Bărbatul care a murit de două ori de Richard Osman - Crime Scene Press - recenzie

Bărbatul care a murit de două ori, de Richard Osman – Crime Scene Press – recenzie

Bărbatul care a murit de două ori

Richard Osman

Crime Scene Press

THE  MAN  WHO  DIED  TWICE
Traducere George Arion Jr.
Număr pagini:  401

  “Richard Osman este un scriitor, producător, comediant, scenarist și prezentator de televiziune britanic. Este cunoscut drept gazdă a mai multor emisiuni, printre care Pointless și Richard Osman’s House of Games, a lucrat ca director de creație pentru Endemol UK, a prezentat emisiunea Pointless de pe BBC One și este invitat frecvent la emisiuni-concurs ca Have I Got News For You, Would I Lie to You și Taskmaster.
În prezent locuiește la Londra și se bucură de succesul uriaș al primului său roman, Clubul Crimelor de Joi, lansat în septembrie 2020.

Continuarea romanului CLUBUL CRIMELOR DE JOI, care a stabilit noi recorduri în Marea Britanie”

Joia următoare…

Elizabeth a primit o scrisoare de la un vechi coleg alături de care a trecut prin multe. Bărbatul are nevoie de ajutorul ei. Povestea lui implică niște diamante furate, un mafiot violent și o amenințare cât se poate de reală la adresa vieții sale.

Pe măsură ce numărul cadavrelor crește, Elizabeth îi cooptează pe Joyce, Ibrahim și Ron în căutarea nemilosului criminal. Dar dacă ar da și de urma diamantelor? N-ar fi frumos?

Însă de data aceasta prietenii noștri se confruntă cu un dușman care ar fi dispus să scoată din joc patru septuagenari fără să clipească. Poate Clubul Crimelor de Joi să-l găsească pe criminal înainte ca acesta să-i găsească pe ei?”

“După ce citiți această carte palpitantă, Joyce și ceilalți din gașcă vor fi detectivii voștri preferați.” (Independent)

Adevărat!!!

  Spuneam când am scris despre primul volum că satul și oamenii îți evocă puțin imaginile din cartea/filmul “Crimele din Midsomer” doar că aici un rol important îl au rezidenții, membrii “Clubului Crimelor De Joi”

  Așa că voi începe prin a vă prezenta gașca lui Joyce pentru a cunoaște personajele, pentru cei care n-ați citit primul volum.

  Echipa e formată din  Elizabeth, pentru care crimele și anchetele nu erau un teren necunoscut, Ibrahim psihiatru, Ron-fost lider sindical și Joyce, fostă asistentă medicală, cea care de fapt ne spune poveștile, prin intermediul jurnalului ei personal.

  Mai avem doi polițiști, Donna, venită la secția de poliție din Fairhaven și șeful ei Chris Hudson, precum și pe Bogdan, tânărul polonez care joacă șah cu Stephen, actualul soț al lui Elizabeth.Stephen are momente de demență, pierderea realității, uitarea, dar și momente de luciditate, iar Bogdan îl ajută și-l supraveghează uneori. Bogdan este și omul  care îi ajută pe “bătrânei” la cercetări, omul care poate fi bun și sensibil, dar și dur și periculos atunci când ia legătura cu traficanții și mafia.

  Viețile personale ale tuturor, sentimentele, trăirile, părerile, iubirile, amintirile lor sunt fundalul pentru toate întâmplările și aventurile.

   Pe de-o parte Donna și Chris urmăresc o traficantă de droguri Connie, care parcă mereu e cu un pas înaintea lor. De cealată parte Elizabeth, fostul ei soț și MI5.

  Aventura începe de fapt cu atacul asupra lui Ibrahim de către un tânăr, care nu numai că-i ia telefonul, dar îl și lovește cu putere. Ibrahim putea să moară, dar este salvat la spital, iar prietenii lui îl caută pe vinovat. Acesta, Ryan, e un tânăr  care presta ocazional servicii pentru Connie, dar în principal cumpăra și vindea droguri. Echipa îl identifică, polițiștii îl arestează, dar reușește să iasă pe cauțiune și dispare. Plecase în Scoția și credea că schimbându-și numele a scăpat, dar la momentul potrivit Joyce îl va găsi pe internet.

  Douglas era agent la MI5, dar la montarea de  microfoane în casa lui Lomax, un alt infractor, care se ocupă cu trafic de arme și valori, găsește un săculeț cu diamante. Tentația e mai mare decât judecata așa că-l ia,devenind din vânător-vânat. Sigur că nu recunoaște nici în fața colegilor nici a lui Sue, șefa lui.

  Colegii trebuie să-l pună sub supraveghere pentru protecția lui, dar și pentru că toți voiau să știe unde sunt diamantele. Singura în care Douglas are încredere deplină este Elizabeth și la ea și apelează, știind că va interpreta toate indiciile și le va înțelege.

  Locul unde stă Douglas, păzit de colega lui Poppy, este compromis,asasinul trimis de Lomax ( care aparent e un om de afaceri cinstit și un stâlp al comunității) este ucis și ei mutați în altă locație. Din păcate Lomax este presat și amenințat cu moartea de mafiotul cu care făcea afaceri și ale cui erau diamantele.

  Douglas o cheamă pe Elizabeth în noua locație, dar când ea ajunge acolo îi gaseşte și pe el și pe Poppy morți,împușcați de aproape. Sue ia legătura cu Elizabeth și prietenii ei, încercând să găsească diamantele și promițând să facă schimb de informații. Sigur că Elizabeth  și Joyce pun indiciile cap la cap și găsesc diamantele pe care le ascund.

  În cursul  cercetărilor văd persoane care nu sunt ce par a fi,indicii care duc în locuri greșite, dar până la urmă Elizabeth urzește, cu ajutorul clubului ei, o pânză de păianjen în care va prinde toți vinovații. Polițiștii îi prind pe Ryan și pe Connie, iar Elizabeth și ai ei îi vor descoperi și pedepsi pe ucigașii lui Douglas și Poppy.

Cum îi vor descoperi?

Cine sunt vinovații și de ce?

Cine este persoana care se prezentase ca mama lui Poppy ?

Cum îl prind pe Ryan?

Cum reușesc s-o prindă în flagrant pe Connie?

Cum va evolua viața personajelor?

Ce face Elizabeth și gașca ei cu banii luați pe diamante?

Cine este de fapt bărbatul a cărui “moarte” dă titlul romanului?

  De-a lungul romanului ai impresia că ai interpretat corect indiciile, încurcat puțin și de titlu, dar abia la final și citind cartea vei desluși toate ițele.

  La fel ca și primul volum și acesta te pune să gândești, să legi fire și indicii, dar finalul este tulburător și neașteptat.

Iată și câteva păreri avizate:

O lectură captivantă și emoționantă.” (Sunday Times)

Osman s-a întors și e mai bun ca niciodată!” (Jeffery Deaver)

O adevărată bucurie.” (Kate Atkinson)

Personajele lui Osman sunt minunat zugrăvite, iar rezultatul este un român pe care îți face o reală plăcere să-l citești.” (The Observer)

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.