioșia și umorul lipsit de reverență care îi poartă pe noi tărâmuri ale aventurii și fanteziei. Cele două aventuri anterioare ale „Piraților” au doborât recordurile la încasări în toată lumea, „Blestemul Perlei Negre” aducând încasări de peste 650 milioane de dolari în toată lumea – o cifră aproape dublată de „Cufărul omului mort” care a devenit al treilea titlu în topul filmelor cu cele mai mari încasări din istoria box-office-ului internațional, aducând peste 1 miliard USD și încasări uriașe acasă, in valoare de 423.315.812 USD, ceea ce înseamnă locul al șaselea în istorie.

   Scenariştii producției „Pirații din Caraibe: La capătul lumii” sunt TED ELLIOTT și TERRY ROSSIO, co-scenariștii primului film și ai părtii a doua, „Pirații din Caraibe: Cufărul omului mort”, având la activ și alte mari succese, cum ar fi „Aladdin” și „Shrek”. Filmul se bazează pe personajele create de Elliott & Rossio, Stuart Beattie și Jay Wolpert, fiind inspirate după Pirații din Caraibe ai lui Walt Disney. Producătorii executivi ai filmului sunt MIKE STENSON, CHAD OMAN, BRUCE HENDRICKS și ERIC McLEOD.

3. Doubtfire (1993)/Doamna Doubtfire, tăticul nostru trăsnit

    Robin Williams este un actor fenomenal, talentat, iar abilităţile sale de a accepta provocarea şi să joace rolul unei femei într-o comedie de calitate transformă filmul în ceva special. Acesta este doar unul din numeroasele ecranizări care îl fac adorabil.

    Sinopsis: După ce actorul Daniel Hilliard (Robin William) pierde custodia celor trei copii ai săi în favoarea fostei lui soţii Miranda (Sally Fields), el se deghizează într-o respectabilă şi fermecătoare doamnă în vârstă, îşi dă numele de Doamna Doubtfire şi vine la fosta lui locuinţă să se angajeze ca bonă pentru a fi astfel mai aproape de copiii lui.

   Scenele cele mai spumoase ale filmului provin din faptul că, de cele mai multe ori, Daniel trebuie să fie în două locuri în acelaşi timp, o dată ca el însuşi şi o dată ca Doamna Doubtfire, fiind nevoit să-şi schimbe înfăţişarea foarte repede şi să facă tot felul de acrobaţii pentru a nu fi descoperit.

4.  White Chicks (2004)/Două pupeze albe

   O comedie ce nu trebuie ratată. Doi actori care ştiu să facă spectacol, iar decizia lor de a se transforma în femei le scoate în evidenţă atuurile. Nu-i uşor ca peste noapte să ajungi o femeie albă, bogată şi răsfăţată. 

   Sinopsis: În comedia extrem de amuzantă a Revolution Studios, Două pupeze albe, Shawn și Marlon Wayans interpretează rolul a doi agenți FBI ambițioși, dar ghinioniști, care acționează sub acoperire ca două tinere debutante în înalta societate, în stațiunea de lux Hamptons, pentru a investiga un grup de răpitori. În timp ce își fac intrarea cu pompă în cadrul evenimentului social al anului, cei doi află că este mult mai greu decât pare să pătrunzi în înalta societate.

   În ciuda eforturilor, agenții Marcus și Kevin Copeland (Marlon și Shawn Wayans) ajung pe cea mai joasă treaptă în ierharhia din cadrul FBI, dominată de o concurență acerbă. Cea mai recentă acțiune a lor a fost un eșec și slujbele atârnă de un fir de ață. Când se descoperă că se pune la cale un scenariul pentru răpirea a două răsfățate surori cu poziție socială înaltă, Brittany și Tiffany Wilson (Maitland Ward și Anne Dudek), cazul important este încredințat rivalilor lui Marcus și Kevin, agenții Vincent Gomez (Eddie Velez) și Jake Harper (Lochlyn Munro).

   Kevin și Marcus mai suportă o umilință, lor li se încredințează o sarcină nesemnificativă și măruntă – aceea de a le escorta în siguranță pe răsfățatele fete de la aeroport la hotelul lor din Hamptons. Nici măcar ei nu au cum să rateze o asemenea misiune simplă. Oare așa să fie?

   Când cățelul răsfățat al lui Tiffany, Baby, provoacă un accident de circulație, efectul este violent, iar cele două femei sunt desfigurate – nu grav, dacă o buză umflată și un nas lovit se pot numi desfigurare, pentru cele două persoane prețioase obsedate de imagine este o catastrofă. Moștenitoarele refuză să își arate fețele imperfecte la întrunirea importantă de week-end, temându-se că ar putea pierde mult dorita imagine pe coperta revistei Hampton Magazine în fața super-rivalelor lor, Heather și Megan Vandergeld (Jamie King și Brittany Daniel).
    Confruntându-se cu perspectiva concedierii, Kevin inventează un plan. El și Marcus vor merge sub acoperire în rolul celor două dive exigente și, în cursul acțiunii încearcă să îi prindă pe răpitori și să își recâștige reputația. Cele două surori Wilson reale fiind ascunse în siguranță într-un hotel luxos din New York, Marcus și Kevin preiau identitatea lor și prezintă un spectacol de feminitate cremei nebănuitoare a societății, cu rezultate comice.

 5.  Norbit (2007)/Norbit

   Îmi plac la nebunie comediile în care actorii de culoare au rol principal. Eddie Murphy joacă 3 roluri în Norbit, printre care şi cel al soţiei sale. Filmul merită savurat împreună cu familia.

   Sinopsis: „Numele meu este Norbit Albert Rice şi am fost orfan…” Aşa începe povestea lui Norbit (Eddie Murphy), care a fost crescut de Dl. Wong (Eddie Murphy) la restaurantul şi orfelinatul Golden Wonton. Acolo, Norbit şi-a întâlnit sufletul pereche, adorabila Kate (Thandie Newton). Cei doi au devenit inseparabili – şi lucrurile au rămas aşa până când Kate a fost adoptată şi l-a părăsit pe Norbit pentru a-şi începe noua viaţă.

   Într-o zi, Norbit, un copil de nouă ani singuratic şi uşor de intimidat, este salvat din batjocură a trei vlăjgani de către Rasputia (Eddie Murphy), o fată de 10 ani foarte puternică. După ce cresc, Norbit şi Rasputia se căsătoresc şi Norbit ajunge să facă parte din familia ei. În Norbit, Regele Comediei este din nou la înălţime. Eddie Murphy este Norbit. Eddie Murphy este Rasputia. Eddie Murphy este Dl. Wong. Murphy îşi foloseşte talentul extraordinar pentru a da viaţă acestor diferite personaje de neuitat într-o comedie plină de viaţă.

6.  Mask (1985)/Masca

     Un film pe care l-am văzut cu ani în urmă din întâmplare şi m-a impresionat. Povestea lui Rocky este lecţia de viaţă care ne deschide ochii şi ne face să înţelegem că uneori trebuie să avem puterea de a vedea dincolo de aparenţe şi să apreciem sensibilitatea, omenia şi dorinţa de integrare a unor oameni. Sunt destui tineri care sunt complexaţi sau născuţi cu anumite defecte şi din păcate sunt etichetaţi, îndepărtaţi de comunitate. Cher joacă rolul unei mame care suferă alături de copilul său şi face tot ce se poate să îl sprijine, să viseze, să lupte cu boala sa. Numai că de multe ori nu este suficient.

   Sinopsis: Bazat pe fapte reale, filmul prezintă povestea lui Rocky, un băiat care suferă de o afecţiune extrem de rară care îi deformează craniul. În ciuda înfăţişării sale care incomodează şi sperie şi cu ajutorul mamei sale care încearcă să ducă o viaţă cât mai normală, Rocky reuşeşte să dărâme bariere prin blândeţea, răbdarea şi bunătatea caracterului său şi să se apropie de alţi oameni.

Voi ce transformări ale actorilor aţi remarcat în filme? Care sunt preferatele voastre?

Surse sinopsis: cinemagia.ro

9 COMMENTS

  1. Mi s-a parut interesant acest articol. Chiar este surprinzator modul in care machiajul poate transforma o persoana intr-o asemenea masura.

    • Eva, machiajul face minuni, iar cinematografia a profitat din plin de aceste beneficii. Ma bucur ca ti-a placut.

  2. Singurul film pe care l-am văzut din această listă este Mrs Doubtfire, o adevărată capodoperă cinematografică 🙂

  3. Filmul lui Robin William este genial. Vazut si revazut si tot nu m-am plictisit. Pe celelalte nu le stiu 🙂
    Da, machiajul te poate schimba, poti devine altcineva , la exterior.

  4. Primele trei ecranizari le-am vazut si eu! Mi-au placut foarte mult si am observat si eu unele transformari! Cele trei sunt si printre preferatele mele, de asemenea! locco_smiley_37

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.