Pustiul de astfalt de S.A.Cosby - Crime Scene Press - recenzie

Pustiul de astfalt, de S.A.Cosby – Crime Scene Press – recenzie

Pustiul de astfalt
Autor: S.A.Cosby
Crime Scene Press
BLACKTOP  WASTELAND
Traducere din engleză:  Dan Dobos
Număr pagini: 320

  “S.A. Cosby este un scriitor american din partea de sud-est a statului Virginia. A absolvit Christopher Newport University cu o diplomă în limba și literatura engleză. Și-a publicat lucrările în numeroase reviste și antologii. Prozele sale scurte au fost apreciate și răsplătite cu mai multe premii, printre care Premiul Anthony (2019). Când nu scrie, joacă șah.

Roman răsplătit cu Los Angeles Times Book Prize 2020, nominalizat la Premiul Gold Dagger, Premiul Anthony, Premiul Barry, Premiul Macavity. Desemnat de Amazon cartea mystery & thriller a anului 2020

Drepturile au fost vândute în 10 teritorii”

Beauregard „Gândacul” Montage e un mecanic cinstit, un soț iubitor și un tată harnic. Beauregard știe că n-ar fi avut niciun viitor în ipostaza de odinioară, când de pe dealurile din North Carolina până pe plajele din Florida era cunoscut drept cel mai tare șofer de pe Coasta de Est.

Când noua viață atent construită începe să i se sfărâme sub ochi, Beauregard se vede atras din nou spre lumea de sânge și gloanțe din trecut. Iar când o cunoștință îl cheamă să jefuiască un magazin de bijuterii, nu poate decât să se așeze din nou în scaunul șoferului. „Gândacul” se simte cel mai bine acolo unde mirosul de benzină se contopește cu izul de frică.

Bântuit de fantoma celui care a fost cândva și de spectrul tatălui dispărut când avea mai multă nevoie de el, Beauregard trebuie să găsească o cale să navigheze prin pustiul de asfalt.

O poveste răscolitoare, dramatică, a unui om împins la limite de sărăcie, de rasă și de trecutul de răufăcător, o combinație între Ocean’s Eleven și Drive.”

„Senzațional de bună – nouă, proaspătă, reală, autentică, cu schimbări de situații și personaje ale căror dileme vă vor frânge inimile. Mai mult decât recomandată.” (Lee Child

  Așa și este cartea lui Cosby, o carte a dilemelor, a întrebărilor existențiale, a cunoașterii de sine, totul pe fondul unui jaf și al înfruntării  lumii interlope.

Personajul principal este extrem de complex.

Bauregard  Montage, poreclit “Gândacul”, e bântuit și acum de “fantoma” tatălui său.

  Anthony, tatăl, conducea ca un șofer de curse,cele mai frumoase momente petrecute cu el erau cele în care mergeau cu Dusterul și se opreau la un milkshake.

  Dar Anthony avea tot timpul “lucrări”, jafuri la care participa, viața lui era să conducă mașina, se simțea bine doar pe “pustiul de asfalt”. Se certa și se împăca cu soția sa, fiecare fiind interesat mai ales de propria persoană și propriile plăceri, uneori își mai aminteau și de copil. La o oprire la un milkshake tatăl este atacat de trei bărbați, trei parteneri și băiatul este cel care îl salvează, călcându-i cu mașina.

  Bauregard este trimis cinci ani la o școală de corecție, timp în care tatăl lui dispare. Nu se va afla niciodată dacă doar plecase sau murise. Fratele tatălui,Boonie este cel care-l ajută să reziste,să repare Dusterul și să-l transforme, îi dă câteva lucrări de făcut și tot el este cel care-l va ajuta să deschidă un atelier auto, unde va lucra cu vărul lui Kelvin. După despărțirea de prima soție face tot posibilul să țină legătura cu fiica lui,  Ariel, și s-o ajute. Se căsătorise cu Kia,provenită și ea dintr-o familie cu probleme, aveau doi băieți Jason de 12 și Devon de 9 ani, lucrau amândoi și încercau din răsputeri să se descurce.

  Bauregard sperase  să conducă o afacere legală, dar la un momentdat lucrurile merg din rău în mai rău. Mama lui, bolnavă acum, ajunge la un azil, nu-i e de ajutor, nu o făcuse niciodată, din contră însemna o grijă în plus. În oraș se mai deschisese un atelier care-i făcea concurență și-i fura clienții, banca nu-i mai accepta întârzierea plăților și voia să-i închidă afacerea, copiii aveau nevoie de multe.

Disperat încearcă să facă ceva bani participând la curse de mașini, dar este înșelat și aici.

  Atunci când un “vechi tovarăș” Ronnie îi propune o afacere, inițial ezită, dar în final acceptă. Bauregard era omul care planifica, verifica, calcula și abia apoi pornea la drum, dar “tovarășii“ lui erau diferiți. Deși Ronnie îl înșelase cu ani în urmă, acceptă afacerea, dar în condițiile lui, și dacă ceilalți ar fi făcut ca el ar fi reușit.

  Dar Ronnie fusese sedus de Jenny, care-i spusese doar frânturi de adevăr despre diamante.Reggie fratele lui și Quan, celălalt partener  și chiar și Ronnie nu-l iau în seamă, se droghează, tratează totul cu ușurință. Afacerea degenerează, reușesc totuși să ia banii și diamantele, care de fapt valorează mult mai mult decât spusese Ronnie.

Bauregard îi scoate de acolo și va primi cât credea că este partea lui din afacere.

Gresala fatală este însă că nu s-au informat al cui este magazinul și marfa.

  Un gangster destul de cunoscut și de temut pe coasta de est, Lazy,avea o mulțime de mici magazine prin care “spăla banii” sau tranzacționa valori. Așa era și cu această mică bijuterie unde șefa era omul lui.  Furios pentru pierderea diamantelor Lazy își pune echipa să cerceteze și să ucidă vinovații și eventualii martori.

  Mor o mulțime de oameni, își recuperează o parte din bani, dar de Bauregard, trădat din nou de Ronnie și fratele lui, are nevoie. Îi amenință pe el și  familia  și Bauregard nu are încotro.

  Ajutat de unchiul și de vărul său pune la cale un plan vrând să se salveze și să-și salveze familia. Plănuiește totul cu maximă atenție, dar e obligat să lucreze și cu Ronnie, care-l trădează  din nou și fuge cu marfa gangsterului. Vărul lui Bauregard moare și oamenii lui Lazy vor să-l ucidă cu întreaga familie.  Până ajunge acasă Javon, fiul lui, îi ucide pe atacatori, dar Devon este grav rănit și ajunge la spital în comă.

  De data asta Bauregard vrea să se răzbune, să-l scoată pe Lazy din viața lor, să-și salveze familia, chiar dacă asta ar însemna ca el să nu mai fie alături de ei..

Ce se întâmplă  cu persoanele implicate în primul jaf?

Ce vrea Lazy de la el și de la Ronnie?

Cum trădează Ronnie?

Cum îi găsește Bauregard și ce va face cu ei?

Cum îl prinde pe Lazy în capcană?

Ce face cu el și oamenii lui?

Cum îl ajută Boonie?

Ce se întâmplă cu familia lui?

Ce hotărâre ia Bauregard?

Ce vor face el și familia în continuare?

Sunt doar câteva întrebări și veți găsi răspunsuri citind cartea.

  Romanul este scris într-un stil alert, cu mult dialog, adrenalină și urmăriri. Paginile cu întâmplări din trecut explică anumite obiceiuri, comportamente, gânduri, fapte ale personajelor în prezent.

Cartea se citește “cu sufletul la gură”, ai impresia că vezi un film. Totul pare atât de veridic încât uneori ești convins că ești alături de “Gândac” pe “pustiul de asfalt”.

Iată și câteva păreri avizate:

  “Pustiul de asfalt este o tresărire, o mostră alertă și atemporală, perfect acordată cu noir-ul american. S.A. Cosby este o voce înnoitoare și binevenită în literatura crime americană.”(Dennis Lehane)

  „Din când în când, apare un romancier ale cărui încredere și hotărâre îl fac imposibil de comparat cu altcineva. S.A. Cosby, aflat la volanul Pustiului de asfalt, scrie la fel cum conduce personajul său principal – cu precizie și neînfricare, având un control total asupra drumului din fața lui. Cartea vă va lăsa cu sufletul la gură, disperați să aflați unde ne va duce data viitoare Cosby.”(Laura Lippman)

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press.

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Pustiul de astfalt de S.A.Cosby – Crime Scene Press – recenzie

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.