Al şaptelea Lincorn de Kelly Jones

Titlul original: The Seventh Unicorn
Traducerea: Carmen Patac
Editura: Humanitas Fiction
An apariție: 2007
Număr pagini: 375

 

RECENZIE CITITOR
Prezentare carte

O fascinantă vânătoare de comori.” (The Poisoned Pen)

„O lectură obligatorie pentru amatorii de mistere, de istorie, de artă şi pentru romantici. Un roman scris impecabil.” (Romance Reader’s)

O carte primită premiu de la „LITERATURĂ PE TOCURI” mulţumesc fetelor, mi-a plăcut enorm.
Cu ce să încep? Încep cu mitologia? Da, vorbim despre un personaj mitic licornul: „Originea licornului este un mister, asemenea naşterii lui Isus”. Eu ştiu că este personajul care se arată doar fecioarelor, pure, virgine, un cal alb, cu un corn în frunte, un fel de Pegas, dar cine ştie exact să îl descrie?
Din cartea aceasta, licornul are multe semnificaţii. El ia forma iubitului fetei din minunatele tapiserii care ne sunt prezentate.

Adele Le Viste, este o frumoasă domniţă din Evul mediu. Ea îşi petrecea timpul în grădinile castelului tatălui său. Îndeletnicirea sa este pictura, astfel o găseşte maestrul tapiser, cel care a fost angajat să facă un set de tapiserii pentru familia fetei. Când desenele ei înfăţişează cele patru surorii, dar simbolizează şi cele patru simţuri importante ale omului, când licornul este înfăţişat maiestuos în desene, miile de flori cuprinse sub mâna măiastră a lui Adele, tapiserul şi-a dat seama că a găsit modelul tapiseriilor.
În zilele noastre, Alex Pellier, curator al muzeului Cluny, din Paris, va face o vizită mănăstirii Sainte Blandine, în urmă unei scrisori în care se anunţă că ar fi unele obiecte din epoca medievală târzie, posibil şi tapiserii. Cum Alex, are la muzeul unde lucrează celebra colecţie „Doamna şi Licornul”, nişte tapiserii superbe, care înfăţişează doar trei fiice şi licornul, o superbă colecţie medievală, se gândeşte că poate călugăriţele au ceva valoros, sau poate nu.

Vizitele sale repetate, vor duce la dezvăluirea unor desene vechi foarte valoroase, care se pare că sunt cele din tapiseriile superbe de la muzeu. Alex descoperă un desen în plus, ceva ce nu apare pe tapiserii, o fată superbă goală cu un licorn în poală, dar se pare că descoperă şi numele – Adele.
Jake, este un american din Montana, care a studiat pictura la Paris, şi care se pare că a fost îndrăgostit de Alex. Alex s-a căsătorit cu un bărbat mai bogat, are o fetiţă de şapte ani şi este văduvă. Americanul nostru îşi lasă meseria de profesor, logodnica, şi vine la Paris. Se pare că la vârsta de 35 de ani vrea să vadă unde îl duce viaţă.

Cu gândul la iubita din tinereţe, el va încerca să îşi pună ordine în viaţa. Totul este dat peste cap cu întâlnirea celor doi, cu chemarea lui pentru a reproduce desenele găsite la mănăstire şi cu ajutorul dat lui Alex în găsirea celei de-a şaptea tapiserii despre care nu se ştie nimic.
Când superba tapiserie va fi descoperită, măicuţele o vor ruga pe Alex să o vândă, iar cu banii obţinuţi să poată întreţine ordinul măicuţelor care sunt foarte bătrâne.

De aici încolo va începe lupta pentru tapiserie, mai multe muzee, persoane private vor dori să o achiziţioneze.
Alex se va strădui să găsească fonduri să participe la licitaţie, ea simte că tapiseria trebuie să stea împreună cu celelalte, astfel că Adele şi maiestrul tapiser vor mai avea o şansă de a fi împreună.
Jake, va începe să picteze intens, picturile sale fiind apreciate. El va învăţa unele taine ale picturii şi pe Solei, fetiţa lui Alex, care începe să îl placă din ce în ce mai mult pe bărbat. Din ce în ce mai mult se gândeşte şi Alex la Jake, dar el are o logodnică în America.

Ce se va întâmpla cu faimoasă tapiserie? Cine o va câştiga la licitaţie? Cine este misteriosul cumpărător?
Ce se va întâmpla cu Alex şi Jake? Vor reuşi de data aceasta să aibă o relaţie stabilă sau nu? Se va întoarce Jake înapoi în America? Ce se întâmplă cu Adele şi maiestrul tapiser? Dar cu rodul dragostei lor?

Deşi povestea lor are un final trist, mi-a plăcut povestea contemporană dintre Alex şi Jake.

Nota mea pentru carte este 9,50.

Recenzie cititor: autor Nicol

10 COMMENTS

  1. Multumim pentru prezentare Nicol! Daca i-ai dat nota 9,50, cu siguranta este o carte care merita.

  2. Pare interesanta. Oricum recenzia mi-a placut. Sincer m-am bosumflat cand am citit ca finalul e trist. Dar asta e viata 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.