Antrenamentul condamnaților de Paul “Coach” Wade-Editura Casa

Antrenamentul condamnaților de Paul “Coach” Wade-Editura Casa

“Câteodată, drumul spre perfecțiune trece prin iad.”

Antrenamentul condamnaților, de Paul “Coach” Wade-Editura Casa-recenzie

Editura Casa
Anul apariției: 2014
Titlul original: Convict Conditioning
Traducător: Nicolaie Ardelean
Număr de pagini: 336

   Paul “Coach” Wade este cel mai improbabil autor al unei cărți peste care am dat vreodată. Fost pușcăriaș pentru decenii în cele mai dure închisori din America, printre care San Quentin, Marion sau Penitenciarul Angola și obsedat de exerciții fizice executate la foc continuu, nu e tocmai un literat, dar are idei clare, pe care le susține cu pasiune, despre un subiect căruia și-a dedicat existența. Adică exact ce-ți dorești de la autorul unui volum informativ – al unui veritabil manual de antrenament corporal care să te mențină în cea mai bună formă.

  Conform analizei sale efectuate cu privirea redescoperitoare a lumii, de după eliberare, obsedații de condiție fizică din zilele noastre sunt interesați numai de aparență, nu de abilitate. Astfel de indivizi pot avea trunchi impunător și membre umflate artificial, dar toată supradimensionarea este localizată în țesutul muscular, tendoanele și articulațiile lor rămânând fragile.

  Ca să devii extrem de puternic, susține Wade, nu ai nevoie de greutăți, de cabluri, de echipamente sofisticate sau de alte aparate stranii pe care reclamele le prezintă ca având efecte fantastice. Se poate atinge forța, rezistența și vitalitatea herculeeană, fără niciun echipament special, doar folosindu-te de propriul corp.

   Metoda pe care o propune este o adevărată artă pierdută, ce a fost utilizată mult timp în istorie drept principala formă de antrenament, dar acum a ajuns marginalizată și aproape necunoscută publicului larg. Ea se bazează pe tehnici străvechi ale exercițiului fizic, multe dintre ele tradiționale în anumite comunități remarcate de-a lungul vremii pentru calitățile lor extraordinare de luptă. Această metodă a evoluat în secole, traversând cel mai natural proces de solificare prin încercare, eroare și reușită, demonstrându-și potențialul de a forma războinici de oțel din oameni obișnuiți.

  Secretul ei constă în utilizarea exercițiilor calistenice progresive, adică a artei folosirii corpului uman pentru maximizarea propriei dezvoltări.

  Cuvântul “calistenic” provine de la grecescul kallos, care înseamnă frumusețe, și sthenos, semnificând putere. În esență, exercițiile calistenice reprezintă știința de a-ți folosi propria greutate corporală și proprietățile inerției, ca mijloace de dezvoltare fizică și creștere a capacităților atletice.

  Autorul urmărește consemnarea elementelor pregătirii calistenice de către cronicarii din cele mai vechi timpuri. Spartanii – care făceau exerciții chiar înainte de teribila înfruntare de la Termopile cu perșii, soldații și gladiatorii romani, ostașii medievali, cruciații, arcașii englezi – ce puteau întinde cu ușurință arcul lung englezesc longbow, performanță atât de greu realizabilă de campioni ai tirului cu arcul din zilele noastre, militariștii prusaci – toți sunt amintiți – și principii generale ale antrenamentului lor sunt trecute în revistă.

   Cele mai convingătoare rămân însă, chiar sculpturile antice unde poți admira masa musculară frumos și armonios dezvoltată a modelelor masculine care au fost folosite de către artiștii vremii pentru a da viață statuilor lor atât de realiste. Cum remarca Wade destul de acid:

“Tipii din acele statui erau mai solizi și mai impresionanți decât toți prăpădiții ăștia dopați din zilele noastre.”

  Tonul general al argumentației fostului condamnat este destul de arțăgos față de industria formată în jurul sportului de masă, ce prin reclamă și publicitate agresivă menține o spălare pe creier continuă asupra consumatorilor, care au ajuns să creadă orbește în necesitatea dotării sălilor și locuințelor proprii cu tot felul de aparaturi, dacă vor să-și modeleze corpul.

  El dezvoltă o teorie în care atribuie mediului închisorii păstrarea unui mod corect și natural de antrenament, datorită/din cauza izolării, lipsei de dotări tehnologice, dar și unei pretinse transmiteri din moși-strămoși între întemnițați a felului în care ar trebui să-ți faci exercițiile de întreținere. Partea asta mi s-a părut cam exagerată, dar omul are intensitate în susținerea ideilor sale și te pune pe gânduri cu privire la semnalizările lui, chiar dacă nu ești de acord cu ele în întregime.

“Provin dintr-un mediu în care nu existau nici shake-uri de proteine, nici haltere reglabile, nici dispozitive Nautilus, nici Bowflex-uri. Un mediu aspru, dur, în care indivizii nu-și au decât propriul corp, într-un ocean de agresivitate care se abate asupra ta din toate părțile, cu timp berechet să-ți construiești mușchii și să-ți dezvolți forța. Ca mulți alții, am atins și eu aceste obiective, dar am făcut-o studiind trecutul și folosindu-mi corpul, plus tehnici tradiționale, verificate în timp, și nu adoptând echipamente sclipitoare și gadget-uri.”

    Odată formulat principial și înnobilat ideologic prin corelații istorice, sistemul de pregătire numit magnetizant Antrenamentul Condamnaților este prezentat în carte extrem de practic și de util, cu fotografii ilustratoare ale fiecărui gen de mișcări și serii de exerciții grupate pe capitole cu titluri foarte sugestive:

Flotările – Pectorali blindați și tricepși de oțel

Genuflexiunile – Coapse de tăria cablului de ascensor

Tracțiunile – Poarta de la hambar și o armă redutabilă

Ridicări de picioare – Un six-pack bionic

Podul – Pregătește-ți coloana pentru asalt!

Flotari din stând pe mâini – Umeri sănătoși și puternici

   În încheierea volumului, oferindu-se o colecție de sfaturi generale și particularizate în funcție de nivelul de efort pe care dorim să-l depunem, despre efectuarea seriilor de exerciții. Aceste sistematizări și concluzii trase dintr-o bogată experiență proprie de aplicare a ceea ce ne este predat, regăsindu-se în ultimele două capitole:

Înțelepciunea corpului – Reguli de fier

Programul de antrenament – Scheme de pregătire

  Cartea lui Paul Wade a devenit rapid un volum cult pentru pasionații de mișcare sănătoasă, doritorii de economii în propriul buget al cheltuielilor sportive sau pentru cei nevoiți să-și execute rutina atletică într-un spațiu limitativ, nu neapărat carceral, ci și de birou sau apartament. Un succes asigurat de același principiu după care au prins tratamentele naturiste, ecologismul sau vegetarianismul/veganismul. Omul modern, sufocat de toxicitatea produselor impuse de marketing, caută o eliberare din încătușarea lor artificială. E foarte interesant și cumva logic, ca această filosofie a eliberării de abonamentul scump de la sală și de aparatura malformatoare, să ne fie oferită chiar de cineva care a obținut aprecierea ei într-un regim unde tocmai libertatea lipsea.

  Beneficiile evidente și eficiența dovedită de antrenamentele calistenice, fiind argumentele ce, alături de fluiditatea estetică a exercițiilor specifice, cuceresc cititorul – sportiv amator sau profesionist – care decide să le și aplice.

  Antrenamentul condamnaților este un manual perfect pentru cei care s-au lăsat convinși să devină practicanți ai genului de mișcare promovat de Paul “Coach” Wade și un interesant volum de colecție ce abordează variante complementare de pregătire atletică, pentru cei care preferă să îmbine în continuare mai multe stiluri sportive.

Cartea Antrenamentul condamnaților de Paul “Coach” Wade poate fi comandată de pe site-ul Editura Casa

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

8 COMMENTS

  1. Bine venite sfaturile acestea pentru cei care nu au timp sa mearga la sala. Sportul e sanatate curata.
    Faina prezentare, Marius !

  2. Ce zici Mariu?ai incerca exercitiile respective?sa stiu daca le recomand la baiatul meu,deocamdata este adeptul mersului la sala!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.