Cum e să faci parte dintr-o familie de italieni gălăgioși și temperamentali?

Valentine de Adriana Trigiani

Titlul în engleză: Very Valentine

Număr pagini: 430

Editura Lira/Litera

Traducere: Cristina Tache

Anul 2012

Trilogia Valentine : 1. Valentine; 2. Brava, Valentine; 3. The Supreme Macaroni Academy

Adriana Trigiani are un stil lejer de a te face să te gandești la viață, la tradiții, la familie. Cartea Valentine am citit-o din curiozitate, aș fi vrut sa stiu ce se întâmplă în culise, să aflu detalii despre fabrica de pantofi Angelini.

Am avut multe așteptări e la această carte, dar n-a fost impresionantă, totuși am apreciat foarte mult că a prezentat așa cum e o familie de italieni ce locuiesc in America, cât de important este echilibrul și să te poți baza pe sprijinul celor dragi în momentele dificile vieții. Am descoperit o familie de italieni veritabili care sunt sinceri, gălăgioși, temperamentali și pasionați de gătit.

Valentine Roncalli este tânără  și are gânduri mărețe, dar îi lipsește curajul să pună în aplicare talentul. Este prinsă în atelierul Angelini, lucrează cu bunica sa și cunoaște fiecare aspect al acestei meserii de artizan. A ajutat-o destul de mult sprijinul Teodorei, o admira și o iubește foarte mult. Soarta ei se schimbă în momentul în care bunica ei decide că este cazul ca ea să fie pe propriile picioare și merg împreună în Italia. Aici, Valentine va descoperi adevărata sa menire și simțul său artistic va ieși la iveală.

Roman Falconi este un bărbat care apare în viața Valentinei, are propria lui afacere, stie ce vrea, dar faptele sale și cum s-a fost prezentat pe parcurs, m-au făcut să nu-l îndrăgesc prea mult.

Am indrăgit-o foarte mult pe Teodora Angelini, bunica Valentinei. Este o femeie puternică, plină de viață, o veriga autentică pentru familia Angelini. Are 80 de ani, dar știe să prețuiască și să iubească clipele la fel ca în tinerețe. A fost o surpriză plăcută să descoper că are și secrete bine ascunse care vor fi pe placul cititorului în următoarele cărți din serie.

 Valentine Roncalli (33 ani) este o tânără din Manhattan, dornică să ducă mai departe tradiția firmei de pantofi Angelini, fondată în anul 1903. Singura în măsură să o ajute este chiar bunica sa, Teodora, îi este ucenică de patru ani și moștenește această pasiune pentru crearea pantofilor. Este o persoană dornică să învețe, muncește foarte mult, iar viața personală este pe loc secundar.

În viața ei apare din senin Roman Falconi, un bărbat, înalt, sexy, „păr negru și des”, maestru bucătar și proprietar la Ca’ d’ Oro. Au parte de o primă întâlnire destul de interesanta. Valentine tocmai venise de la nunta surorii sale Jacelyn și din obișnuință merge să ude roșiile plantate pe terasa familiei Angelini. A profitat de amplasarea casei, de clădirile nelocuite din jurul său și s-a dezbrăcat fără să realizeze că în acel moment este privită dintr-un apartament din zonă. S-a simțit jenată, iar a doua zi a aflat ca misterioasa persoană era chiar Roman Falconi, un tânăr întreprinzător, dornic să extindă afacerea. O cunoaște pe bunica Valentinei și speră să fie pe placul nepoatei sale, la început destul de reticentă.

Valentine este scoasă din cercul ei de confort în momentul în care află că firma de pantofi Angelini are probleme financiare și este la un pas de faliment. Acum  are ocazia să lupte pentru viitorul ei si al afacerii, caută soluții, discută cu alte persoane pentru a găsi o cale de salvare. Este singura membră a familiei care speră sa o salveze, dar are și un atu important ce îl va descoperi pe parcurs. Știe că este talentată, dar nu are încredere în forțele sale.

O posibilă șansă de reusită este chiar extinderea afacerii,modernizarea atelierului şi crearea unui anumit tip pantofi pentru o categorie mai mare de populatie, la prețuri accesibile, dar investitorii sunt reticenți, nu pot aloca o sumă unei firme ce creează doar pantofi lucraţi manual special pentru mirese .

Acum viața Valentinei se va învârti într-un cerc, sentimentele pentru Roman și participarea la un concurs de creație organizat chiar de Rhedd Lewis în care are adversari o mulțime de nume importante în lume îi vor tulbura gândurile. Perechea câștigătoare va avea parte de o întreagă publicitate, iar succesul ar fi garantat. Ar fi soluția salvatoare, dar șansele de reușită sunt foarte mici.

O simplă călătorie în Italia o ajută să găsească răspuns la multe întrebări ce au legătură cu viitorul ei, dar și cu perechea de pantofi salvatoare.

Va reuși Valentine să își găsească drumul corect către reusită? Cum va evolua relația ei cu Roman? Cum e să faci parte dintr-o familie de italieni gălăgioși și temperamentali? Ce ascunde Teodora, bunica Valentinei?  Ce va descoperi în Italia? E ușoară meseria de artizan?

Mi-a dovedit că uneori fericirea poate fi găsită în lucruri mărunte. Trebuie doar să deschizi ochii și să apreciezi adevăratele valori.

…. povestea cu cizmarul și spriridușii. Cizmarul și soția lui erau așa de săraci, așa de bătuți de soartă, că au lăsat ultima bucățică de piele pe masa de lucru și, obosiți, s-au dus la culcare. În dimineața următoare, au găsit o pereche de pantofi perfecți, confecționați din pielea lăsată. Au pus pantofii în vitrină, și un client i-a cumpărat imediat. Cu banii, cizmarul și soția lui au cumpărat mai multă piele, și noapte de noapte lăsau afară proviziile. Și, în fiecare dimineață, găseau noi pantofi, făcuți de spririduși, tot mai minunați.Morala poveștii este că atunci când te simți cu totul învins, va veni cineva și te va ajuta, ba chiar te va salva.”

 

12 COMMENTS

  1. Mili sa stii ca am cumparat aceasta carte de cand a aparut,dar tot nu am citito inca.Din cate am inteles mai are continuari aceasta carte?

  2. Imi place povestea cismarului si morala ei. Nu am citit cartea, este destul de interesanta. Poate in viitor ii fac loc printre celelate. Frumos ai recenzuit.

  3. O carte pe care am citit-o 😀
    Mie mi-a placut modul cum Valentine nu a renuntat si a reusit sa se increada in fortele proprii.Este o lectie de viata,daca doaresti sa faci ceva si lupti pt acel lucru poti reusi.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.