Anna O – Matthew Blake – Editura Trei – recenzie

Anna O – Matthew Blake – Editura Trei – recenzie

by -
0
Anna O - Matthew Blake - Editura Trei - recenzie

 Anna O – Matthew Blake – Editura Trei – recenzie

Titlu: Anna O

Autor: Matthew Blake

Editura: Trei

An apariție: București 2024

Nr. Pagini: 524

   Știai că o persoană normală alocă în medie somnului 33 de ani din viața sa?

   Pornind de la această conștientizare și bazându-se pe studiile sale de literatură în cadrul Universității Oxford și experiența sa de cercetător/redactor discursuri la Palatul Westminster, Matthew Blake s-a decis să scrie o poveste a cărei fir narativ să aibă legătură cu una dintre tulburările neurologice funcționale, cunoscută drept sindromul resemnării, manifestat adesea prin blocarea tuturor funcțiilor cognitive și fizice și menținerea pacientului într-o stare catatonică de somn prelungit… și bine a făcut!

  Un lucru pot să vă spun cert. Ideea care l-a determinat pe autor să scrie această carte a dus la un produs finit cu o intrigă complexă și multe răsturnări de situație. O carte care nu te lasă să ghicești prea ușor care sunt următorii pași și cine se află în spatele unui mister ce pare să aibă legătură cu o crimă odioasă petrecută cu patru ani în urmă, dar care în fapt are la bază un plan tragic cu rădăcinile înfipte adânc într-o poveste petrecută cu douăzeci de ani în urmă. 

  Despre ce este vorba?

  Despre cazul puternic mediatizat al tinerei promițătoare Anna Ogilvy, director de creație al revistei culturale Elementary, fiica lui Emily Ogilvy – fostul Ministrul de Stat pentru sănătate mentală și al lui Richard Ogilvy – director al unui fond de investiții internațional, care în 2019, în cadrul unei excursii cu familia și prietenii apropiați, este acuzată de uciderea a două persoane – Indra si Douglas, colegii săi de redacție. Adevărul devine dificil de elucidat deoarece în ciuda probelor incriminatorii, Anna nu poate depune mărturie sau suporta consecințele presupusei sale fapte deoarece, aceasta se aflase într-o transă somnambulică, care a declanșat ulterior stadiul catatonic a ceea ce este diagnosticat ca fiind sindromul resemnării.

  La patru ani de la acest eveniment, organele de cercetare au nevoie de o închidere a cazului și acest lucru ar fi posibil doar dacă pacienta s-ar trezi. Cercetările doctorului Benjamin Price legate de disfuncțiile neuro-cognitive și posibilitea de a săvârși crime în somn fără a fi conștient de ceea ce se întâmplă, determină reprezentanții Ministerului Justiției să transfere pacienta comatoasă din spitalul de psihiatrie de maximă siguranță, unde a fost internată în tot această perioadă, la clinica privată dedicată tulburărilor de somn – Abația, unde Ben își oferă serviciile profesionale.

Mă apropii acum de pat. Monitoare clipind. Fire ondulându-se. Tuburi învârtejindu-se unele în altele, până ce totul arată ca un castron uriaș cu spaghete de cauciuc. Tușesc nervos în mască. Primul lucru pe care îl observ este cât de mică e Anna în realitate. Fotografiile reciclate din toate publicațiile nu o arată așa cum este, sau, cel puțin, nu o mai arată. În patul acesta se află o ființă diferită de fiica rebelă de politician. Pare vulnerabilă, deposedată de toată armura și arătând mai bătrână de cât ar avea dreptul orice persoană spre 30 de ani. 

  Stimularea emoțională a unei paciente perfect funcționale din punct de vedere fizic și cognitiv, dar a cărei minte refuză să coopereze, pune la încercare capacitățile lui Ben. Pe măsură ce acumulează informații legate de ce s-a întâmplat în trecut în speranța că va găsi acel element capabil să producă declicul necesar trezirii, Ben se afundă tot mai mult într-o poveste periculoasă, parțial conectată la viața sa personală. Clara, fosta soție a lui Ben, este polițistul de investigație care a fost repartizat cu patru ani în urmă acestui caz, al cărui detalii oficiale  par să nu se lege în prezent.

   Ce motiv ar fi avut Anna să își omoare prietenii și să distrugă întreaga sa familie atât la nivel profesional cât și personal?

  Care este justificarea pentru uciderea Virginiei Bloom, directoarea clinicii Abația și transmiterea pe ascuns către Ben a unui dosar secret, mușamalizat de către aceasta în perioada în care se ocupase de un alt caz celebru, similar – cel al lui Sally Turner, femeia care în mijlocul unei crize de somnambulism este acuzată că și-a ucis cu sânge rece cei doi fii vitregi care o împiedicau să aibă acea presupusă familie perfectă, alături de noul său soț și de copilul din prima căsătorie?

  Am apreciat faptul că romanul nu abundă în personaje care să îți deturneze atenția de la răsturnările de situație în care toți au ceva de ascuns. Ben are un trecut incert, Clara, fosta sa soție, un viitor pe care încearcă să și-l modeleze, ascunzând trauma din trecut despre care doar ea este conștientă, Harriet, asistenta personală a Annei, are legături dubioase cu anumite personaje cheie și rolul său în această poveste devine din ce în ce mai evident spre final. 

   Anna este întruparea unei personalități egocentriste și frustrate, cu tendințe sociopate, dar să fie acest lucru suficient pentru a comite o crimă? Virginia Bloom este medicul care și-a dorit să facă o diferență, dar deciziile pe care le-a luat în cazurile anterioare, au atras asupra sa o răzbunare cruntă. 

  Cine este de fapt personajul aflat în spatele tuturor acestor acțiuni criminale și care este motivația sa?

  Spre finalul cărții, reîntâlnirea dintre Ben, izolat acum pe o insula din Caraibe și Anna, trezită din somn și scăpată de acuzațiile care i-ar fi adus pedeapsa privativă de libertate pe viață, pare să aducă o ultimă clarificare. Doar o singură piesă de puzzle lipsește, una în care Ben devine nesigur de propriile amintiri și acest lucru schimbă complet finalul cărții.

  Un roman clădit sistematic, încât tensiunea acumulată să fie eliberată doar la final. 

  Recomand această carte, pe care, indirect am comparat-o cu o versiune mult mai bună și mai isteț construită decât Pacienta tăcută a lui Alex Michaelides și vă încurajez să îi dați o șansă. Restul o va face povestea.


Acum văd ce va urma. Voi fi găsit peste câteva zile, poate chiar săptămâni. Nu va mai fi aici niciun pahar de whisky, nicio sticlă. Sunt un bărbat de vârstă mijlocie care bea prea mult. Pământul e plin de statistici cu oameni ca mine. Acum mă prăbușesc. Pocnetul înfundat al corpului meu lovind podeaua. Genunchi, spate, cap…

Recenzii cărți

Cartea este disponibilă pentru comandă pe libris.ro

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.