Autori români-Editura Crime Scene Press

1.GEORGE ARION :
1.Insula cărţilor

   ,,Un bibliotecar pensionar trăiește într-un oraș în care sunt tot mai vizibile semnele dezinteresului față de literatură: bibliotecile sunt tot mai puțin frecventate, anticariatele și editurile dau faliment, cărțile zac nevândute în librării sau sunt puse pe foc, altele sunt folosite pentru un joc barbar. Acest mare pasionat de lectură primește o și mai groaznică lovitură: familia îi vinde pe ascuns miile de volume pe care le strânsese de-o viață.

Dar soarta îi scoate în cale un miliardar care posedă o bibliotecă uriașă pe o insulă. Acesta îl angajează să-i ordoneze volumele aflate acolo.

Popasul pe insula misterioasă îi dezvăluie bibliotecarului un adevăr cutremurător: în acel loc mirific, cu mulți ani în urmă, s-a comis o crimă.

Smuls cu brutalitate din universul cărților, eroul încearcă să reconstituie faptele care au condus la tragicul eveniment.””

2.Atac în bibliotecă

   ,,Povestea lui Andrei Mladin începe în anul 1983, când a apărut Atac în bibliotecă. Atunci cititorii au făcut cunoștință cu un tânăr jurnalist român glumeț, dar și grav, în aparență superficial, dar tobă de carte și dedicat profesiei sale.

După ce îi ia un interviu unei violoniste celebre, Mihaela Comnoiu, el se trezește implicat într-o situație-limită, descoperind un cadavru în biblioteca sa.

La început, de frică, Mladin eludează miliția și se decide să facă propriile investigații, devenind un detectiv fără voie. Treptat-treptat, descoperă că în jurul lui s-a țesut o conspirație care îi dorește pieirea. Istețimea și umorul care îl caracterizează îl ajută să treacă prin întâmplări periculoase și să dezlege misterul.

Totul se petrece într-un București în care sunt prezentate cozi la alimente, uleiul și zahărul se dau pe cartelă, străzile sunt luminate anemic, apa caldă nu curge la robinete, telefoanele sunt ascultate, cetățenii sunt supravegheați zi și noapte. Un oraș în care domnește frica. Și astăzi unii se întreabă cum de a trecut de cenzură un roman în care anchetatorul nu este un reprezentant al autorităților și în care deseori se râde de cutumele unei epoci pe care propaganda o considera de “aur”.

După Atac în bibliotecă s-a realizat un film de-abia în 1992, scenariul din 1985 fiind respins de cenzura comunistă.

Romanul a apărut în limba engleză în 2011, la editura londoneză Profusion (Attack in the Library), iar în 2015 în versiune franceză, la Genese Edition (Qui veut la peau d’Andrei Mladin).”

3.Nesfârşita zi de ieri- recenzienesfarsita zi de ieri-George Arion

   ,,1992. Regele Mihai întreprinde o vizită în țara sa natală cu ocazia sărbătorilor de Paște, însă, ceea ce urma să se constituie într-un moment emoționant, e pe cale de a se transforma într-o tragedie. Un ucigaș îl pândește din umbră pe monarh, iar asasinatul, comandat de către guvernanții de la Moscova, face parte dintr-un complot teribil, care amenință ca România să dispară de pe harta lumii și să fie înglobată din nou în imperiul de la Răsărit. Serviciile secrete – SRI, CIA, KGB, Mossad – se confruntă într-o luptă pe viață și pe moarte, iar politicienii sunt implicați în această criză de proporții.

Prins în vâltoarea acestor acestor jocuri de putere, un jurnalist încearcă să descopere adevărul. Dar amintirea întâmplărilor teribile pe care le trăise într-o societate guvernată de frică, îl aduce într-o situație limită…

Nesfârșita zi de ieri a apărut în limba franceză sub titlul Cible royale în 2014.”

4. Detectiv fără voie (integrală Andrei Mladin)
5.Spioni în arşiţăspioni-in-arsita

   ,,În decorul mirific al staţiunii egiptene Sharm El Sheikh, turiştii se bucură de soare şi apă, fac diving sau se plimbă cu iahtul, planează cu parapantele, petrec prin baruri, colindă magazinele de suveniruri. Nimeni nu bănuieşte că în ambianţa această de paradis se desfăşoară operaţiuni tainice, cu scopul de a obţine o listă compromiţătoare, care indică spionii români lăsaţi la vatră şi îmbogăţiţi peste noapte printr-o escrocherie de proporţii.

   Dramatismul este sporit de o întâlnire neobişnuită: aceea dintre Claudiu Ropan şi Ella Camo, iubita lui de odinioară, prilej pentru eroi de a rememora scene dintr-o adolescenţă petrecută într-un regim de teroare. Regăsirea lor se petrece într-un context surprinzător: bărbatul serveşte interesele României, femeia pe cele ale Israelului. Amândoi au fost racolaţi de mulţi ani şi sunt agenţi sub acoperire, având la activ multe fapte secrete. De data această şefii le îngăduie să-şi dea mâna pentru reuşita unei misiuni de maximă periculozitate. Dar reînvierea sentimentelor care i-au animat altădată ar putea s-o compromită.

Vor izbuti cei doi să scape din plasa de intrigi viclene ţesută în jurul lor? Vor reuşi să înfrângă sistemul care le-a marcat vieţile, i-a transformat în instrumente care acţionează fără crâcnire la comenzile altora? Iubirea lor mai are vreo şansă după ce au stat departe unul de altul atâta vreme?

6. Necuratul din Colga- recenzienecuratul-din-colga-de-george-arion1

  ,,O serie de crime neelucidate într-un orășel de provincie. Agentul special Robert Gal este trimis să investigheze cazurile. El descoperă o urbe bizară, în care locuitorii cred în demoni, atribuindu-le acestora asasinatele. Oameni ușor de manipulat de către politicieni și afaceriști veroși, de către polițiști corupți și șarlatani care se pretind înzestrați cu puteri supranaturale. Dar, ca un păianjen care își țese plasa nevăzut, altcineva îi ține pe toți sub ascultare: un scelerat, a cărui identitate n-o cunoaște nimeni, croiește planuri demente, dorind să instaureze domnia terorii.

Piste false, răsturnări de situație, suspans. Și foarte mult umor. Un veritabil page-turner!”

7. Crime sofisticate

   ,,Bucureşti. Un şir de crime, al căror mobil este imposibil de explicat, produce panică în oraşul de pe malurile Dâmboviţei. Singura legătură între victime – prezenţa lor în emisiunea tv Steaua norocului, realizată cu farmec de către frumoasă Alma Soran. Însăşi moderatoarea primeşte ameninţări cu moartea, cerându-i-se să renunţe la show-ul sau de mare audienţă. Va abandona ea un format de emisiune care a propulsat-o în postura de îndrăgită vedetă ? Vor reuşi anchetatorii, conduşi de către criminalistul Luca Pinte, să pună mâna pe ucigaş? Şi cum se va termină scandalul de la Loto, unde acumularea unui pot uriaş, în urma multor săptămâni fără câştigători ai marelui premiu, creează suspiciuni? Situaţia această are vreo legătură cu asasinatele?

   Barintown. Un oraş din SUA. Mai mulţi prieteni se strâng, seară de seară, într-o crâşmă ospitalieră. Beau, joacă darts, biliard, table şi compun povestiri pe care le imaginează pornind de la scrierile marelui fizician Stephen W. Hawking. Istorii cu final imprevizibil, la frontieră dintre policier, SF şi horror. Dar bucuria de a trăi o experienţă uimitoare le e de scurtă durata. La un moment dat, neliniştea se insinuează în spaţiul pe care l-au creat şi pe care îl socotesc protector. Experienţa pe care o cunosc din clipa aceea e devastatoare. Însă Raul care i-a cuprins în mrejele lui îşi are originea la Bucureşti.”

8. Însoţitorul lui Iisus –recenzieinsotitorul-lui-iisus

  ,,O bombă explodează pe terasa unui restaurant din Barintown. Un nou atac terorist asupra SUA? Un atentat al unui nebun?

Poliția își începe imediat investigațiile. Dar, nu peste multă vreme, orașul trece printr-o nouă experiență traumatizantă: pe un câmp de la periferie un copil descoperă cadavrul unei femei. Cercetările care se desfășoară cu febrilitate ajung la o concluzie năucitoare: peste douăzeci de trupuri neînsuflețite au fost îngropate acolo în cel mai mare secret.

În același timp, o carte veche, găsită în biblioteca bisericii catolice, îl pune pe jar pe parohul sfântului lăcaș. Paginile acesteia istorisesc, cu o precizie ca de document, primii ani din viața lui Iisus. Care-i misterul acestei scrieri incendiare? Evenimentele se succed cu o viteză amețitoare în urbea cu oameni care se tem să nu-și piardă viața ori de câte ori ies din casă. Și, chiar dacă la început nimeni nu vede vreo legătură între enigmatica scriere uitată veacuri de-a rândul în rafturile din subsolul bisericii și morții cu identitate necunoscută, există totuși o relație tulburătoare între acestea, iar cititorul devine martorul unui deznodământ șocant.”

9.Profesionistul

   ,,Profesionistul și Țintă în mișcare. Două romane într-o singură carte, apărută prima oară în 1985, și premiată de Uniunea Scriitorilor din România. Două proze cu mult suspans, scrise într-un ritm alert și cu umor, cu un protagonist fermecător și isteț – jurnalistul Andrei Mladin, un detectiv fără voie, apărut prima oară în Atac în bibliotecă.

  Prima dintre proze a fost inspirată de un caz real. Poate de aeea a și atras atenția autorităților care au cerut editurii Eminescu să n-o tipărească. Autorul a trebuit să intervină masiv în textul inițial pentru a-și vedea, totuși, cartea publicată. Explicația acceptării sale se află la sfârșitul narațiunii. După ce rezolvase un caz încâlcit dintr-un oraș de provincie, unde cele mai înalte oficialități erau corupte și criminale, Andrei Mladin scrisese un articol despre tot ceea ce i se întâmplase acolo. Însă articolul nu apare. Prin urmare, mult clamata liberate a cuvântul era o minciună. Exista cenzură, presa nu era liberă. Cum de nu se prinsese nimeni de bomba plasată la sfârșit?

  S-au prins, însă, cititorii. Iar ultima frază a narațiunii le-a mers și mai mult la inimă: „Vocea plăcută a unui crainic anunță că, în toată țara, pentru încă o vreme, continuă să plouă.” O aluzie la faptul că în România nimic nu se va schimba prea curând.”

2.STELIAN ŢURLEA:
1.Crimă la Torino recenzieCrima la Torino_tipar

,,Pentru un premiu uriaş, trei scriitori români sunt invitaţi de un nabab român din Torino să scrie, vreme de o săptămână, izolaţi într-o vilă din oraşul italian, câte un roman prin care să soluţioneze o crimă veche petrecută la faţa locului, căreia poliţia nu i-a dat de cap. Există însă indivizi care nu vor să se afle adevărul pentru că încă mai profită de pe urma acelei crime şi se străduiesc să-i împiedice pe scriitori, doi bărbaţi şi o femeie, de vârste şi experienţe de viaţă diferite. Cei trei ajung să se urască. Primul roman în care interlopii români din Italia se comportă întocmai ca Mafia italiană.”

2.Ieşi din viaţă mea
3.Săptămâna Nebună

   ,,Un poliţist care încearcă să dezmembreze o reţea de trafic de droguri, probabil cea mai cumplită tară a lumii de astăzi, e prins de traficanţi, torturat, asasinat şi aruncat la drumul mare, în apropierea unui nod de circulaţie. Să fie învăţare de minte pentru cei care mai îndrăznesc să tulbure apele.

   Alt poliţist – care fusese trecut pe linie moartă pentru că ucisese, în legitimă apărare, un traficant de etnobotanice rudă cu câţiva mahări din poliție – e chemat să-i caute pe asasini şi să descâlcească iţele unei rețele de traficanți căreia i-au căzut victime cohorte de elevi şi studenţi, între care şi fiul premierului. Poliţistul e convins că nimic nu s-ar fi mişcat dacă n-ar fi existat interesul personal al mai marilor zilei. Dar intuieşte şi că reţeaua n-ar exista fără complicităţi majore, înclusiv în poliţie, care i se adeveresc cumplit de repede. Într-o săptămână nebună, el şi echipa lui împiedică găsirea unui acar păun, cum se cam întâmplă de regulă, cu ajutorul nesperat al unor ziarişti de investigaţie. Dar până la capul reţelei mai e drum lung…”

3.OANA STOICA MUJEA:
1.Indicii anatomice-recenzieoana mujea stoica

,,Primul volum din seria “Iolanda Știreanu”.

 Într-un apartament din Satu Mare se descoperă o pereche de ochi și un bilet. Bătrânul criminalist din oraș constată repede că irișii sunt umani și că undeva ar putea fi o victimă. Doar că în Satu Mare nu prea se petrec crime, așa că Mierlă nu este un profesionist experimentat. Pentru a fi sigur că lucrurile nu degenerează, Mierlă apelează la criminaliștii din București. Astfel, apare în scenă Iolanda Știreanu, polițist agorafob care nu a mai ieșit din casă de aproape doi ani.

   Criminalista, o fire rece și introvertită, reușește, doar cu ajutorul calculatorului și al ziaristei Crina Dunca, să înțeleagă de unde trebuie pornită investigația. Cu ajutorul colegilor, aduce fiecare suspect la ea în apartament, reușind, astfel, să deznoade ițele unei afaceri tenebroase.

   Dar Iolanda Știreanu nu se confruntă doar cu această crimă. Schizofrenia mamei, sinuciderea tatăului și moartea celui care ar fi trebuit să-i fie soț, nu-i dau pace. Lala, așa cum îi spun apropiații, este nevoită să ducă lupta pe două planuri. Pe de o parte să afle cine este asasinul, iar pe de alta să lupte cu ea însăși.

2.Parfumul văduvei negre
 3.Greşelile trecutului

„- Sper să fie important am oftat.
– Bună şi ţie. Vrei vestea bună sau cea proastă?
M-am gândit o secundă.
– Cea bună.
– Aici avem o problema, nu ştiu cu exactitate care e care …
– Atunci alege ordinea şi îmi aleg eu care e care!
– Bine, dar să nu zici că n-ai fost avertizată. Aş fi vrut să spun ceva, dar tocmai l-am zărit pe Dragoş ieşind din morgă. Avea chipul transfigurat, aşa cum era de obicei după ce lucra câte douăsprezece ore.
– Hei, se auzi în urechea mea, mai eşti?
– Ascultă, e chiar aşa important?
– E, avem o crimă şi un nou coleg.”

4.Jucătorul-recenzieJucatorul de Oana Stoica-Mujea

,,Al patrulea volum din seria “Iolanda Știreanu”, începută cu Indicii anatomice.

   Împușcată în braț, picior și cap, Iolanda Știreanu reușește să supraviețuiască printr-o minune. Însă, atât memoria, cât și trupul, îi sunt afectate – e aproape paralizată și nu-și mai amintește nimic din “viața ei anterioară”. E nesigură și fragilă. O chinuie gândul că, dacă indivizii care au încercat să o ucidă află că au dat greș, ar putea veni să își termine treaba. Iar ea e atât de lipsită de apărare…

   Colegii o implică în anchetarea unui caz de crimă, uciderea unui chitarist, încearcând să o ajute să-și revină mai repede. Ea se străduiește să descifreze misterul atentatului, dar toate pistele urmărite de criminaliști în cazul ei duc spre drumuri închise. Nici una dintre ele, oricât ar părea de verosimilă, nu ajunge niciunde. Începe să-și suspecteze psihiatrul, ba chiar și colegul de la “Moravuri”, dar nimic nu se leagă.

   Nimic, până când descoperă ucigașul chitaristului și-și dă seama că ambele cazuri se întrepătrund. Încet, anumite amintiri îi revin, dar nu-și dă seama dacă le interpretează corect. De un singur lucru e sigură – că e în pericol.”

5.Mascaradă

,,Al cincilea volum din seria Iolanda Știreanu

  Gina Gros este o femeie frumoasă și inteligentă. Și absolut normală, dacă nu s-ar fi dus de bună voie într-un ospiciu privat din apropierea Bucureștiului. Mai mult, declară că a comis o crimă și nu mai vrea să trăiască în libertate. Nu poate să spună pe cine a ucis. Nici când sau unde a făcut-o. Ancheta poliției nu descoperă nicio victimă și aproape nimeni nu mai crede în vorbele femeii. Doar Mihai Iordache, încăpățânatul comisar din precedentele volume ale seriei, consideră că are un caz.

  Atunci intră în scenă Iolanda Știreanu – Lala, pentru apropiați. Și nu oricum, ci infiltrată în sanatoriu de către Iordache, în rol de schizofrenică.  Doar că Lala are deja o reputație în rândul psihiatrilor. Face terapie, încercând să se pună pe picioare după ce a fost în comă șase luni, în urma unei tentative de omor. Se duce la psihiatru pentru a-și înfrânge fricile și pentru a înțelege ce i s-a întâmplat de fapt. Cu toate astea, când i se propune să intre sub acoperire în ospiciu, acceptă fără să stea pe gânduri.

Este oare Lala capabilă, în starea ei, să dezlege ițele unei afaceri vechi de ani de zile, în care granițele dintre realitate și delir, între prefăcătorie și adevăr sunt ca nisipurile mișcătoare?”‘

4.CRISTI LAVIN:
1. Viaţa ca un selfie-recenzieviata ca un selfie cristi lavin

,,Verdict: fără scăpare.
Timp rămas: zece zile.
Loc: “Cimitirul Vesel” – numele, dat cu o macabră ironie de locatari, salonului destinat pacienților terminali.
Diagnostic: Insomnia Familială Fatală ¬– una dintre cele mai rare boli de pe fața pământului, care afectează numai vreo sută de persoane dintre cele peste șapte miliarde.
Soluții: evadarea în istoria propriei vieți. Sensuri ascunse ale unor întâmplări petrecute demult se devoalează încetul cu încetul, personajele capătă contururi din ce în ce mai ferme, se explică, pe rând, iubirile, trădările, secretele. O vâltoare de evenimente care renasc și ale căror înțelesuri conduc spre ceea ce se petrece în ultima zi din cele zece: un coup de théâtre care dezvăluie adevăratul sens al tuturor lucrurilor de pâna atunci.”

5.VT MOROGAN:
1.Frumosul asasin

,,Când trupul neînsuflețit al unei turiste suedeze este descoperit pe o plajă din Hammamet, Tunisia, toate suspiciunile cad asupra grupărilor extremiste islamice, în permanență dornice să dea o lecție moralei decadente a occidentalilor. Nimeni nu se gândește că autorii crimei trebuie căutați pe o altă latitudine, mult mai nordică, și nici că motivul nu-și are resorturile în religie, ci în dorința fără margini de înavuțire prin orice mijloace.

Însă caruselul crimelor continuă, și singura legătură între victime pare să fie o respectabilă companie farmaceutică din Stockholm, parte dintr-un concern multinațional. Pas cu pas, intrăm în culisele unui joc cinic, în care se mizează viețile a mii de oameni nevinovați pentru câștiguri fabuloase. Medicamente expirate, vaccinuri netestate suficient și care produc efecte adverse îngrozitoare, bani negri, asasini plătiți, carteluri ale crimei organizate, dar și o imposibilă poveste de dragoste – acestea sunt ingredientele unui thriller care te ține cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină.”

2. În vriein-vrie

   ,,Noul roman al cuplului de autori care semnează VT Morogan investighează activitățile tenebroase ale unui serviciu secret ignorat de publicul larg. Fondat de către un cartel cu o mare forță financiară, el urmărește stimularea vânzărilor de arme prin crearea pe mapamond a unor zone de conflict sau prin menținerea altora deja existente. În fruntea lui se află indivizi cinici, influenți, cu o nepotolită sete de înavuțire. În societate pozează drept oameni de afaceri onești, în realitate, însă, nu ezită să folosească asasinatul ca să-și atingă scopurile.

De fapt, și alți eroi își ascund adevărata identitate și intențiile reale potrivit cărora acționează.

  În carte apar personaje întâlnite și în alte scrieri ale celor doi autori – Viorica și Teodor Morogan. Printre ele – frumoasa Alexa Vancea și Viktor Laho. Fiecare dintre ei trece prin momente periculoase, având nevoie de multă ingeniozitate și curaj pentru a scăpa de capcanele ce li se întind. În vârtejul unor întâmplări tensionate, protagoniștii par să intre în vrie, iar situația e pe punctul să le scape tuturor de sub control. Vor reuși forțele situate de partea Binelui să reinstaureze starea de normalitate și să-i neutralizeze pe cei care râvnesc escaladarea conflictelor?”

Sursa: Editura Crime Scene Press

3 COMMENTS

  1. Multumesc de recomandari 🙂 . Nu am citit nimic din cele enumerate mai sus in articol. Imi plac cartile politiste desi nu pot spune ca sunt mare fan 😉

  2. Si mie imi place acest gen, dar în ultima vreme l-am lăsat în urmă. 😀 Am zis să mai încerc şi altceva. Mulţumesc mult de recomandare! O să ţin cont! 😉

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.