Alys și Fiara – Peternelle van Arsdale - Editura RAO - recenzie

Alys și Fiara – Peternelle van Arsdale – Editura RAO – recenzie

Titlu: Alys și Fiara

Autor: Peternelle van Arsdale

Editura: RAO

Anul apariției: 2017 (tradus: 2020)

Număr pagini: 282

Traducere: Liliana Pelici

   Peternelle van Arsdale s-a născut în 10 septembrie 1967. A crescut în Newark, New Jersey. Pe parcursul anilor de studiu a fost o persoană nepopulară. Alys și Fiara este primul roman al autoarei și singurul tradus la noi, până în prezent. A mai publicat și romanul The cold is in her bones, iar în prezent lucrează la a treia sa carte. Romanul său Young Adult, Alys și Fiara, este în prezent dezvoltat de către Amazon Studios pentru a fi ecranizat.

   Alys și Fiara mi-a atras atenția prin descrierea sa. În plus, și textul de pe prima copertă tentează și îndrumă la lectură – cel puțin pe cei cărora le plac romanele fantasy îmbinate cu suspans – „Magică și captivantă, o să te încânte și o să te înfioare… Dar asta o să-ți placă la nebunie!” (Justaddaword.com). Și chiar așa a și fost! Este un roman adresat tinerilor/adolescenților, însă, după părerea mea, merge foarte bine încadrat la dark fantasy. 

   Iar dacă vreun tânăr cititor este dispus să vadă dincolo de cuvinte, cu siguranță ar putea trage și câteva învățături din această carte. Din punctul meu de vedere, romanul prezintă o poveste despre bine și rău dar, spre deosebire de basme, aici nu este deloc vorba despre lupta dintre bine și rău, în care binele câștigă. Mai degrabă, se are în vedere posibilitatea ca o persoană să aibă în ea și binele și răul sau, mai exact, să nu fie neapărat doar bună sau doar rea, ci doar să fie. Alte subiecte abordate – sau lecții pentru cititori – ar fi devotamentul față de cei dragi și spiritul de sacrificiu din dorința de a proteja sau salva persoanele iubite.

   Povestea începe în satul Gwenith, un sat destul de sărac. Acolo, într-o familie s-au născut două fete gemene, un lucru total de nedorit pentru oamenii din sat. Lucrurile degenerează pentru familie atunci când o femeie din sat vede semnul din naștere de pe gleznele gemenelor, îl interpretează ca fiind semnul Fiarei, iar familia este acuzată de vrăjitorie.

De obicei nu o interesau bârfele prea mult, dar asta era o veste importantă: una dintre vecinele ei descoperise ce se schimbase în satul lor de anul trecut. Era vorba despre cei doi bebeluși care erau ca două imagini în oglindă, ambii însemnați cu o stea de Fiară. De Cel Rău. De Cel Care Ține Ploaia Departe.

   Astfel, mama împreună cu gemenele, Angelica și Benedicta, sunt trimise de către tată în pădurea de lângă sat, să se ascundă acolo pentru a nu fi ucise. Cu timpul, tatăl începe să le viziteze tot mai rar, până le abandonează complet. Curioase de motiv, cele trei pleacă în sat să îl caute, însă ceea ce află acolo le provoacă suferință.

   Într-o noapte, o fetiță pe nume Alys, care suferă de insomnii, le întâlnește în pădure pe gemenele mâncătoare de suflete. Dimineața, Alys pornește spre casă, iar în drumul ei, întâlnește un călător. Acesta se oferă să o ducă acasă, fiind destul de departe de sat. Pawl o însoțește pe Alys, însă ceea ce descoperă în sat îi îngrozește pe amândoi. Toți adulții sunt morți, iar copiii sub 16 ani, căzuți într-un somn adânc.

   Pawl decide să îi ducă pe toți copiii în satul Defaid. Acolo, Alys este înfiată de către o nouă familie și la fel se întâmplă și cu ceilalți copii din Gwenith. Speriați de mâncătoarele de suflete, preoții din sat decid să regrupeze casele într-un singur loc și să le împrejmuiască. Astfel, se creează Gardul, care în fiecare noapte este păzit de copiii din Gwenith.

   Însă, pe măsură ce timpul trece, Alys începe să vadă Fiara și să realizeze că nu este un om obișnuit. Ea le-a văzut pe mâncătoarele de suflete înainte ca acestea să ucidă toți adulții din Gwenith. De la Fiară află că ea este singura care le poate opri pe mâncătoarele de suflete.

   Cum va reuși să facă acest lucru? Asta rămâne să descopere ea, când va sosi momentul potrivit.

   Mi-a plăcut tare mult romanul Alys și Fiara. Descrierea ei mi-a creat așteptări, iar acestea mi-au fost îndeplinite total pe măsură ce am citit cartea. Chiar este un roman întunecat, care pe alocuri mi-a dat fiori. Este un roman fantasy și, cu toate că am citit nenumărate cărți ale acestui gen, acesta a fost diferit de orice am parcurs până acum. M-a ținut în suspans, cu atât mai mult cu cât eram curioasă să descopăr ce se va întâmpla cu Alys și cum va reuși să ducă la îndeplinire sarcina primită de la Fiară. 

   Deși romanul se adresează în special adolescenților, eu aș spune că este potrivit pentru orice vârstă. Desigur, nu l-aș recomanda chiar copiilor, fiind destul de întunecat pentru vârste fragede. Așadar, dacă vă plac romanele fantasy și, mai ales, cele dark fantasy, romanul Alys și Fiara va fi pe gustul vostru. 

Carte disponibilă pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți fantasy

***Eva Anca***Salut, eu sunt Anca, o pasionată de cărți și de scris (orice, în afară de cărți). Pasiunea mea pentru citit mi-a trezit dorința de a scrie despre cărțile citite. Când nu citesc, sunt mamă, soție și content writer. În ceea ce privește preferințele mele literare, aș putea spune că nu prea am preferințe în privința genului, deoarece îmi place ca o carte să fie pe gustul meu, fie ea fantasy, romance, thriller sau orice altceva. Citesc în cea mai mare parte cărți scrise de autori români contemporani. Despre cărți, pot vorbi o zi întreagă și să nu mă satur, dar dacă nu am acest punct comun cu o persoană, sunt retrasă, tăcută și închisă în carapacea mea.

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.