A treia voce de Cilla și Rolf Borjlind - Editura Paralela 45

A treia voce de Cilla și Rolf Borjlind – Editura Paralela 45 – recenzie

A treia voce

Cilla și Rolf Borjlind

Den tredje rösten

Traducere: Irina Marina BortoiEditura Paralelă 45

Număr pagini: 432

Gen: Mister, ficțiune, aventură, thriller

   Cilla și Rolf Borjlind au scris scenariile a douăzeci și șase de filme cu Martin Beck pentru cinema și televiziune, precum și manuscrisele pentru mini-seriile lui Arne Dahl despre grupul A. În 2004 și 2009, serialele lor polițiste ,,Mormântul” și ,,Crimele” au fost transmise la televiziunea suedeză. De asemenea, Rolf Borjlind a scris scenariile pentru optsprezece filme și a obținut un Premiu Guldbagge pentru scenarul filmului Yrrol. După ce au ajuns să se numere printre cei mai lăudați scenarișți ai Suediei, Cilla și Rolf Borjlind au îmbrățișat o nouă carieră, cea de autori de bestselleruri. Cărțile lor sunt caracterizate de protagoniști carismatici și descrierile ale Suediei împânzite de conflicte sociale.

  Marea Înalta este primul volum, iar A treia voce  este al doilea volum din seria dedicată Oliviei Ronning și lui Tom Stilton.
   Cu acest gen de carte și cu autorii nordici m-am obișnuit în primul volum din serie. Deja fiecare crimă luată aleatoriu știu că are o legătură mai mult sau mai puțin cu cealaltă. Finalul este unul excepțional, lectura una antrenantă care nu te lasă să visezi.Tot timpul trebuie să fii atent ce se petrece și cu cine, despre care crimă este vorba și posibilul mobil, prezentat inegalabil de către cei doi autori. Pericolul este la tot pasul și răsturnările de situație la fel. Personajele principale au dramele lor peste care vor încerca să treacă pentru a merge mai departe.

Descrierea este una foarte incendiară, subiecte de actualitate, să vedem ce se întâmplă.
   Prima crimă: o mulatră care a lucrat pe vremuri la circ, Samira.Tot pe vremuri a lucrat ca și ucenic la circ și Abbas. Acesta era îndrăgostit de frumoasă mulatră oarbă, dar care era căsătorită cu maestrul care aruncă cuțițele. Abbas va pleca de la Marsilia, alungat din circ, dar cu gândul la fosta sa dragoste din tinerețe pe care speră să o revadă într-o bună zi. Când vestea crimei comise va ajunge la Abbas, acesta va claca, se va înfundă în durere, dar își va reveni și va dori răzbunare și pedepsirea criminalilor. Abbas a fost ajutat când a fost arestat pentru vânzarea obiectelor contrafăcute de către Tom. Supraveghetorii tânărului francez vor fi Mette și Marten Olsater. Ea o detectivă șef foarte bună, el un psiholog de copii. Cei doi vor dezvolta o legătură specială pentru Abbas și îl vor ajuta să urmeze un curs de crupier, devenind un membru al familiei. Alături de el va pleca la Marsilia și fostul detectiv de poliție,Tom Stilton. Dacă în prima carte din serie,Tom este găsit printre cerșetorii străzii și la un pas de a fi omorât, în volumul doi Tom își va reface încet, încet forțele, este hotărât să își revină și să se răzbune pe cel care este vinovat cu plecarea sa din poliție – detectivul Rune Forss. Acesta din urmă se teme într-o oare care măsură de Tom. Știe că ar putea fi distrus dacă reușește să facă legătura între Rune și escortele plătite pentru bani cu care s-a culcat.
,

,M-am desprins de trup azi-noapte, îi șoptesc eu stăncuței, încă dinainte să mor. Pluteam deja deasupra trupului când a început să mă bată. Am privit totul de deasupra. Am văzut cum curelele mi se afundă în carnea gâtului. Le stransese prea tare. Știa că o să mă sufoc. De-asta am urlat atât de înfiorător. Mă durea atât de tare. N-am mai urlat niciodată așa până atunci. Probabil de-asta a început să mă lovească, iar și iar, și scrumiera grea mi-a făcut tâmpla zob.
 Înainte să mor eram oarbă, șoptesc eu .De-asta totul era atât de groaznic. Nu eram singuri în camera, el și cu mine. Auzeam și alte voci. Eram înfricoșată de ce nu puteam să văd, de vocile bărbaților pe care le auzeam, cuvinte străine.
M-a  luat pe brațe și m-a scos în întuneric, îi șoptesc stăncuței. Nimeni nu ne-a văzut. Eu pluteam deasupra. M-a băgat în portbagajul mașini și mi-a îndoit picioarele slabe. Se grăbea. Ne-am dus la stânci. Mi-a întins trupul gol pe pământ, lângă mașină, pe pietriș. Voiam să cobor și să îmi mângâi obrazul cu mâna. Arătăm atât de violată. M-a târât de brațe, departe, printre copaci. Și acolo m-a dezmembrat. Întâi mi-a tăiat capul. Mă întreb cum s-a simțit când a făcut-o. A făcu-o atât de repede, cu un cuțit mare. M-a îngropat în șase locuri diferite, la mare depărtare unele de altele.”

  Olivia Ronning încearcă să își revină după vestea șocantă în care a descoperit că este fata scoasă din burtă unei femei îngropate de vie pe o insulă și a tatălui ucis și el.
  Cine este ea cu adevărat? De ce tatăl adoptiv nu i-a spus nimic despre adopție?Durerea a lăsat-o o vreme apatică, apoi a revenit și a reușit să termine Academia de poliție și va pleca cu bani împrumutați de la o rudă în Mexic. Va dori să descopere mai multe despre mama ei naturală, ucisă acum douăzeci de ani. Periplul său o va purta departe de casă, va vizita și Costă Rica, acolo unde tatăl ei biologic avusese o casă. După multe luni se va decide să se întoarcă în Suedia, să își schimbe numele cu cel al mamei și să sudieze istoria artei.
  Întoarsă acasă, Olivia va asista la aparenta sinucidere a vecinului sau Bengt Sahlmann.Fiica defunctului a găsit cadavrul când se întorcea acasă.Aceasta a rămas fără benzină la scuter și a venit pe jos, iar ultima parte de drum a fugit speriată de senzația că cineva este pe urmele sale în pădure.
,

,Auzi zgomotul. Ca și cum s-ar fi rupt o creangă. Chiar în spatele ei. Se întoarse, dar casca îi restrângea aria vizuală.
Se întoarse înapoi și începu să meargă mai repede. Știa unde duce aleea, dar tot intră drept într-un trunchi de copac. Se clătină și-și scoase casca. Apoi auzi un alt zgomot. Mult mai aproape.
E cineva aici!
Aruncă imediat casca pe jos și o luă la fugă printre copaci. Nu mai avea mult până la gardul viu, și acolo ar fi fost în siguranță.
-Tată!Tată!
Strigă cu toată puterea. Dacă tatăl ei era acasă, poate ar fi auzit-o! Era doar de cealaltă parte a gardului! Își îndreptă brațele, se ridică de pe pământ și începu din nou să alerge spre poartă. Era deschisă.Trecu în fugă prin ea, spre ușa, își apucă geanta și încercă s-o deschidă. Fermoarul se blocase. În sfârșit reuși s-o deschidă, găsi cheia și o bagă în broască, o răsuci, împinse ușa,î ntră în grabă și o trânti, o încuie de două ori, expiră și se întoarse-la cinci metri în față își văzu tatăl spânzurat de tavan cu o frânghie albastră de tractare, cu limba scoasă și cu ochii holbați privind drept la ea.”’

   Olivia o va lua pe Sandra la ea până va sosi mătușa sa. Fata o va ruga pe Olivia să îi aducă laptopul de acasă, cel pe care îl folosea și tatăl său. Aceasta se va întoarce la locul sinucideri. Și ea va avea senzația că este urmărită. Laptopul nu va fi găsit. Bengt lucra la Direcția pentru Accize și Operațiuni Vamale. De curând a dispărut o cantitate însemnată de droguri confiscate, din sediului Direcției. Bengt era însărcinat cu găsirea detaliilor și rezolvarea acestui caz. Oare a descoperit ceva incriminator? Dar la cine face referire?
   Tot cu puțin timp înainte, Bengt și-a pierdut tatăl într-un azil de bătrâni. Era foarte supărat și nervos, deoarece acel azil avea reclamă foarte bună și nu era deloc ieftin. El ar fi acuzat pe un fost coleg din tinerețe de neglijență în administrarea azilului.
   Firma Albion, o instituție uriașă, condusă de către Jean Borell, fostul coleg. Acesta este un investitor de risc și sume uriașe sunt vărsate anual de către municipalitate în visteria firmei Albion care administrează o rețea de azile ce par foarte bine întreținute. Realitatea este cu totul și cu totul alta, iar Olivia va descoperi nereguli grave în fostul azil unde a murit bunicul Sandrei. O nouă moarte, a unei bătrâne, care putea fi salvată la azil, martoră chiar Olivia, destăinuirea panicată a unei asistente care pur și simplu nu mai face față volumului uriaș de muncă, și numărul redus de personal, poate arunca în aer viitoarele contracte ale consorțiului Albion.
  Să fie vorba în laptopul dispărut despre nereguliile din azile? Bengt poate s-a apropiat prea mult și a fost ucis de către Borell?
  Olivia va asista orpilată la luxul și bogăția afișată de către Borell. Oare bătrâni mor îngrijiți inadecvat din lipsă de personal, doar ca să se lăfăie alții în lux?
Va reuși Abbas să își revină din bătăia cruntă și aruncarea de pe stânci în mare? Va reuși să scape cu viață și să pedepsească vinovații de moartea Samirei?
Olivia ajutată de Tom va încerca să descopere unde este laptopul lipsă, încercare care aproape o va costă viața. Tot Olivia o va salva la timp pe Sandra dintr-o tentativă de siucid. Fata, disperată că a rămas și fără tată, mama a pierit cu câțiva ani înainte, își va tăia venele.
  Împreună cu Mette,Tom, Abbas și Olivia vor încerca să descâlcească ițele acestor crime, dar și să rămână în viață.
Oare va aplică Olivia în Poliție, mai ales că Mette ar vrea așa un tânăr talent?
  Am descris doar o parte din acțiunea acestei cărți, ce se va întâmplă, cine sunt vinovații și criminali rămâne să descoperiți voi. Cu siguranță veți rămâne surprinși de final.
Recomand cu drag această carte celor cărora le place acest gen.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Paralela 45

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

A treia voce de Cilla și Rolf Borjlind – Editura Paralela 45 – recenzie

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.