Absint, de Winter Renshaw – Editura Trei – recenzie
Absint
Autor: Winter Renshaw
Editura Trei
ABSINTHE
Traducere: DANIELA PURGARU
Număr pagini:350
Winter Renshaw este autoare de bestselleruri Wall Street Journal și Amazon.Se declara o visătoare cu ochii deschiși și locuiește undeva în inima StatelorUnite. Rareori poate fi văzută fără carnețel și leptop.Când nu scrie,se gândește la scris. Și când nu se gândește la scris, trăiește visul american alături de soțul ei, cei trei copii ai lor, cel mai leneș cățel și un alt cățel foarte activ care-i datorează oficial trei perechi de pantofi, un fir de veioză și un scaun de birou.
Winter Renshaw este autoarea seriilor Never, Arrogant și Rixton Falls, precum și a mai multor romane de dragoste de sine stătătoare. Sub pseudonimul Minka Kent, a publicat mai multe thrillere.
,,Absint este o poveste de dragoste interzisă între un director de liceu și o elevă de 19 ani. Începe cu intenții nevinovate, când cei doi se întâlnesc cu ajutorul unei aplicății de dating, și apoi evoluează amețitor, devenind o spirală cu efecte majore, învinovățiri, resentimente care durează ani de zile și în final o nouă întâlnire întâmplătoare,,-Winter Renshaw
Nu aș fi crezut vreodată să fiu în asentimentul unui scriitor, ei tind să își laude munca, dar descrierea pe care o face scriitoarea cărții sale este exactă cu ceea ce am gândit și eu, citind-o. Am crezut că voi citi o carte cu puțin dialog cerebral și scene mai încinse. Complet greșit. Am dat peste o carte surprinzătoare pe care nu am reușit să o las din urmă până la final. Tristețe, o copilărie foarte grea, cu părinți dependenți de droguri și care au dat-o la schimb bărbaților pentru a își procura droguri. Cu plimbare prin sistem pe la familii adoptive, cu adormirea de multe ori în cutii de carton în parc, cu lipsa mâncării, cu nevoia de a se apară singură, dar cu un puternic simt al supraviețuirii. Înfățișarea sa de la mama natură, blondă, ochii verzi ca absintul, sânii mari, picioare lungi, pare mai matură decât este, nu o prea ajută să treacă neobservată, și de a i se face mereu avansuri. Un exemplu excelent de lupta pentru a reuși să scape din mediul toxic unde a crescut și pentru a își face un viitor mai bun. Deși și-a pierdut speranța în a mai avea încredere în oameni, (toți judecând după înfățișare nu după modul de a gândi) Halston este una dintre cele mai culte persoane, una dintre cele mai cerebrale persoane în situația dată.
Când unchiul său a tras niște sfori, Halston va veni să locuiască cu familia acestuia, pentru a reuși să își termine școală și a merge mai departe.
,,Ar fi trebuit să termin anul ăsta, dar când ai părinți care fac metamfetamină în pivniță și uită să te trimită la școală câțiva ani, rămâi puțin în urmă. Iar când unchiul tău este administratorul Școlii Comunitare Dinstrictuale din Lennox, ai ocazia să dai un test de aptitudini și să sări peste câțiva ani, dar, din păcate, nu poți sări și peste clasa a douăsprezecea, dacă vrei să-ți iei diploma de absolvire a liceului. E adevărat că împlinesc 19 ani în toamna această, însă cel puțin o să am o bucată de hârtie pe care scrie că am absolvit cel mai fițos liceu din America – singurul pe care îl știu având un Starbucks complect fuctional pe domeniul lui.”
Fiind în vacanță de vară, și cum verisora sa este crescută în puf și răzgâiată, cele două fete nu se înțeleg. Halston cu un trecut foarte dureros, cinică în privința vieții, cu un comportament mai rebel, dar care încearcă din răsputeri să nu încalce regulile cam conservatoare ale unchiului Vic. Acesta se va oferi să pună și el bani, iar Halston să se angajeze și ea pentru a-și cumpăra o mășină. Când va aplica on line pentru joburi, o aplicație de întâlniri pe nevăzute o va atrage. Este hotărâtă să comunice virtual cu un anume – Kerouac. Acesta știe la fel ca și ea citate din autori clasici, iar dialogurile lor în materie de literatură se vor combina cu dialoguri fierbinți.
Proaspăt sosit în oraș, numit director la Rosefield, un liceu de fițe ,hotărât să își facă o carieră, să avanseze, Ford nu își permite să își dea întâlniri. El are fobie pentru relații serioase. Cum locuitorii grijulii din Rosefield, Illinois ar fi îngroziți dacă directorul copiilor este un fustangiu, se va înscrie pe o aplicație de întâlniri online cu numele de Kerouac. Ford se recunoaște în operele lui Kerouac, având un trecut zbuciumat și dureros în spate. Cea care îi va atrage atenția va fi Absint. Acesta îi va scrie de la început că vrea o relație doar virtuală. În realitate nu se pot întâlni. Cei doi vor avea lungi discuții. Ea își va deschide încet- încet sufletul în fața acestui bărbat de pe net. Când aplicația le va permite, cei doi vor conversa și telefonic.
Halston se va angaja ca și chelneriță la un bar pentru adulți. Va urî ținuta sumară, dar va câștiga bani buni din bacșișuri, iar acest lucru o va aduce mai aproape de a-și cumpăra o mășină și să poată pleca din acel oraș. Verișoara sa considerată un exemplu pentru părinții ei, dar care este mârșavă în a complota si aduce doar răutăți la adresa lui Halston îi va fura toți banii economisiți cu trudă pentru mașină.
Începerea anului școlar nu o va găsi prea entuziasmată pe Halston. Singura sa alinare o are în conversațiile cu Kerouac despre celebrii clasici, asezonate cu convorbiri fierbinți on line. Absint va avea încredere din nou în cineva.
Când cei doi se vor întâlni, va fi cel mai delicios moment posibil din această carte. Halston va fi chemată în biroul directorului. Deși e deșteaptă este și slobodă la gură cu un vocabular cam deranjant în acest liceu de fițe.
,
,Numele de pe ecran era Absint.
Dar pentru mine era vocea senzuală care-mi făcea telefonul să explodeze în timpul discuțiilor pe care le purtam noaptea târziu pe chat despre Proust și Hemingway, intercalate cu cele mai perverse…conversații.
Nu ne-am întâlnit niciodată.
Până în ziua în care a intrat în biroul meu, cu buzele ca cireșele în jurul unei acadele cu aromă de mere, și mi s-a adresat cu o voce mult prea familiară:
– Mi s-a spus că doriți să mă vedeți, domnule director Hawthorne.
Cunosc vocea asta. Aș recunoaște-o oriunde.
Ridic privirea de la masă de lucru și văd în pragul biroului meu o fată în colanți și maiou decoltat, u o acadea lucioasă între buzele pline și cu privirea familiară, de jad electric ,ațintită asupra mea.
Ea e.
Cea cu care am vorbit pe chat mare parte din vară, la adăpostul anonimatului, pe o aplicație de întâlniri amoroase – una special concepută pentru adulți aflați în căutarea de relații, dar nu și de angajamente. Am cumpărat o fotografie de pe internet, cu șapte dolari, mi-am ales un pseudonim, Kerouac, și i-am trimis mesaj unei femei pe nume Absint, care cita din Fitzgerald (sic!) în biografia ei, în timp ce toate celelalte citau din Nickelback și John Legend.
-Futu-i!
-Tu trebuie să fii Halston.”
De aici încolo vom asista la sentimentele pe care le are fiecare, dar care le sunt interzise să și le manifeste în public. Singurul loc unde vor comunica neîngrădit va fi prin intermediul aplicației. El, cu un principiu bine stabilit de a nu se încurcă cu elevele. Ea hotărâtă să accepte orice întâlnire posibilă. Singura dată când cei doi vor avea vreo legătură fizică va fi atunci când Halston îl va săruta pe Ford. Poate după liceu (mai sunt 8 luni până la final) cei doi vor putea să se întâlnească, dar…evenimentele se vor precipita și cei doi vor fi despărțiți brutal fără a reuși să mai comunice unul cu altul, cu adevărat, ani de zile.
Verișoarei sale îi va reuși planul de înlăturare a lui Halston, iar aceasta va fi trimisă la o școală cu internat pentru a-și termina liceul. Fără telefon, fără laptop, fără internet, și fără a reuși să șteargă aplicația unde coresponda cu Kerouac,neștiind ce drama a declanșat în urma sa.
Ford va fi pus să demisioneze din fucnția de director, pe presupusa premisă că ar fi avut o legătură cu o elevă. Fără nici o recomandare, cu imposibilitatea de a mai lucra în învățământ, dar mai ales cu durerea trădării din partea lui Halston, el va pluti în derivă ani de zile. Puternicele sentimente ,dar și ura pentru minunată fată blondă cu ochii de absint și corp dumnezeiesc vor fi singurele legături cu sexul frumos.
Pentru Halston această alungare la un internat, va fi benefică pentru planurile sale de viitor. Transformarea totală având alături o bună prietenă din internat, nu o vor alina în durerea pe care o are în piept. Ani de zile, angajând și un detectiv, nu va reuși să dea peste cel pe care îl iubește și simte că ar putea să îi stea alături.
O întâlnire întâmplătoare peste ani de zile…
Un companion nedorit, care este cel pe care îl urăște cel mai mult pe lume (fratele vitreg) la braț de cea pe care o urăște și nu o poate uita.
Ce se va întâmpla mai departe?
Va afla Halston de ce o urăște atât de mult Ford și de ce a renunțat la ea, în ciuda promisiunii de a îl aștepta!
Va reuși Ford să afle adevărul și să îi acorde o ultimă șansă la discuție lui Halston?
Cu siguranță merită această carte a fi citită. Recomand a nu se citi seara, riscați să faceți noapte albă.
Apreciază:
Apreciere Încarc...
Tentanta cartea! Felicitari pentru recenzie Nicol!
Mulțumesc Arci,ti-o recomand cu drag.