Acum ne despărţim de Truman Capote – recenzie
O lectură interesantă, ușoară (bună de luat la plajă). Dacă sunteți fan Capote, sigur o să vi se pară interesant să lecturați primele sale scrieri.
Acum ne despărțim. Povestiri inedite, de Truman Capote
Editura: ART
Număr de pagini: 184
An apariție: 2016
Truman Capote, pe numele său real Truman Streckfus Persons, a fost unul din cei mai importanți autori ai secolului XX. Printre scrierile sale cele mai cunoscute se numără „Mic dejun la Tiffany’s” ce a avut parte de o ecranizare excepțională cu Audrey Hepburn în rol principal. De asemenea, prin romanul „In Cold Blood” („Cu sânge rece) a lansat genul romanului dee non-ficțiune, roman bazat pe personaje și acțiuni reale.
Însă ar fi interesant să vedem începuturile scriitoricești ale acestui fenomen literar care a fost Truman Capote. Copil precoce, Capote a scris povestiri scurte încă din copilărie. El însuși mărturisind că începuse să scrie încă de la vârsta de opt ani „din senin fără să am vreun exemplu. Nu cunoşteam pe nimeni altcineva care să scrie. De fapt, cunoşteam puţini oameni care să citească […] Cele mai interesante lucruri pe care le-am scris atunci erau observaţiile cotidiene pe care le notam în jurnal. […] Bârfele locale. Un fel de reportaj, un mod de «a vedea» şi de «a auzi» care avea să mă influenţeze mai târziu, deşi pe atunci nu-mi dădeam seama, pentru că toate scrierile mele «formale», tot ce publicasem şi dactilografiasem cu grijă era mai mult sau mai puţin ficţiune.” Ei bine, chiar este posibil să citim și să îl descoperim pe copilul – scriitor Truman Capote! Recent s-au descoperit în arhivele Bibliotecii Publice din New York o serie de proze scurte ce au fost reunite într-un volum de povestiri apărut recent și la noi sub titlul Acum ne despărțim.
Cum sunt o mare fană a scrierilor lui Capote, m-am dat de trei ori peste cap și am reușit să obțin cartea asta (după o serie de aventuri despre care nici nu vreau să-mi amintesc). Cum mi s-a părut Acum ne despărțim? Într-un singur cuvânt: genial – nici nu mă așteptam la altceva.
Se pare că faimosul scriitor a fost încă de mic atras de cei aflați la marginea societății în care a trăit precum afro-americanii, de pildă. Toate poveștile adunate în acest volum fac apel la compasiunea cititorului, acestea având ca subiect principal violența, crimele, rasismul, nedreptatea – pe de-o parte, iar pe cealaltă parte – generozitatea, miracolele, tandrețea și înțelepciunea.
Cele paisprezece povestiri se citesc destul de repede. Putem vedea că Truman Capote a fost înzestrat încă de mic cu talentul de a creiona personaje complexe ce atrag cititorii. Tânărul Capote reușeste chiar un lucru pe care unii scriitori ajunși la maturitate nu-l pot îndeplini: poveștile nu sunt repetitive, singurele lor elemente comune fiind atmosfera apăsătoare și chinul continuu al personajelor.
Cu cine ne face cunoștință autorul pe parcursul celor 184 de pagini? O să vă prezint eu câteva, urmând să cunoașteți voi restul (dacă reușesc să vă stârnesc interesul): un bărbat ce nu își poate recunoaște eșecul în fața familiei, banii începând să i se piardă în mod misterios, niște copii care se aventurează într-o pădure, o tânără bogată care se dovedește a fi cleptomană, ș.a.m.d.
Pe scurt? O lectură interesantă, ușoară (bună de luat la plajă). Dacă sunteți fan Capote, sigur o să vi se pară interesant să lecturați primele sale scrieri.
Cartea Acum ne despărțim. Povestiri inedite de Truman Capote poate fi comandată de pe site-ul Editura Art.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
recenzii cărţi
Acum ne despărţim de Truman Capote recenzie.
Am citit „Cu sânge rece” de același autor și mi-a plăcut enoooooorm, deci chiar vreau să citesc și celelalte scrieri 🙂
Nu am citit nimic de acest autor, dar poate o voi face.
Suna bine, chiar foarte bine. Coperta este chiar drăguță ! Hmm. 184 de pagini? Mi se pare atât de puțin. 🙁
felicitări pentru recenzie, Diana locco_smiley_10
De la acest autor am citit Breakfast at Tiffany’s si mi-a placut. Sper ca si aceasta carte sa fie pe gustul meu.
Nu am citit nimic de acest autor. Cartea aceasta nu ma atrage.
Multumesc pentru recomandare, Diana! O sa o trec in lista, mi se pare interesanta si buna pentru activitatile mele! 🙂
N.am citit nimic de acest autor, dar pare tentant. Multumesc pt recomandare.