Sângele elfilor (Witcher - Cartea III) de Andrzej Sapkowsk - Editura Nemira - recenzie

Sângele elfilor (Witcher – Cartea III), de Andrzej Sapkowski – Editura Nemira – recenzie

Sângele elfilor (Witcher – Cartea III)

Autor: Andrzej Sapkowski

Editura Nemira
Colecția Armada
Data publicării în limba română: 2019
Titlu original: Krew elfów (1994)
Traducere: Mihaela Fiscutean & Radosława-Irena Janowska-Lascăr
Număr de pagini: 312

  Sângele elfilor este al treilea volum și primul roman – în adevăratul sens al cuvântului – din saga The Witcher, populara serie epic fantasy a scriitorului polonez Andrzej Sapkowski.

  Precedat de două tomuri de povestiri, Ultima dorință și Sabia destinului, acest nou capitol monolitic al epopeii lui Geralt din Rivia păstrează stilul energic, direct și adesea amuzant al narațiunii, specific ciclului literar.

  Regatul Cintra a fost cucerit. După câteva zile de asediu, oștile din Nilfgaard pătrund în castel și masacrează întreaga familie regală.

  Prințesa Cirilla este singura ce reușește să se salveze, într-un episod confuz de hăituire despre care nu-și mai amintește multe amănunte, dar ce o lasă cu coșmaruri în care-i apare un cavaler inamic ucigaș, cu coiful negru împodobit de aripile unei păsări răpitoare.

  Acum e protejată de spada lui Geralt și de zidurile imense din Kaer Morhen, fortăreața unde se retrag peste iarnă și se antrenează camarazii Lupului Alb, vânătorii-vraci (witchers).

  Ciri își dorește să devină una dintre ei, pentru a nu depinde de nimeni atunci când va veni din nou momentul să se apere de dușmani cum e acela care-i bântuie visele și-i trezește spaime incontrolabile.

  Într-o seară însă, după o extenuantă sesiune de antrenamente, Ciri își descoperă adevăratele puteri. Fata posedă extraordinare capacități psihice, atât de mari și de intense, încât nu lasă niciun dubiu că ea este chiar Văpaia Albă, Sângele Vechi al elfilor, eroina despre care vorbesc profețiile că va aprinde lumea și o va salva din ruină sau poate o va distruge, purificând-o

  Destinul ei este astfel stabilit. E imperios necesar să pornească imediat spre Ellander, unde va învăța să-și controleze această imensă putere distructivă. Dar în timpul călătoriei, Ciri și Geralt trebuie să fie foarte atenți, pentru că un mag asasin periculos, dispus la orice pentru a o elimina pe prințesa din Cintra, este deja pe urmele lor.

  Frumoasa vrăjitoare Yennefer intervine și ea, ca totdeauna, în cele mai dramatice momente, imprevizibilă, irezistibilă, ironică și acidă, așa cum numai ea știe să fie, mascând sub atitudinea sa sfidătoare, sentimentele profunde pe care le are pentru teribila creatură mutantă care e Geralt din Rivia.

  Spre deosebire de povestiri, unde relațiile sociale sunt oglindite mai mult pe plan local, în roman, geopolitica începe să joace un rol important și miza este ridicată la nivel mult mai mare. Magia nu mai e utilizată doar pentru interese personale, ci este pusă în slujba unor principii care încearcă să se impună, a dorinței de putere absolută sau a convingerilor religioase ce vor să domine și să schimbe sau să protejeze întreaga lume.

  De peste un secol, oamenii, gnomii și elfii au trăit împreună într-o pace relativă. Dar timpurile s-au schimbat, pacea s-a încheiat, iar rasele sunt din nou în război.

   Geralt din Rivia, vânătorul de monștri, a așteptat decenii întregi nașterea copilului din profeție: Ciri, cea care va schimba lumea, fie în bine, fie în rău.

  Pe un tărâm aflat sub amenințarea războiului total, copilul este vânat pentru puterile lui extraordinare și numai Geralt îl poate proteja de toate primejdiile – aceasta fiind chiar misiunea supremă pentru care s-a născut, predestinarea sa.

  Primul roman Witcher continuă explorarea universului plin de creaturi supranaturale inspirate din folclorul european și din bestiarul fantasy contemporan, cu Geralt și Yennifer în prim-plan, luptând pentru supraviețuirea lui Ciri, cea care le poate aduce tuturor mântuirea… sau neantizarea.

Seria completă The Witcher (Wiedźmin) conține titlurile:

Ultima dorință / The Last Wish / Ostatnie życzenie (1993)
Sabia destinului / Sword of Destiny / Miecz Przeznaczenia (1992)
Sângele elfilor / Blood of Elves / Krew elfów (1994)
Vremea disprețului / Time of Contempt / Czas pogardy (1995)
Botezul focului / Baptism of FireChrzest ognia (1996)
Turnul rândunicii / The Tower of the Swallow / Wieża Jaskółki (1997)
Anotimpul furtunilor / The Lady of the Lake / Pani Jeziora (1999)
Domnița lacului / Season of Storms / Sezon burz (2013)Sângele elfilor (Witcher - Cartea III) de Andrzej Sapkowsk - Editura Nemira - recenzie

Carte disponibilă pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.